Tarmens forbindelse til kronisk sykdom
Det er organisasjonen Kostreform som arrangerer denne ernæringskonferansen i Sandvika 21. januar 2023, og Terje Toftenes sitter i arrangementskomiteen. Han er filmskaper og forfatter av boken Fri fra kreft og dokumentarfilmen med samme navn – begge deler har vi omtalt i Medium tidligere.
Temaet for Nordisk Ernæringskonferanse 2023 er «Kronisk syk? Ny viten om kroppens viktigste organ – TARMEN». Her rettes fokuset på tarmhelse og kroniske sykdommer som ny forskning viser kan henge nært sammen med forhold i tarmen, som blant annet kreft, Crohns, Ulcerøs kolitt, ME og ulike autoimmune lidelser, men også nevrologiske lidelser som depresjon, autisme, ADHD, Alzheimer og Parkinson.
− Dette blir en sjelden anledning til å oppleve noen av verdens fremste spesialister «in person» (ikke på skjerm), og til å få en grundig oppdatering på området og hvordan ny forskning møter en av medisinens største utfordringer, våre voksende kroniske folkesykdommer. Konferansen er åpen for alle, sier Toftenes.
På konferansen i Sandvika vil vi få høre foredrag av dr, Alessio Fasano, dr. Thomas Seyfried, dr. Thomas Rau, dr. Anna Kathrine Ljøgodt, Dag Tveiten og Tove Marcussen Traheim. Konferansen er åpen for alle.
Mikrobiomets rolle i sykdom og immunfunksjoner
Dr. Alessio Fasano er gastroentereolog og professor i pediatri ved Harvard Medical School og er en verdensledende forsker på menneskets mikrobiom.
På konferansen vil han snakke om mikrobiomets rolle i tarmbetennelsessykdommer, fedme, nevrologiske tilstander, autoimmune sykdommer og kreft. Han vil også omtale ny forskning innen prebiotika, probiotika, synbiotika og psykobiotika. Han vil begrunne hvorfor samspillet mellom mikrobiomet og immunfunksjonen har en særdeles viktighet.
Vi er ved begynnelsen av en ny vitenskapelig revolusjon, sier dr. Fasano, i sin kritikerroste bok Gut Feelings (2021).
− Vår forståelse av hvordan vi kan behandle og forebygge sykdommer er blitt forvandlet av kunnskap om mikrobiomet – det rike økosystemet av mikroorganismer i og på hvert menneske. Nær to kilo mikrober bærer hvert voksent menneske med seg, i form av milliarder av ørsmå livsformer som bakterier, sopp, virus og parasitter, hvor hovedvekten er i tarmen. Vi er like avhengige av mikrobene som de er av oss – et livsviktig samspill som kan inneha nøklene til menneskers helse», sier dr. Fasano.
− Vi må endre synet på mikroorganismer som våre fiender til en bredere forståelse av mikrobiomet som en parallell sivilisasjon som vi trenger å forstå, respektere og engasjere oss i til fordel for vår egen helse.
Kreft og mitokondrier
Å utfordre grunnleggende dogmer innen vitenskap er tungt, spesielt på feltet kreft. Det har dr. Thomas Seyfried fått erfare, som er professor i genetikk og biokjemi ved Boston College i USA. Han hevder å sitte på ugjendrivelige bevis på at kreft IKKE er en genetisk sykdom som skyldes «uflaks» på grunn av tilfeldige mutasjoner, slik den herskende oppfatningen sier.
Derimot har kreft klare underliggende årsaker, sier han, og er resultat av dysfunksjonell respirasjon i cellens ørsmå kraftstasjoner – mitokondriene. Dette skyldes igjen et vedvarende toksisk cellemiljø, som igjen er resultat av hva vi har spist, hvordan vi har levd og hva vi har vært utsatt for av ytre miljøforurensninger. Kreft utvikler seg sakte, gjerne over år, som konsekvens av dette.
Som professor i genetikk ved universitetet Boston College i USA har han i mer enn 30 år studert dette fenomenet, og lanserte i 2012 boken Cancer as a Metabolic Disease. I dag er han ledende innen denne banebrytende forskningen, og får stadig flere følgere også innen etablerte medisinske miljøer. Dr. Seyfried presenterer siste nytt om denne nye forståelsen av sykdommen, som i dag er vår største dødsårsak.
Grunnlegger av biologisk medisin i Sveits
− De aller fleste kreftpasienter er tarmvrak, sier legen Thomas Rau kategorisk. Som grunnlegger av Paracelsus-klinikken utenfor Zürich og senere klinikken BioMed Sonnenburg, er han ansett som en nestor innen komplementær medisin, og har utviklet den biologiske medisinen til å bli anerkjent verden over. Dagens utdannelse av biopater i Norge er sterkt inspirert av dr. Rau.
Tarmen er kroppens viktigste organ, sier Rau, og det første vi må gjøre er å reparere tarmlekkasjer og rydde opp i tarmfloraen når pasienter har utviklet kroniske inflammatoriske sykdommer – som alt for mange i vår vestlige verden rammes av i dag. Tarmen og kroppens immunsystem er to sider av samme sak, og må derfor sees i sammenheng. Mikrobiomet må få en helt annen prioritet i behandling av sykdommer.
Dr. Rau vil også presentere sine anbefalte kurer og metoder for å rense kroppen for toksiner og uønskede mikrober. Resultatene av våre behandlinger taler for seg selv, sier Rau, som har stor pågang av pasienter fra hele verden.
Allergi, overfølsomhet, IBS og IBD
Lege Anna Kathrine Ljøgodt har master i ernæringsmedisin og har arbeidet med kosthold, ernæring og tarmhelse i privat praksis siden begynnelsen av 90-tallet. Hun jobber også med å behandle og forebygge av stress og utbrenthet gjennom som virksomhet som yogalærer.
På ernæringskonferansen vil Anna Kathrine Ljøgodt gå inn på årsaker til at allergi og overfølsomhet er sterkt økende i den vestlige verden. Hun vil presentere en oppdatert, kunnskapsbasert og helhetlig tilnærming til allergi og overfølsomhet, IBS (irritabel tarm syndrom) og IBD (inflammatory bowel disease). Hva er et tarmvennlig kosthold? Er det viktig å spise økologisk mat? Sammenhengen mellom tarmen og hjernen og virkninger av kronisk stress vil også bli belyst i hennes foredrag.
Enkle grep for en bedre mikrobiota
Dette er tittelen på foredraget til Tove Marcussen Traheim, som er biopat, ernæringsterapeut og økonom.
− Så å si alle som kommer til klinikken viser seg å ha et tarmproblem, det er gjerne her det starter! Mikrobiota er noe av det viktigste vi jobber med. Tenk at disse usynlige mikrobene som eksisterer overalt både på og inni kroppen vår er så avgjørende for hvordan vi har det?
Det handler om alt fra hvordan det står til på det psykiske planet til fysiske problemer vi sliter med – både små irritasjoner som litt hudkløe til mer alvorlige sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.
− Jeg tror vi har til gode å behandle en pasient uten at tarm og mikrobiota har vært noe av det første vi griper tak i, sier hun.
Peptider fra gluten og melk
Bioingeniør Dag Tveiten har vært laboratoriesjef ved Lab1 siden 2006. Foredraget hans ved konferansen har tittelen: «Kan opioide peptider fra gluten og melk forklare en tarm-hjerne sammenheng?»
Dag startet Lab1 sammen med sin kone og startet et årelangt samarbeid med overlege Karl Ludvig Reichelt med utvikling av ulike laboratorieanalyser. Lab1 er i dag et privat medisinsk spesiallaboratorium for analyse og utredning av matoverfølsomhet og mage- og tarmsykdommer, men har også analysetilbud innen alle medisinske disipliner.
− Vår ambisjon er å gi den enkelte den hjelpen og oppfølgingen man trenger. Vi har alltid pasienten i fokus og har et bredt nettverk av leger, klinikker og ernæringsveiledere knyttet til våre fagområder. På denne måten kan vi veilede pasienter om videre behandling etter at man har tatt en analyse hos Lab1.
Kostreform vil gjøre oss friskere
Nordisk Ernæringskonferanse i Sandvika arrangeres av Kostreform, en ideell og uavhengig helsepolitisk organisasjon som i 13 år har jobbet for å bedre folkehelsen i Norge. Foreningens formål er å gjøre befolkningen friskere.
Kostreform er basert på individuelt medlemskap og har medlemmer over hele landet. Foreningen er ikke kommersiell og kun finansiert ved medlemskontingent. Mesteparten av arbeidet i regi av Kostreform gjøres på dugnad.
Medlemmenes engasjement er i hovedsak drevet av overbevisende forbedringer av egen helse etter omlegging til et karbohydrat-redusert, fettrikt kosthold av naturlig og ren mat. Dette er erfaringer som underbygges av nyere forskning. Kun leder og web-ansvarlig er noe honorert i deltidsstillinger. Les mer om Kostreform på deres nettside.
Hovedsponsoren for Nordisk Ernæringskonferanse er Pharma Nord, som er en av Europas ledende produsenter innenfor produkter med essensielle næringsstoffer. Selskapet utvikler, produserer og markedsfører kosttilskudd og legemidler med vekt på høyt opptak, sikkerhet og dokumentasjon.
Nordisk Ernæringskonferanse 2023
Tid: 21. januar 2023 klokken 09.30 – 17.00.
Sted: Sandvika, Thon Hotel Oslofjord
Konferansen er åpen for alle.