Skip to main content

Forebygg sykdom – spis mer grønt, bær og frukt!

Ja, vi vet at et rikt og variert inntak frukt, bær og grønnsaker gir god helse. Likevel prioriterer vi det ikke – spesielt ikke nå i dyrtid. Dessverre spiser vi mye mindre av dette enn for bare fire år siden, viser spørreundersøkelser fra i år.

Ulike frukt, bær og grønnsaker inneholder mange ulike næringsstoffer, antioksidanter og fibre som kroppen trenger. Rådet er derfor å spise variert og fargerikt. Men stadig færre får det til.

Spørreundersøkelser gjort av Kantar i 2023 viser at det står temmelig dårlig til med vårt daglige frukt- og grønntinntak. I rapportene kommer det tydelig frem at høye priser og trangere økonomiske forhold går hardt utover prioriteringene til folk flest når de handler mat.

Kun 18,6 % av befolkningen i Norge når anbefalingen om «5 om dagen» med minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. En porsjon er omtrent en håndfull eller et glass juice på cirka 2 dl. Et barns håndfull vil da naturligvis være mindre enn voksen persons håndfull. Andelen personer i Norge som spiser 5 porsjoner frukt og grønt om dagen har gått ned 5 prosent siden 2019, viser undersøkelsene.

Tallene fra Norge viser at hele 29,3 prosent av befolkningen spiser kun èn porsjon med frukt og grønt eller mindre per dag. Det er stor forskjell fra undersøkelsen i 2018 der 17 prosent spiste èn porsjon eller mindre.

Rekordhøye matpriser trekker forbruket ned, og stadig flere kjøper butikkenes billigste alternativer. Færre er nå villige til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høy kvalitet. Dårligst ut igjen kommer de som har en presset økonomi.

Ernæringsfysiologer og mange andre er bekymret for den negative utviklingen. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er mangelfullt inntak av frukt og grønnsaker blant de 10 viktigste risikofaktorene for økt dødelighet.

Og det er slett ikke bare i Norge det står dårlig til med frukt- og grøntinntaket. Tall fra tilsvarende undersøkelser i Europa utført av Kantar viser til et altfor lavt forbruk av frukt og grønt i europeiske land.

Minst 500 gram daglig

Det er ikke enkelte råvarer alene som er assosiert med helsefordeler, men heller et høyt og variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker. De er våre viktigste kilder til for eksempel vitamin C og er også rike kilder til sykdomsbeskyttende antioksidanter, vitamin E og B6, folat, betakaroten, kalium og fiber.

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst 500 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag, halvparten av hver. Det redusere risikoen for dødelighet og risikoen for å få kroniske sykdommer som diabetes, overvekt, betennelsessykdommer og til og med kreft.

Tomater inneholder for eksempel lykopen, en antioksidant som har vist seg å kunne virke kreftforebyggende. Innholdet av lykopen blir høyere om de varmebehandles, og opptaket forsterkes dersom du tilsetter olje.

Kilde: frukt.no/statistikk/forbruk-av-frukt-og-gront

Les også: Supermaten for din mikrobiota

Tips til innkjøp av frukt og grønt i dyrtid

Det første du bør gjøre for å få mer for pengene i dyrtiden vi lever i er å sjekke hva du har av mat fra før. Så lager du en ukesplan for middager og skriver handleliste.

Gå aldri i butikken når du er sulten, og ikke fall for 3 for 2 tilbud – da handler du alltid mer enn du trenger. Kjøp mat i lavprisbutikker og sjekk tilbudsdisken med netsatte varer. Ofte er butikkens egne merkevarer rimeligere og minst like gode som andre dyrere varer.

Bruk rabatter du har tilgang på. Æ-appen til Rema 1000 gir 10 prosent rabatt på fersk frukt, bær og grønnsaker. På Kiwi får du 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt hvis du har Trumf-medlemsskap. Dette er for alle og du kan registrere betalingskortet ditt i Trumf.

Ellers kan du gjerne kjøpe frukt, grønnsaker, linser, bønner, nøtter og frø fra såkalte «innvandrerbutikker» som ofte har både lavere priser, høyere kvalitet og et rikere utvalg av spesielt frukt og grønt.

Les også:

Supermaten for din mikrobiota

Mat som kan forebygge kreft

Bjørns livsforsikring – en frisk start på dagen!

Urter som varmer og stimulerer sirkulasjonen

Urter ved forkjølelse og økt slimdannelse

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode