Skip to main content

Bjørns livsforsikring – en frisk start på dagen!

Her er tips til en fantastisk sunn start på dagen med en grønn smoothie som får fart på systemet og energien din om morgenen. Smoothien du nå skal høre om har en lang historie, og har fått det ærefulle navnet «Bjørns livsforsikring».

Smoothien du nå skal få høre er opprinnelig inspirert av den heftige frokosten i leverflush-dietten i polaritetsterapi, som er tre ukers rensende vegansk diett. Denne frokosten består av hvitkløk, sitron, olivenolje og kayennepepper, som man gjerne kan blande med et halvt eple for at det skal smake bedre. For uansett hvor sunn den er for kroppen, så smaker ikke leverflush-frokosten veldig godt – det tror jeg de fleste kan si seg enig i, uten engang å ha smakt den! Men det er ikke meningen at du skal spise dette hver dag. Meningen er at dette er frokosten som inntas de tre ukene leverflush-dietten skal vare for å støtte kroppens utrensing av avfallsstoffer og toksiner. Mer om denne dietten får du lese om her på medium.no rett etter påske.

Les også Detox med rensende urtete som drikkes under leverflush-dietten.

Men hva med frokosten din i det daglige, får du i deg nok grønnsaker, frukt og bær i det daglige? Faktisk er det lenge siden forbruket av frukt og grønt har vært så lavt som nå, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Andelen i Norge som spiser de anbefalte «5 om dagen» har gått vesentlig ned de siste årene og var i 2022 på bare 18,2 prosent. Gjennomsnittlig daglig forbruk av slik mat gikk ned fra 3,2 porsjoner i 2021 til 3 porsjoner i 2022. Vi spiser mindre salat, grønnsaker, bær og frukt nå enn for bare fem år siden. Grunnen sies å være økonomiske nedgangstider og økte priser på alt. (1)

En kickstart på dagen

Ønsker du en skikkelig kickstart start på dagen for å få god energi og masse sunn næring som vil vare, kan jeg varmt anbefale smoothien á la min gode venn, polaritetsterapeut, jurist og forfatter Bjørn Engstrøm. Over flere år har han utviklet sin daglige frokost «Bjørns livsforsikring», som er inspirert av den nevte leverflush-dietten. Denne smoothien inneholder såpass mye sunt og godt for å forebygge helseplager at den fortjener den ærefulle tittelen «Bjørns livsforsikring».

Med denne smoothien får du i deg cirka 3 porsjoner frukt og grønt på en lettvint måte. Én porsjon, altså én av de anbefalte 5 om dagen i Norge, regnes å være cirka en håndfull. Eksempel på en håndfull er én tomat, syv cherrytomater eller en liten bolle salat. En annen måte er å lage smakfulle grønnsakssupper til lunsj, eller fylle halve müslibollen din med bær til frokost.

Bjørn er frisk og sprek som en ungdom, og han har spist denne frokosten i mange år. Hver morgen gjør han også de tibetanske ritene og noen faste styrkeøvelser som planken. Han trener også qi gong og styrke i treningsstudio, og spiser ellers mye grønnsaker. Han har gått utdannelsen i polaritetsterapi to ganger, fordi han likte det så godt, og han har praktisert som terapeut ved siden av sin hovedjobb som jurist og fra 2007 som lagdommer i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Engstrøm er også forfatter av juridisk litteratur og fagartikler.

Les gjerne: Er de tibetanske ritene en ungdomskilde?

Dette trenger du til Bjørns livsforsikring:

For bløtlegging kvelden før:
En blender
1 ss rosiner
1-2 svisker
Evt. litt mandler, nøtter og/eller frø

Før blending:
1-2 dl vann og/eller ferskpresset eplejuice
1 fedd hvitløk
½ sitron (ta av skallet)
½ banan
½ eple (et helt eple og ingen banan fungerer også bra)
1 stang stangselleri eller 3 brokkolibiter
¼ gulrot / ½ avokado / 1 tomat (du velger ut ifra hva du har i kjøleskapet)
Ca. 4-5 valnøtter, evt. bløtlagte nøtter eller frø. Valnøtter trenger ikke bløtlegges.

Etter blending: 
1 ss olivenolje
Et dryss kayennepepper (kan has i etter blending)

Når du har i nok væske kan smoothien drikkes. Blir konsistensen tykk kan du spise den med skje fra en suppetallerken.

Slik gjør du:

  1. Legg rosiner, svisker og eventuelt en liten neve mandler, nøtter eller frø i bløt kvelden før du skal ha dette til frokost. Du kan eventuelt ha det direkte i blenderen.
  2. Du kan bruke vannet rosinene og sviskene lå i. Skrell sitronen.
  3. Ha i alt det andre, unntatt olivenolje (slik at det blir lettere å vaske blenderen etterpå). Hell i vann eller ferskpresset eplejuice slik at det nesten dekker grønnsakene. Du trenger ikke skrelle eller skjære noe, bortsett fra stangsellerien og gulrotbiten om den er stor.
  4. Hell over i en suppetallerken og rør i litt olivenolje og et dryss eller to med kayennepepper. Nyt din fantastisk sunne, friske og velsmakende frokost!

«Det du gjør hver dag er viktig. Det du gjør en gang iblant er greit. Er du syk og vil bli frisk er det viktig å være disiplinert! Fanatisme er en sykdom, den vil vi ikke ha noe av. Gjør det du gjør med glede.»
− Unnolv Bjerknes (1934-2022), som innførte polaritetsterapien i Norge −

Kilder:

Hyggelige og berikende møter med min venn og «polaritetsterapikollega» Bjørn Edvard Engstrøm. Vi gikk utdannelsen sammen i 2007 til 2008 og har holdt kontakten siden.

Opplysningskontoret for frukt og grønt og undersøkelsen 5 a day Europe, som viser utviklingen i Norge mot andre europeiske land. Undersøkelse ble gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kursmateriale om leverflush fra utdannelsen i polaritetsterapi 2007 – 2008.

Relaterte saker:

Detox med rensende urtete

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode