Skip to main content

Spis etter ditt stjernetegn!

Du trenger ikke nødvendigvis høre på kostholdsguruer eller de offisielle norske kostholdsrådene. Hvorfor ikke la ditt eget stjernetegn være nøkkelen til dine preferanser i matveien? Vi viser deg hvordan ditt stjernetegn også kan være din guide i kostholdsjungelen.

Mat er blitt et stort tema. Vi spiser ikke lenger hva klimaet, årstidene og naturen bestemmer. Hele verden er blitt vårt spiskammer. Bananer er nå Norges mest spiste frukt. Avokado, mango, chili, appelsinjuice og en rekke andre tidligere eksotiske matvarer er blitt hverdagskost.

Alligatorpølser, strutsekoteletter og biff fra Argentina har også funnet veien til tallerkenen sammen med hamburgere, pommes frites og pizza, selvfølgelig. Grandiosa er nå nordmenns mest populære middag. Vi har også fått nye hyllemeter i butikkene med spennende leskedrikker. Mens cola før ble tappet på bitte små flasker som barn gledet seg til å nyte på lørdagen til Barnetimen, tappes nå cola i treliters flasker og stables pallevis for å dekke behovet blant «cocaholikerne». Før spiste vi den første iskremen på 17. mai. Da het det Kroneis fordi den kostet en krone. Nå selges iskrem i bøtter og spann og spises året rundt. Slik de spiste til jul og høytidene før, spiser vi nå hver dag!

Din mat er din medisin

Majoriteten av befolkningen spiser som de alltid har gjort – på den mest primitive måten. De stapper i seg det de synes smaker godt, som er lettest tilgjengelig og så billig som mulig. De ble lenge støttet av våre hvitkledde medisinmenn. I deres evangelium var det ingen vitenskapelig påvist sammenheng mellom mat og helse.

Det samme sier de for øvrig i dag om stråling fra mobiltelfoner, trådløse nett og mikrobølgeovner. Stadig flere ser imidlertid sammenhengen mellom kosthold og helse. Også leger har tatt til fornuften på dette området. En voksende del er blitt mer selektive i matveien, tenker på vekten og forstår at god mat gir god livskvalitet. Mange har fått øynene opp for at mat er både årsak til og medisin for mange av våre økende sivilisasjonssykdommer.

Å gå seg vill i kostholdsjungelen

I takt med økende kunnskap om mat har også ernæringsteoriene og ulike kostholdsretninger eksplodert. For mange øker forvirringen proporsjonalt med informasjonsmengden. Det er lett å gå seg vill i kostholdsjungelen. Skal det være lavkarbo, syre–base, raw food, 5:2-dietten, steinalderkost, vegetarmat, middelhavsmat, økologisk, ayurvedisk, makrobiotisk – eller hva med bare å leve på lys?

Det kan være vanskelig å velge! Det viktigste er å finne noe som fungerer over lang tid. Raw food kan for mange være fantastisk i begynnelsen. Man føler seg lett, fri og energisk fordi kroppen renser ut et lenge opphopet overskudd. Opplever en at det er blitt mye kaldere å måke snø og skrape is av bilen på vintermorgenen, er det kanskje tid for å gjøre endringer?

Kosthold er ikke statisk. Kunsten er å kjenne sine egne behov og tilpasse seg forandringene i omgivelsene, aktivitetsnivå, alder og årstidene. For eksempel spiser vi forskjellig om vinteren og om sommeren. Setter vi oss på et fly til Syden, spiser vi annerledes i et varmt klima enn i et kaldt. Dette vet kroppen. Vi trenger ikke lese det i en bok eller i et magasin.

Det finnes ingen mer oppriktig kjærlighet enn kjærligheten til mat.
George Bernard Shaw

Lytt til ditt stjernetegn

Ditt stjernetegn kan være en nøkkel til å lære dine behov bedre å kjenne. Spesielt i indisk astrologi går de høyt opp i å bruke horoskopet og anbefale krystaller, amuletter, urter og kosthold for å justere for ubalanser, og gjerne dempe og motvirke planetariske innflytelser i ulike perioder.

Vi skal her se litt generelt på hvert stjernetegn med en pekepinn på mat som vil være godt for deg, og hva det kan være lurt å ta hensyn til.

Væren

Spenningen, intensiteten og entusiasmen til Væren gjelder også i matveien. Sterk mat, krydder, stimulans, hvitløk og gjerne kjøtt får trykk på kjelen og holder dem i gang. Gjerne mange smaker og retter, fordi Væren alltid liker å prøve noe nytt. De vil bli stimulert når de spiser, og føle at maten gir dem energi.

Værer liker en konflikt i ny og ne, så de trenger mat som knaser mellom tennene. Heller knekkebrød og kavring enn fiskepudding. Gi dem et bein å gnage på så kommer de i kontakt med villdyret i seg og blir som regel tilfreds. Problemet for Værer kan ofte være at de har formye energi. De bør da heller utvise forsiktighet med kaffe, alkohol, chili og sterk mat for å unngå å brenne lyset i begge ender. Da vil roligere mat som søt mat, mat som er godt kokt, puddinger og desserter gjøre jobben. De bør heller ikke glemme å drikke beroligende urteteer som kamille eller lindeblomst for god nattesøvn.

Tyren

Nyt maten! Å spise med innlevelse, takknemlighet og kjærlighet kan anbefales for alle, men er spesielt viktig for den sanselige, naturelskende og matglade Tyren.

Det optimale kostholdet for Tyren er å elske maten! Å spise med innlevelse, takknemlighet og kjærlighet kan anbefales for alle, men faller særlig lett for den sanselige, naturelskende og matglade Tyren. Personen bør også ta seg god tid til spise, og i likhet med sitt drøvtyggende opphav tygge maten godt og gjerne hvile på sofaen eller i hengekøyen etter et godt måltid.

Her sklir all mat ned på høykant. Næringsrik, fargerik, smakfull og særlig fet og søt mat settes pris på. God vin til maten vil neppe vekke protester. Tyrer føler seg trygge når de spiser. De har ikke noe imot noen ekstra kilo. Det gir pondus, og de føler seg fysisk til stede. De skulle gjerne hatt idealene tilbake da kvinnene skulle være moderlige, barmfagre og ligne lubne engler.

Tyrer trenger å utvise disiplin i matveien fordi de ofte spiser for mye. Litt faste i ny og ne vil gjøre dem godt. Bitre urter som løvetann, anis, fenikkel, artisjokk og malurt vil være bra for leveren og få mer fart på fordøyelsen.

Tvillingene

Tvillingene kan med fordel fokusere på godt varmebehandlet, traust, tradisjonell mat som ligger godt i magen.

Det høye tempoet, nysgjerrigheten og rastløsheten fører lett til ustabile matvaner og frokost tre ganger om dagen. Regelmessige måltider er bra for alle, men desto mer viktig for Tvillingene fordi de har lett for å fly av gårde og skal være med på alt. Selv om de er tiltrukket av å spise lite og lett og gjerne hoppe over et måltid eller to, bør de ta maten mer alvorlig fordi det bidrar til å skape mer ro og harmoni i livet.

De trenger variasjon i matveien med nye og spennende oppskrifter, og de kaster seg gjerne på eksentriske dietter. Tvillingene kan med fordel unngå sterke krydderier og stimulerende mat, og fokusere på godt varmebehandlet, traust, tradisjonell mat som ligger godt i magen.

Spis godt med fett og protein, men reduser på sukker og raske karbohydrater. Det anbefales også verken å lese eller se på TV mens en spiser. Balanserende urter som lakrisrot, kardemomme, gurkemeie, kanel og brennenesle kan bringe større ro.

Krepsen

Den største gleden for Krepsen er å lage mat til andre og spise sammen med familien. Her gjør solid, tradisjonell mat lykken uten fancy oppskrifter, eksotiske krydder eller dyre viner. Ingenting slår mors kjøttkaker.

Maten skal være næringsrik, raus, fet og sausete og serveres i store porsjoner for å signalisere overflod. Kaker og desserter er også en viktig del av matgleden og stimulerer deres sans for det søte liv. Krepser liker ikke konflikter og foretrekker mat uten for mye tyggemotstand. Potetstappe, mos, puddinger og kremete sauser settes pris på.

For Krepser gir det trygghet å spise. De kan med fordel avstå fra mat fra tid til annen, og passe på at de ikke spiser for å dekke emosjonelle behov fremfor kroppens behov. Kakao er bra for Krepsene, det fremmer familiefølelsen og serveres derfor ofte i fødselsdagsselskaper. Fordøyelsesfremmende urter anbefales.

Løven

Her står forfengeligheten så høyt i kurs at disiplin i matveien er en selvfølge. Løver liker å ta vare på seg selv, se unge ut, trene og spise sunt. Salater, rå mat, fargerikt og struttende av vitaminer og enzymer, er midt i blinken for dem.

Løver er tross alt et rovdyr, de er et ildtegn, så de trenger også noe mer substansielt når de skal ut på jakt. Å sette tennene i en godt tilberedt biff trengs nok også fra tid til annen. Løven har ofte dyr smak. De supplerer gjerne med franske oster, rødvin, utsøkt kaffe og god kvalitet. Det kjekkeste for dem er selvsagt å få maten servert og bli gjort stas på. Grilling er også populært.

Løver trenger sterk og nærende mat for å holde ilden brennende. De kan ta for seg av krydderiene, ikke spare på smøret, slutte å se på matvareprisene, satse på kvalitet og økologisk mat og gjøre hvert måltid til en fest. Løver trenger også å roe seg ned, så kamille, hibiskus, nype og nesle er bra for dem.

Jomfruen

Ingen i hele Zodiaken er mer helsebevisst enn Jomfruen. Med deres sterke kritiske sans er de kresne i matveien og ofte nøye med hva de spiser. Maten skal være sunn, økologisk, naturlig og helst billig. Derfor elsker Jomfruen å ha sin egen kjøkkenhage og samle spiselige vekster i naturen. Når kantarellene popper opp i skog og mark, er de sjelden til å stoppe.

Jomfruen er et jordtegn, så de har bruk for næringsrik, godt tilberedt mat, servert til faste og regelmessige måltider. Fordøyelsen er ofte deres svake punkt, så maten bør være skånsom og fordøyelsesvennlig. Bruk av bitre urter og gjerne syltede grønnsaker som surkål stimulerer fordøyelsen. Rensende dietter, vegetarkost og ulike kostholdsregimer faller naturlig for dette tegnet.

De skal dog vokte seg for å bli for matfikserte. Sammen med den allerede medfødte tendensen til å være hypokonder er ikke dette noen god kombinasjon. Fordøyelsesfremmende urter er bra, som fenikkel, anis, løvetann, ingefær, hvitløk og artisjokk.

Vekten

Maten bør være estetisk, lekkert tilberedt, lett og smakfull. Balanse er viktig for Vekten. De spiser derfor sjelden for mye, de er kvalitetsbevisste, men likevel med en nøktern stil. De har sansen for økologisk mat, og liker det meste som blir servert. Som det lufttegnet de er, trenger de mat som gir god bakkekontakt, fet mat, godt tilberedet og variert.

Les også: Hvorfor er økologisk mat bedre? 

Vekten har sansen for økologisk mat som er lekkert tilberedt.

De har en tendens til å fordype seg mer i samtalen rundt bordet enn maten, samt å sørge for at alle andre har hva de trenger. Det er en god egenskap, men de bør sørge for at de også selv kan nyte maten og ta seg tid til å spise den. Vektens svake punkt er nyrene. Salt i moderate mengder er bra, og alle bør selvsagt spise godt kvalitetssalt. Det vil si uraffinert havsalt.

Vekten er en livsnyter, og det bør også speile seg i matveien. De har evnen til å få det sunne, næringsrike, naturlige, smakfulle og eksklusive til å gå opp i en høyere enhet, uten at det sprenger matbudsjettet.

Skorpionen

Personer i dette stjernetegnet vil ha intensitet i det meste de foretar seg. De liker ikke likegyldighet. Derfor skal maten ha karakter og etterlate en så sterk matopplevelse som mulig. Det kan oppnås med chili, hvitløk, wasabi, tabasco, pepper og salt, god tilberedning, og gjerne med sterke viner og kruttsterk kaffe.

Skorpionens talent er å forvandle selv de kjedeligste ingredienser til gourmetmåltider og få det meste til å smake godt. De utvikler ofte raffinement i matveien. De blir gode kokker som nettopp kjenner balansens kunst ved å bruke alle de fem smakene, og de serverer balanserte og delikate måltider. Det er kun når de mister grepet at de går til ytterligheter, forspiser seg, raper ved bordet, gir blaffen i bordskikk og drikker hemningsløst.

Skorpionen vet også at mat er en viktig ingrediens i forførelsens kunst. De er derfor ofte over gjennomsnittet matinteressert. Ikke bare for sin egen del, men for hvordan de kan sjarmere andre gjennom pikant, berusende mat som hensetter en i en annen verden. Slik virker mat i hendene på noen som kan matlagningens edle kunster.

Skytten

I likhet med de andre ildtegnene trenger også Skytten mat som nærer ilden i dem, gir energi og holder humøret oppe. Skytten er en verdensborger og globetrotter som foretrekker det eksotiske fremfor det tradisjonelle. De liker mat fra alle verdenshjørner og er alltid klare for noe nytt og spennende.

Skytter er likevel mer glad i å tenke og oppleve enn å spise. Mat kan derfor være mer et middel enn et mål. De kan planlegge ukens måltider som om det var en polarekspedisjon. Da betyr pris, vekt, kalorier og hvor raskt det kan tilberedes mer enn smak og nytelse. Det bor en asket i enhver Skytte, hvor mat kun er et middel til å gjøre viktigere ting i livet.

Balanserende urter er alltid bra for ildtegnene. Kamille, nesle, lakrisrot og lindeblomst anbefales.

Skytter er ofte glad i alkohol, som er en slags enkel måte å komme seg ut på tur på uten å måtte forlate sofakroken. Problemer for Skytter kan være å sette grenser for seg selv fordi de vil så mye. Det kan også gjelde i matveien.

Skytten bør finne balanse og unngå ytterlighetene. Balanserende urter er alltid bra for ildtegnene. Kamille, nesle, lakrisrot og lindeblomst anbefales.

Steinbukken

Uten mat og drikke duger helten ikke, ja det gjelder også for Steinbukken. De er ofte fysiske med et nært forhold til kroppen. God mat og regelmessige og styrkende måltider faller naturlig for dem. De har ofte medfødt selvdisiplin og en ryggmargsrefleks på at det skal gjøre litt vondt å leve. De faller ikke for den siste nye sunnhetsdietten og spiser verken salatblader, kiwi eller banansmoothie til frokost. De foretrekker tradisjonell mat, godt tilberedt og mest mulig slik mor lagde den.

De er gjerrige, går etter tilbud i butikkene og kjører gjerne noen ekstra mil for å kjøpe billige havregryn. Selv om de blir rike, slutter de ikke å bo på billige hoteller og spise knekkebrød uten smør. Steinbukken kan med fordel ta mer for seg av livets gleder og tillate seg å skeie ut mer enn de fleste. De er ofte stive i masken og trenger å mykes opp. God mat og drikke kan gjøre underverker for dem. Utpå kvelden blir de gjerne ti år yngre.

De trenger å styrke beinbygning, hud og hår, og bør som alle være obs på mineralinntaket. Det var lettere før da all mat var økologisk, men i dag må vi ofte kompensere med kosttilskudd fordi jordsmonnet utarmes takket være kunstgjødsel. Mikroorganismene forsvinner og likedan sporstoffer og essensielle mineraler i råvarene. Urter som kjerringrokk, nesle, bjørk og løvetann kan være bra.

Vannmannen

I likhet med de andre lufttegnene er også Vannmannen ofte mer i hodet enn i kroppen. De trenger å jordes med solid matlagning, med godt tilberedt og varmebehandlet mat, og skånsomt ta for seg av frukt, sukker og sterke krydderier. De er intelligente i sin tilnærming til det meste og leser ofte på baksiden av pakkene hva maten inneholder. En grei regel er at dersom du ikke forstår hva som står med liten skrift, så ikke kjøp det.

De kan med fordel bli mindre intellektuelle i sitt forhold til mat. Mange spiser i dag ikke lenger mat, men begreper i form av kalorier, vitaminer, mineraler, økologisk, kortreist, hvordan det er fremstilt, og hva det koster. Vannmannen trenger å lukke øynene og smake på maten, og kjenne godt etter hvordan den nærer kroppen.

Fett er bra for alle lufttegn. Det motvirker tørrhet, gir smøring til systemet og er nøkkelen til å få all mat til å smake godt. Varm melk med honning, kardemomme og kanel er en god drikk for lettere å få sove og roe den livlige tankestrømmen.

Fiskene

I dette stjernetegnet finnes den største konsentrasjonen av vegetarianere fordi de er så medfølende overfor dyrs lidelser at de avstår fra å spise dem. Det står respekt av dem som mener at kjøtt og fisk gjerne er sunt og bra for dem, men som ikke vil bidra til å drepe dyr. Kjøttindustrien er ikke noe vakkert syn, og kan få noen og hver til å tenke i slike baner.

Fiskene trenger å gi næring til sin emosjonelle natur. Det gjør de best ved å spise regelmessig. De er store drømmere og kan ofte glemme å spise. De liker mat som vekker minner, mat som gir trygghet fordi den ble servert i barndommen eller hos en tante de var så glad i. De trenger mat som skaper stabilitet, ro og trygghet, uten store utskeielser av stimulanser.

Deres indre liv er rikt nok fra før. De trenger sjelden kunstige hjelpemidler, selv om de ofte trekkes mot dem og er veldig glad i alt som kan ta dem ut av denne verden. Balanserende urter for Fiskene er lakrisrot, kamille, nesle, kanel og kardemomme. Fordi de er så følsomme, kan de ofte klare seg med halve doser.

Les også: 


Denne artikkelen handler om…


Christian Paaske

Christian Paaske var med i alternativ-miljøets oppstart på midten av 1970-tallet. Han startet med yoga i 1977 og drev lenge Yogasenteret i Stavanger. Han har samtidig vært opptatt av astrologi. Han er nå astrologisk fagredaktør i magasinet Medium. I de senere årene har han hatt fokus på selvrealisering og vedanta. Han er arrangør av Alternativmessen i Stavanger, aktiv skribent og fast bidragsyter i Medium.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode