Skip to main content

Slik blir vi påvirket av månen

Alt vann på jorden blir påvirket av månens tyngdekraft. Det er derfor vi har flo og fjære. Siden mennesker består av rundt 70 prosent vann, kan ikke det tilsi at månen også påvirker mennesker i stor grad? Vi blir muligens mer påvirket enn det vi aner.

Tekst: Elisabetn H. Reynolds

Det går opp og ned her i livet. Noen dager er veldig tunge og det er vanskelig å ta beslutninger, mens andre dager flyter alt og det er lett å leve. Kanskje kan vi med litt god planlegging og koordinering ved hjelp av månens sykluser få et mer harmonisk og enklere liv?

– Alt i naturen og i livet vårt består av større og mindre sykluser. Jo mer vi skjønner at ikke alle dager er like, jo lettere kan vi oppnå flyt i hverdagen, mener Rita Amundsen. Hun holder kurs om de ulike månefasenes påvirkning på oss mennesker.

Fascinasjon for månen

Ritas fascinasjon for månen oppstod på en alternativmesse i Finland, hvor Anne Pöyhönen holdt foredrag om månen. Hun hadde intervjuet mange eldre mennesker i Finland om deres forhold til månen. Materialet har hun samlet i en bok, sammen med gammel folketro om hvordan månen påvirker oss.

Pöyhönen har også oversatt en tysk bok om månen av Johanna Paungger og Thomas Poppe, kalt Guided By the Moon. Denne finnes ikke på norsk, men på engelsk og mange andre språk. De har sammen skrevet 11 bøker om månen som er overatt til 25 språk, og de har solgt hele 16 millioner bøker bare i Tyskland.

– Jeg ble helt henrykket av disse bøkene og bestilte mange flere månebøker. Mange brikker har falt på plass for meg. Jeg har fått «bevis» på det som jeg selv hadde opplevd, nemlig at alle dager ikke er like og at månen i høy grad påvirker oss og vårt liv. Noen dager egner seg bedre for spesielle oppgaver enn andre dager, sier Rita.

Syv måneimpulser

Ifølge Paungger og Poppes teori er det syv typer måneimpulser som påvirker oss mennesker. Det er mørk måne eller nulldagen, nymånefasen, nemånefasen, fullmåne, de 12 stjernetegnenes månefaser, samt månens oppadgående og nedadgående bane på himmelen i forhold til stjernetegnene.

Det vi vet, er at månen påvirker tidevannet, flo og fjære. Når månen beveger seg over jorden løfter den vannet som er nærmest til enhver tid med sin tyngdekraft. Ved hver fullmåne inntreffer springflo. Da er måne, jord og sol stilt på rad, noe som gjør at tidevannet blir kraftigere enn ellers og sjøen står på sitt høyeste.

Noen hevder at det samme skjer i menneskene – at månen forstyrrer eller løfter vannet i oss. Mange tror at månens tyngdekraft påvirker vannet i hjernen vår og dermed også psyken og sinnet vårt.

– Dette er ikke noe vi skal tro på eller noe vi kan bevise. Men det er noe man kan lære seg å kjenne etter selv, mener Rita.

Nullmåne – en ny start

På nulldagen er månen sort, noe som merkes med en sort prikk i kalenderen. Hvis du skal faste en dag i løpet av måneden er nulldagen den beste dagen. Dette er den mest utrensende dagen i løpet av måneden, og det er en fin dag for å starte nye prosjekter.

Ved mørk måne er det tid for innadvendthet, refleksjon og meditasjon. Det er en fin tid for avslutninger, men også for nye begynnelser, for nå starter en ny månesyklus. Her er en fin anledning til å granske ting i livet som har behov for en avslutning, og en tid for å tenke på hva du ønsker å forandre på både privat, i jobben og i ditt forhold til andre mennesker.

Nymåne – en oppbyggende fase

I nymånefasen vokser månen og det er som om månen «puster inn». Alt du gjør for å bygge deg opp, ta til deg næring for å styrke deg skal ha sterkere effekt i nymånefasen enn ellers. Bruk denne tiden til å pleie deg selv, planlegg og ta det ellers med ro.

Det sies at sår gror langsommere i nymånefasen, og at vi legger mer på oss i denne perioden fordi kroppen tar til seg mer næring. Ved nymåne er det også fint å pleie huden med gode kremer som trekker inn i huden.

Alt man sår av vekster som skal vokse oppover er gunstig å så i nymånefasen.

– Dyr foretrekker gress som er slått ved voksende nymåne. Da vokser gresset fortere igjen og det gir mer næringsrikt gress. I gamle dager visste folk at hvis man høstet gresset ved nymåne, så ville gresset vokse opp og bli sterkt og bra til året etter, sier Rita.

På samme måte er det med håret vårt. Hvis du vil at håret skal vokse seg tykkere og sterkere, er det lurt å klippe det ved nymåne.

Fullmåne – en inspirasjonsdag

Den dagen som fleste merker at de blir påvirket av månen er fullmånedagen. Denne dagen er månekreftene på sitt sterkeste. Mange er urolige og sover dårlig da. Noen hevder de får mer energi eller blir oppspilte og rastløse ved fullmåne, andre blir sinte eller mer nedstemte.

Både ambulansepersonell og jordmødre flere steder i verden merker at det er mer å gjøre på jobb ved fullmåne. Noen steder er det påvist flere fødsler, og det finnes flere historier om økt kriminalitet, økt rastløshet blant psykiatriske pasienter og mer uro blant skoleelever på fullmånedagen.

I oktober 2009 påstod den britiske politikeren David Tredinnick at kirurger ikke bør operere ved fullmåne, fordi fullmånen hindrer blodkoaguleringen. Dette stemmer også ifølge gammel folketro. Det sies at vi blør mer denne dagen.

Norsk elgstatistikk viser klart at elgen er mest aktiv ved fullmåne. Når månen skinner, legger elgene ut på sine lengste vandringer. Da spiller det ingen rolle om månen er dekket av skyer eller ikke. Ulykkesstatistikken viser også at de aller fleste elgpåkjørsler skjer ved fullmåne.

Fullmånen gir deg tilgang til kreftene i den naturlige verden når de er på sitt høyeste, og gir deg mulighet til å komme i kontakt med dine egne dypeste kilder til inspirasjon og intuisjon. Den kan også avdekke følelser, og selv om de kan være vanskelig innimellom, gir det styrke å erkjenne og akseptere følelsene.
Bruk gjerne fullmånedagen til å tenke på alt du har fullbyrdet og tilfredsstilt i livet ditt. Det er fint å feire kjærlighet og forhold når det er fullmåne, eller feire sammen med venner og gratulerer hverandres prestasjoner og skåle for suksess.

– Ved fullmåne er det alltid bra å høste ting. Bak brød når månen er nær fullmåne, for da hever brødet bedre, tipser Rita. Ellers er fullmånedagen månedens verste dag for å få bort flekker.

Nemåne – en rensende fase

Etter fullmåne minker månen i størrelse. Et tips for å skille mellom nymåne og nemåne er at du kan skrive en «e» med månen når det er nemåne. I nemånefasen «puster månen ut», og det er en slags utpust for mennesker også. Denne perioden er egnet for faste, utrensing og mer aktivitet enn ellers.

– Alt vi gjør for å rense kroppen har kraftigere effekt i denne perioden. Det som skal fjernes og svettes ut har sterkere effekt. Derfor er nemånetiden også bra for slanking, tipser Rita. Soneterapi og alle former for terapi som har en utrensende effekt er særlig gunstig i denne perioden.

Alt man sår som skal vokse i jorden er gunstig å så i nemånefasen. Ved nemåne har alt som skal tørke sterkere effekt. Hvis du hogger trær og vil at tømmeret skal tørke fort, er nefasen best egnet. En del trevarefirmaer i Sentral-Europa bruker aktivt denne kunnskapen.

Alt trekker mer innover i nemånefasen. Så hvis du skal sette implantat i kroppen, får de bedre feste i nefasen. Du får også lettere bort møkk, så det er en bra tid for å vaske. Skal du barbere ansikt, legger og underarmshår, er det bra å gjøre det i denne perioden for å hindre gjenvekst.

Månen i stjernetegnene

I løpet av et år går solen gjennom alle de 12 stjernetegnene i zodiaken. På samme måte går månen gjennom alle stjernetegnene hver 27. dag. Månen står i hvert av de 12 stjernetegnene i cirka 2 ½ dag.

Alle de ulike stjernetegnene har forskjellige kvaliteter som har ulike innvirkninger på kroppen. Alt du gjør for å forsterke de kroppsdelene som påvirkes i de ulike månefasene, har sterkere innvirkning når månen står i de stjernetegnene som påvirker akkurat de kroppsdelene. På samme måte blir alt man belaster de ulike kroppsdelene med ekstra ille.

 • Når månen står i Væren, er fokuset på hodet, hjernen, øynene og nesen. De som har mye hodepine og migrene skal være ekstra oppmerksom da. Alt man gjør for å styrke hodet er ekstra gunstig på Værdagene. Alt som svekker hodet, som for mye stress og slag mot hodet, er spesielt ugunstig da.
 • Pass ekstra godt på halsen når månen står i Tyren. Kommunikasjonsevnen forsterkes da. Ører, tenner og hake påvirkes også da.
 • Skuldre, armer, hender og lunger påvirkes ekstra når månen står i Tvillingene. Trening på skuldrene og skuldermassasje er ekstra gunstig da.
 • En super for å rense seg, er når Månen står i Krepsen og det samtidig er nemåne. På disse dagene påvirkes bryst, lunger, mage, lever og galle.
 • Månen i Løvens tegn har sterk påvirkning på hjerte, rygg og mage. Dette er den mest ildfulle av alle dagene i måneden.
 • På månens Jomfrudager skal du passe ekstra godt på hva du spiser, for da er fordøyelsen, nerver, milt og bukspyttkjertel i fokus.
 • Månen i vekten påvirker hofter, nyrer og urinblæren. Hofteøvelser er veldig bra da.
 • Når månen står i Skorpionen, er fokuset på kjønnsorganer og urinlederne.
 • Månen i Skytten påvirker lårene ekstra sterkt. Da kan du oppleve å bli mer sliten i lårene enn ellers.
 • Pass ekstra godt på knærne, beina, leddene og huden din når Månen står i Steinbukken. Det skal være lurt å barbere kroppshår når månen står i Steinbukken, fordi håret da vil vokse senere ut.
 • Vannmannens månedager har ekstra påvirkning på leggene.
 • Når månen beveger seg til Fiskene, er det føttene som står i fokus.

Elementer og næring

Månens ilddager er når den står i Væren, Løven og Skytten. I disse dagene sies det at kroppen har mer behov for protein enn ellers.

Månens jorddager er når den står i Tyren, Jomfruen og Steinbukken. Da sies det at kroppen kan ha ekstra behov for salt, og skal du unngå salt, er det ekstra viktig å unngå salt akkurat disse dagene.

Månens vanndager er når den står i Vannmannen, Krepsen og Fiskene. Det er ikke uvanlig å få et sterkere sug etter karbohydrater disse dagene. Du skal helst ikke vaske håret på vanndager for å unngå at håret blir statisk og uhåndterlig.

Luft- og lysdager er når Månen står i Tvillingene, Vekten og Vannmannen. På disse dagene er det spesielt viktig at du får i deg nok sunt fett og unngår fett som er ugunstig for deg.

Nullmåne:

En fin dag for avslutninger, nye begynnelser og utrenselse.

Nymåne:

En innpustende og oppbyggende voksefase. En tid for å ta inn næring på alle plan, samle krefter, bygge opp og forsterke, legge planer og ta det ellers med ro i denne fasen.

Fullmåne:

En god dag for å feire kjærlighet, høste vekster og bake brød. En dårlig dag for operasjoner og flekkfjerning.

Nemåne:

En utpustende, utrensende, innadgående og sammentrekkende fase. En tid for å være aktiv, gi energi, fjerne, svette ut, faste og tørke.

Månens og stjernetegnenes innvirkning på kroppen

StjernetegnKroppsdelerOrgansystemNæringElementPlantedel
Værenhode, hjerne, øyne, nesesanseneproteinildfrukt
Løvenhjerte, rygg, magesanseneproteinildfrukt
Skyttenlårsanseneproteinildfrukt
Tyrenører, tenner, hals, hakeblodkretsløpsaltjordrot
Jomfruenfordøyelse, nerver, milt, bukspyttkjertelblodkretsløpsaltjordrot
Steinbukkenknær, bein, ledd hudblodkretsløpsaltjordrot
Krepsenbryst, lunger, mage, lever, gallenervesystemkarbohydratervannblad
Skorpionenkjønnsorganer, urinlederenervesystemkarbohydratervannblad
Fiskeneføtter, tærnervesystemkarbohydratervannblad
Tvillingeneskuldre, armer, hender, lungerhormonsystemfettluft/lysblomst
Vektenhofter, nyrer, blærehormonsystemfettluft/lysblomst
Vannmannenleggerhormonsystemfettluft/lysblomst

Les mer om månefasene:

·       The Power of Timing: Living in Harmony with Natural and Lunar Cycles (2013) av Johanna Paungger og Thomas Poppe

·       Måneastrologiens hemmeligheter (2007) av Teresa Moorey

·       Her kan du få tak i detaljerte månekalendere som viser når månen står i de ulike stjernetegnene: www.paungger-poppe.com

Kalender-app for månesyklusen

Med appen Lunar Calendar – the Art of Timing kan du følge rytmen i naturen. Den kan hjelpe deg å finne riktig tidspunkt for en rekke aktiviteter, og den inkluderer en omfattende guide. Appen passer for iphone, ipad og ipod.

Kalenderfunksjonen er et nyttig verktøy for planlegging og hvordan finne den perfekte timingen for aktiviteter innen områdene helse, ernæring og kosthold, hygiene, byggeaktiviteter, husarbeid og hagearbeid. Det er også et alternativ for å lage grafiske skjemaer av menneskers biorytme og gir oss en mulighet for å vurdere potensielle partnere.

Alt i naturen og i livet vårt består av større og mindre sykluser.

– Rita Amundsen

Mange tror at månens tyngdekraft påvirker vannet i hjernen vår og dermed også psyken og sinnet vårt.

– Rita Amundsen

Den dagen som fleste merker at de blir påvirket av månen er fullmånedagen. Denne dagen er månekreftene på sitt sterkeste. Mange er urolige og sover dårlig da.

– Rita Amundsen

Elgen er mest aktiv ved fullmåne. Da legger elgen ut på sine lengste vandringer, og det spiller ingen rolle om månen er dekket av skyer eller ikke. Ulykkesstatistikken viser også at de fleste elgpåkjørsler skjer ved fullmåne.

– Rita Amundsen

Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode