Sunn og rask matlaging med airfryer
Ja, takk til alle redskaper som gjør livet lettere. Vår airfryer er et slikt redskap, og vi har brukt den flere ganger i uka siden vi fikk den for noen år siden. Alle slags grønnsaker du kan varmebehandle er perfekt å tilberede i airfryer. Det passer også fint til å steke for eksempel kyllingvinger, grillspyd, marinert kjøtt eller fisk, vårruller og alle slags frosne grønnsaker. Med ildfaste former som får plass i din airfryer kan de også brukes til å lage kaker, bakst og stekte egg.
Egentlig trenger du ikke bruke olje når du bruker airfryer, men vi bruker en skvett på grønnsakene likevel for å sikre et godt resultat og god smak. Grønnsakene blir skikkelig gode og sprø på utsiden, og deilige og myke inni. Eventuelt kan du ha på kaldpresset extra virgin olivenolje av god kvalitet etter steking, for å sikre at alle de helsegunstige stoffene i olivenoljen er intakt.
Flere helsefordeler
Med en airfryer kan du på en lettvint måte lage «fritert» mat uten å fritere maten i olje. Du bruker atskillig mindre fett enn du ville gjort i en frityrgryte og det tar mindre tid enn i en vanlig ovn.
– En airfryer tilbereder maten ved å sirkulere opphetet luft i høy hastighet. En airfryer kan minne om en varmluftsovn, men vil tilberede maten mye raskere. Noen matretter kan ta halvparten så kort tid å tilberede i en airfryer som i en vanlig ovn, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Når du luftfriterer maten i en airfryer får du en tynnere stekeskorpe som fortsatt er sprø, men du slipper all oljen som trenger dypt inn i maten som ved frityrsteking. Du kan derfor oppnå så mye som 90 prosent reduksjon i fettinnholdet i maten ved å benytte en airfryer.
Vanligvis bruker airfryere også mindre strøm enn en ovn, siden den varmer opp et mye mindre område enn en vanlig ovn og de varmes opp mye raskere.
Husk at selv om du bruker mye mindre olje i en airfryer enn du gjør ved fritering av for eksempel vårruller, vil det ikke gå på bekostning av smaken.
Egentlig trenger du ikke bruke noe olje, men vi bruker en skvett på grønnsakene likevel – med mindre det er frosne chips som allerede har litt olje på. Men dette går ikke på bekostning av smaken. En teskje kan være nok, avhengig av hvor stor porsjon du bruker. Overflødig fett renner også ut av frityrkurven oppi og ned i beholderen.
– Husk bare å bruke en olje som tåler høy temperatur, minner ernæringsrådgiveren om.
Bruk av airfryer reduserer også en forbindelse kjent som akrylamid med opptil 90 prosent, sammenlignet med fritering. Akrylamid er et kjent kreftfremkallende stoff som dannes når stivelsesholdige matvarer som poteter tilberedes ved temperaturer over 120 °C.
Bruk egnede oljer
Ved vanlig fritering varmes oljen opp til maks temperatur og maten dynkes i dårlig olje. Dette forverrer næringsinnholdet i maten og øker innholdet av helseskadelig fett betraktelig – spesielt dersom du benytter billig planteolje som ikke er egnet for steking. Da oppstår det nemlig helseskadelige frie radikaler og transfettsyrer i maten.
Det er fettsyresammensetningen i en olje som avgjør hvor god den er til steking. Hvor lenge du steker oljen og ved hvilke temperaturer har også mye å si.
Ved lang og hard varmepåvirkning kan det dannes helseskadelige transfettsyrer i oljen – dette gjelder også oljene som er merket «frityrolje». De bør du styre unna, og du bør styre unna flerumettede oljer, siden de tåler høye temperaturer dårlig, som soyaolje, mais- og solsikkeolje. De kan også være genmodifiserte. Du bør også unngå billige oljer på blanke flasker. Velg heller mørke glassflasker.
Ved vanlig steking og i airfryer kan du bruke en olivenolje eller en rapsolje som er egnet for steking. De inneholder en del enumettede fettsyrer som er middels varmestabile. Olivenolje av god kvalitet har et røykpunkt på 210-220 grader, så det er faktisk høyere enn smør som har et røykpunkt på 150 til 180 grader.
Tilpass steketiden
Steketid og temperatur må selvsagt tilpasses det du skal lage, også i en airfryer. En god temperatur for grønnsaker i airfryeren er cirka 180-190 grader.
– Så å si alle grønnsaker kan tilberedes i en airfryer, men de har ulike tilberedningstid. Pass på å tilpasse tiden til de forskjellige sortene, sjekk gjerne underveis og rist litt så alt blir stekt, sier Sagen.
Skal du airfrye bladgrønnsaker som spinat og grønnkål har disse ganske kort tilberedningstid, gjerne mellom 2–5 minutter. Mykere grønnsaker som tomat og paprika blir ferdige på 3–7 minutter. Litt fastere grønnsaker som blomkål, rosenkål og brokkoli tar fra 7 til 12 minutter. Harde grønnsaker som gulrøtter, kålrot og beter har lenger tilberedningstid, gjerne fra 15–30 minutter.

For å spare tid kan grønnsakene skjæres i mindre og tynnere biter. Både ferske og frosne grønnsaker kan tilberedes i en airfryer, og du trenger ikke tine frosne grønnsaker først.
Faktisk kan du også steke epler og bananer i airfryer, tipser ernæringsfysiologene i OFG.
− De blir utrolig god snacks etter tilberedning. Lag for eksempel sprø og smakfulle eplechips eller en sunn og søt banansnacks med kanel og smør som nesten føles som den er karamellisert. Det er kun fantasien som setter stopper for hvilke grønnsaker som kan luftfriteres.
Tilbredingstid i airfryer
Bladgrønnsaker som spinat og grønnkål: | 2 – 5 minutter |
Tomat, paprika og squash: | 3 – 7 minutter |
Blomkål, brokkoli rosenkål og brokkoli: | 7 − 12 minutter |
Rotgrønnsaker (f.eks. gulrot, kålrot, beter): | 15 – 30 minutter |
Her finner du masse gode airfryer oppskrifter:
- Squash i airfryer
- Brokkoli i airfryer
- Kålrotfries i airfryer med tahini, honning, sitronsaft og sriracha (thailansk chilisaus)
- Flere av airfryer-leverandørene har nettsider med mange oppskrifter, også på kaker og bakverk:
Airfryer oppskrifter for alle merker
Cosori oppskrifter
Philips airfryer oppskrifter
Philips har også en oppskriftsapp for dette, kalt NutriU (finnes både i App Store og Google Play) - Bama har noen enkle airfryer oppskrifter med grønnsaker og frukt.
- Meny har også fristende oppskrifter på ulike grønnsaker og kylling i airfryer
- Den store airfryerkokeboka, Frisk forlag.
Kilder: NTB, iForm.no, forbrukerliv.no, frieord.no
Les også:
14 tips til god matplanlegging
Fårikål og kjøttkraft er god styrkemat