Skip to main content

En dag for å feire gulrota!

Det er visst slik at gulrota også har sin egen dag, den 4. april er faktisk den internasjonale gulrotdagen hvert år. Det finnes vel ikke en bedre anledning til å introdusere «ventegulrot», «gulrotsnacks», gulrot på tallerkenen og gulrot til saftig bakst.

Tekst: Opplysningskontoret for frukt og grønt og Elisabeth H. Reynolds

Gulrotdagen ble grunnlagt i 2003 for å spre kunnskap om gulrota og dens gode egenskaper rundt omkring i verden. Dagen feires foreløpig mest i Frankrike, Italia, Sverige, Australia, Storbritannia og Japan.

– Felles for både gulrot og andre rotgrønnsaker er at de inneholder godt med fiber. Som både metter godt og gjør godt for fordøyelsen. Mye næring og god mat for pengene med andre ord. Gulroten er i tillegg en god kilde til betakaroten, som omgjøres til vitamin A i kroppen. Vitamin A er viktig for normalt syn, hud og hår og har også en oppgave i immunsystemet.

Gulrot inneholder hele 7900 μg betakaroten per 100 gram, som omdannes til vitamin A i kroppen. Gulrot inneholder cirka 5 mg vitamin C, 289 mg kalium, 2,9 gram kostfiber og 88 prosent vann per 100 gram spiselig vare.

Selvforsynt med norsk gulrot

Frukt og grøntstatistikken viser at markedsandelen på norsk gulrot var på hele 94 prosent i 2021.

– Gulrot er en av våre største kulturer som kan produseres i store deler av landet. Den trives godt i klimaet her i Norge, og med god kvalitet på gulroten og moderne lagringsteknologi kan vi så å si være selvforsynte med norsk gulrot. Jeg synes derfor det er på sin plass å hedre gulrotprodusentene på gulrotdagen, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

«Ventegulrot»

– Del opp gulrotstaver og sett i vann i kjøleskapet, så har både store og små noe å «snacke» på mellom måltider når magen romler. «Ventegulrot» istedenfor «lavt blodsukker-snacking» av sjokolade før middag er mye mer fornuftig, sier ernæringsrådgiveren.

Med gulrot og andre rotgrønnsaker kan man også lage mye god mat på et lavt matbudsjett om man fyller tallerkenen med halvparten grønt og lager retter med mye gulrot, løk, kål, potet og andre rotgrønnsaker.

– Av den samme posen kan du lage de herligste middagsretter, og med både høye strømpriser, økte rentekostnader og økte matvarepriser er det vel også velkomment for de fleste med tips til noen gode middagsretter som ikke koster så mye, sier Sagen.

Hasselback-gulrøtter og coleslaw

Neste gang du vil ha noe godt, som for eksempel på kakedagen 8. april, kan du jo lage en saftig gulrotkake, og er det en helt vanlig mandag er det godt å kose seg med gulrotstaver med tzatziki på kvelden, oppfordrer Sagen og fortsetter;

– Halve tallerken med noe grønt er et lurt valg, og er det noe jeg virkelig har fått dilla på så er det hasselback-gulrøtter. Søt og god gulrot med smør, honning og sitron mellom lagene. Myk inni, sprø i kantene, toppet med kruspersille og et dryss hakkede valnøtter. Kan det bli bedre?

Hasselbackgulrot. Se oppskrift på frukt.no.

Noe annet snadder i hverdagen er å lage coleslaw med gulrot, hodekål og dressing. Den blir bare bedre etter ett par dager i kjøleskapet og kan like godt brukes til burgeren, som til fiskekaker og til grillmaten. Lag litt ekstra, så har du til lunsj og middag ut uka!

Besøk verdens gulrotmuseum!

Visste du også at det finnes et helt museum dedikert for å lære oss om gulrøtter? Best av alt – det er virtuelt og åpent for alle. Det er World Carrot Museum foundation som står bak. Nettsiden har flere muligheter for å kunne utforske gulrøtter.

Ta en interaktiv tur, lær om historien og evolusjonen til gulrota, se forskjellen mellom ville og kultiverte gulrøtter, og oppdag urgamle tekster og illustrasjoner relatert til denne populære rota.

Den offisielle nettsiden til The International Carrot Day: carrotday.com

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker. Deres arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Hovedstrategi er å stimulere til «5 om dagen» for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. De fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Nettside: frukt.no
Tlf: 23 24 94 00
Adresse:
Håndverksveien 31, 1405 LANGHUS

Les også: 

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode