Slik lager du «verdens sunneste rett»
Foto: Helene Martinsen
Kimchi er stappfull av vitaminer og sunne næringsstoffer, siden dette er melkesyregjærede grønnsaker som kinakål eller kål, løk og hvitløk. Man kan gjerne bruke flere typer valgfrie grønnsaker sammen. Retten har som oftest en sterk smak av koreansk rød chili og hvitløk.
Koreanere spiser så mye av denne superkrydrede matretten – omtrent 18 kilo per person årlig (!) – at de sier «kimchi» i stedet for «cheese» når de tar bilder av hverandre.
Retten er både næringsrik, fiberrik og kalorifattig, men inneholder likevel masse vitaminer, mineraler og ikke minst probiotiske melkesyrebakterier, kraftige antioksidanter og prebiotisk mat for de snille bakteriene i magen. Studier har vist at kimchi blant annet kan redusere kolesterolet, den har antiinflammatoriske egenskaper og kan forbedre hukommelsen. Kimchi kan forbedre hjernehelsen, noe som er nok et indirekte resultat av en sunn tarm. Nervesystemet i tarmen kommuniserer nemlig veldig mye med hjernen. Så det er ikke uten grunn at flere magasiner og nettsteder har kåret retten som «verdens sunneste», blant annet det amerikanske bladet Health.
Melkesyregjæring
Kimchi lages ved å kutte opp grønnsaker og krydderurter og ha det i et syltetøyglass, før det presses sammen og toppes med kål. Så setter man et lokk på og legger press på det før glasset skal stå på kjøkkenbenken i alt fra to dager til to uker eller lengre om man ønsker en enda sterkere smak og enda mer melkesyregjæring.
Tradisjonell kimchi blir laget med kinakål, men det er også mulig å bruke andre typer kål, og man kan tilsette de grønnsakene man liker best. Det er bare å prøve seg frem. Kimchi kan brukes både som siderett til middager og gryteretter, til risretter, kinesisk og koreansk mat, sushi, til salater og også som topping på pizzaer og burgere.
Det er viktig at kimchien oppbevares i lufttette bokser, glass eller poser for å unngå uønskede bakterier eller mugg. Hvis du får mugg på maten, er det ikke farlig, du kan bare ta det av og spise det som er under. Mellom hver gang du forsyner deg med kimchi, bør du presse ned blandingen slik at det kommer minst mulig luft nedi.
Oppskrift på rask «nødkimchi»
Her er en god oppskrift på «emergency kimchi» eller «nødkimchi», som vi har hentet fra Maangchi.com. Den er laget av Emily Kim, kjent som Maangchi, en kjent koreansk matentusiast som vokste opp i Sør-Korea, men som nå bor i New York. Denne retten kaller hun nødkimchi fordi den kan lages på kun 30 minutter og kan lages med vanlig kål hvis du ikke har kinakål. Her trenger man heller ikke veldig kompliserte ingredienser og de er derfor lettere å få tak i.
De mest spesielle ingrediensene i denne oppskriften er fiskesaus og koreanske chillipepperflak, som har en helt egen og spesiell smak som ikke er det samme som vanlig chillipepperflak. Begge selges i Asia-butikker. Ellers trenger du hodekål eller kinakål, vårløk, hvitløk, en gulrot, salt og sukker. Om du vil kan du også tilsette revet ingefær.
Ingredienser:
900 gram kinakål eller hodekål
2,5 dl kaldt vann
0,5 dl salt
80 ml koreanske røde chillipepperflak (ikke vanlige chillipepperflak)
60 ml fiskesaus
60 ml finhakket hvitløk
3-4 stilker finhakket vårløk (ca. 80 ml), bruk både det hvite og det grønne på stilken.
60 ml strimlet eller grovraspet gulrot
1 ss sukker
Fremgangsmåte:
- Kutt kålen i strimler på 5-7 cm og cirka 0,5 cm brede. Ha den i en stor bolle.
- Tilsett 2,5 dl kaldt vann og 0,5 dl salt. Bland et godt med hendene dine for å salte kålen skikkelig bra.
- La blandingen stå i 10 minutter.
- Lag kimchipasta ved å blande disse ingrediensene i en bolle:
80 ml koreanske røde chillipepperflak
1 ss sukker
60 ml fiskesaus
60 ml finhakket hvitløk
3-4 stilker finhakket vårløk (ca. 80 ml)
60 ml strimlet eller grovraspet gulrot
- Vask og rens den saltede kålen i kaldt vann et par ganger og sil av vannet.
- Bland kimchipastaen skikkelig inn i kålen.
- Legg kimchien i en stor glasskrukke eller i en stor plastikkboks.
- Press toppen av kimchien ned med hendene for å beskytte kimchien fra å bli eksponert for altfor mye luft.
- Du kan spise den med en gang som en salat, men da får du ikke effekten av melkesyregjæringen og smaken får ikke tid til å utvikle seg. For å la den melkesyregjære, skal den stå i romtemperatur et par dager eller lengre til du er fornøyd med smaken. Fermentert kimchi kan brukes for eksempel til stekt ris eller kimchi stew. Oppskrifter kan du finne på maangchi.com.
Kilder: www.maangchi.com, Helene Martinsen
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året