Skyll ut innvendig søppel!
I flere år vegret underskrevne seg veldig for å prøve tarmskylling, selv om mange forskjellige naturterapeuter og helhetstenkende leger har fortalt at tarmskylling er svært rensende og sunt, og at det er noe alle burde få gjort en gang i året. Det virket rett og slett altfor ekkelt å få en slange i baken for deretter å bli overrumplet over alt det fæle som kommer ut. Men nå er også dette prøvd, og det var virkelig ikke så ille som det høres ut. Det var ikke ubehagelig på noen som helst måte, og det opplevdes både befriende og lettende.
Behandlingen foregikk på det som nå heter Colon Klinikken Tveitan (tidligere Tveitan Klinikken), som jeg ble anbefalt av dr. Christian Darling. Han mener tarmskylling er noe av det viktigste man kan gjøre for å foreta en skikkelig detox, en indre rengjøring. Men ikke alle leger mener det samme.
Når magen trenger hjelp
Spør du en gjennomsnittelig norsk lege om tarmskylling er sunt, vil svaret sannsynligvis være nei. En begrunnelse som ofte gis, er at kroppen har et flott selvrensende system som rydder opp selv, og at vi ikke bør «tukle» med det.
Noe sannhet er det vel i dette, men hvis kroppen er så god til selvrensing, hvorfor er da så mange mennesker plaget med forstoppelse, luftplager, overvekst av sopp og betennelser i magen? Dårlig kosthold kan selvsagt ha mye av skylda, for fordøyelsen liker ikke for mye sukker, kunstige tilsetningsstoffer, ferdigmat og fint mel. Men hva hvis problemene fortsetter, selv om man kutter ut slik mat? Hva hvis man lever så sunt man overhodet klarer, uten at fordøyelsen klarer å komme i balanse?
Mange tyr til avføringsmidler og andre symptomdempende medisiner uten at det fjerner årsaken. I stedet blir plagene verre med tiden. På sikt kan bruk av avføringsmidler svekke tarmfunksjonen og føre til kronisk forstoppelse.
Omtrent 12 til 15 prosent av alle henvendelser til allmennlege gjelder magesmerter. Hos cirka 40 prosent av pasientene som kommer til koloskopi, finner de ikke årsaken til plagene. Er det da rart at folk blir fortvilet og søker alternative behandlingsmetoder?
Sykepleiere som vet råd
Sykepleierne ved Colon Klinikken Tveitan midt i hjertet av Oslo vet råd for mage- og tarmpasienter. De utfører flere tusen tarmskyllinger i året og ser stadig nye pasienter som får orden på tarmfunksjonen sin.
– Bare frem til 1. juni i år hadde vi over 3000 behandlinger. I løpet av de 15 årene vi har holdt på, har vi aldri hatt noen «saker» hvor vi har feilbehandlet folk. Vi har hatt titusenvis av behandlinger på de årene, og vi har aldri hatt noen sykehusinnleggelser som jeg vet om, sier sykepleier Marianne Tveitan. Hun er daglig leder av Colon Klinikken Tveitan, hvor hun har selskap av fem andre sykepleiere som har også har klinisk erfaring fra gastromedisin.
På klinikken gir de også oppfølging med kostholdsveiledning og råd om tilskudd. De er spesielt opptatt av å få pasientene til å fylle på med gode melkesyrebakterier etter tarmskyllingene. Klinikken samarbeider med flere leger og alternative behandlere som henviser pasienter til dem.
Spesielt gode resultater har de sett ved forstoppelse, overvekst av sopp, tretthet og energimangel og dårlig opptak av næringsstoffer og medisiner. Tveitan har også sett at mange av de som har hudproblemer og leddsmerter, blir friske etter noen behandlinger.
Trygg behandling
På Internett kan man på enkelte nettsteder lese at tarmskylling kan føre til forgiftning, og at det kan forstyrre den naturlige tarmfloraen med bakterier. Men Marianne er sikker på at det ikke kan skje hvis behandlingen utføres av erfarent helsepersonell.
– Med tarmskylling kan du ikke forgifte kroppen. Vi skyller med renset vann. Vi har ingen tilsetninger i vannet, ikke klor engang, og det er renset både gjennom UV-filtre og andre filtre, sier hun. Som nevnt har hun ikke hatt noen tilfeller på de 15 årene hun har drevet med tarmskylling, hvor noen har blitt syke av behandlingen.
Hvis man er alvorlig forstoppet og har vært det i lang tid, kan de første par tarmskyllingene føles ubehagelig til å begynne med. Man kan bli litt dårlig før alt slipper taket. Det beste er da å fortsette behandlingen til alt har fått kommet ut.
Derfor anbefaler sykepleierne på klinikken å ta to–tre tarmskyllinger med kort tids mellomrom. Det er for å hindre at man løser opp avføring som ikke kommer skikkelig ut den første gangen. Alt som løsner, må komme ut så fort som mulig for at tarmskyllingen skal ha skikkelig effekt.
Bra mot lekk tarm
Colon Klinikken Tveitan har et godt samarbeid med leger og naturterapeuter i Oslo, spesielt de som jobber med tarmdysbioser og lekk tarm. Tarmdysbioser er et ubalansert forhold mellom bakterier, sopp og mat i tarmene.
Ved lekk tarm kan for store molekyler slippe ut fra tarmene til blodet. Lekk tarm er også matintoleranse. Dette kan skape en ubalanse og gi mange ulike symptomer flere steder i kroppen. Blant annet kan man bli veldig trett, sliten og generelt dårlig, og det kan gi kvalme, hodepine og migrene, leddsmerter, hudproblemer, luft i magen og urolig nattesøvn.
– Jeg har veldig mange pasienter her med lekk tarm. Leger sender pasienter hit hele tiden, og de får så gode resultater. Derfor er dette innmari moro å jobbe med. Legene ser at når pasientene får ut gamle forsteininger og sopp som skaper ubalanse i tarmen (tarmdysbiose) og gjør at tarmen blir lekk, så tar de opp medikamentene bedre og blir fortere friske. Det er ganske logisk at man må rydde ut søpla før man kan kjøre på med alt mulig av produkter og medikamenter, sier Marianne.
Hadde null energi
Før Marianne begynte å jobbe med tarmskylling i 1996, var hun selv i en fortvilet sykdomssituasjon. Hun slet veldig med tarmfunksjonen sin og var veldig slapp, trett og hadde null energi. Vanligvis var hun en energibunt, men mageplagene hadde kjørt henne rett ned.
Fastlegen hennes var så åpen at han sendte henne til en tarmskylling. Under tarmskyllingen viste deg seg at Marianne hadde en overvekst av sopp i tarmene. Soppen var årsaken til at hun hadde en tarmdysbiose. Etter noen behandlinger med tarmskylling og omlegging av dietten ble magen fin, og hun fikk energien tilbake.
På den tiden jobbet Marianne med kreftpasienter på Gastrokirurgisk avdeling på Radiumhospitalet. Etter at hun selv fikk så godt utbytte av tarmskylling, fikk hun lyst til å omskolere seg innen dette faget. Dermed tok hun kurs på instruktørnivå i USA innen Colon Hydro Therapy og ble godkjent av det amerikanske I-ACT (International Association for Colon HydroTherapy).
Forsiktighetsregler
Noen pasienter bør ikke behandles med tarmskylling, med mindre det gjøres i samarbeid med lege. Det gjelder de som har ulcerøs kolitt i aktiv fase, Morbus Crohn i tykktarmen, de som har fått strålebehandling mot kreft i bekkenområdet eller tarmer, og de som tar høye doser blodfortynnende medisiner.
– Vi er nøye med hvem vi behandler. De få gangene jeg har behandlet Morbus Crohn, har det vært i samarbeid med lege. Da har sykdommen sittet i tynntarmen og ikke i tykktarmen, sier Marianne. Ulcerøs kolitt rammer slimhinnene i tarmene, mens Morbus Crohn kan ramme alle lagene i tarmsystemet.
Gravide kan behandles med tarmskylling hvis det gjøres med åpent system (Libbe), som er en helautomatisk maskin som kjører et lavt vanntrykk.
– Vi behandler gravide. De blir ofte forstoppet, og de får et nytt liv etter tarmskylling. Da kan de nyte graviditeten uten å ha kronisk vondt i magen. Tarmskylling med Libbe er ikke skadelig for det er så lavt trykk på vannet, sier Marianne.
Kreftpasienter kan også behandles med tarmskylling hvis de ikke har fått strålebehandling mot bekkenområdet eller tarmene, for da kan de få veldig porøs tarm.
– Hvis man har fått avgrenset stråling mot brystpartiet, kan vi behandle med tarmskylling, sier sykepleieren.
Les også: Sunn tarm gir lykkelige mennesker!
Åpent eller lukket system
Med tarmskylling får du bokstavelig talt skylt tykktarmen innvendig med filtrert, kroppstemperert vann. På Colon Klinikken Tveitan kan du velge mellom to ulike systemer – åpent eller lukket.
Først kommer du inn og får fortalt hva du skal gjøre. Deretter går behandleren ut slik at du får kle av deg nedentil i ro og mak og legge deg til rette med en håndduk over deg.
Hvis du prøver åpent system (Libbe), får du styre alt selv – du setter inn røret i baken selv og du masserer magen din selv for å hjelpe til. Da kommer behandleren innom med jevne mellomrom for å sjekke hvordan det går.
Ved lukket system (bildet under) er behandleren med deg hele tiden, og det er behandleren som setter inn røret bak og masserer magen. Fordelen ved dette systemet er at behandleren kan fortelle deg hva de ser i avføringen, for eksempel om det er mye forsteininger. Lukket system er vist på bildet til høyre.
Ved begge systemer ligger du selvsagt tildekket med en håndduk. En behandlingstime tar omtrent en time.
Viktig for immunforsvaret
Balanse i tarmsystemet er viktigere enn mange tror. Er magen i ubalanse, kan det nemlig gi opphav til en hel rekke andre plager. Det er blant annet fordi omtrent 70 prosent av kroppens antistoffer (immunglobuliner) blir produsert i tarmene – en gruppe proteiner som er livsviktige for å forsvare oss mot infeksjoner.
For de som virkelig lider av forstoppelse, diaré og mageproblemer, vil det nok være verdt å prøve en tarmskylling for å rense skikkelig opp i tarmene. Det er ikke uvanlig å ha gamle «forsteininger» og avleiringer som har vært i tykktarmen i flere år, noe som hindrer normal tarmfunksjon og kan være årsaken til en rekke ulike symptomer. For som nevnt kan det svekke immunforsvaret og gi lekk tarm på sikt (se ovenfor).
Skal du prøve tarmskylling, bør du ta minst to–tre behandlinger etter hverandre, og du må sørge for å fylle på med nok av de gode melkesyrebakteriene etterpå. For å klare det bør du ta et tilskudd som inneholder flere milliarder av disse snille bakteriene som ordner opp og styrker tarmfloraen.
Tarmskylling har gitt gode resultater ved:
- Mage- og tarmproblemer
- Forstoppelse
- Hudproblemer
- Vektreduksjon
- Forbrenningsproblemer
- Oppvekst av sopp
- Problemer etter antibiotikakur
- Dårlig opptak av næringsstoffer
Ved følgende tilstander bør man ikke ta tarmskylling, uten at det gjøres i samråd med lege:
- Ulcerøs kolitt i akutt fase
- Morbus Chron i tykktarmen
- Ved bruk av høye doser blodfortynnende medisiner
- Etter stråling mot kreft i tarm- og bekkenområdet
Colon Klinikken Tveitans nettside: tarmskylling.no
Denne artikkelen ble først publisert i Medium utgave 1-2012, men er fortsatt like aktuell. Den er republisert med kun få endringer.