Hjelper deg å bryte hemmende mønstre: Tem egoet og lev livet du ønsker
Tankekaos, bekymringer, indre uro, stress, irritasjon, skam og andre negative tanker og følelser drar oss ned og bort fra det vi ønsker å være og gjøre, fra det som gir glede og en følelse av mening. Mange har gått kurs etter kurs og gjort mange forsøk på å endre energitappende og hemmende mønstre i seg selv uten å få de varige endringene de ønsker. Nettopp dette kan Elisabeth Heian og Jenny Vangen hjelpe mennesker med.
De ble raskt gode venninner og kolleger etter at de møttes for tre år siden. Nå jobber de sammen i SelaHeals, en nettskole som har flere ulike kurs. Der underviser de i hvordan man kan bli bevisst på egoet i seg selv og bryte med satte mønstre som hemmer oss og hindrer oss å være den vi ønsker å være og leve livet slik vi egentlig vil. Det handler mye om indre bevissthet og tilstedeværelse i eget liv, men også om aksept og stillhet. Man lærer å temme egoet, om å jorde seg, komme på plass i seg selv og øke sin energifrekvens. Healing og energiarbeid følger også med i kursene.
− Vi brenner for å få ut vårt budskap, spesielt i disse dager hvor så utrolig mange sliter. Veldig ofte handler det om at når egoet har tatt kontroll, så lever du ikke i tråd med deg selv, sier Elisabeth.
Underskrevne i Medium hadde et koselig morgenmøte med dem på kafeen i Botanisk hage på Tøyen i Oslo, som er Norges eldste botaniske hage etablert i 1814. Det ble et inspirerende og oppløftende intervju, fylt av livsvisdom.

Stikk motsatt bakgrunn
Både Jenny og Elisabeth har fra ung alder vært sterkt tiltrukket av den spirituelle siden ved livet. Men bakgrunnen deres er ganske forskjellig.
Elisabeth vokste opp i en konservativ kristen familie der hun måtte be om tilgivelse for sine synder hver eneste morgen før hun gjorde noe annet. Hun fikk høre at alle mennesker er født arme syndere, og derfor er vi ikke bra nok som vi er.
− Et av mine mønstre var at jeg ikke følte meg elsket og verdsatt for den jeg var. Det mest skremmende er at dette gikk jeg og trodde på i over 40 år, selv om jeg hadde mange mennesker i livet mitt som virkelig satte pris på meg, forteller Elisabeth.
Fra hun begynte på skolen fikk hun ikke lov til å leke med barn som var fra såkalt «verdslige» familier. Det var vondt og ufattelig. Søndagene var hellig – da kunne de nesten ikke gjøre noen ting, fordi de kunne skitne til klærne sine. Det var temmelig mørkt i et ganske ekstremt og lukket miljø, og det ledet Elisabeth forståelig nok bort fra kristendommen i veldig ung alder. I stedet søkte hun alternativ spiritualitet og fra tidlig i 20-årene begynte hun å studere healing, energiarbeid og selvutvikling. Både hun og søsteren begynte med healing.
Jennys bakgrunn er stikk motsatt av Elisabeths. Hun vokste opp i et hjem med New age strømninger, men var også tiltrukket det religiøse og har hatt et forhold til det man kaller Gud og Bibelen. Likevel fant hun aldri sin plass i organisert religion. I voksenlivet har hun hatt interesse for et bredere spekter av religion og lest mange ulike retninger innen mange ulike religioner.
Jenny har imidlertid hatt store psykiske helseutfordringer gjennom mange år.
− Jeg jobbet i mange år med meg selv for å gjenkjenne mønstre. Og i den prosessen gikk jeg inn i et nytt mønster som handlet om å bli frisk, forteller hun.
Healing og «downloads»
Elisabeth har drevet med healing siden hun var i 20-årene, og hun gir deltakerne fjernhealing på gratis-webinaret og på nettkursene. Bestemoren hennes skal også ha hatt varme hender.
− Det var gjennom søsteren min jeg kom borti healing, hun dro meg med på meditasjonskurs. Men det var ikke noe for meg. Jeg har alltid følt at jeg mediterer uansett hvor jeg er – jeg behøver ikke sette meg i lotusstilling, være på et bestemt sted eller sitte på en bestemt måte.
Jeg har stunder om morgenen der jeg er helt stille, og da får jeg «downloads» (nedlastninger) der jeg får mye klarhet i ting for meg selv eller andre, og jeg kjenner det energimessig i hele meg, sier Elisabeth.
Det er også slik ideene om nettkursene har kommet til henne. Slike nedlastninger er noe hun har gjort lenge før hun begynte å ta kurs i selvutvikling, healing og reading.
− Jeg har en sterk intuisjon, og det har jeg hatt i veldig mange år, og jeg stoler på det når jeg kjenner at det virkelig føles riktig, selv om jeg ikke skjønner hva jeg skal gjøre. Jeg har gjort mange 360 grader rundt i livet mitt – jeg vet ikke hvorfor jeg gjør det og hva jeg skal, men jeg stoler fullstendig på det og det blir så fint. Det er så kjekt! Men de fleste får jo noia, stopper seg selv og får frykt, sier Elisabeth.
Nylig har hun solgt leiligheten sin på Tjensvoll i Stavanger, og nå bor hun faktisk i en bobil!
Hva er egoet?
Det er ikke alltid like lett å skille mellom hvilke tanker, følelser og handlinger som styres av egoet, og hva som faktisk kommer fra ditt autentiske jeg. Men Jenny og Elisabeth gir flere ledetråder:
− Egoet er alle rollene vi spiller. Du kan se det i deg selv for eksempel hvis du begynner å legge merke til hvordan du oppfører deg blant ulike mennesker – som at jeg sitter her og legger merke til at jeg vil sitte på en spesiell måte eller fremtre på et spesielt vis. Dette er egoet – vi begynner å gjøre oss litt til og går inn i en slags rolle, sier Jenny.
«For oss er det utrolig inspirerende og givende når folk mestrer å bryte egne mønster, trer ut av den gamle seg, og blir den de er ment å være. Vi gleder oss til at du skal se hva som egentlig foregår inni deg, og ved å gjøre det, kan du faktisk bryte fri fra alt det som holder deg nede.»
Jenny Vangen og Elisabeth Heian
Egoet viser seg også i form av hverdagstanker og tankekjør vi bare tenker automatisk uten at vi er bevisst på dem. Som for eksempel kommenteringen av alt som skjer. Som at du går ut og det regner, og så tenker du: – Jeg hater regnvær! Eller det er sol og du tenker: – Jeg elsker sol! Slik kommentering er egoet.
− Egoet er ditt andre deg. Egoet er følelsene som overtar deg og tankekjør. Egoet er den som får deg til å gå på tvers av deg selv, og som gjør at du ender opp med smerte og lidelse i situasjonene som oppstår, sier Elisabeth.
Men det er ikke slik at egoet er bare tankene våre. Det er ikke bare én enkel ting man kan peke på og si at «det er ego». Egoet er mange ting, og samtidig er det også veldig spirituelt, forklarer Jenny.
− Én måte egoet opererer på er via tanker, men egoet er egentlig energi. Du kan kjenne energien i tankene dine, sier hun. Dette kan du teste ved å prøve å holde på en hemmelighet ovenfor en person. Da vil du kjenne på en dragning mot å ville si det likevel – det er egoet.
Et viktig kjennetegn er at egoet opererer kun i fortiden og fremtiden.
− Når du er i tråd med deg selv, er du i nuet her og nå, fullstendig til stede. Der kommer ikke egoet inn. Da kan ikke den gi deg bekymring. Hvis du er fullstendig til stede her og nå, kan ikke du bekymre deg for noe som skal skje i fremtiden og du kan heller ikke være i det som har skjedd tidligere. Det er det som er så fint når du tar kontrollen over livet ditt og er den du er ment til å være, sier Elisabeth.
I et gratis webinar forklarer Elisabeth og Jenny dette mye dypere, og de gir ulike øvelser slik at man kan begynne å avsløre egoet i seg selv og få mer styring over egne tanker og følelser som hemmer oss i å være den vi ønsker å være eller gjøre det vi egentlig vil.

Vilje og viljestyrke
Egoet har også mye med viljen vår å gjøre. Jenny forklarer:
− I Bibelen sier Gud: «Jeg er». Så kommer Lucifer inn og sier: «Jeg vil». Gud lar han da komme til jorda for å sette i gang med sin vilje. Det er også et bilde på egoet, og det er definitivt viljen. Vi vil ha mer, vi vil fremover og har masse mål. Egoet er veldig opptatt av mål, men veldig sjelden veien dit. Egoet er ikke opptatt av å være til stede i det du gjør, det vil bare bli ferdig.
Egoet vil bare ha mer, mer og mer, og det kan bare bli fornøyd en bitte liten stund. For eksempel hvis du i lang tid har ønsket deg en smarttelefon, og du blir veldig glad når du får den, men så varer gleden bare i en kort stund før du vil ha noe nytt igjen. Dette er egoet, som stadig skal ha, skal ha og skal ha enda mer.
«Egoet er den som får deg til å gå på tvers av deg selv, og som gjør at du ender opp med smerte og lidelse i situasjonene som oppstår.»
Elisabeth Heian
− Er det ikke også positivt å ha viljestyrke?
− Ja, men det er forskjell på egoets vilje og din vilje. Når egoet vil noe, er det gjerne et behov for at det må bli slik, at det er ikke bra nok slik det er. Og det er ikke noe galt med det. Det er meningen at vi skal ha egoet frem til den dagen det blir så stort at du ikke klarer å ha det lenger.
Problemet er at vi gjerne legger merke til alt som er negativt først. Dette er noe som skjer med mange mennesker på veien mot sine mål, og de går da inn i negative følelser.
− Ambisjoner er et godt eksempel. Du kan godt si at egoet har ambisjoner som driver oss fremover, sier Jenny.
Men på veien mot sine mål er det mange som kan bli redde eller trekke seg tilbake før de får fullført. Mange tør ikke å ta sjanser og er redde for å mislykkes. Dette er egoet som skaper uro i oss. Det er veldig vanlig at egoet trekker oss tilbake før vi er i mål, fordi ting ikke blir helt slik vi forventet eller fordi vi lar oss stoppe av usikkerhet og frykt.
− Egoet har mål, men du har også mål. Men du har ikke et behov for at det må skje på en bestemt måte. Du vet at om det ikke skjer på den måten du hadde tenkt, så går det også bra. For egoet går det ikke bra hvis ting ikke blir slik som du forventet, sier Jenny.
I sitt eget liv er det først etter at hun har lært å kontrollere egoet at hun faktisk kan sette seg mål, gjennomføre dem og få til det hun ønsker. Dette klarte hun ikke før, for egoet trakk henne tilbake fra det hun egentlig ville. Slik er det for veldig mange – egoet trekker oss tilbake slik at man ikke klarer å nå sine mål.

Mani og depresjon
Jenny har gjennom flere år med depresjon og mani jobbet iherdig med å ta tilbake kontrollen over sitt eget liv og sin egen helse. Utfordringene med egne følelser begynte da hun var veldig liten. Allerede som 6-åring ble hun deprimert, og suicidale tanker fikk hun i 7-årsalderen.
− Jeg har alltid vært utstyrt med å være veldig emosjonell fra jeg var bitte, bitte liten. Jeg føler veldig mye, men samtidig visste jeg også fra jeg var bitte liten at jeg ikke hadde noen grunn til å føle så mye. For jeg hadde ikke noe dårlig liv. Jeg har alltid hatt gode foreldre, vokst opp i nærheten av besteforeldre og fått mye kjærlighet. Men jeg har alltid hatt vondt inni meg fra jeg var bitte liten, forteller Jenny.
Da 5 år gamle Jennys unge onkel døde, bare 19 år gammel, gjorde det dypt inntrykk på henne. Også før dette hadde Jenny veldig sterke følelser og hun prøvde å finne grunner til hvorfor hun hadde vondt.
− Jeg pleide å si at jeg hadde slått meg, for at jeg skulle få trøst. Psyken plagde meg gjennom hele livet frem til jeg var så dårlig at jeg skjønte det var en sykdom. Da var jeg i midten av 20-årene. Da skjønte jeg at det var noe galt med hodet mitt.
Et lys gikk opp for henne dagen etter en av de mørkeste kveldene hun hadde, etter en tre måneders depresjon. Den morgenen våknet hun og var helt fin igjen.
− Jeg husker det godt som et vendepunkt. For hvordan kunne jeg ha det så jævlig dagen før og ville dø i flere måneder, og så våkner jeg en dag der alt er bare bra? Da skjønte jeg at det var noe galt. Det var da jeg dro til lege og fikk diagnose, forteller hun.
Diagnosen bipolar fikk hun da hun var 26 år og bodde i Oslo. Hun fikk beskjed om at hun alltid kom til å være syk og at hun alltid måtte ta sterke medisiner – som er noen av de sterkeste medisinene vi har. Slik ble det ikke, for i dag er Jenny helt frisk og hun sitter i førersetet i eget liv med god styring over egoet.
− Årene etter diagnosen ble jeg veldig opptatt av mønstrene i meg selv, jeg prøvde å knekke dem og forstå dem. Det gjorde jeg i 10 år. Så kom jeg til et punkt hvor jeg mistet alt, og jeg stod på bar bakke. Det var en ydmykende opplevelse. Jeg tror det var da jeg skjønte at ikke alt jeg har trodd er riktig. I det begynte jeg å bli mer søkende og mer åpen, forteller hun. Deretter gikk hun inn i en fase der hun mediterte mye og leste spirituelt arbeid av Eckhart Tolle, Alan Watts, daoisme og flere typer eldre filosofi.
Meditasjon har vært en stor del av Jennys reise.
− Jeg elsker meditasjon – det har vært en stor del av min reise. Jeg gikk inn i en prosess hvor jeg så mer og mer hva som var hva i meg. En bevissthet i meg vokste frem i meg og jeg jobbet med å ikke gå inn i noen mønstre og bryte med dem. Og så ble det fikset, forteller hun.
Jenny blir ikke lenger bortført av egostyrte tanker og følelser som oppstår. Nå kjenner hun heller etter i seg selv og lever i tråd med den hun egentlig er, og ikke etter egoets kommando.

Dette er AIS-metoden
Grunnpilaren i nettkursene Jenny og Elisabeth har laget er AIS-metoden, som de har laget selv. AIS står for aksept, indre bevissthet og stillhet. Metoden skapte de for å hjelpe oss å navigere gjennom tanke- og følelsesmønster, slik at vi kan finne veien inn til øyeblikket hvor magien er.
Aksept handler om å godta og gå med på det som skjer.
− Da er du i flyt, du er i prosessen og du blir med. Det som skjer, det skjer og du skjønner at det er med for å hjelpe deg – selv om det kan føles som en stopper, selv om det kan føles tungt. Du må akseptere det først. Og så kan du sjekke inn med deg selv: Hvilke steg må jeg ta nå for å komme meg videre? Da blir det i tråd med deg selv og i tråd med det som skjer rundt deg. Da får du så mye drahjelp og du holder energifrekvensen din oppe. Da skjer ting. Da møter du folk.
Indre bevissthet søker man å oppnå mer av på kursene gjennom flere typer bevissthetsøvelser.
− Vi trener opp bevissthet, slik at du er til stede, helt våken og med i det som foregår. Dette er den røde tråden i kurset, sier Jenny.
Stillhet er den tredje grunnpilaren av kursene, og det betyr at man mediterer på ulike måter.
− Veien inn til seg selv er jo i stillhet. Veldig mange har utfordringer med å sitte i stillhet, fordi vi blir tatt over av egoet. Det er da egoet kommer og tar over, sier Jenny.
Mange har jo vanskelig for å finne stillhet ved å sitte stille i meditasjon, inkludert underskrevne. Men stillheten kan man også få gjennom yoga, qi gong, tai chi eller en rolig, uforstyrret tur i skogen.
− Det viktigste er ikke hva du gjør, det er hvordan du gjør det. Jeg mediterte i fire måneder før jeg kom til punktet der jeg innså det med egoet, sier Jenny.
− Det er i stillhet du virkelig kommer på plass i deg selv. Men det å gjøre fysiske ting er veldig fint for å holde fokuset og skape det tomrommet, hvis du er til stede, tilføyer Elisabeth.
Gratis webinar:
Lær om egoet og hvordan oppdage det i deg selv
Alle har ulike mønstre som gjentas i handlinger, tanker og følelser, men hva skal vi gjøre med dem? Det er noe av det du får svar på i et gratis webinar ved Elisabeth Heian og Jenny Vangen i SelaHeals.
Webinaret er et minikurs på to timer som passer for deg som har sider i deg selv du ikke liker og ønsker å endre på. Kanskje du ikke er helt fornøyd med hvordan du har det eller føler du ikke er akkurat slik du ønsker å være. Eller kanskje du bare tenker mye, men sliter med å følge dine egne ønsker, behov og drømmer.
Dette er noe av det du lærer på minikurset:
- Du vil kunne begynne å bryte med egne mønster.
- Du har fått verktøy som hjelper deg å komme inn i øyeblikket.
- Du vil ha mer klarhet og forståelse for hvordan egoet opererer.
- Du vet hvordan du kan trene opp tilstedeværelsesmuskelen.
- Du er bedre rustet til å håndtere triggere.
Påmelding her: selaheals.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året