Skip to main content

Leverflush – en 3 ukers rensekur

Føler du at du trenger en skikkelig innvendig vårrens? Leverflushdietten fra polaritetsterapien er effektiv og virkningsfull spesielt hvis du har spist mye usunn mat fra før. Men du skal ikke gå på denne tre-ukers rensedietten hvis du er syk, føler deg veldig svak, eller hvis du er gravid eller ammer. Men er du er ganske normalt frisk og ønsker en innvending oppfriskning for å føle deg bedre og få mer energi, kan det være verdt å teste ut denne tre ukers detox dietten.

Rensedietten liverflush fra polaritetsterapien er ment å vare i tre uker, og består av 80 prosent råkost, altså grønnsaker og frukt som ikke er varmebehandlet, samt bær, nøtter og frø, spirer og økologiske, rene matoljer av oliven og raps. Den resterende 20 prosenten av det man spiser kan være kokte linser eller bønner, men man inntar ellers ikke noe kjøtt.

Siden mye av det du spiser er kald vegansk kost som ikke varmebehandles, bør du ikke gå på denne dietten når det er ganske kaldt ute og spesielt ikke da hvis du er mye kald og frossen i kroppen. Du bør uansett sørge for å få i deg rikelig med varm urtete. Er du av den kalde typen, bør du gjøre dette om sommeren og gjerne i sommerferien når du har fri.

Slik er den heftige leverflush-frokosten:

For 1 person:
Saften av en sitron
2-5 fedd hvitløk
3 ss extra virgin olivenolje, økologisk
Kajennepepper etter evne, gjerne i kapsel som fås på helsekost
Evt. et halvt eple

Ta dette på tom mage. Etter cirka 20 minutter kan du innta polaritetste i så store mengder du ønsker. Hvis du må for å klare å svelge dette, kan du blande dette med et halvt eple i en blender eller med stavmikser.

Cirka 20 minutter etter denne frokosten kan du drikke så mye polaritetsterapite du ønsker. Dette er en urtete bestående av anisfrø, bukkehornsfrø, fennikelfrø, ingefærrot, lakrisrot, linfrø og peppermynte. Du faster altså frem til lunsj.

Les om den rensende detox urteteen fra polaritetsterapien her.
Her er en mildere versjon av denne frokosten, i form av en grønn smoothie: 
«Bjørns livsforsikring – en frisk start på dagen»

Helsefordeler med denne frokosten

Sitron

Sitron bidrar til å alkalisere kroppen og regulere kroppens pH-verdi.

En av sitroners viktigste egenskaper er evnen til å alkalisere kroppen og regulere pH-verdien. Mange i dag har et kosthold som inneholder mye syre, og sitron bidrar til å motvirke denne syren, siden sitron har en alkalisk effekt når den fordøyes – altså motsatt av hva man skulle tro siden sitron smaker så surt.

Ellers inneholder sitroner mye antioksidanter, en del C-vitamin, B-vitaminer, kalsium, jern, magnesium, kalium og fiber. Sitron er også kjent for å kunne fremme eliminering av væsker og giftige stoffer i kroppen. Antioksidantene i sitron bidrar til å rense blodårene og blodet. Hvis du har høyt blodtrykk, kan vann med sitron bidra til å øke kaliuminnholdet slik at du reduserer væskeretensjon og dermed blodtrykket.

På grunn av sine antibiotiske og antivirale egenskaper kan sitron støtte kroppen i bekjempelsen av forskjellige typer infeksjoner, som sår hals, halsbetennelse og luftveisinfeksjoner. Sitron kan bidra til å rense luftveiene og styrke immunforsvaret.

Hvitløk

Hvitløk har en varmende og sirkulasjonsfremmende effekt. Den bidrar til å rense blod og blodårer, regulere blodtrykk og redusere risikoen for blodpropp ved at den motvirker  overdreven koagulasjon. For å utnytte de antikoagulerende egenskapene til hvitløk er det best å spise den rå og innta hvitløk daglig. Hvis du derimot går på blodfortynnende medisiner eller har blødningstendens, bør du ikke spise rå hvitløk hver dag.

Hvitløk kan forebygge en rekke aldersrelaterte lidelser og anbefales også for mage- og tarmproblemer da den virker hemmende på patogene mikrober og parasitter. Den kan brukes mot alle typer infeksjoner, men helst ikke i akutt fase. Hvitløk er spesielt bra ved infeksjoner med mye slim, som forkjølelse ved katarr – da gjerne i kombinasjon med timian og basilikum.

Tips: Bruk et rått hvitløksfedd i smoothie sammen med litt eple, banan, sitronsaft og valgfrie grønnsaker, eventuelt bløtlagte svisker og rosiner, så døyver det smaken av hvitløken ganske mye. Bruk en generøs mengde hvitløk i varme gryteretter, supper og ovnsbakt mat, gjerne sammen med olivenolje.

Olivenolje

Det er vist i flere studier at ekstra virgin olivenolje er sunt for hjertehelsen og bidrar til å forebygge sykdom. Olivenolje er en del av den klassiske hjertesunne Middelhavsdietten, som også inkluderer et variert og hjemmelaget kosthold laget fra bunnen av med mye frukt og grønnsaker, belgfrukter, fullkorn, nøtter, frø og magert protein.

Olivenolje inneholder store mengder biologisk aktive antioksidanter som kan redusere risikoen for kroniske sykdommer. De bekjemper også betennelse og beskytter kolesterolet i blodet mot oksidasjon – to fordeler som kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Ekstra virgin olivenolje har også sterke antiinflammatoriske egenskaper, det vil si at den kan bidra til å redusere kroniske betennelser, som antas å være en viktig ledende forløper til flere kroniske sykdommer. Blant annet kreft, hjertesykdom, metabolsk syndrom, type 2 diabetes, Alzheimers, leddgikt og fedme. Nøkkelen til denne effekten er antioksidanter, blant annet oleocanthal. Antioksidantene i olivenolje bidrar til å redusere dårlig kolesterol, bekjempe frie radikaler og hindre for tidlig aldring. På grunn av det høye innhold et av oleocanthal har olivenolje en betennelsesdempende virkning som kan bidra til å redusere smerte i ledd og muskler.

De gode helseeffektene kommer kun ved å bruke kaldpresset extra virgin olivenolje. Det er viktig å undersøke etiketten nøye når du kjøper olivenolje, for på noen flasker med rimelig olivenolje kan det stå ekstra virgin med store bokstaver, mens etiketten kan avsløre at oljen er fortynnet med raffinert olivenolje.

Noen av antioksidantene ødelegges ved høy varme, så for å dra nytte av helseeffektene fra antioksidantene i ekstra virgin olivenolje bør du ikke varme oljen til over cirka 220 °C. Ryker det av oljen når du steker med den, så bruker du for høy varme. Det aller beste er å  bruke den kald på salater, i supper, smoothier, eller helle den over retter etter varmebehandling og bruke den på brødskiva i stedet for smør eller margarin.

Kayennepepper

Kayennepepper (capsicum) gir varme til kroppen, hever basalstoffskiftet og
fremmer sirkulasjonen av blod (og qi ifølge kinesisk medisin). Dette varmende, sterke kryddere kan også bidra til å stoppe indre blødninger.

Ta aldri store doser kayennepepper av gangen fordi den har en veldig sterk effekt på kroppen. Kayenne tilsettes ofte i urteblandinger for å bedre kroppens opptak av andre stoffer i blandingen. Ved å bruke små mengder kayenne daglig, kan du øke produksjonen av magesyre. Dette bidrar til å bedre fordøyelsen og det støtter tarmsystemets utrensing av toksiner. Kayennepepper har evne til å drepe parasitter og er bra for desinfisering.

Lunsj under leverflush

Lunsjen under de tre ukene leverflush-dietten varer kan bestå av frukt eller bær som er modnet på trær eller busker – velg da helst økologisk dyrkede sorter. Variasjon er bra, spis etter regnbuens farger. Lunsj kan også bestå av grønnsaksalater med spirer og hjemmelaget dressing, eller eventuelt en smoothie med grønnsaker og frukt.

Med grønnsaker slipper du store svingninger i blodsukkernivået som søte frukter kan medføre for en del. Grønnsaker er næringsrike og har en rensende effekt på kroppen.

Ideelt bør du spise så variert som mulig – tenk gjerne at du skal spise etter regnbuens farger, men også med innslag av nøtter og frø da de inneholder viktige næringsstoffer. Det anbefales å bløtlegge nøtter og frø for å aktivere enzymene i dem. Proteinet i nøttene og frøene blir da lettfordøyelige og dermed økes også dets ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene blir lettere å ta opp for kroppen.

Det anbefales å spise store mengder spirer, ideelt sett 20 prosent av totalt matinntak. Se hvordan du lager egne spirer selv her i denne saken. Tilsett gjerne spirer i salaten, da de er proppfulle av sunn næring og viktige enzymer. Dette er den rimeligste supermaten du kan skaffe deg!

Ikke spis dette under leverflush

Du skal unngå mel, korn og kornprodukter, ris, poteter, kjøtt, fisk, meieriprodukter, sort kaffe, sort te, alkohol og eddik, samt all fabrikkprodusert ferdigmat.

Maten skal helst ikke varmebehandles til over 48 grader, siden den da mister enzymer, som i polaritetsterapien anses som livskraft. Det var dr. Edward Howell som først introduserte enzymterapien i 1934. Enzymer anses som ideelle for å støtte fordøyelsessystemet og immunforsvarets funksjoner.

Middag under leverflush

Middag under leverflush kan bestå av det samme som lunsj, men det er vanlig å gjøre dette til et «tyngre» vegansk måltid. Du kan for eksempel tilberede supper og gryteretter med grønnsaker og litt bønner eller linser, veganske burgere uten brød, vegansk paté eller bakte grønnsaksretter. Hva med å prøve denne veganske pizzabunnen med blomkål, som er uten mel og egg?

Hovedutfordringen med dietten er at den egentlig skal bestå av mest mulig råkost, altså mat som ikke er varmebehandlet. Det kan være spesielt utfordrende om han har mye kuldesymptomer eller om det er en kald årstid. Derfor skal man helst ikke gjennomgå denne dietten når det er kaldt ute, men helst vente til sent på våren eller sommeren.

Det at man skal unngå alle kornprodukter og mel i tre uker er også utfordrende for de fleste. Men det er mulig å lage knekkebrød basert på frø og nøtter, uten egg og mel. Her er eksempel på en slik oppskrift på Frøknekkebrød ved Trine Dahlmo. Her er en annen versjon som også har nøtter.

Husk dette under en detox diett

Når du renser kroppen, kan det oppstå det som kalles en helberedskrise. Det kan oppstå symptomer som feber og hodepine. Gamle symptomer kan også dukke opp igjen. Hodepinen kan for øvrig skyldes abstinenser fra koffein, noe du da bør avvenne deg gradvis med før du starter dietten ved at du tar litt mindre kaffe eller sort te før du startet. En helbredskrise skal aldri vare mer enn tre dager, og blir det for ille kan du bremse prosessen ved å spise en bakt eller kokt potet.

Når du renser kroppen er det viktig at du hjelper kroppen ved å være i bevegelse og få fart på lymfesystemet. Under en detox frigjøres toksiner, og lymfesystemet som skal rense dem ut har ingen pumpe og er avhengig av at vi beveger oss for å kunne transportere stoffene ut av kroppen.

Trampoline i minst seks minutter daglig anbefales som mosjon fordi det er effektivt og får fart på lymfesystemet, ellers anbefales mild mosjon som turer og yoga under leverflush. En detox diett krever jo en del energi både fra kroppen innvendig og ved at du kanskje bruker mer tid enn ellers på matlaging, så ikke legg alt for mye aktiviteter inn i hverdagen når du går igjennom en slik heftig utrensing.

Kilder:

Kursmateriale om leverflush fra utdannelsen i polaritetsterapi 2007 – 2008.

Urtemedisin – volum 2 (2006) av Fride Aasen, biopat og lærer i biopati og urtemedisin ved Tunsberg Medisinske Fagskole (tunmed.no).

VeientilHelse: 12 lite kjente fordeler med sitroner

VeientilHelse: 10 overraskende fordeler med ekstra virgin olivenolje

What happens to the antioxidants in olive oil when heated?

Relaterte saker:

Detox med rensende urtete

Bjørns livsforsikring – en frisk start på dagen

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode