Skip to main content
Det er forventet over 11000 tonn epler i år. Det vil være den største avlingen på over 10 år. Foto: Tom Swinnen, Pexels

Gullår for norsk frukt

Fruktsesongen i Norge ser ut til å bli den beste vi har hatt på over 10 år, og det gjelder både epler, pærer, plommer og moreller. Frukt har vi godt av å spise mer av, med god samvittighet!

Morellsesongen er allerede godt i gang, og i år er de ekstra store og søte.

– Det er en rekordstor produksjon med 700 tonn, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og henviser til fruktprognose for høsten fra   Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS).  

–  Så her skal det være nok til alle som ønsker å nyte moreller, sier hun og minner om at sesongen for moreller er kort. 

Fantastisk bra år for både plommer, epler og pærer 

Det er alltid en viss spenning for hvordan den norske plommesesongen vil bli. I år ser det derimot ut som vi er heldige. De første plommene høstes snart. Det er spådd dobbelt så mye plommer i år enn hva fjorårets avling gav, viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS.  Det varme været i juni kan også gjøre at frukten blir ekstra smakfull denne sesongen. 

– Slik det ser ut nå kan det bli den beste sesongen for frukt på mer enn 10 år, og en kraftig oppgang fra i fjor. Hovedsesongen for norske epler kommer i september, men de tidlige eplene har allerede blitt høstet. Det lover godt for norske epler med store og fine kart, forteller ernæringsrådgiveren.

Den norske pæresesongen ligger også an til å bli den beste på lenge. Det er forveventet over 550 tonn pærer i høst.

Fråts i norske godsaker 

Sagen påpeker at det nå er tid for å fråtse i frukt med den beste samvittighet.  

–  Vi vet allerede fra undersøkelser at fruktkonsumet i Norge går ned. Derfor er det greit med en påminnelse om at det er mange gode grunner for å kose seg med den deilige norske frukten som vi nå har i sesong (1). All frukt er sunn og næringsrikt, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken avslutter hun. 

1. Undersøkelsen 5 a day Europe viser utviklingen i Norge mot andre europeiske land. Undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Les også:

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode