12 tips for å finne veien ut av motløshet og nedstemthet
Det er et paradoks at vi lever i den materielt rikeste tiden i menneskehetens historie, samtidig som antall mennesker som sliter med depresjon, angst og andre psykiske lidelser er høyere enn noensinne og i eksplosiv vekst. Psykiske lidelser koster samfunnet 280-290 milliarder kroner hvert år (Helsedirektoratet, 2019) og depresjon ligger på toppen som den dyreste lidelsen. Disse tallene tar kun hensyn til de som har fått en diagnose med psykisk lidelse. Mørketallene er trolig store for alle de som sliter og som ikke har fått noen diagnose.
Hvordan kan det ha seg at så mange i rike Norge sliter med nedstemthet, motløshet, tomhet og mangel på mening i livet? Vi lever i et samfunn hvor det forventes at vi lykkes stort sett med alt: jobb, karriere, økonomi, venner, kjæreste, tilstedeværelse på sosiale medier, studier, karakterer, kropp, helse, med mer. Det ser ut som at vi har akseptert at det bare er slik, og at det ikke finnes noe alternativ til jakten etter perfeksjonisme og ytelse. Verden vi lever i er helt avhengige at vi er velvillige forbrukere og samfunnet er satt opp på en måte som gjør at vi kontinuerlig fristes til å skaffe oss nye, finere og bedre ting, samtidig som vi tror at status, karriere og materielle goder er det som vil gi oss et lykkelig og meningsfullt liv.
Store internasjonale forskningsprosjekter har bevist at dette definitivt ikke er veien til lykke og mening for de fleste. Ved en undersøkelse av millenniumsgenerasjonen (født mellom 1980 og 1995) utført av Harvard University i USA, ble deltagerne spurt hva deres viktigste livsmål var, fant forskerne ut at 80 prosent ønsket å bli rike, mens 50 prosent ønsket å bli berømte.
Forskerne ønsket å finne de viktigste faktorene for å leve et lykkelig liv med god helse. I 1938 startet de studien The Harvard Study of Adult Development (ref. 1-3) hvor forskerne fulgte en gruppe mennesker fra de var 19 år til de ble gamle. I løpet av over 80 år (!) har de fulgt opp deltagerne annethvert år med medisinske tester, blodprøver og intervjuer. Konklusjonen til studien så langt er:
- Verken rikdom, karriere, hardt arbeid eller berømthet spiller en rolle for et lykkelig og godt liv.
- Gode og sunne relasjoner med partner, familie og venner er den viktigste faktoren for et lykkelig og friskt liv.
- Ensomhet dreper, og er den viktigste faktoren for dårlig helse og tomhet.
Men andre ord er det kanskje ikke så rart at det aldri har vært mer depresjon, kronisk sykdom og angstlidelser i verden enn vi har nå, siden mange mennesker fokuserer livene sine på det motsatte av hva som virkelig skal til for å leve et grunnleggende sunt, lykkelig og meningsfullt liv.
«Gode og sunne relasjoner med partner, familie og venner er den viktigste faktoren for et lykkelig og friskt liv»
The Harvard Study of Adult Development
Veien til et meningsfylt liv
Meningen med livet er et grunnleggende eksistensielt spørsmål som ikke har ett fasitsvar for alle. Fra en sjamans synspunkt går veien til å finne et meningsfylt liv gjennom bedre å forstå vår sanne natur og lære å leve ut vår essens i vårt daglige liv.
Når vi studerer urbefolkninger som ikke er berørt av dogmer, moral, livsstil eller filosofi i vår vestlige verden, ser vi at depresjon, angst og kronisk sykdom nesten ikke eksisterer.
Så hvorfor er det slik?
Svaret er enkelt: De lever fortsatt i pakt med naturen og dens rytmer.
De har blant annet en sunn balanse mellom aktivitet og hvile, de lever i takt med årstidene hvor farten senkes om vinteren og økes om våren og sommeren, de har nære relasjoner til stammen de tilhører, familie og venner er fundamentet for livet, og de har en dyp forståelse og respekt for naturen både som spiskammer og læremester.
Dette står i dyp kontrast til vårt samfunn der alle naturlige rytmer som dag- og nattrytme mer og mer viskes ut fordi vi har teknologi og muligheter for å ha aktivitet når vi vil og så mye vi vil, drevet av mål som har lite å gjøre med hvorfor vi er her.
Om du ønsker å lese mer om sjamanens syn på det moderne mennesket sin vei til god helse, mening og et oppfylt liv, anbefaler jeg at du leser mine artikler om sjamanisme på www.wanvig.no/sjamanisme
Jakten etter meningen
Lykkefølelsen er noe som kommer og forsvinner like raskt etter for eksempel en opplevelse. Et meningsfylt liv er ikke det samme som å føle lykke hele tiden. Det handler om å føle lykke innimellom og ikke søke etter en kontinuerlig eufori som er umulig å oppnå.
Det er du selv som må finne ut hva som gir mening for deg og ditt liv, og det er du som gjør din eksistens verdifull ved å gi den verdi. I tillegg til den hjelpen du kan få fra lege, terapeut eller veileder, er det flere ting du kan prøve å gjøre selv om du føler tomhet og nedstemthet. Nedenfor finner du noen tips på hva du kan prøve for å finne lys og håp i hverdagen.
Tips for å vinne veien ut av nedstemthet
1. Sjekk med lege om det kan være fysiske årsaker som forårsaker nedstemtheten.
Dette kan være underfunksjon i skjoldbruskkjertelen, ubalanse i hormonsystemet, ubalanse i leveren, mangel på essensielle vitaminer, mineraler og sporstoffer (som lave verdier av B12 og D3), post virale infeksjoner etter virus, Epstein Barr, Sars og Covid-2 med flere. Det er ikke mulig å bli kvitt hverken depresjon eller nedstemthet med samtaleterapi om det er fysiologiske årsaker som utløser disse. Dessverre opplever jeg ofte at terapeuter ikke gjør en grundig jobb for å finne fysiologiske årsaker til psykiske lidelser. Jeg anbefaler å oppsøke en helhetstenkende lege (funksjonell lege) som ofte gjør en grundigere og bredere undersøkelse enn fastlegen gjør.
2. Bli dyktig til selvregulering av tanker og følelser.
Unngå at tanker og følelser ikke får deg ned i en nedadgående mørk spiral på autopilot. Selvregulering vil hjelpe deg med å stoppe å dvele ved problemene og begrense rommet til din indre kritiske stemme som ønsker å kverne på samme sak igjen og igjen til du blir sittende fast i lidelsen. Med god emosjonell avbruddshåndtering kan alle bli en ekspert med litt trening. For mer informasjon, les artikkelen Oppskrift på et lykkelig liv, publisert i Medium nr. 4-2017 med tittelen Dette kan bli din viktigste avgjørelse: Lær hvordan du kan leve et lykkelig og meningsfylt liv i din livssituasjon.
3. Gjør mer av aktivitetene som gjør deg glad!
Oppsøk hyggelige mennesker og sunne miljøer oftere. Start med å skrive ned en liste over aktiviteter som gjør deg glad og hva som gjør deg nedstemt. Gjør det samme i forhold til menneskene og miljøene rundt deg. Velg mer av det som gjør deg godt og mindre av det som gjør deg syk. Hvem kan du le sammen med? Hvem i ditt liv liker du å dele opplevelser med? Hvem får deg til å glemme negative tanker.
4. Bidra med å hjelpe andre der det trengs.
Dette kan bidra til å skape bedre sosiale bånd og gi mer mening og livslyst når det blir gjort på en sunn måte.
5. Utvikle deg selv og lær noe nytt.
Gjennom mestring skaper du inspirasjon og et bedre grunnlag for mening. Se artikkelen Trærnes intelligens er våre veiledere til et oppfylt og lykkelig liv!, publisert i Medium nr. 1-2020, hvor du finner forklaring på hvorfor en kontinuerlig vekst og utvikling gjennom hele livet er en viktig del av våre grunnleggende behov for å leve et meningsfylt liv.
6. Bruk naturens helbredende krefter
Daglige skogsbad i naturen har gjort underverker for mange av mine klienter og studenter når det blir gjort på måten jeg beskriver i artikkelen – Skogsbad er vår viktigste medisin, publisert i Medium nr. 6-2019. Her får du også høre Catherine Emilie forklare hvordan daglige skogsbad har bidratt til å hjelpe henne ut av alvorlig depresjon.
7. Regelmessig daglig mosjon.
Sett helst av 30-40 minutter daglig. Dette kan motvirke symptomene på nedstemthet ved at du får mer energi og kroppen setter fri endorfiner som får deg til å føle deg bedre. Frisetting av endorfiner stimuleres blant annet av fysisk aktivitet og påvirker opiodreseptorene i hjernen som fører til reduksjon av smerte og økt oppstemthet.
8. Vær nøye med søvnen.
Prøv å få cirka 8 timers god søvn. Dette vil ha mye å si for hvordan du føler deg om dagen. Sammenhengen mellom søvn, nedstemthet og depresjon er veldokumentert i moderne forskning (ref. 4
9. Spis sunn mat.
Legg opp til en sunn og balansert diett uten for mye raske karbohydrater. En diett med alt for mye raske karbohydrater som pasta, hvitt mel, sukker, brus og godteri, øker blodsukkeret som igjen utløser en hormonrespons i kroppen for å redusere blodsukkeret. Dette kan føre til humørsvingninger, nedstemthet, depresjon og utmattelse i tillegg til mange andre helseproblemer, som diabetes 2 samt hjerte- og karsykdommer (ref. 5).
10. Gi deg selv nok rom til hvile og sanselig nytelse ute
Kronisk stress kan ha flere negative effekter på nedstemthet, og det er viktig å finne nok rom i hverdagen til deg selv. Lær kunsten å bryte ut av hamsterhjulet fylt av kontinuerlige aktiviteter, prestasjonsjag og tidspress ved å bli ekspert i skogbading, som handler om å ta og nyte inn skogens atmosfære med alle sansene og ekte tilstedeværelse.
Vil du vite mer om skogsbading? Her er tre artikler om det: – Skogsbad er vår viktigste medisin, Skogsbading for kontakt med indre og ytre natur og Hva skiller skogsbading fra friluftsliv?
11. Gi cellene dine nok lys!
Sammenhengen mellom for lite lys og nedstemthet er godt dokumenter i forskningen rundt blant annet sesongavhengig depresjon (SAD), også kjent som vinterdepresjon. Det har vist seg at daglig lysbehandling i 20-30 minutter der du ser inn i et fullspektrum lyspanel kan ha en positiv effekt på nedstemthet. Du trenger et fullspektrum lyspanel på 10.000 lux (jeg benytter Phillips EnergyUp). Om du vil øke effekten av behandlingen kan du prøve kosttilskudd som Johannesurt, som øker lyssensibiliteten til cellene. I tillegg er det viktig å sørge for høye nok verdier av vitamin D. Om sommeren er det selvfølgelig å foretrekke å være ute i dagslys.
12. Finn veien til sjelens ønsker og livsmisjon i dette livet.
I artiklene Hva er meningen med livet? publisert i Medium nr. 5-2020 og Hjertets vei – Veien til lykke, mening og sjamanistisk magi! publisert i Medium nr. 4-2020 og på no, beskriver jeg dette spørsmålet sett fra et sjamanistisk synspunkt.
Sjamanens vei ut av hamsterhjulet
Eksplosjonen av depresjon, nedstemthet, angst og andre psykiske lidelser er symptomer på at samfunnet har utviklet seg i feil retning over for lang tid. Det er nedslående å se at så mange i rike Norge sliter med nedstemthet, motløshet, tomhet og mangel på mening i livet.
Hva har gått feil? Mitt svar som sjaman er at livet som vi blir opplært til å leve i vårt moderne samfunn ikke er et liv som tilfredsstiller essensen vår og våre grunnleggende menneskelige behov. Vi blir opplært og preget til å fylle livene våre med det motsatte av hva som gir mening og glede. Harvardstudien The Harvard Study of Adult Development (ref. 1-3) viser dette veldig tydelig. Vi blir opplært som funksjonelle strebere som skal fungere.
Jeg er selv et godt eksempel på dette. Min oppvekst var preget av en mor som for enhver pris ville at jeg skulle fungere, være flinkest, skaffe meg en god karriere, gjøre suksess og tjene mye. For henne ble livsnytelse, avslapning og det å bare være uten å gjøre noe sett på som svakhet og lathet. Dette ledet meg inn i et godt tilrettelagt hamsterhjul som ble heiet fram av vårt samfunns viktige grunnleggende verdier om suksess, anerkjennelse og materielle goder. Dette førte til alvorlig utbrenthet, kronisk utmattelse og tung depresjon.
Så hva er disse grunnleggende behovene som ikke blir oppfylt? Vi har mistet mye av kontakten med våre sunne og helbredende rytmer som moder jord, naturen, havet, skogen og årstidene viser oss fasiten på. Vi har mistet kontakten med vårt virkelig selv og vårt indre og ytre kompass som vi er født med og som er der for å vise oss vår sanne vei til læring, erfaring og mening i dette livet. I artikkelen Kunsten å leve etter naturens sunne rytmer! publisert i Medium nr. 2-2020 og på wanvig.no/sjamanisme finner du mer informasjon om naturens helbredende rytmer. Den gode nyheten er at det slettes ikke er så vanskelig å lære dette.
Ur-sjamanisme for det moderne mennesket
Veien ut av hamsterhjulet handler om å forstå ditt virkelige selv og hva som er dine naturlige rytmer og behov, for så gradvis å leve livet ditt i takt med disse. Med andre ord betyr dette å finne rom i hverdagslivet for naturnære prinsipper, innsikt og verdier som har fylt livene til mennesker i mange kulturer før oss med mening og oppfyllelse. En av de mest kjente av disse kulturene er aboriginene i Australia før de kom i kontakt med det moderne mennesket som til slutt ødela deres kultur.
Min vei ut av hamsterhjulet startet den dagen jeg begynte å studere disse eldgamle sjamanistiske prinsippene i 2004. I dag er livet mitt gjennomsyret av disse som har ført til en tilværelse jeg ikke engang kunne drømme om i starten der jeg kombinerer det moderne mennesket sine behov for overflod sammen med en sjamanistisk livsstil. Dette gjør at jeg kan delta 100 prosent i vårt materielle samfunn med alle de godene dette gir, samtidig som livet mitt er fylt til randen av mening, håp, hengivelse og frydefullhet. Veien fra en kronisk syk tilstand med behandlingsresistent alvorlig depresjon og kronisk utmattelse til energi, mening og frydefullhet har definitivt ikke vært enkel – men det er den viktigste og mest spennende, innsiktsfulle og givende reisen jeg kunne ha valg i dette livet.
«Veien ut av hamsterhjulet handler om å forstå ditt virkelige selv og hva som er dine naturlige rytmer og behov, for så gradvis å leve livet ditt i takt med disse.»
Min livsmisjon
I dag er min livsmisjon å hjelpe mennesker med å finne tilbake til seg selv og sin sanne natur på en praktisk måte basert på disse ur-sjamanistiske prinsippene som er tilpasset det moderne menneskets hektiske hverdag med jobb, barn og aktiviteter. Det som er flott er at mesteparten av denne kunnskapen er lett tilgjengelig for alle gjennom nettkurs og videokonferanser rett hjem i den enkeltes stue. Det å begynne å leve ut disse eldgamle sjamanistiske prinsippene betyr ikke at du totalt må endre livet eller flytte ut i en gamme i skogen. Det handler om å finne nok rom i din hverdag slik at også din sanne natur, rytme og essens får nok plass.
Jeg har vært sjamanlærer og veileder i snart to tiår og blir til fortsatt dypt berørt over hver av mine studenter som åpner seg opp for denne spennende og dype visdommen og finner tilbake til den indre flammen og livsgnisten i sitt liv. Dette er en viktig del av hva som bringer mening, lidenskap og frydefullhet inn i mitt liv.
Brukte naturen som læremester og helbreder
En av mange som har kommet tilbake til sitt sanne selv er Cathrine Emilie som fikk tilbake livet sitt etter å ha slitt i mange år med tung depresjon, sosial angst og selvskading. Se det inspirerende intervjuet på wanvig.no/sjaman-erfaringer.
I løpet av noen måneder klarte Cathrine Emilie å finne veien ut av en lang livskrise preget av dyp depresjon, sosial angst, selvskading og utbrenthet. En viktig del av behandlingsopplegget var å benytte naturen som læremester og helbreder. Dette er også et flott eksempel på hvordan en psykiater og en sjaman sammen hjalp en pasient som var alvorlig syk med å få livsgnisten og livsgleden tilbake! Se det inspirerende og rørende intervjuet med Cathrine Emilie på wanvig.no/sjaman-erfaringer. Det er et flott eksempel på hva vi har delt i denne artikkelen.
Det finnes alltid håp!
Lang erfaring med både meg selv og mange klienter og studenter, viser at det alltid finnes håp! Veien kan være kronglete og bestå av motstand og utfordringer, men det finnes veldig ofte gode løsninger både på depresjon og nedstemthet – om vi er villige til å tenke ut over den konvensjonelle boksen til vestlig skolemedisin, samtidig som vi engasjere oss i løsninger for vår situasjon i tillegg til den profesjonelle hjelpen. Legen kan hjelpe med å håndtere symptomene på sykdommen, men for å gjøre noe med årsaken, trengs det ofte egeninnsats i tillegg. Det er ingen skam i å søke hjelp til dette. Vi kan kun være subjektive til oss selv, og alle har av og til i livet behov for noen som kan holde oss i hånden og vise veien.
Søk hjelp ved alvorlig depresjon
I del 1 om veien ut av nedstemthet og depresjon publisert i Medium nr. 2-2021 forklarte vi hvilke behandlingsformer moderne nevropsykologi tilbyr i dag for god behandling av alvorlig depresjon. I del 2 skal vi se på hva du selv kan gjøre når du opplever perioder med nedstemthet i livet. Det er alltid viktig at du oppsøker lege eller psykolog og får profesjonell hjelp om du sliter med langvarig alvorlig nedstemthet og får sjekket om dette kan være en depresjon som trenger behandling sammen med en terapeut.
Det finnes også en rekke hjelpetelefoner for personer med psykiske problemer. Her er noen av dem du kan kontakte dersom du trenger hjelp:
- Mental helses hjelpetelefon: 116 123
- Kirkens SOS: 22 40 00 40
- Kors på halsen: 800 33 321 (for personer under 18 år)
Lyst til å vite mer?
Jeg ønsker deg alt godt på din vei. Livet kan være godt å leve om vi velger det selv og får rett hjelp! Om du ønsker å lære mer om dette og andre temaer for å skape et bedre liv, finner du flere spennende nettkurs og artikler på wanvig.no. Stort sett alle problemer kan løses – og ofte ligger løsningen nærmere enn vi tror! Jeg ønsker deg lykke til på din vei mot god helse, glede, håp, mening og det livet du fortjener! Jeg håper denne artikkelen har vært til inspirasjon og motivasjon! Jeg er alltid åpen for innspill og spørsmål. Ta gjerne kontakt med meg på e-post om du har forslag til tema som du ønsker at jeg tar opp i mine artikler.
Tidligere artikler i denne serien om utbrenthet:
Del 1: Derfor blir du utbrent – men hva er det egentlig?, publisert i Medium nr. 5-2018
Del 2: Nøkkelen – en effektiv strategi- og tiltaksplan, publisert i Medium nr. 6-2018.
Del 3: Fysiologiske årsaker til utbrenthet, publisert i Medium nr. 1-2019.
Del 4: Helbredelse av de fysiske årsakene til utbrenthet, publisert i Medium nr. 2-2019.
Del 5: Slik lærer du å sette grenser, publisert i Medium nr. 3-2019.
Del 6: Slik måler du kronisk stress og utbrenthet på en enkel måte, publisert i Medium nr. 4-2019.
Del 7: For å tenne livsgnisten trenger vi håp og et positivt livsperspektiv!, publisert i Medium nr. 5-2019
Del 8: Traumer og avhengighet, publisert i Medium nr. 1-2021
Del 9: Sliter du med nedstemthet eller depresjon? Slik finner du veien ut av mørket!, publisert i Medium nr. 2-2021
Del 10: 12 tips for å finne veien ut av motløshet og nedstemthet, publisert i Medium nr. 4-2021|
Artiklene kan også lastes ned gratis på www.wanvig.no/utbrent
Referanser
Ref. 1: Harvard Study of Adult Development. www.adultdevelopmentstudy.org
Ref. 2: Harvard University: Good genes are nice, but joy is better
Ref. 3: TED Talk: What makes a good live? Lessons from the longest study of happiness.
Ref. 4: Healthline: Depression and Sleep: What’s the Connection?
Ref. 5: Healthline: The Connection Between Sugar and Depression.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året