Ta styring på ditt eget liv: Kreativ selvutvikling på Masesgården i Sverige
Det finnes knapt vakrere rammer for selvutvikling enn et sjarmerende helsehjem med aner tilbake til 1700-tallet. Det føles på mange måter som å være langt tilbake i tid, for stemningen og atmosfæren kan føles inn i sjelen. Lena Mård utstråler god energi og varme når hun tar imot kursdeltagere til selvutviklingskurs. Hun brenner for å hjelpe mennesker med å få det bedre i livet. Lena har laget et kursprogram med ulike øvelser som er med på å stimulere det parasympatiske nervesystemet. Målet er at nettopp du kan få tips til enkle og spennende øvelser for å jobbe med egen selvutvikling.
Mat, mosjon og mental helse
Den populære Masesgården i vakre Dalarna er Sveriges eneste helsehjem. Masesgårdens filosofi bygger på den svenske helsebevegelsens forgrunnsfigur, Are Waerlands ideer om hva som styrker helsa. «Vi lever på feil måte», mente han. Og slik ble Masesgården til, der de tre m-ene mat, mosjon og mental helse står i sentrum. Det viktigste med helsehjemmet er helhetssynet. Det handler om at kropp og sjel skal være i balanse, om å spise sunn og nyttig mat, om å være i aktivitet og å leve livet på en slik måte at ikke stress og uro tar overhånd. Det er et godt sted for selvutvikling. Mens man er på Masesgården, skal kroppen selv få bestemme – «hva trenger jeg egentlig nå?»
Kreativ selvutvikling
Når man går på kurs, har man kanskje et ønske om å endre noe eller lære noe nytt. Kanskje har man behov for å gå i seg selv, noen trenger å lære å slappe av, mens andre vil lære å bli mer bevisst sine handlinger og tankemønstre. Uansett hva man ønsker å få ut av et kurs, er det viktig å møte alt i den farten som man selv er klar for og ønsker.

facebookside «Kursgård Hagalund» eller nettsiden lenamard.se.
– Det er fort gjort å bli fanget i negative mønstre av tanker og grublerier. Vi lever så hektiske liv at vi nesten ikke har tid til å tenke etter hvorfor vi gjør som vi gjør, eller hvordan tankemønstrene våre påvirker oss. Derfor er det viktig å møte det man selv er klar for og ønsker. Det handler om å vekke innsikt og lære å sortere tanker og grublerier som man sitter fastlåst i. Hvis man har trent på litt ulike teknikker i forkant, kan det bli lettere å sortere når man har behov for det, forklarer Lena engasjert.
Gjennom enkle øvelser kan man vekke til live nye innsikter i seg selv, lære å bli mer til stede og få større indre ro.
– Jeg tror de fleste av oss egentlig vet hvor viktig dette er, men så glemmer vi å praktisere det fordi hverdagen er så hektisk. «Jobben går foran alt», hører jeg mange si. Se for deg en stor kake med ulike kakestykker som hver symboliserer hva som er viktig i livet. Da er jobben bare en del av alt, men likevel prioriteres den så høyt. Hvorfor har det blitt sånn? Og vil man ha det slik, spør Lena ettertenksomt.
For hva gir egentlig glede i livet? Å bli bevisst hvordan man lever livet, er det første steget for å skape endringer, mener hun. Det er nyttig å stille spørsmålet: «Hva trenger jeg akkurat nå?». Øvelsene nedenfor kan hjelpe deg med å svare på nettopp det spørsmålet. Videre vil det lede til bevissthet og refleksjon i egen selvutviklingsprosess. Vi utvikler oss stadig, men vi er også i et hamsterhjul av gjentakende oppgaver, tanker og hendelser. Vi bør i større grad være bevisst hvilken vei vi ønsker å gå og hvordan vi bedre kan styre vår egen vei. Gjør øvelsene under her når det passer. Desto oftere du praktiserer øvelsene, desto bedre resultater oppnår du.

Pust som rød tråd
«Er det pust, er det liv». Vanligvis tenker vi ikke mye over denne livsviktige funksjonen fordi åndedrettet er en selvfølge. Vi vet også at dersom vi stopper å puste, så er det slutt! Drastisk, men sant. Vi trenger ikke å tenke over at vi puster, det skjer av seg selv, men likevel kan det være nyttig å minne kroppen på hvordan vi puster, også for å kunne skape endringer. Pusten er også et verktøy du kan bruke til å redusere stress og uro, og for å mestre krevende situasjoner, redsel og angst. Vi stresser ofte, og kroppen produserer stresshormonet kortisol på høygir. Ved å lære å aktivere det parasympatiske nervesystemet kan man skape rom til pusten og lære å bruke dette i hverdagen.
– Vi puster inn ren og frisk luft som blander seg med kroppens grunnleggende elementer. Dersom denne livsviktige energien ikke flyter naturlig eller blokkeres, vil det oppstå forstyrrelser i kroppens selvhelbredelses-mekanismer. For å unngå at kroppen holder på restprodukter og gift, må vi lære å puste optimalt. Det er viktig for hvordan vi har det fysisk og psykisk, forklarer Lena.
Pust som kan føre til problemer
Å puste overfladisk og alt for raskt øverst i brystet kan gi problemer. Dersom du stresser, kan det også gå lang tid der du glemmer å puste uten at du er klar over det. Dersom du gjør dette over tid, vil avfallsstoffer hope seg opp, noe som vil tære på kroppen – på samme måte som stress tærer på.
Dersom du får et slikt pustemønster, minner du faktisk kroppen din på å være stresset! Den overflatiske pusten opprettholder stresset. Ved å puste inn gjennom nesen renser du luften når du puster inn og fyller kroppen med livsenergi. Ved å puste ut gjennom munnen kan du se for deg at du forsiktig blåser luften ut gjennom et sugerør, og renser bort pusten som allerede er brukt opp.
– Én ting er å lade energi, men det er nesten viktigere å rense bort det som er brukt opp, ellers blir det ikke plass til ny energi, påpeker Lena smilende. Pusteøvelser er svært effektive og hjelper oss å være til stede i oss selv og nuet. Ved å aktivere det parasympatiske nervesystemet, slås «kamp og flukt» ut og stress kan forebygges. Vi kan enkelt lære å aktivere, men det er like viktig å forebygge. Derfor er regelmessige pusteøvelser svært nyttig.
«Å bli bevisst hvordan man lever livet, er det første steget for å skape endringer.»
– Lena Mård
Øvelse: Kroppsscanning og pust
Sitt eller ligg i en behagelig stilling. Slapp av, pust rolig og «scann» kroppen din. Er det et sted som utpeker seg og som trenger mer omsorg? Sørg for at du går gjennom hver eneste kroppsdel mens du puster rolig inn gjennom nesen og ut gjennom munnen. Mens du puster inn, press tungen opp mot ganen – det aktiverer det parasympatiske nervesystemet. Dette fører til dypere pust, som igjen aktiverer kreativitet.
Positivt selvbilde
Lena mener det er viktig å stå for de valgene man tar – og det å kjenne på at det er bra nok, er viktig for selvfølelsen. Ved å løfte frem positive og sterke egenskaper uten å analysere og stille spørsmål om seg selv, er derfor nyttig.
– Hvor mange ganger nedvurderer vi ikke oss selv og forteller oss at vi ikke får til, tør ikke, klarer ikke, er ikke bra nok, ikke tynn nok, ikke smart nok og dette fortjener jeg ikke? Når vi stadig sier slike negative ting til oss selv, begynner vi til slutt å tro på det og nedvurderer oss selv og egen verdi. Slutt! Dette må vi snu!
Øvelse: Positive egenskaper
Skriv ned positive egenskaper ved deg selv. Dersom du ikke finner noen, spør andre som kjenner deg. Heng dem på kjøleskapet eller speilet så du stadig minner deg selv på disse egenskapene du har. Ved at man stadig minnes på disse tingene, tvinges hjernen til å få dette servert, og ved repetisjon kan hjernen lære nye ting: nemlig at du tenker bedre tanker om deg selv!
Øvelse: Positive egenskaper med pusting
Lukk øynene og velg en av egenskapene du har skrevet om i forrige øvelse. Fokuser på denne egenskapen når du puster inn. Pust deretter ut den følelsen som kommer intuitivt under øvelsen – det kan være noe du har behov for å rense bort fra kroppen, sjelen eller i livet. Når du puster inn igjen, fokuser på den gode egenskapen ved deg selv, og ved utpust renser du ut igjen følelsen du ønsker å fjerne. Fortsett med flere inn og utpust.
Refleksjon: Hvorfor valgte du nettopp denne egenskapen?
Øvelse: Målskive med 4 deler
Dersom du ikke vet hvor du skal, kan du havne hvor som helst! Bli bevisst på hva som er i ubalanse slik at du kan ta tak i dette. Se for deg et bilde av en målskive eller en blink (bullseye på engelsk). Denne sirkelen består av mange sirkler utenpå hverandre. Del målskiven i fire like store deler, som du deler inn i kategoriene jobb, fritid, helse og relasjoner. Du skal nå fylle ut hvor i sirkelen disse fire kategoriene befinner seg. Hvis du er nærme midten av målskiven er ting akkurat som du ønsker det, og dersom du er langt ute, så er det ikke slik du vil ha det.
Hvor befinner du deg? Er det noe her som kan være hensiktsmessig at du endrer på for å komme nærmer midten?

Øvelse: Intuitiv tegning
Tegn en tegning intuitivt, gjerne til musikk. Sett ord på det du har tegnet. Hva er det, hva betyr det og hva føler du? Er det en farge som tar mer plass? Hvis ja – hva betyr fargen for deg?
Reflekter over tegningen og hvorfor du tegnet akkurat dette.
Øvelse: Skriv din historie
De fleste har opplevd kriser og traumatiske hendelser. Kanskje de aldri kan bli helt borte, men man må lære å takle og leve med dem best mulig. I denne øvelsen skal du skrive din egen historie sett fra ditt ståsted slik du ser historien selv. Deretter skal du skrive den samme historien, men nå ut fra et tredjepersonsperspektiv. Er det forskjeller? Hva er eventuelt forskjellig? Dette er en nyttig øvelse for å bearbeide sanseinntrykk, se ulike perspektiver, og kanskje også finne ut av om det er nyttig å bearbeide historien mer eller om det må endringer til for å kunne hjelpe deg selv.
Chiball-metoden
Chiball er en australsk treningsform som kombinerer innslag fra ulike disipliner som tai chi, yoga, pilates, qigong og feldenkrais. Dette er en kroppsbevissthetstrening som bidrar til å styrke indre balanse.
Utgangspunktet er tradisjonell kinesisk medisin (TCM) med læren om de fem elementene yin og yang og kroppens energibaner. Man bruker baller med ulike farger, der fargene har opphav i de ulike chakrafargene. Ballene har aromatiske dufter som påvirker sinnet og som kan virke både avslappende og gi energi. Bevegelse, pust og avspenning er likevel det viktigste.
Treningsformen er nyttig for å øke styrke, balanse, bevegelse, kroppsbevissthet og pust. Chiball gir chi-flyt og oppløser blokkeringer, den forbedrer pust, lungekapasitet, sirkulasjon og vitalitet, samt frigjør spenninger og stivhet og forbedrer konsentrasjon, balanse og koordinasjon. Chiball er en opplevelse – en reise og en mulighet for personlig utvikling. Her er en kort forklaring på fargene og duftene på chiballene;
Lilla er kronechakraet og dufter lavendel
Blå er halschakraet og dufter einebær
Grønn er hjertechakraet og dufter granium
Gul er solar plexus og dufter sitrongress
Oransje er bukchakraet og dufter appelsin
Rød er rotchakraet og dufter kanel
Se denne videoen på YouTube for å forstå hva chiball er!
Øvelse med chiball
Velg en chiball med den fargen du intuitivt ønsker. Fokuser på ballen og sørg for å finne stillhet og ro. Ligg på en matte med bøyde knær og ha ballen under hodet. La kroppen hvile på matten. Mens du puster, rull ballen i sirkler med bakhodet først mot den ene siden, så mot den andre. Dette vil stimulere blodsirkulasjonen i nakke, skuldre og øverste del av ryggen, og er en nyttig øvelse for å stimulere akupressurpunkter for å få bedre søvn. Ta deretter ballen nederst i korsryggen og spre armene ut til siden. Rull først mot den ene siden og deretter den andre siden. Øvelsen frigjører spenninger og stivhet fra bekkenet og nedre del av korsryggen.
Intuisjon
Alle har opplevd at de har intuisjon en eller flere ganger – denne følelsen av plutselig å vite noe intuitivt. Mange kaller det for «magefølelse» fordi intuisjonen er sterkt koblet til solar plexus som sitter i magen. Kanskje har du opplevd å gå mot magefølelsen din og deretter angret fordi det ble feil?
– Var det fordi du valgte å følge fornuften i stedet og tenkte at det var det beste å gjøre, spør Lena undrende.
– Ved å lære seg å stole på intuisjonen eller magefølelsen, kan en ny verden av opplevelser åpne seg, og du får et fantastisk spennende verktøy til selvutvikling. Intuisjonen kan definitivt trenes, og kan vise seg gjennom både bilder, lukter, sanser, farger og symboler. Hvordan du tolker disse kan bare du vite fordi farger kan bety ulikt for mennesker. For noen kan rødfargen bety kjærlighet og jul, men for andre kan det bety sinne og blod. Når du nå får opp tanker, symboler, følelser og farger hos andre mennesker, stol umiddelbart på din intuisjon om den andre.
Øvelse: Åpne chakraene for å bli mottagelig for andres historie
Denne gjøres sammen med en annen. Start med å åpne chakraene for å bli mottagelig for historien til den andre. Dette kan du gjøre ved å forestille deg at du lukker opp en blomst for hvert chakra du stopper ved. Start alltid nedenfra ved rotchakraet og åpne for hvert chakra mens du beveger deg oppover kroppen. Når du etter øvelsen skal lukke chakraene, start øverst ved kronechakraet og lukk nedover.
Sitt sammen med den andre. Be vedkommende gi deg noe personlig, som en tegning, et klesplagg, et kort med symboler eller liknende. Hold i tingen, kjenn etter og steng ute analyser og vurderinger. Hva er det første som kommer opp? Hva kommer til deg? Hvis det er en tegning – hvilke farger er fremtredende? Hva betyr de for deg? Si det som spontant dukker opp.
Husk å stenge igjen chakraene når du er ferdig, slik at de ikke står åpne og du er mottagelig for alt!

Øvelse: Steiner til balansering, healing, rensing, beskyttelse og veiledning
Steiner skaper ulike vibrasjoner og frekvenser som avgir energi, men i tillegg påvirkes vi av steinenes farge. Steiner kan brukes til balansering, healing, rensing, beskyttelse og veiledning.
Dette er steinenes betydning og chakraet de tilhører.
- Hemakrit/blodstein: Intellektets stein som balanserer yin og yang, beskytter og virker stressreduserende og er jordende. Rotchakra.
- Fluorit: Konsentrasjon og kreativitet. Hjerte-, hals- og pannechakra, avhengig av farge.
- Rød jaspis: Livskraft, styrker vitalitet og kraft. Rotchakraet.
- Klar bergkrystall: Konsentrasjon, gir klarhet, renser bort dårlige energier, skaper balanse. Alle chakraer.
- Gulbrun citrin: Forbedrer selvfølelsen, stimulerer hjernen, øker motivasjon og kreativitet. Solar plexus chakraet.
- Rosa rosenkvarts: Kjærlighetens stein som åpner opp våre hjerter, få og gi kjærlighet. Hjerte-, buk- og rotchakra.
- Lilla ametyst: Beroligende, tanker, følelser og kontakt med egen åndelighet. Pannechakra og det tredje øyet.
- Grønn aventurin: Avslapning og harmoni, stille og balanse når man er urolig, helende og legende. Hjertechakraet.
- Mørkeblå sodalitt: Kreativitet, tenkende, øker forståelsen, nærvær og meditasjon, fremmer vennskap og solidaritet. Panne- og halschakra.
- Gul jaspis: Demper uro, selvbekreftelse, balanse og harmoni. Solar plexus chakraet.
- Svart onyx: Leger sorg, styrker selvfølelse, lykke, fremgang og flaks. Rotchakraet.
- Rødgrønn unakitt: Oppmerksomt nærvær, balanserer følelser, personlig og åndelig utvikling. Hjerte- og bukchakraet.
- Turkis turquoise: Integritet, åndelig visdom, ærbødighet, beskyttelse, åndelighet og fred. Panne- og halschakra.
Velg en stein ut fra din intuisjon. Se på dens betydning. Hva betyr dette for deg?
Meditasjon
Meditasjon er din tid! Meditasjon reduserer stress, øker livskvaliteten, skaper kontakt med underbevisstheten, bedrer evnen til å takle motgang, fjerner negative blokkeringer, fører til økt velvære som styrker immunforsvaret, fører til lavere hvilepuls og blodtrykk, bedre søvn, gir energi og gjør at vi enklere kan bearbeide følelser.
– Det finnes ulike meditasjonsteknikker, som pustemeditasjoner som har fokus på ulike pusteteknikker, yogameditasjon, som mantra, mudra, fokuspunkter, gong og klang, mindfulness, naturmeditasjon, stillemeditasjon og guidet meditasjon. Velg den meditasjonsformen du selv ønsker, oppfordrer Lena.
Øvelse: Meditasjon
Finn et stille sted. Sitt rett opp og ned slik at du puster godt. Lytt gjerne til rolig musikk, eller sitt i stillhet om du foretrekker det. Dersom du velger musikk, finn musikk med god frekvens som er fint å lytte til. Du kan la deg guide ved hjelp av guidede meditasjoner på YouTube eller ved deg selv.
Dersom det kommer tanker når du mediterer, kommer disse av en årsak; de vil fortelle oss noe. Velg tankene dine – la noen forsvinne og la andre ta plass. Ha fokus på pusten og la kroppen og pusten ta deg med på en dyp avspenning. Dersom det er første gang du skal prøve meditasjon, kan det være nyttig å la deg bli guidet.
Masesgården Helsehjem
Masesgården er Sveriges eneste ekte helsehjem som er tro mot den opprinnelige ideologien om kropp og sjel i balanse. Hensikten med opphold på Masesgården helsehjem er rettet mot at gjestene skal ha det bra og kunne få med nye gode vaner hjem når det gjelder mat, trening, avslapning og mental balanse.
Tidligere har helsehjemmet vært en bondegård fra 1700-tallet, men også sommerhus, barnehage. I 1976 ble det et helsehjem startet av Christer Persson. Staffan Malmkvist tok over i 2001 og eier og driver helsehjemmet nå. Masesgården har et godt voksent publikum. Mange er stamgjester som kommer tilbake år etter år, med hovedvekt på kvinner.

Mat, mosjon og mental balanse
Det serveres laktovegetarmat som får kroppen til å føle velvære. Fire aktiviteter om dagen er inkludert i oppholdet med ulike treningsøkter og samtaler om temaet helse, og man velger selv hva man vil være med på. Det er mulig å benytte svømmebasseng, boblebad, samt tilbud om ulike velgjørende behandlinger og kurs. Det er viktig å lytte til kroppen og velge det man ønsker å være med på. Tiden er din og valget er ditt.
Masesgårdens filosofi
Virksomheten er basert på Are Waerlands ideer. Han var en frontfigur i den svenske vegetariske helsebevegelsen og en forløper som allerede på begynnelsen av 1900-tallet tok til orde for et enkelt, giftfritt laktovegetarisk kosthold kombinert med trening og nær kontakt med naturen og å redusere inntaket av sukker, salt, hvitt mel og konsentrert fett, og å ta hensyn til syre-/base-forholdet i kostholdet, samt å utelukke kaffe, tobakk og alkohol.
Kilde: masesgarden.se, 2023
Dette er chakraer
En chakra er et knutepunkt som kan ses på som et bindeledd mellom sjelen og kroppen. At chakraene er i balanse, har stor betydning for hvordan vi har det. Stress og ytre påvirkninger kan føre til dårlig energiflyt som kan skape ubalanse og blokkeringer i chakraene. I chiball-metoden har ballene farger som symboliserer chakrafargene. Velg derfor den fargen på chiballen som du ønsker. Nedenfor kan du lese mer om fargenes betydning.
- Kronechakraet er hvitt eller fiolett og styrer hjernens øvre del og høyre øye. Gjennom kronechakraet kan følelsen av samhørighet med den åndelige verdenen tre frem.
- Det tredje øyet er lilla eller indigo. Det står for den universelle intelligens, klarsynthet, intuisjon og telepatiske evner. Det styrer nedre del av hjernen, nervesystemet, ørene, og ansiktet. Gjennom dette senteret kan vi betrakte vår åndelige natur.
- Halschakraet er blått og har fokus på kommunikasjon og sannhet. Det styrer lungene, ører, stemmebånd, bronkier og skjoldbruskkjertelen.
- Hjertechakraet er grønt og kobler vår fysiske og spirituelle del sammen. Det styrer hjertet, blodet, lymfer og virker inn på immunsystemet og de endokrine kjertler.
- Solar plexus er gult og er nært knyttet til venstre hjernehalvdel og evnen til analytisk og logisk tenkning. Det står for kroppens ild, personlig kraft, selvtillit, viljestyrke og endringskraft, og er klaringssted for emosjonell sensitivitet og for utstrømning av personlig makt. Chakraet er forbundet med nedre del av ryggen, mage, milt, bukspyttkjertel, insulinproduksjon og lever.
- Bukchakraet er oransje og er kreativitetens chakra. Den er i tillegg til kreativitet også forbundet med glede og inntak av åndelig og fysisk føde som ideer og mat. Den styrer holdninger til andre mennesker, seksualitet og forplantning.
- Rotchakraet er rødt og står for den fysiske virkeligheten, vår genetiske arv, stabilitet og trygghet. Rotchakraet styrer nyrene og ryggmargen.
Kilder:
Grimsgaard, S (2022). Tradisjonell kinesisk medisin.
Mercier, P. (2003) Chakraene. Cappelen Damm
Store norske leksikon (2022) Fargeterapi.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året