Skip to main content

Hjertechakraet forbinder det fysiske med det spirituelle

Dette midterste chakraet midt i brystet ditt er broen mellom din fysiske, materielle virkelighet og den spirituelle, ikke-fysiske verden. Her deler Annie Vist Hageløkken nydelig inspirasjon og gode tips og verktøy til hva du kan gjøre for å skape harmoni og balanse i hjertechakraet.

En av våre største drivkrefter er kjærlighet. Den følelsen har en avgjørende påvirkning på vårt liv og velbefinnende. Den setter preg på både psyke og fysikk, får oss til å smile og gråte, får oss til å søke fellesskap og avstand.

Følelsen av kjærlighet har sitt sete i hjertesenteret vårt. Dette energisenteret er en så viktig faktor i hvordan vi har det og fungerer at det kan ha stor betydning for oss å lytte til de signalene det sender ut.

Hjertesenteret er broen mellom din verdslige og din spirituelle verden. Ubetinget kjærlighet skaper balanse, det skaper forståelse og det skaper kommunikasjon.

«Så blir de da stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet.
Men den største av dem er kjærligheten»
(1. Kor 13:13)

Hjertechakraet ligger i brystet, nær vårt fysiske hjerte. Det er broen mellom de tre nedre chakraene (rot-, sakral- og solar plexus chakra) og de tre øvre chakraene (hals-, det tredje øyet og kronechakra).

Anahata

På sanskrit kalles hjertechakraet Anahata, som er noe uslåelig, ubegrenset og uavhengig som er umulig å ødelegge. Anahata betyr også det som er løst, det som hverken har en begynnelse eller en ende. Det er en frekvens eller vibrasjon av livsenergien som vibrerer den uendelige hjerterytmen av all skapelse. Det er noe som er komplett. Det er ubetinget kjærlighet.

Hjertechakraet midt mellom brystet kobler vår fysiske og spirituelle del sammen. Det har grønn eller rosa farge.

Alle trenger og ønsker kjærlighet. Vi ønsker å bli elsket av andre og vi trenger noen å omslutte vår kjærlighetsenergi omkring. Ofte glemmer vi å gi oss selv den samme energien, å verdsette oss selv og elske oss selv.

Det å elske seg selv er blitt noe negativt ladet, det er nærmest ansett som noe egoistisk og selvsentrert. Janteloven står sterkt, og vi innser ikke at selv om vi i teorien forfekter at alle er like mye verdt, så ekskluderer vi ofte den som burde få førsteplassen i livet vårt. Den som faktisk må ha noe å gi for å kunne gi noe til andre.

Ubetinget kjærlighet er nettopp det – ubetinget! Den inkluderer Alt og Alle, også deg selv.

Å gi og ta imot

Hjertechakraet har ansvaret for flere aktiviteter som handler om å gi og ta imot. Vi gir og tar imot kjærlighet selvsagt, men det gjelder også andre ting som medfølelse, empati, hengivenhet, lojalitet, fred og engasjement.

Fysisk sett er dette energisenteret forbundet med thymuskjertelen, hjerte- og karsystemet, lungene og respirasjonssystemet. Luft er hjertechakraets element. Det er på den måten også et redskap for å gi og ta imot det vi fysisk trenger for å leve, som oksygen, ulike celler og næringsstoffer. Det styrer også brystene, skuldrene, armhulene, armene, håndleddene og hendene.

«Armene er en forlengelse av hjertechakraet,
ettersom de er redskaper som er nødvendige for berøring og det å strekke seg ut mot andre.»
Deanna M. Minich

Anerkjennelse av hjertet

Er du klar over hvor mye vi verdsetter og bruker «hjertet» i livet vårt? Se på bruken av selve symbolet hjerte: Det forekommer overalt! Vi har det på klær, som pyntegjenstander, som utsagn og symbol i skriftlig kommunikasjon og på gaver for å utrykke følelsene våre.

Ordet kjærlighet tillegger vi et hav av betydninger, i alt fra platonisk til romantisk kjærlighet. Det utrykkes verbalt, i bilder, i musikk og i filmer.

I tradisjonell kinesisk medisin høyaktes hjertet som regjerende fyrste og sjelens vokter. I de gamle aztekernes menneskeofringer ble hjertet betraktet som den høyeste gave til gudene.

Dr. Rollin McCraty (HearthMath Institute) har forsket på hjertets magnetfelt og funnet ut at dette er betydelig sterkere enn hjernens magnetfelt. Noen mener dette viser at det faktisk er hjertet som er intelligensens hovedsete, og at hjernen spiller andrefiolin. Hjertet er i så fall grovt undervurdert i dagliglivets vurderinger av sansemessig og emosjonell informasjon.

«Det er kun med hjertechakraet at man kan se rett;
det som er viktig, er usynlig for det blotte øye.
»

− Antoine de Saint-Exupery

Grønn og rosa

Når vi ser på bilder av chakrasystemet, så har hjertesenteret grønn farge, men rosa er også en farge forbundet med dette energipunktet.

Grønt står for livskraft. Mentalt gir denne energien følelsen av fornyelse og nytt liv – bare tenk på våren, friskhet, fred, håp og klarhet. Det er noe rolig og givende i den grønne energien, som gjør at vi føler helbredelse og balanse. Grønt er også forbundet med sunnhet og grønne grønnsaker, frukt, bønner og rene produkter som vi mener bidrar til god helse og en frisk kropp.

Rosa er kjærlighetens farge, det vil si den ømme, rolige, balanserte og søte lykken. Den er erotisk, men ikke så voldsom som den røde og intense følelsen. Den har sjarme og er høflig, forfriskende uforbeholden og nesten litt naiv.

Rosa er kjærlighetens farge en øm, rolig og balansert farge som representerer søt lykke. Samtidig er den mildt erotisk, høfflig, sjarmerende og forfriskende. Foto: Faye Cornish, Unsplash

Dersom du søker balanse i energisenteret så er det smart å bruke fargene på en bevisst måte via klær, interiør, mat og/eller krystaller. Dersom du trenger å dempe hjerteenergien så velger du farger som nøytraliserer grønt, for eksempel rødt. Trenger du å øke den så fyller du på med ting, klær og mat som er grønt.

Harmoni og enighet, ergo balanse

Når vektskålene er på linje, når du har det bra og føler at du er i flyt: Ja, da er det godt å leve! Dessverre er ikke majoriteten av oss der 24-7. Livet kan være krevende, der stress og krav jobber imot «Zen». Vi kan imidlertid være litt bevisst og oppmerksom på hva kropp og sinn prøver å formidle og ta noen grep for å få det litt bedre med oss selv.

Et overskudd av energi i hjertechakraet kan føre til at man blir krevende, altfor kritisk, humørsyk, deprimert og kun viser ømhet under visse omstendigheter.

Et underskudd kan føre til ubesluttsomhet, selvutslettelse og/eller problemer med å skilles fra gjenstander eller personer. Man kan bli altfor oppofrende og ha et konstant behov for anerkjennelse og higer stadig etter følelsen av å være verdt noe for andre.

Følelser rundt kjærlighet, verdi og empati gir psykiske utslag, men de kan også utvikle seg til fysiske utfordringer. Stressrelaterte sykdommer blir mer og mer vanlig i samfunnet vårt, og hjerte- og kar-sykdommer er økende. Vår hektiske og krevende hverdag belaster alle våre energisentre, ikke minst hjertesenteret.

Jeg ❤️ meg!

I 1984 ble boken Elsk deg selv av Dr. Wayne W. Dyer utgitt, og den ble en ganske stor hit. Utallige andre bøker over samme tema er kommet i årenes løp, blant annet Jeg elsker meg av David Hamilton.

Når dette er et tema som går så mye igjen i bøker og artikler, på kurs, i podcaster og på film, så skulle en tro at vi hadde helt og holdent tatt til oss og absorbert viktigheten i det, når vi nå skriver 2022. Men nei, vi er fortsatt der at mange velger å gå på akkord med seg selv for å tilfredsstille andre. Vi kan teorien, men er utrolig dårlige på gjennomførelsen.

Hvis vi ikke har det bra og ikke er i harmoni med oss selv, så er det ikke bare det fysiske og psykiske som lider, men også det spirituelle. For at vi skal kunne fungere som det lyset og den kjærligheten vi innerst inne er, så må vi ha fred med oss selv, være glad i oss selv og faktisk føle at vi fortjener å ha det bra. Når du ikke føler at du er til nytte, er utilfreds eller er full av frykt og uro, så vil dine vibrasjoner og din frekvens være lav. Når du ikke tror på deg selv, så vil du heller ikke kunne se ditt fulle spirituelle potensiale, langt mindre nå det.

Å være spirituell er mer en reise innover enn det er en reise utover. Du må finne deg selv før du forstår og kjenner det som finnes rundt deg. Det må være en balanse i deg som gjenskapes i det som finnes utenfor deg, slik at det ytre speiler det indre. Når du har funnet ro og aksept for deg selv, vil du oppdage at du ser på virkeligheten rundt deg med nye øyne.

Mantra

For å snu negative tanker, tankemønstre og følelser til noe mer positivt og løftende, kan du bruke mantra, som også kalles affirmasjoner. Mantra er ord, setning eller lyd som du tenker eller sier gjentatte ganger over tid. Ordet mantra består av to ord: «man» som betyr bevissthet og «tra» som betyr redskap. Målet med å bruke mantra aktivt er å endre bevisstheten.

Gjenta etter meg:

 • Jeg er kjærlighet.
 • Jeg fortjener kjærlighet.
 • Jeg elsker, respekterer og aksepterer meg selv fullstendig.
 • Jeg er omringet av universets ubetingede kjærlighet.
 • Jeg dedikerer meg selv og min vei til kjærlighet.
 • Jeg omfavner alle i kjærlighet.

Si disse hver morgen før dagens gjøremål begynner!

Krystaller

Grønn fluoritt.

Du kan bruke krystaller for å balansere energien i hjertechakraet. Krystaller og steiner kan du bruke aktivt i meditasjoner eller under healingseanser. Du kan også aktivere dem ved å sette en intensjon om at de skal balansere og hjelpe deg, og legge dem strategisk rundt i huset eller bære dem på deg.

Gode krystaller for hjertesenteret er grønn aventurin, grønn fluoritt, rosenkvarts, jade, morganitt, solsikkekvarts, grønn og rosa turmalin, grønn kalsitt, bergkrystall og smaragd.

Meditasjon med krystall

 1. Sett deg godt til rette i en stol.
 2. Hold din utvalgte krystall i venstre hånd.
 3. Lukk øynene.
 4. Begynn å fokusere på pusten. Du skal ikke kontrollere pusten, bare la pusten strømme naturlig inn og ut av kroppen din.
 5. Forestill deg, visualiser og kjenn:
  Nå begynner du å kjenne energien fra krystallen i venstre hånd. Så strømmer energien opp gjennom armen og inn i skulderen, og videre inn i brystkassen og nedover din høyre arm, og ut gjennom fingrene. Føl at energien gradvis spres i hele kroppen din. Den flyter varsomt og lett til den strømmer ut gjennom toppen av hodet og gjennom fotsålene.
 6. Nå opplever du rommet rundt kroppen din, idet vibrasjonen fra krystallen flyter rundt hele deg og lukker deg inn i krystallens energifelt. Føl at du puster energien inn i kroppen din, helt til det eneste du kjenner er krystallens vibrasjoner. Slapp av så godt du kan og bare flyt på din egen sky av energi.
 7. Når du er klar, lar du kroppen din gradvis vende tilbake. Kjenn vekten av kroppen din på stolen. Legg gradvis merke til omgivelsene og ditt normale pustemønster, og sitt slik til siste rest av svimmelhet er borte.

Eteriske oljer av rose, melissa, nevroli, ylang ylang og bergamot er godt for hjertechakraet. Foto: monicore/Pixabay

(Kilde: Boken Krystaller, Hazel Raven)

Eteriske oljer

Bruk av eteriske oljer kan hjelpe deg til å finne ro og balanse. Du kan bruke oljer i badevann, i diffuser, under massasjer eller ved å ha litt på strategiske hudpunkter og på porøse stener i armbånd og lignende.

Intensjonen er at du skal forsterke og bevisstgjøre deg selv slik at du påvirker energien din positivt. Bruk av eteriske oljer krever litt kunnskap, så sørg for at du vet hvordan du trygt skal bruke de oljene du velger.

Eteriske oljer som er bra for hjertechakraet er blant annet rose (både absolutt og otto), melissa, nevroli, ylang ylang og bergamot.

Hjertemeditasjon for kjærlighet med olje

 1. Velg deg en olje eller en blanding, 1-2 dråper er nok, og ha det i en diffuser eller en oljebrenner.
 2. Finn deg et sted du kan være alene og uforstyrret, og sett deg i en komfortabel stilling.
 3. Bruk noen minutter på å lande i deg selv, lukk øynene og pust dypt ned i magen.
 4. Bli bevisst på de eteriske oljene mens du puster.
 5. Reflekter over forhold som får deg til å føle deg uelsket eller uønsket. Er det noe du kan gjøre i situasjonen for å få det bedre, eller er det på tide å forlate situasjonen og trekke deg tilbake?
 6. Vær oppmerksom på hvordan du føler deg i kroppen, prøv å gi slipp på stress og anspenthet. Pust dypt. Legg merke til oljen, la den reise rundt i kroppen din og la den forløse spenningene dine.
 7. Vurder hvordan det å føle deg uelsket får deg til å føle, de frustrerende situasjonene som gjør ting verre. Spør deg selv «hvordan får dette mennesket/situasjonen meg til å føle og hvorfor». Er det noe som kan gjøres?
 8. Mens du sitter og puster, bestem deg for at du skal omgi deg med mennesker, steder og situasjoner som gir deg kjærlighet og glede. Bestem deg for at mennesker, steder og situasjoner som får deg til å føle deg liten forsvinner ut av livet ditt. Se deg selv stå sterk som et kjærlighetsfylt menneske, som gir og mottar kjærlighet.
 9. Si til deg selv: «Jeg fortjener å bli elsket som den jeg er! Jeg fortjener å elske som den jeg er! Jeg elsker meg selv som den jeg er!»
 10. Trekk pusten dypt ned i magen, og vit at dette er virkeligheten din. Fortsett å trekke pusten dypt noen ganger til mens du ser for deg at hjertechakraet ekspanderer og blir sterkere.
 11. Strekk på kroppen, beveg fingre og tær og kom tilbake til deg selv.

(Kilde: Kim Are Stende ved Kimesi skolen)

Hverdagstips

Det er ikke alltid vi klarer å sette av så mye tid som det trengs for å ta en hjertemeditasjon eller finne et rolig nok øyeblikk og sted for det. Da kan det være greit å vite at selv små ting som muntrer deg opp, som gir et smil eller en godfølelse også gjør underverker:

Kjøp deg selv en bukett med fine blomster, gjerne en potteplante du liker og føl at denne har du fortjent.
 • Kjøp deg selv en bukett med fine blomster, gjerne en potteplante du liker og føl at denne har du fortjent. Minn deg selv på at dette er til deg fordi du er den du er, når du ser på den.
 • Øv deg på å tilgi deg selv når du føler at du ikke strekker til. Tilgi også andre når de ikke helt klarer å levere som forventet. Vi gjør så godt vi kan.
 • Liker du te? Eller en spesiell type kaffe? Kos deg med en god kopp, nyt smaken og bare vær i øyeblikket akkurat nå.
 • Stopp opp, pust med magen, takk deg selv for at du er så mye for andre. Det er du faktisk, kanskje til og med for personer du ikke hadde regnet med. Takk også for de som gir deg positive følelser.
 • Smil! Syng! Dans! Du har kontrollen over deg, bruk den på en god måte.
 • Ta en liten «magesjekk» av og til: Har jeg det bra? Føles deg greit? Stol på intuisjonen din og hvis det er nødvendig med endringer bør du tillate deg selv å gjøre dem.

Husk at det skal være en energibalanse mellom det å gi og det å ta imot. Ingen er utømmelig, ikke en gang du.

Kilder:

 • https://kristinnorenberg.no/chakrasystemet/
 • Kim Angél Karlskov, kompendium fra Kimesiskolen, kimesi.com
 • The Chakra Bible, Chakraene og En liten bok om chakraer av Patricia Mercier
 • Chakra healing av Margarita Alcantara,
 • Farve-Energi av Inger Næss
 • healthline.com
 • Chakramat av Deanna M. Minich
 • Chakra Rituals av Christi Christensen
 • Chakra healing av Roberta Vernon
 • Krystaller av Hazel Raven

Les også: 

Annie Vist Hageløkken

Annie Vist Hageløkken anser seg for å være en oppdagelsesreisende i den spirituelle verden. Hun er healer, klarsynt og medium under opplæring. Hun har hele livet jobbet innenfor omsorg og veiledning av andre mennesker, og brenner for å hjelpe andre til å finne styrken og livsgleden i seg selv.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode