Skip to main content

Slik skjer en «ekte husrens»

Åndelighet selger best når det er skummelt. Det er i hvert fall det mange skribenter, filmskapere og tv-produsenter tror. Og de har nok rett fra et kommersielt ståsted. Folk vil ha grøss, de ønsker ikke sannheten. Eventyret er bedre enn virkeligheten.

Et tema som har fått mye fokus i nyhetene og på sosiale medier de siste årene, er falske nyheter («fake news»). Det er nettopp dette mange tv-kanaler forer oss med, og vi kan kalle det «fake reality» – falsk virkelighet. Spesielt innen det åndelige skaper mange programmer en falsk virkelighet og en falsk forståelse for hvordan åndene er og oppfører seg. De skaper på den måten en feil forståelse av hvordan medium etisk skal og bør jobbe. Men hva er egentlig sannheten?

Åndenes makt på tv

Den mest kjente åndelige tv-serien i Norge er Åndenes makt, som etter 16 år og 17 sesonger ble lagt ned i 2021. Vi som spiritualister er glade for at vi har dette programmet, siden det skaper interesse for mediumskap, åndeverdenen og husrens. Det hjelper oss å sette fokus på åndelighet og få dette frem i lyset. Men det er et stort sprang fra tv til virkeligheten slik seriøse medium jobber.

For å finne virkeligheten kan vi se på hvordan et medium sertifisert av Norsk Spiritualist Forening (NSF) arbeider. NSF er den største åndelige forening i Norge og Skandinavia og har to hensikter. Det ene er å være med å utdanne gode og profesjonelle medium. Dette er viktig for å skape en seriøs og etisk bransje. NSF ønsker at forbrukeren skal få god kvalitet. Den andre hensikten er å opplyse folk om mediumskap og åndelighet. Det er mange som ikke har nok kunnskap om åndeverdenen. Dette skaper usikkerhet og frykt for åndene og deres virke.

Norsk Spiritualist Forening er glade for at Åndenes makt og andre tilsvarende serier vises på tv, men det er viktig at folk også forstår forskjellen på et tv-program som er laget for å tjene penger og hvordan en virkelig husrens egentlig foregår.

Slik gjøres en husrens

Det er forskjell på hvordan en husrens på tv gjøres og en husrens gjort av en profesjonell husrenser. En typisk episode av Åndenes makt foregår gjerne slik:

 1. Stedet og forstyrrelsene beskrives og det gjøres på en måte som skal være skummel. Gjerne med skummel musikk.
 2. Vi ser klipp av at mediumet er på vei frem til stedet, møter folk. Så går mediumet rundt i huset og beskriver det som skjer der. Mediumet kommer av og til med uttalelser som får seeren til å oppleve det som skummelt. Åndene som kommer gjennom, er alltid folk som har bodd der tidligere. Det kommer gjerne med historiske fakta som kan bekreftes.
 3. Mediumet sender ånden over i lyset. Noen av dem setter opp «portaler» for åndene.
 4. Informasjonen som har kommet frem sjekkes med naboer, tidligere beboere eller i arkiver. Noe gjøres mens de er der, men ofte skjer dette senere av programlederen på hans kontor. Ofte stemmer det en del, mens andre saker ikke kan bekreftes. Noen ganger fortelles det om at det har blitt roligere der i ettertid, andre ganger ikke.

«Det vi som husrensere gjør, er å ha en dialog med åndene, la dem få sagt hva de ønsker og eventuelt lage en avtale med dem».

Slik gjøres en profesjonell husrens

 1. Det første man gjør er å «bryte isen» og ta en hyggelig samtale med de som bor der. Huserenseren finner ut hovedårsaken på hvorfor beboerne ba deg komme. Vår viktigste oppgave er å skape trygghet. Dette gjøres blant annet ved å forklare hvordan vi jobber. At vi både ser etter energetiske avtrykk av tidligere hendelser og tar kontakt med ånder som er på besøk i huset.
  Etter samtalen gjennomsøkes huset for avtrykk og ånder. Husrenseren går rundt alene eller med de som bor der. En ekte husrenser er rolig under søket og viser at vi er trygge og har kontroll. Om en møter en ånd, spør vi dem om hvorfor de er der. Hva er det de vil?
 2. Etter søket samles man gjerne i stuen og forklar hva vi har funnet. Vi forklarer hva som er avtrykk og hva som er ånder på besøk. Så tar vi på nytt kontakt med ånden som er der. Nå er det svært viktig å identifisere hvem som er på besøk. I de aller fleste tilfeller kommer det noen i beboernes familie og kanskje noen som har bodd der tidligere. Når vi har identifisert åndene spør vi dem om hvorfor den har skapt det som oppleves som uro. Dette forklares til beboerne. Åndene kommer med et budskap og det bli ofte til en dialog mellom beboerne og åndene.
 3. Vi som husrensere hjelper åndene med å forklare deres tilstedeværelse og at de er der for å hjelpe de som bor der. Dette er en viktig del av vår opplæring av de som bor i huset.
 4. Sammen med beboere og ånder finner vi en løsning på problemet. Hva som gjør at åndene ikke lenger trenger å bekymre seg og forblir rolige når de er på besøk.
 5. Til slutt renser vi energetiske avtrykk som ikke skal være der.

Les flere saker om husrens og paranormale fenomener her.

Forskjell på fokus og arbeidsmetodikk

Som man kan lese er det stor forskjell på vårt fokus og arbeidsmetodikk og det som vises på tv. En husrenser skal skape ro og trygghet i huset. Dette er spesielt viktig siden vi ofte jobber i hus der barn er skremt. Et medium er ikke der for å bevise seg selv eller skape sensasjoner.

Det som er viktig er å skille hva som er avtrykk og ånder. Når vi er på en husrens møter vi gjerne flere saker. Statistisk sett møter vi ånder som er i familie med beboerne i rundt 99 prosent av husrensene vi er på. I omtrent 20 prosent av tilfellene møter vi også folk som har noe med huset å gjøre. Disse er ikke er i familie med beboerne. Når det gjelder avtrykk kan vi finne dem i omtrent 90 prosent av stedene vi besøker.

«Det er viktig at folk også forstår forskjellen på et tv-program som er laget for å tjene penger og hvordan en virkelig husrens egentlig foregår.»

Energetiske avtrykk

La oss starte med avtrykk. Dette er et energetisk avtrykk skapt av mennesker som har bodd på stedet. Alt vi gjør etterlater energetiske avtrykk. Det er på samme måte som et fingeravtrykk. Når vi tar på et glass eller noe annet, etterlater vi et fingeravtrykk på glasset. Har vi litt fett på fingrene er det lett å se. På samme måte som vi etterlater et fingeravtrykk, etterlater vi også et energiavtrykk. Det betyr at alle hendelser som har skjedd i et hus vil etterlate seg et avtrykk. De aller fleste er meget svake, men noen ganger kan de bli sterke. Hvis noen har opplevd sterk glede, sorg eller smerte, kan det bli til sterkere avtrykk. Spesielt om disse emosjonene har foregått over lengre tid. Under søket identifiserer vi disse avtrykkene og på slutten av husrensen renser vi ut disse avtrykkene sammen med beboerne.

Les også: Offentlig instans for fjerning av ånder

Åndekontakten og budskapet

De fleste ånder vi møter har en tilknytning til beboerne. Under selve husrensen, ikke ved å sjekke opp arkiver etterpå, må vi jobbe for å identifisere åndene som er der. Å vite hvem som er på besøk skaper trygghet for beboerne. Det er mye tryggere å vite at det er bestefar som prøver å formidle et budskap enn en eller annen uidentifiserbar mann. Familien vet at bestefar var en snill og god mann. En fremmed aner vi ikke hvordan var.

Som husrenser jobber vi like mye for åndeverdenen som for beboerne. Vi går inn som en slags tolk. En av de tingene vi ønsker å finne ut av, er hva var det som startet uroen. For å forstå logikken i dette må vi huske på tesen «ingenting kommer fra ingenting». Med andre ord når ånder skaper uro i et hus, er det en årsak til dette. De vil påpeke noe eller formidle et budskap.

Årsaken til at de vil gjennom med et budskap, er at de bryr seg om de som bor der og vil hjelpe dem. Åndene vil alltid hjelpe, de har aldri til hensikt å skade noen. Dette er viktig og riktig både om det er en familiær ånd som er på besøk eller om det er en tidligere beboer. Ofte er de tingene åndene gjør ment å være symbolske. Så håper de at deres levende familie forstår hintet. Hvis de for eksempel tar bilnøklene, så er kanskje meningen at du ikke skal ut å kjøre den dagen. Kanskje ville det skjedd en ulykke på veien.

Skifter de kanal på tv-en så har også det en hensikt og et budskap. Kan hende at det er et tema i programmet de har skiftet til som de mener er viktig for den som ser på tv. Hva de gjør inneholder ofte et budskap som åndene har til deg som menneske.

Skifter strategi

Men hvis folkene som bor i huset ikke forstår åndenes hint, vil de av og til føle et behov for å komme sterkere gjennom. Da prøver de først å gjøre litt mer hyss for å få oppmerksomhet rundt problemet. Hjelper ikke det, bruker de gjerne en annen strategi. Da gjør de så mye uro at beboerne til slutt innser at de trenger å ringe til en husrenser som kan komme å rydde opp. Det er her vi kan komme inn som medium og tolk og hjelpe menneskene med å oppklare årsakene til at åndene vil gjennom.

Når vi formidler et budskap, kan det nesten være hva som helst. Det kan hende at åndene vil påpeke at man skal ta bedre vare på seg selv, sin helse eller andre i familien. En annen årsak kan være at de vil snakke om bygningstekniske utfordringer. Noen ganger ønsker de bare å være der for å trøste og vise kjærlighet. Mange eldre føler seg ofte alene. Hvis de forstår at deres kjære stikker innom og passer på, så kan det være til en stor trøst.

Barn ser ofte åndene. En ånd kan vise seg i den alderen som de ønsker. Det betyr at bestefar kan vise seg som en hyggelig bestefar, eller han kan vise seg hvordan han så ut som barn. Da kan han bli en god «Skybert»-lekekamerat for barnet.

Avtaler med åndene

Uansett hva som er årsaken til besøkene, så er det alltid for å hjelpe de som bor der. Dette er et meget viktig poeng. Det er en av de største forskjellene mellom en ekte husrens og en tv-serie som «Åndenes makt». Åndene besøker huset, de er ikke fanget der. Profesjonelle husrensere sender aldri ånder over eller inn i lyset. Det trengs ikke.

Når et menneske dør, går vi alle trygt og godt over og ingen henger igjen. Det er ikke mulig å henge igjen. Når vi går over, så går vi over. I prosessen vil vi få hjelp fra åndenes verden. I denne situasjonen er de mye bedre egnet til det enn vi mennesker er. Så det å si at du må «hjelpe noen over» er en feiltolkning som har mer med mediumets mangel på kunnskap eller ego å gjøre.

På den andre siden blir vi tatt imot av vår hovedguide (skytsengel) og familie og nære venner som har gått over før oss. Vi kommer til et trygt og godt sted, og trenger vi healing så vil vi få det. Åndene som kommer på besøk i hus, er der bare innimellom. Når de ikke er hos oss, er de på den andre siden. De reiser altså fritt frem og tilbake og kjenner veien godt. Å liksom sende dem «inn i lyset» er en mangel på forståelse av åndeverdenen og deres intelligens.

Det vi som husrensere gjør, er å ha en dialog med åndene, la dem få sagt hva de ønsker og eventuelt lage en avtale med dem. Gjerne en avtale om når, hvor og hvordan de kan komme på besøk. Et eksempel på dette kan være slik som dette, en samtale og avtale mellom en eldre dame og hennes mann som har gått over:

«Det er greit at du besøker meg når jeg drikker kaffe i på stuen ettermiddagen. Vi pleide jo ofte å gjøre det da du var i live. Jeg kan ofte føle ditt nærvær og synes at det er veldig hyggelig. Men jeg vil helst at du ikke kommer inn til meg om morgenen. Etter din beskjed, vet jeg nå at du synes at jeg må komme meg opp og i gang, selv på dager jeg har vondt i kroppen. Jeg er enig med deg, og både barna og legen min sier det samme, men likevel er det ikke alltid at jeg orker å ta meg sammen. Gleder meg til å se deg ved kaffen senere i dag».

Trenger ingen portal

Mannen i denne dialogen har fått frem sitt poeng, at hun trenger hjelp og motivasjon til å komme seg opp, men han vil respektere hennes avgjørelse, nå som han har fått fortalt hva han mener og hvorfor han også av og til kom inn til henne på soverommet om morgenen.

Noen av de som renser hus på tv sier at de setter opp portaler. Dette er egentlig ganske merkelig. Åndene trenger ikke en portal for å komme inn i huset. Når jeg jobber som medium, får jeg inn mange forskjellige ånder. Jeg trenger ikke åpne et vindu eller en dør. De trenger ikke noen portal. Åndene kommer og drar akkurat som det passer dem. De er ikke bundet opp i vår fysiske virkelighet, barrierer eller portaler.

Det som faktisk kan oppfattes som en portal, er steder der energetisk avtrykk av mennesker har samlet seg gjennom historien. Det kan være en bålplass i et landskap eller for eksempel ved en vegg i et hus der det tidligere har vært en dør. Dette er avtrykk av folk som har kommet og gått og derfor føles som en portal.

Museumsånder

Museumsånder er ånder som kommer og forteller historien til et sted. De er omtrent som guider i et vanlig museum. Man kan lure på om det er slike ånder som ofte beskrives i en del program på tv. Åndene liker å fortelle historier om hvordan det har vært et sted i gamle dager. Det kan ofte være steder som gamle restauranter, hoteller og offentlige steder, eller i hus.

Det som slår meg, er at i programmer som «Åndenes makt» har åndene sjeldent noe ordentlig budskap til beboerne. Uten budskapet mister man hele årsaken til at det er uro på stedet.

Mange steder har det vært rolig i lang tid før uroen startet. Den åndelige aktiviteten startes av en årsak, og da blir det feil å tenke seg at en ånd har vært der hele tiden og ikke gått over tidligere.

Men unntaket er altså museumsånder som kommer til gamle steder for å fortelle noe. Og disse må selvfølgelig få lov til å vise seg så ofte det er mennesker på besøk som ønsker å bli kjent med stedets historie.

Andre program om mediumskap

Det er flere tv-program som har åndene som tema. Et av dem som har gått lenge, er Long Island medium med Theresa Caputo. Dette handler ikke om husrens, men om mediumskap. Programmet er mye mer autentisk enn for eksempel Åndenes makt. Likevel må man huske at alt som sendes på tv er klippet. Råopptakene som tas er gjerne 10 ganger lenger enn det som blir vist til seerne.

Man kan se Theresa gå bort til en dame på gaten og si at jeg har din far her fra åndeverden som vil snakke med deg. Slikt er ikke etisk riktig, og dette er nok avtalt på forhånd. Når det gjelder slike program, er det også viktig å huske at det er mye du ikke ser. Det gjelder også kvaliteten på mediumskapet. På tv kan mye dårlig eller hensiktsløst i opptaket klippes bort.

Norsk Spiritualistisk Trossamfunn sammen med NSF har mange kvelder med mediumskap rundt om i Norge. Dette er en ekte vare som ikke er klippet. Det er et ordtak som heter at You can’t download a life music experience, og det samme gjelder for mediumskap. Mediumskap er best om du opplever den i øyeblikket, enten på en scene eller om noen kommer for å rense huset ditt.

Husrens med kvalitet

Hvis du ønsker en husrens med kvalitet, er det viktig at du benytter deg av et godt medium. Det hjelper sjeldent med en healer som ikke kan mediumskap eller halvgode medium. En husrenser må ha en meget god kontakt med åndene. Så god at beboerne kan stille spørsmål og man kan være trygg på at svaret kommer fra åndene og ikke fra mediumets hode.

En måte å sikre dette på, er at mediumet beskriver ånden som kommer gjennom til familien i huset. Er denne delen god og har gode faktabevis, kan man også i større grad stole på beskjedene som kommer. Det bør også være bevis som kommer i beskjeden, gjerne med referanser til ånden eller mottakeren.

Les også: 
Husrens i Sandefjord: En gammel mentor vender tilbake!

Dette er NSF

Norsk Spiritualist Forening jobber med å utdanne og sertifisere både medium og husrensere. Foreningen er den eneste norske forening som tilbyr en kvalitetssikret sertifisering av medium. På deres hjemmeside er det mulig å finne medium som er sertifisert og som driver med husrens på en profesjonell måte. Kos deg gjerne med programmer som «Åndenes makt», men vit at i en ekte husrens, får du en god og trygg opplevelse.

Artikkelen over ble først publisert i Medium utgave 2-2021.

André Kirsebom

André Kirsebom er styreleder for Norsk Spiritualist Forening og Norsk Spiritualistisk Trossamfunn. Han er sertifisert medium, healer og lærer fra England og har en MBA fra BI. André har utgitt tre lærebøker innen healing og mediumskap, samt en roman. Han jobber som medium, healer, husrenser og forfatter ved siden av å virke som spirituell prest. E-post: mail@aspirit.no
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode