Skip to main content

Mannens helse i fokus

I anledning den internasjonale mannsdagen 19. november, farsdagen som var og kampanjen Movember, ønsker vi å rette litt fokus på menns helse, forebygging av sykdom menn oftere rammes av og hva som skal til for å styrke menns helse og øke livskvaliteten.

Det som er både påfallende når det gjelder menns helse globalt er lavere levealder enn kvinner. Globalt dør menn i gjennomsnitt seks år tidligere enn kvinner. Heldigvis er forskjellene mye mindre i Norge, hvor forventet levealder for menn er knapt 82 år og 85 år for kvinner.  

Flere menn dør av selvmord og hjerte- og karsykdom. Og dødeligheten fra ulykker og voldsom død er over dobbelt så høy blant menn sammenliknet med kvinner, og spesielt høy er den for menn med lav og middels utdanning. Vi vet enda ikke helt hvorfor det er slik.

Men vi vet at menn går langt sjeldnere til legen enn kvinner, og dermed reduseres muligheten for tidlig diagnose og behandling eller riktig type forebyggende behandling. Så kjære menn, nøl ikke med å dra til legen for en generell helsesjekk – spesielt om du har symptomer på sykdom. Én gang for mye er bedre enn én gang for lite. Hvis en av dine nærmeste anbefaler deg å oppsøke lege, så bør du sannsynligvis gjøre det.

Sykdommer som rammer menn

Med tanke på hva som er viktig angående forebygging for menn, så er sykdommene som menn oftere rammes av hjerte- og karsykdom, prostatakreft og lungekreft.

Et tankekors er det også at selv om kvinner er dobbelt så ofte utsatt for depresjon enn menn, så blir nesten tre fjerdedeler av alle selvmord begått av menn. Sosial isolasjon antas å være en viktig årsak til dette, siden menn i større grad enn kvinner unngår å snakke med sine nærmeste om hvordan de føler (8). Også det å skulle leve opp til tradisjonelle mannsideal om å være sterk og beskyttende ovenfor andre uten å vise sårbarhet kan være en medvirkende årsaksfaktor.

Blant menn er det også økt forekomst av både hjerteinfarkt, arterieflimmer, hjerneslag og hjertesvikt. For yngre menn er forekomsten av akutt koronarsykdom fire ganger hyppigere enn hos kvinner. (1) I 2020 ble 116 583 menn og 87 645 kvinner behandlet for hjerte- og karsykdom, viser tall fra Hjerte- og karregisteret.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen i Norge, og i begynnelsen av sykdomsfasen gir det ikke symptomer. Andre sykdommer som rammer menns kjønnsorganer omfatter også godartede tilstander som infeksjoner, misdannelser og godartede svulster.

Lungekreft er noe menn rammes litt oftere av og færre menn enn kvinner overlever etter fem år. (5) Ellers har menn 2-3 ganger høyere risiko for å utvikle alkoholmisbruk enn kvinner.

Vær oppmerksom på prostata

Hos de fleste menn vil prostatakjertelen begynne å vokse med alderen. Dette er ikke farlig i seg selv, men for noen menn kan det føre til ulike vannlatingsproblemer og i verste fall prostatakreft. Omtrent 25 prosent av menn mellom 50 til 60 år opplever plager på grunn godartet prostataforstørrelse. Det samme vil 50 prosent av alle menn over 60 år og 80 prosent av alle menn over 75 år. Det er svært sjelden at menn får prostatakreft før de er 40 år, men det er den hyppigste kreftformen blant menn.

Symptomer man bør være oppmerksom på i forhold til dette er svak stråle, hyppig vannlating, vansker med å tømme urinblæren, blod i urinen, blod i sæd og smerter i nedre del av ryggen. Det anbefales å ta kontakt med lege dersom slike symptomer varer i over tre uker. (6)

Høy kroppsmasseindeks eller en historie med prostatakreft blant slektninger gjør at man er i risikosonen for å få dette. Menn over 40 år som er i risikosonen og ellers alle andre menn over 50 år anbefales å ta en årlig screening på dette. Testene kalles prostataspesifikt antigen (PSA), som måles i blodet, røntgen (MR) og en digital rektalundersøkelse. Sistnevnte kan utføres på vanlige legekontor og krever ingen forhåndsforberedelse.

Prostatakreft i et tidlig stadium gir normalt ingen symptomer. Tidlig screening og behandling øker sjansene for at man blir frisk og unngår å få ondartet prostatakreft. Husk at forhøyet PSA kan være en indikasjon på prostatakreft, men kan også være tegn på godartede prostataplager. I noen tilfeller kan menn leve lenge med prostatakreft, uten spesielle plager. Da er kreftbehandling unødvendig. Her kan du lese mer om dette: Kreftforeningen.no og helsedirektoratet.no.

For å minske risikoen for kreft anbefales det å holde en sunn kroppsvekt, unngå overvekt og fedme, være fysisk aktiv, følge regler for håndtering av farlige stoffer, være røykfri og spise et sunt og variert kosthold med mye grønnsaker, bær, frukt, belgvekster, nøtter, frø, fisk og fullkorn, samt begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt, sukker og næringsfattige «tomme» kalorier, samt ugunstige raffinerte planteoljer med høy andel av skadelig fett.

Prostatasjekk er også anbefalt å gjøre regelmessig hos lege, spesielt for menn over 40 år. Da tar man først en vanlig PSA blodprøve hos lege og så en fysisk undersøkelse: en hanskekledd legefinger like innenfor endetarmsåpningen i tre sekunder.

Les også: 15 tips for å styrke sædkvaliteten

Andropause rammer mange

Kvinner får menopause, men det anslås at også 30 prosent av alle menn kan få symptomer på andropause, som starter i 40-årene. (10) Andropause er en nedgang i mannlige kjønnshormoner, og er også kjent som testosteronmangel, androgenmangel og mer sjeldent hypogonadisme (nedsatt produksjon av testosteron). Androgener er en fellesbetegnelse for det mannlige kjønnshormonet testosteron, samt andre stoffer med testosteronlignende virkning.

Andropause betyr ikke at menn mister fertiliteten slik som med kvinner, for menn kan være fertile helt opp i 80-årsalderen. Det betyr at hormonnivåene synker med alderen, og nedgangen i testosteron starter i 40-årsalderen. En mann på 50 år kan han ha nesten halvparten så mye testosteron som en yngre mann.

Testosteron produseres i testiklene og binyrene, og det påvirker stamina, muskelstyrke, libido, mannlig hårfordeling og gir grovere stemme. Det bidrar også til å opprettholde seksualdriften, påvirker beinhelsen, det gir energi og ikke minst – det er veldig viktig for hjertets funksjon.

Søvnforstyrrelser, tretthet, redusert motivasjon og mindre selvtillit er vanlige symptom på andropause.

Mange menn er ikke klar over at de går igjennom denne langsomme prosessen, for det gir ikke alltid så klare symptomer slik som for kvinner. Symptomene gir oftest utslag i 45-årsalderen. Et vanlig symptom er tap av energi, muskelmasse og hår, mindre muskelstyrke, redusert evne til å trene, endringer i fettfordeling på kroppen, søvnforstyrrelser, mer tretthet, redusert motivasjon, selvtillit og evne til å fokusere. Det er vanlig at sexlysten avtar og man får problemer med å opprettholde ereksjon. Noen kan også få svimmelhet, hodepine og prikking i ekstremiteter.

Flere faktorer kan forverre eller akselerere andropause, for eksempel stress, fedme, forbruk av narkotika eller alkohol. Menn som har et testosteronnivå under normalen er typisk menn med usunne vaner, de trener lite, er overvektige, har mye bukfett, høyt blodtrykk eller diabetes.

Foruten viktig forebygging i form av en sunn livsstil og det å redusere stress er en av de mest kjente behandlingene for dette bioidentiske hormoner som vanligvis ikke tilbys av andre enn private aktører i Norge med mindre testosteronproduksjonen er ødelagt som følge av sykdom eller behandling. Ellers antas det at urter som indisk ginseng, kalt ashwagandha, og Horny Goat Weed kan bidra til å styrke testosteronproduksjonen. Se flere tips nedenfor.

Østrogendominans

Når menn eldes, er det typiske scenario at nivåene for testosteron går opp og østrogenet stiger, skriver hormonlegen Leif Ims i sin bok Hormonbalanse med naturlige hormoner (se ref. 3).

«Faktisk kan menn i 50-årene ha høyere østradiol enn kvinner på samme alder, noe som fører til symptomer på østrogendominans.» Når en mann har stor mage med mye fett øverst i abdomen, «blir det enda verre fordi dette fettvevet er hormonelt aktivt og produserer østrogen av testosteron». Noen symptomer på østrogendominans er hårtap, hodepine, større bryster, økende vekt, irritabilitet, oppblåsthet og hovenhet i kroppen.

Følgende faktorer kan direkte eller indirekte forårsake østrogendominans, ifølge Ims: insulinresistens og fedme (for mye karbohydrater), transfettsyrer, kronisk stress, søvnmangel, nattarbeid i sterkt lys og søvn om dagen (melatonin svekkes), fluorisert vann og tannpasta, xenoøstrogener i miljøet, sigarettrøyking, sinkmangel, testosteronmangel, progesteronmangel, doven livsstil, kadmiumforgiftning, mangel på svovelholdige aminosyrer og glutamin, mangel på gode antioksidanter, magnesiummangel, leverdysfunksjon og bruk av medisiner som svekker leverfunksjonen, forurenset luft og lavt stoffskifte.

Den gode nyheten er at «Alt dette kan rettes opp», skriver han i boken. Mer om testosteron og testosteronbehandling kan du lese om blant annet i boken hans og på vof.no: Testosteron et nøkkelhormon.

Det er veldig mye menn kan gjøre for å forebygge og leve et sunt liv. Som vanlig gjelder rådene om å spise mye grønnsaker, frukt og bær, unngå overvekt, trene regelmessig, ikke røyke, snuse eller overdrive inntaket av alkohol. I tillegg bør menn ha regelmessige kontroller av blodtrykk, kolesterol og blodsukker, i tillegg til å følge nasjonalt tarmscreeningprogram for menn mellom 55 og 56 år. Som nevnt anbefales også regelmessig sjekk av prostata hos lege.

Urtemedisin spesielt for menn

Ekstrakt fra dvergpalme brukes for å styrke det mannlige hormonsystem.

Flere urter er kjent for å kunne være nyttige for menns helseproblemer:  

  • Dvergpalme (serenoa serrulata): Brukes for å styrke det mannlige hormonsystem og mot plager som rammer menn, som forstørret prostata, betennelse i prostata, testikkelsvinn, urinveisinfeksjon og nedsatt kjønnsdrift. Den kan også brukes for å fremme menns fruktbarhet og mot inkontinens. Man kan bruke denne urten forebyggende mot mannelidelser i eldre år.

    Om dvergpalmeekstrakt skriver hormonlege Leif Ims: «Studier indikerer at det hemmer 5-alfa-reduktase, og det kan blokkere DHT fra å binde seg til reseptorer i prostata. Det kan redusere ødem, hemme østradiol og motarbeide alfa-adrenerge reseptorer.» DHT er omdannet testosteron som stimulerer veksten av prostataceller, mer enn testosteron, slik at prostata øker i størrelse.
  • Horny Goat Weed (Epimedium genus): Har vært mye brukt i Kina og India mot erektil dysfunksjon, lav libido, tretthet og smerter, og den brukes for å fremme vitalitet. Mange bruker den for å øke testosteronnivåer og sikre optimale forhold for testosteron.

  • Ashwaghanda: Studier på menn har vist at denne urten kan bidra til å øke testosteronnivået og øke sædcellers motilitet og dermed fruktbarhet. Andre studier på menn har vist at den også kan bidra til å øke muskelmasse, redusere kroppsfett og øke muskelstyrke, samt flere andre ting som å redusere betennelse, senke kolesterol og triglyserider. (se ref. 9)

  • Russisk rot (Eleutherococcus senticosus) har av kinesiske TCM leger blitt anbefalt mot impotens, da den øker blodsirkulasjonen. Russisk rot har adaptogene egenskaper som gjør den i stand til å styrke og regulere mange kroppsfunksjoner både hos menn og kvinner. Den kan blant annet styrke immunsystemet, øke motstandskraften mot stress og gi generell utholdenhet. Den virker nervestyrkende, hjertestyrkende og er bra ved svimmelhet. Russisk rot har lignende egenskaper som Panax ginseng, men er ikke så sterk og fullt så stimulerende som vanlig ginseng.
  • Brenneslerot (Urtica dioica): Kan hemme aromatase, et enzym som omdanner androgener til østrogener.

  • Døvnesle (lamium album): Kan være bra ved prostatabetennelse, og hos både kvinner og menn er den bra ved urinveisinfeksjoner.

  • Osp (populus tremuloides): Har hatt god effekt ved prostataproblemer, urinveisinfeksjoner og dysuri (vanskeligheter med å tømme urinblæren)

  • Gullris (solidago virgaurea): Kan lindre smertefull vannlating, prostataplager og stendannelser.

  • Maissilke (zea mays): Kan være bra ved prostatitt (betennelse i prostata).
  • Asphaltum: Kan anvendes ved urinkontinens grunnet forstørret prostata og ved nyresten. Finnes i kosttilskuddet Prostate Balance.

  • Mucuna pruriens: Kan øke antall sædceller hos menn, øke testosteronnivået, gi styrke og utholdenhet. Finnes i kosttilskuddet Prostate Balance.

  • Smilax-arter (sarsaparilla): Har en styrkende effekt på det mannlige hormonsystem da urten fremmer virkningen av hormonet testosteron og kan brukes ved svekket seksuell funksjon og i behandlingen av fertilitet.

NB: Før du skal begynne å bruke urtemedisin må du alltid sjekke hvilke kontraindikasjoner urten har i forhold til medisiner du tar, symptomer du har (som for eksempel høyt eller lavt lavtrykk) og eventuelt annen urtemedisin du tar. Rådfør deg med en god behandler eller lege dersom du er usikker. Urtemedisiner tas alltid best opp som ekstrakter, selv om pulver og tabletter også kan være bra. Man bør ta urtemedisin i minst tre måneder før man kan si noe om effekten, og det er alltid best å gjøre det i samråd med en terapeut eller lege for å sikre best mulig resultat.

Andre kosttilskudd for menn

Listen nedenfor er bare et lite utvalg av vitaminer og næringsstoffer som er spesielt viktig for menn. Det er en ufullstendig liste, men viser noe av det som spesielt påvirker helseplagene menn kan få.

  • Sink bidrar til å beholde normale testosteronnivåer i blodet. Gode kilder er rå østers, reinsdyrkjøtt, hvetekim og hvetekli, kakaopulver, svinelever, linfrø, sesamfrø, gresskarfrø, storfekjøtt, krabbe, cashewnøtter, pekannøtter, okserull og solsikkefrø.

    Menn med dårlig sædkvalitet kan ha godt av sinktilskudd i kombinasjon med vitamin B6, B-kompleks og A-vitamin. Sink bidrar til å øke både produksjonen og kvaliteten på sædcellene. Anbefalt daglig dose for menn er 9 mg, men en behandlingsdose kan være 25-50 mg.

    Inntak av vitamin B6, soyaprotein, rødvin og laktose øker opptaket av sink. Drikker du alkohol og kaffe, øker dette utskillelsen av sink. Og ikke ta sink samtidig med D-vitamintilskudd, da det kan hemme sinkopptaket.
Kun 2-3 paranøtter dekker dagsbehovet for selen.
  • Selen kan bedre kvaliteten på mannens sædceller og deres evne til å bevege seg. Selen er en viktig antioksidant som beskytter mot oksidative skader. Som kosttilskudd kan du trygt ta 200-300 mg selen daglig. Paranøtter inneholder mye selen, bare 2-3 paranøtter dekker dagsbehovet på 60 mg for menn. Breiflabb, tunfisk og kramme inneholder også mye.

  • Sink, selen, folat og vitamin B6 bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Sink og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

  • Vitamin B6 bidrar til å regulere hormonaktiviteten og sammen med folat kan det hjelpe for normal energiomsetning, minske trøtthet og utmattelse. Ta helst B6 sammen med andre B-vitaminer i et mulitivitamintilskudd eller i et B-kompleks.

  • Omega-3: Vi bør alle få i oss omega-3 fordi det er essensielt for både hjertets helse, for hjernefunksjoner, for å opprettholde et normalt syn, normale nivåer av triglyserider i blodet og for et normalt blodtrykk.

  • Q10 øker sædproduksjonen og forbedrer sædkvaliteten. Det er også bra for hjerte- og hjernehelse og immunsystemet. Q10 spiller en nøkkelfaktor i cellenes mitokondrier, som står for energiomsetningen i cellene, men produksjonen avtar med alderen. Ta 60-100 mg daglig i minst 3-6 måneder for å se om du merker effekt.

  • L-arginin er en aminosyre mannen bruker mye av når han produserer sæd. Det er godt dokumentert at den har en positiv innvirkning på blodsirkulasjonen i kroppen. Den skal også ha en avslappende virkning på blodårene, som kan virke positivt for menn som har impotens og den kan også bidra til å senke blodtrykket. Man kan ta 500-1000 mg daglig av dette, bortsett fra ved forkjølelse og herpes fordi virus trives med arginin. Et alternativ er å spise mye argininrik mat som sardiner, mandler, soya, linser og egg.

Kilder:

1. «Vi må også snakke om menns helse», Tidsskriftet ved Den norske legeforening

2. Veientilhelse.no: Symptomene på andropause enhver mann bør vite om

3. Hormonbalanse med naturlige hormoner (2013) av dr. Leif Ims, Futhark forlag

4. Volvat.no: Overgangsalder menn

5. Helsedirektoratet, Lungekreft

6. Helsenorge.no: Prostatakreft og Forstørret prostata

7. Urtemedisin, volum 2 av Fride Aasen, pensum ved biopatistudiet 2011-2017

8. Kilden.no: Derfor dør flere menn i selvmord

9. FeelGoodPal: Health Benefits of ashwaghanda

10. Lifestyle.fit.no: Andropause: den mindre kjente overgangsalderen

Les også:

15 tips for å styrke sædkvaliteten

10 helsefordeler ved å spise fisk

12 praktiske tips for å finne veien ut av mørket


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode