Kroppsterapi med sjelelig vinkling
Tekst og foto: Elisabeth Hægeland Reynolds,
Det var en skjønn liten dame med glimt i øyet og en vennlig herre som ventet på oss i en myk sofa på Axelsons Body Work School i Oslo. Medium fikk æren av å møte denne legendariske kvinnen som har bidratt til å forvandle så mange menneskers liv med sin milde kroppsterapi som har fokus på sjelens eller psykens velvære.
I mai 2010 var hun i Norge for å holde et av sine årlige kurs i rosenmetoden sammen med Hans Axelson, som er grunnlegger av Skandinavias eldste og største skole for kroppsterapier og komplementær medisin. Når vi kommenterer hvor populær rosenmetoden har blitt i Norge, blir Marion beskjeden og ydmyk.
– Det er på grunn av ham, sa hun og snudde seg mot Hans, som holdt vennskapelig rundt henne. De har kjent hverandre siden 1983. Fra første stund likte Hans rosenterapi så godt at han begynte i lære hos Marion. Etter hvert ble han selv lærer i rosenmetoden sammen med Marion. Tre ganger årlig i 20 år turnerte de til Paris, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, Sverige, Sveits, Roma, Canada og Mexico for å holde kurs. I dag nøyer de seg med å dra til Oslo og Stockholm en gang i året – for nå har tidligere elever fra andre land startet flere roseninstitutter.
Psykoterapeutisk inspirasjon
Marion Rosens første møte med kroppsterapi var i 1930-årene, da hun lærte en kombinasjon av psykoterapi, massasje og pusteteknikk i München. Lærerne var fysioterapeut Lucy Heyer og psykoanalytiker Gustav Heyer, en kollega og tidligere elev av Carl Gustav Jung. Lucy hadde trent hos Elsa Gindler, en kjent innovator innen psykoterapeutisk kroppsterapi.
Marion Rosen ble født inn i en jødisk familie i Nürnberg, 24. juni 1914. Hun og søsteren hennes klarte å flykte fra Hitlers regime til Stockholm i begynnelsen av andre verdenskrig. Her studerte hun fysioterapi mens hun ventet på amerikansk visum, før hun i 1940 fant veien til Berkeley i California. Her utdannet hun seg til fysioterapeut ved Mayo-klinikken og jobbet som fysioterapeut i 35 år, først ved Kaiser medisinske senter og så i privat praksis.
Metodene hun lærte fra ekteparet Heyer, ble lagt på hyllen i flere år. Samtidig observerte Marion at klientene som snakket om livet sitt, ble raskere bra og kom ikke ikke tilbake igjen med de samme problemene. Hun så etter en sammenheng mellom fysiske holdninger og emosjonelle tilstander, og hun la etter hvert merke til hvordan kroppen er en levende metafor for vår indre tilstand.
Etter en hel generasjons praksis som fysioterapeut i Berkeley i USA skjer en viktig forandring. Året er 1971 da en venninne av datteren ber Marion om å demonstrere det hun lærte i Tyskland før krigen. Først nøler Marion, men så bestemmer hun seg for å prøve terapien på jentas bror som har astma. Til alles store overraskelse blir han helt frisk etter behandlingen. Siden får flere av datterens venner motta Rosens varsomme behandling, også med gode resultater.
Observasjon er viktigst
Gode rykter sprer seg gjerne raskt, og etter hvert jobbet Marion kun med sin egen behandlingsform. Datteren hennes gir den navnet rosenmetoden. Rosen utviklet den gradvis gjennom sin fysioterapipraksis i Berkeley.
– Metoden utviklet seg selv gjennom erfaring og observasjon. Jeg har egentlig ikke grunnlagt arbeidet. Jeg bare observerte hva som skjedde med menneskene, sier Marion, som studerte pustemønstre og forandringer i bevegelser og følelser, sa Marion.
– Har du en spesiell intensjon når du legger hendene på kroppen?
– Nei, jeg har virkelig ikke det. Jeg bare observerer. Den eneste intensjonen vil være å bli kjent med personen og forstå hvordan personen er. Å observere er det store verktøyet, sa hun.
Med å observere mener hun å lytte, se, føle og høre. Det kan være at klienten begynner å puste annerledes, se større eller annerledes ut. Den varsomme rosenmassasjen kan få mennesker til å huske opplevelser de har glemt og fortrengt, som har skapt unødige blokkeringer og vanskeligheter. Målet er frigjøring fra følelsesmessige blokkeringer og bedre psykisk og mentalt velvære.
Nydelige forvandlinger
Opp igjennom årene har Marion fått hundrevis av takkebrev. Mennesker som gikk på kurs hos henne for 10–20 år siden, sier de knapt har ord for hvor mye rosenmetoden har påvirket livet deres. De klarer ikke å takke Marion nok etter å ha fått livet i gave på nytt.
En av historiene er om en kvinne som var skilt i 20 år før hun kom til behandling hos Marion. Kvinnen hadde bare latt som ingenting hadde skjedd, og gått videre i livet uten å bearbeide sorg og bitterhet. Dette hindret henne i å skape nære forbindelser til andre menn og gå inn i et nytt forhold.
Under en rosenbehandling åpnet kvinnen seg slik at de bitre følelsene gikk i oppløsning og ut av kroppen. Kvinnen forandret seg som fra mørke til lys i løpet av behandlingstimen. Før timen så hun grå og trist ut, men etterpå strålte hun av livsglede.
– Det var så nydelig å se forandringen! Hun gjenvant sin skjønnhet, smilte Marion med et åpenbart takknemlig blikk.
Rosen for fredsarbeid
Den viktigste intensjonen bak rosenmetoden er å åpne opp for menneskers innestengte og fortrengte følelser, slik at vi kan bli fri. Tenker vi enda større, vil terapien kunne gjøre store underverker.
– Det er fredsarbeid i praksis, sa Marion, og fortalte om en gruppe rosenterapeuter som holdt kurs i Bosnia. Formålet var å motvirke motsetninger mellom folkegruppene etter krigen, som et bidrag til fredsarbeidet.
Den første dagen på kurset var deltakerne sinte og skrek til hverandre. Den tredje dagen la de armene rundt hverandre og spurte: «Hvorfor sloss vi noen gang?» Rosenterapeutene har vært der i Bosnia tre år på rad.
– Det har hatt stor innflytelse. De har vært på TV og har vært omtalt i flere store aviser. Alt ser ut til å endre seg der nå. Det samme vil skje mellom israelere og palestinere i Israel og Palestina, mente Marion. Håpet hadde hun fordi et par grupper med rosenterapeuter har vært i Israel for å undervise, og de har også invitert en gruppe til Palestina. Etter hvert skal de to gruppene møtes. Slik bidrar rosenmetoden som et element i internasjonalt fredarbeid. Nettopp det var veldig viktig for Rosen.
– Det er helt nydelig. Jeg vet at mennesker forandrer seg. Familiene deres forandrer seg, og de kommer bedre overens. Mennesker som ikke har vært på talefot, begynner plutselig å like hverandre igjen. Folk som før syntes de ikke var noe, kan begynne å leve igjen og gjøre ting. Mange gode ting skjer. Det er forbløffende, sa Marion.
Prinsessen vanner rosen
Grunnen til at prinsesse Märtha Louise møtte Ari Behn, var faktisk Marion Rosen. Dermed var hun en selvskreven gjest i prinsessebryllupet. Akkurat som Marion er prinsesse Märtha Louise utdannet fysioterapeut og rosenterapeut. I tillegg har hun gått fire år i lære hos Marion Rosen og Ari Behns mor, Marianne Solberg Behn.
Da prinsessen snakket åpent om rosenterapi for pressen, blomstret metoden for fullt i Norge.
– Det var fint at hun åpnet seg og fortalte at hun studerte det. I lang tid fortalte hun oss ikke hvem hun var. Her i Norge visste de det, men i USA ante ingen hvem hun var, fortalte Marion.
Så en dag bestemte hun seg for å bidra til å spre det gode ordet om rosenmetoden ved å fortelle om sine erfaringer til pressen. Slik gav hun vann til rosenmetoden og bidro til at den virkelig blomstret, ikke bare i Norge, men også i resten av verden. I dag finnes det roseninstitutter og -terapeuter i 14 land: USA, Canada, Australia, Norge, Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, England, Tyskland, Sveits, Israel, Mexico og Russland.
Hva er rosenmetoden?
Rosenmetoden er en kroppsbehandling som utføres med lett berøring for å løse opp spenninger i kroppen og hindringer i livet. Grunnleggeren av metoden, Marion Rosen, kaller den «massasje for sjelen».
Ideen bak metoden er at mennesker lagrer kroppsminner gjennom hele livet, helt fra tidlig barndom. Når vi ikke har klart å romme eller gi uttrykk for følelser, blir de holdt tilbake i kroppen. Fortrengte kroppsminner stenges inne i vår underbevissthet og skaper spenninger. Musklene kan ubevisst kontrollere følelser ved at vi holder pusten, svelger ned, biter tennene sammen, setter opp en maske, krymper eller tar oss sammen bokstavelig talt ved å krumme oss. Når musklene reagerer slik, er det en form for beskyttelse.
En rosenbehandling kan gi dyp avspenning som får spenningene til å løsne. Slik åpnes nye veier til bevisstgjøring, utvikling og livsutfoldelse. Rosenterapeuter underviser også i fysiske øvelser for å forebygge plager, forbedre holdning, fleksibilitet, pustemønster og kroppsbevissthet.
Les mer om rosenmetoden her:
Norske Rosenterapeuters Forening
Axelsons Body Work School i Oslo
Rosen Method International Journal
The Rosen Institute