Skip to main content

Har aldri sett noen bli frisk av brødskiver!

Kan rekesalat, brød og kjøttpålegg gi deg tilstrekkelig med vitaminer? Ønsker norske helsemyndigheter at folk skal bli friske? Norsk-amerikanske Thor Johansen er sjef for helsekostprodusenten Bio-Life, og i dette intervjuet snakker han engasjert ut om disse spørsmålene og mye mer.

Tekst: Andreas Aubert  Foto: Privat

Bio-Life produserer en rekke kosttilskudd og er en av de største produsentene av helsekost på det skandinaviske markedet. Mange av produktene er kapsler som i pulverform inneholder vitaminer og mineraler, ekstrakter av grønnsaker og andre vekster.

– Vi spiser for lite grønnsaker, og maten er ikke alltid av ypperste kvalitet. Vi trenger derfor å supplere maten med kosttilskudd for å få opp næringsinnholdet, hevder Johansen.

Han knytter diabetes og overvekt ikke bare til livsstil og usunt kosthold, men også til mangel på en rekke næringsstoffer. Selv hvis man spiser i utgangspunktet sunn mat.

– Mangel på enkelte stoffer som trengs for å balansere blodsukkeret, som vanadium, krom, vitamin B og andre ingredienser, kan i seg selv være oppskriften på diabetes. I dagens kommersielle dyrking av mat brukes den samme jorda år etter år. Dyrkingen flyttes ikke fra jorde til jorde, eller jorda får ikke hvile et par år som før i tiden med vekseljordbruk. Jorda inneholder derfor altfor lite av mange viktige mineraler og sporstoffer. Hvis du mangler for eksempel 100 mcg krom i kosten din, altså et tusendels milligram, vil du ikke være i stand til å produsere insulin til å holde blodsukkeret tilstrekkelig stabilt, sier Johansen.

Skeptisk til «eksperter»

Han er skeptisk til mange «eksperter» som sier at et godt norsk kosthold er tilstrekkelig.

– Dagens typiske norske kosthold består av masse kjøttpålegg som inneholder natriumnitrat, kaliumsorbat og MSG. Disse er kjent for å skape forskjellige plager i kroppen som kan være langvarige. Dette er godkjent av norske næringsmyndigheter, selv om det er helt opplagt fra studier og erfaring at folk får skader av dette. Skal man godta dette som et godt norsk kosthold? I Norge kan du ikke få kjøpt pålegg som fårepølse og kalverull uten disse tilsetningene. Det får man i USA.

– Hvem er det som får tilstrekkelig inntak av vitamin B gjennom et vanlig norsk kosthold, bestående av brød, kjøttpålegg og rekesalat, spør han sarkastisk.

– Det er jo helt opplagt at du skal få vitamin B fra kornsorter, men når et brød stekes i 40 minutter, er det ikke mye igjen av de vitaminene etterpå. De tåler ikke så høy varme. Vitamin B-tilskudd er i likhet med vitamin C-tilskudd ytterst nødvendig, men dosene som er tillat i Norge, er så lave at virkningen er begrenset. Får man en vesentlig virkning, må det omdefineres til et legemiddel, selv om virkningen er utelukkende positiv og uproblematisk. Det er helt forferdelig. Dette har ikke noe med folks helse å gjøre, det er politikk, sier han.

Korrupt system

I Norge er bruken av legemidler kontrollert av legemiddelverket. Samarbeidet mellom farmasøytiske bedrifter og myndighetene har vært kjent i mange år, hevder Johansen. Han sier også at næringsmiddelkontrollen, som skal regulere import av mat og kosttilskudd, overstyres av legemiddelverket.

– Hvis legemiddelverket sier «vi kan ikke godta en grense høyere enn 0,01 milligram av et næringsstoff», må næringsmiddelkontrollen følge ordre. Dette er en kamp som har pågått i mange land – også i USA, hvor jeg bor – selv om det er mye mer liberalt her. Det er ingen øvre grense i USA på tillatt dosering av mange vitaminer.

Det finnes ikke et eneste dokumentert tilfelle der noen har dødd av å ta høye doser av vitamin C.

– Derimot finnes hundretusener av tilfeller av misbruk av medisinske legemidler. Hver dag dør det folk av misbruk og overforbruk av disse. Det blir ingen ramaskrik av det. Hvis det derimot hadde vært ett tilfelle av misbruk eller overdosering av et naturmiddel, hvor noen hadde spist fem kilo av det og dødd, ville norske myndigheter stoppet importen og forbudt det til evig tid, sier Johansen.

– Her er det tydeligvis noe som ikke stemmer, det er et korrupt system, raser han.

Mange millioner mennesker inntar store mengder vitamin C daglig i USA og andre land. I Norge mener myndighetene at dette kan være farlig.

– Mye av grunnen til det er at det ikke skal konkurrere med legemiddelindustrien. Det verste som kan skje, er jo dersom folk blir friske… Det er dette politikerne har akseptert. Hvis du er kristen og tenker på Kristus som en healer, da er det helt greit. Men hvis du er en healer som bruker urter, da er du en kvakksalver.

– Noe har gått alvorlig galt når det blir faretruende for norske myndigheter med noe sunt og helhetlig som har vokst på et jorde, som man har puttet inn i en kapsel eller selger i pulverform, sier Johansen.

Etteraper farmasøytisk industri

Helsekostindustrien i USA har tatt til seg den farmasøytiske industriens måte å pakke kapsler og lage tabletter på.

– Mange næringsstoffer brukes i små kvanta, for eksempel krom. 100 mikrogram er som en støvpartikkel. Det er likevel svært viktig for kroppen. Både i farmasøytisk industri og helsekostindustrien brukes stearinsyre og magnesiumstearat – et voksaktig produkt – av omtrent alle selskaper. Vi i Bio-Life var blant de få som for 20 år siden ikke ville bruke disse stoffene.

Voks er ikke et næringsstoff og tas ikke opp av kroppen.

– Du får dårlig eller ikke noe opptak hvis du legger vitamin B, sporstoffer og mineraler sammen med voks. Det går «rett gjennom» sammen med voksen. Eventuelt legger voksen seg på tarmveggene, noe som hindrer opptaket enda mer. Kanskje man har dårlig helse og dårlig opptak i utgangspunktet, men da får man kanskje enda dårligere opptak siden voksen legger seg på tarmene. Da blir det vanskelig å få noe utnyttelse av disse naturproduktene, sier Johansen, som hevder at Bio

Lifes produkter er så rene som de kan bli.

– Vi bruker ikke silikondioksid, et kjemisk middel som kroppen ikke vet hva den skal gjøre med. Polyvinylpyrrolidon er et kjemisk løsningsmiddel som jeg brukte i kjemisk industri for 35 år siden til å løse opp plast. Norske myndigheter har gjort dette lovlig som tilsetningsstoff i kosttilskudd. Næringsmiddelmyndighetene og legemiddelkontrollen vet åpenbart ikke hva de driver med, men det er sånt man egentlig ikke skal si. Man har egentlig ikke full talefrihet, man må være selektiv i informasjonen man kommer ut med, sier Johansen.

Dyrkes i vulkansk jord

Råvarene til mange av Bio-Lifes produkter dyrkes i vulkansk jord i villmarka i Utah i USA. Der har det vært vulkansk aktivitet.

– Alle mineralene og sporstoffene som ligger i fjellsiden, har via vulkansk aktivitet blitt vasket ned fjellsidene og ned til bunnen av dalen. Vulkansk jordsmonn er derfor veldig rikt på sporstoffmineraler. I dyrking i godt norsk jordbruk tilsettes bare 5–6 mineraler i jorda, for å få grønnsakene til å vokse seg store og pene. Det er ikke tilstrekkelig til at plantene får et ordentlig immunforsvar. Derfor må man bruke sprøytemidler for å stoppe insekter og sopp som angriper dem. Det trenger vi ikke å bruke her, fordi plantene har et naturlig innebygget immunforsvar.

– Både stedet vi dyrker, jorda vi dyrker på og fabrikken er økologisk sertifisert. Sertifiseringen foregår ved at et sertifiseringsfirma er her noen dager, på fabrikken, kontoret og ute på gården. De går gjennom alle prosedyrene, hvordan varene dyrkes, hvor ofte man roterer avlingen til forskjellige jorder, og liknende.

– Det står ikke på produktene deres at de er økologiske?

– Vi får ikke lov av norske myndigheter til å si det. USDA (United States Department of Agriculture) har sertifisert oss. Norge har sitt eget økologiske system. Er du ikke registrert hos dem og går gjennom det norske systemet, får du ikke norsk økologisk godkjennelse. Du kan være økologisk godkjent i en rekke land, men hvis du ikke er godkjent i Norge, gjelder ingen av de andre. Det er et politisk og økonomisk spørsmål. Vi har ikke betalt penger for at de skal gjøre det for oss, men vi har alle papirene som viser at råvarene er dyrket økologisk, og at fabrikken drives økologisk i USA.

– I og med at dosene av Bio-Lifes produkter som følge av lovgivningen er såpass lave i Norge, har det likevel en virkning?

– Det har selvfølgelig en virkning. Man kan jo velge hvor mange tabletter man vil ta, og ta flere enn det som angis på boksen. Folk får ta det valget selv, men det blir jo dessverre dyrere for nordmenn å gjøre det på den måten enn om høyere doser hadde vært tillatt. Sverige har faktisk 50 ganger høyere dosering på vitamin B enn vi har i Norge. Da får du bedre utnyttelse.

 Sverige har faktisk 50 ganger høyere dosering på vitamin B enn vi har i Norge.

Synergistisk filosofi rundt næringsstoffer
Bio-Life har en synergistisk filosofi om hvordan produktene er sammensatt. Dette lærte Johansen av dr. Bernard Jensen i California. Johansen trekker fram bruk av kiselsyre i vitamin B-tilskudd som et eksempel. (Bildet til høyre viser Bernhard Jensen t.v. med Thor Johansen.)

– Kiselsyre virker bra på nervene. I homeopatien er det obligatorisk å tilsette kiselsyre hvis man har litt nerveproblemer. Bernard Jensen fortalte at hvis man har kiselsyre sammen med vitamin B, holder vitamin B seg i kroppen mye lenger enn om man ikke hadde kombinert disse. Bio-Lifes produkter har alltid denne synergistiske tankegangen. Man får en økt virkning når man kobler vitaminene sammen med urter og andre næringsstoffer som gjør lignende jobber, bare fra en annen næringskilde. Der prøver vi å være ganske iherdige med å kombinere vitaminene med andre stoffer både fra fettstoffsiden og fra urtesiden.

Bio-Life ble startet i januar 1989, og Johansen har vært sjefen fra første stund. Da drev de sin egen produksjon, og begynte å forske på framstillingen av en rekke produkter. Bio-Lifes produkter selges i USA og Skandinavia, og snart også i Canada. Johansen og medarbeiderne er til stede på en helsekostmesse i Anaheim i California hvert år.

– Der er det 55.000 kjøpere innen helsekostbransjen hvert år. Dette er verdens største messe av sitt slag. Bio-Life har likevel vært veldig opptatt av det skandinaviske markedet, mer enn det amerikanske.

– Sverige og Finland er store markeder. Det finske markedet er faktisk mer interessant enn det norske. Det er færre helsekostbutikker, men bruken av helsekost er større enn både i Norge og Sverige.

Grunnlinjen framfor trender

Johansen, som selv bor i Utah hvor mange av råvarene dyrkes og produseres, følger nøye med på produksjonsprosessen.

– Helsekost er et marked i sterk vekst, særlig i Norge de siste årene. Det var en tid der noen av butikkjedene bare hadde noen få produkter fra oss i en hylle, mens de nå har et større utvalg. I et intervju med meg i Kapital i mars 2013 var det også en konkurrent representert. De skulle doble omsetningen innen kort tid og vokste mye. De var den største aktøren i Norge på supermat, og hadde store planer. Det er en viktig trend, men det er bare en av flere. En trend varer vanligvis noen år, så kommer det en annen. Supermat kommer nok fortsatt til å være der i framtida, men kanskje som en av fem trender. Vi vil lage ting for disse trendene, men samtidig holde grunnlinjen gående – det som folk trenger hver eneste dag. Du greier deg ikke uten magnesium, vitamin C og andre grunnleggende næringsstoffer. Kroppen er komplisert, sier han og trekker igjen inn dr. Jensens filosofi om synergi.

– Dr. Jensen sa at du alltid må ta noe fra både fettsyreverdenen, mineralverdenen, vitaminverdenen, sporstoffverdenen, aminosyreverdenen og bioflavonoidverdenen – noe fra alle disse forskjellige næringsstoffene. De har alle en «jobb» i kroppen. Når du skal lage produkter, bør du få med disse synergistiske stoffene så du får helheten i det. Den ideen har vi fulgt i alle år.

Basisk kroppskultur

Han er opptatt av grønne produkter bestående av blant annet alger og spirer. Bio-Life selger blant annet blandingen Multi Greens, som skal blandes i vann i forholdet én spiseskje til ett glass.

– Et glass med grønn drikk kan tilsvare ti salater. Vi selger pulveriserte spirer av grønne produkter og de grønne gresspirene i pulversaftform i kombinasjon med urter. Dette gir mye energi, og man får mye basedannende stoffer. Hvis du spiser mye kjøtt, brød og stivelse, går du i manko på de basedannende stoffene i kroppen. Da vil kroppen begynne å lide siden den går mer på syresiden. Det går ikke an å helbrede en sykdom som har oppstått ved at man har en syrlig kroppskjemi, med mindre man får kroppen over i en basisk tilstand, sier Johansen.

– Alle de store holistiske helseklinikkene i Tyskland, England, USA og Danmark gir masse basedannende økologiske grønnsaker til pasientene. Jeg har derimot aldri hørt at noen har blitt gitt 15 brødskiver per dag og blitt frisk av det, avslutter Johansen og flirer litt.

«Et glass med grønn drikk kan tilsvare ti salater.»

– Thor Johansen, gründer av Bio-Life


Denne artikkelen handler om…


Andreas Aubert

Andreas Aubert er coach, psykoterapeut, gruppeleder, journalist og skrivekonsulent. Han skriver om helse og spirituell utvikling for Medium. Se autentisitet.no og andreasaubert.no. E-post: andreas@autentisitet.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode