Skip to main content

Osteopati styrker kroppens selvhelbredelse

Kraniell osteopati er en skånsom manuell behandling som styrker kroppens selvhelbredende evne. Mange forskjellige helseplager kan lindres med osteopati, spesielt bekkenleddsmerter, ryggsmerter og nakkesmerter. Det er en trygg behandling alle kan motta – også babyer, barn, gravide og eldre mennesker.

Tekst og foto: Elisabeth Hægeland Reynolds

I Norge er osteopati mye mindre utbredt og kjent enn i Storbritannia, Europa og USA. Her har offentlig helsevesen heller fokusert på kiropraktikk og fysioterapi, selv om osteopati er eldre enn både kiropraktikk, fysioterapi, manuellterapi og naprapati. Terapiformen er 143 år gammel og kom til Europa for over 100 år siden.

− Det er interessant for meg som osteopat fra Storbritannia, for der er det mange osteopater og det er velkjent, sier John Carr fra England. Han praktiserer kraniell osteopati på Consensio Behandlingssenter i Oslo og spesialiserer seg på bekkenløsning, ME, spedbarnskolikk, traumer og sjokk. Han behandler også ryggsmerter, nakkesmerter, idrettsskader, fibromyalgi og mange andre helseproblemer relatert til ledd, muskler og skjelett.

Hva er osteopati?

Osteopati er en helhetlig form for manuell terapi som tar sikte på å gjenopprette normal funksjon i kroppen ved hjelp av milde, manipulerende teknikker. Osteopater bruker subtil fysisk manipulasjon, mild strekking og massasje for å øke mobiliteten i ledd, lindre muskelspenninger, øke blodtilførselen til vev og hjelpe kroppens selvhelbredelse.

− I osteopati diagnostiserer vi ikke sykdomstilstander, men «osteopatiske lesjoner». Det handler om å se etter helse, finne ut hva som hindrer helse og gjøre det som er trengs for å fremme en likevektstilstand – alltid på kroppens egne premisser. Vi gjør så lite som mulig for å få kroppen til å helbrede seg selv, forklarer Carr.

Osteopater i Europa bruker ikke medikamenter eller kirurgi. Men osteopater som er utdannet i USA, har tre års medisinsk utdannelse i bunnen slik at de kan også skrive ut medikamenter og behandle med kirurgi.

I et nøtteskall er osteopati en muskulær-skeletal terapi, men opprinnelsen bak osteopati startet faktisk med infeksjonssykdommer. Osteopater bruker hendene og jobber på smerter i kroppen. Men de kan også jobbe med andre ting, som for eksempel sammenvoksninger etter kirurgi eller betennelser, eller problemer som kan oppstå etter infeksjoner, fødsel eller traumer.

− Som osteopat kan jeg behandle hvem som helst og hva som helst, men jeg vil aldri love at jeg kan gjøre noen bedre. For det er ikke bare jeg som jobber – det er pasientenes kropp som jobber. Jeg gjør mitt beste, og så avhenger det av hva kroppen deres kan gjøre. Veldig få mennesker har levd et perfekt liv og er helt sunne, så veldig få har den medfødte evnen til selvhelbredelse som vi alle ville hatt om vi var sunnere, forklarer Carr.

Støtter selvhelbredelse

Terapiformen tok form for første gang i 1874, da den amerikanske legen Andrew Taylor Still begynte å utvikle osteopati som en ny gren innen legeyrket i USA. Han ble motivert til å finne alternativer til medisin da han mistet fire av barna sine over en periode på bare tre uker i 1864. Tre av dem døde av hjernehinnebetennelse tre dager etter hverandre, og én døde av lungebetennelse. Legen og barnefaren gikk igjennom en grusom tid. Han var i sjokk og følte seg helt hjelpeløs. På den tiden fantes det ingen antibiotika, steroider eller intravenøse væsker som kunne ha reddet barna hans.

Siden brukte Still 10 år på å forske på kroppen og naturen for å finne ut hva som kan hjelpe kroppens selvhelbredelse. Still var veldig spirituell og trodde at Gud hadde skapt kroppen perfekt, og han tenkte at hvis den er perfekt, så må den ha det den trenger for å helbrede seg selv. Han tenkte: «Hvis jeg stoler på naturen og Gud, så kan kroppen fikse seg selv. Jeg trenger å se etter helse i kroppen og hjelpe helsen til å helbrede seg selv.»

− Medisinske leger ser etter sykdom, mens osteopater ser etter helse. I osteopat diagnostiserer vi ikke tilstander. Hele filosofien vår er å lete etter helse, finne ut hva som hindrer helse og gjøre det som må til – alltid på kroppens egne premisser. Vi gjør så lite som mulig for å forstyrre, for å fremme selvhelbredelse, sier Carr.

De første pasientene grunnleggeren av osteopati behandlet, var mennesker med alvorlige infeksjonssykdommer som stivkrampe, difteri, dysenteri, kolera, hjernehinnebetennelse og lungebetennelse. Han behandlet sjelden folk med normale muskel- og skjelettsmerter, for folk flest hadde ikke tid og råd til å klage over dette på den tiden. Livet var for hardt.

Kraniell osteopati

Kraniell osteopati er en subtil og varsom gren innen osteopatien der man i tillegg til vanlig osteopati behandler kraniell mekanisme i kroppen og bruker ulike teknikker på hodet til pasienten. Kraniell mekanisme består av knoklene i kraniet, ansiktet, korsbenet og membranene og væsken som sirkulerer omkring hjernen og nervesystemet i ryggraden. Akkurat som i osteopatien tar man utgangspunkt i at alt i kroppen er i konstant bevegelse, og at både organer, muskler, ledd, nervesystem og kraniet har en egen rytme som er uavhengig av vår frie vilje.

Kraniell osteopati er utviklet av osteopaten William Garner Sutherland, som studerte hos dr. Still, osteopatiens grunnlegger. Han fremsatte en hypotese om at kraniebeina kan bevege seg, og at hjernen kan ha pustende bevegelser, nesten slik som gjellene på en fisk. Etter videre studier av kraniet utviklet han flere teknikker som senere ble samlet og kalt kraniell osteopati.

John Carr har videreutdanning som kraniell osteopat, og han liker å kalle seg dette fordi da vet man at han bruker skånsomme metoder som også kan passe for gravide, barn, spedbarn, eldre og for dem som har mye smerter.

Hva kan behandles?

− Jeg behandler hva som helst. Kraniell osteopati er veldig effektivt for bekkenleddsmerter, så jeg får mange kvinner med dette. Jeg behandler gravide kvinner gjennom graviditeten, for å forsikre dem om at alt går bra. Dersom barnet ligger feil vei ved termin, så snur jeg ikke babyen, men jeg kan skape rom slik at babyen snur seg i løpet av natten.

Han behandler også mange barn, for eksempel spedbarn med kolikk, irritabilitet, barn som har hatt en traumatisk fødsel, vanskeligheter med mating, mye gulping og forstoppelse.

− Barn og dyr er svært responsive. Dyr elsker osteopati. Også gravide kvinner er veldig mottakelige for behandling, fordi de har så mye hormoner i kroppen, sier Carr.

Noen ganger har han behandlet urolige barn, men så viser det seg at det bare er slik disse barna er.

− Vi vil aldri være i stand til å forandre en personlighet, sier Carr.

Barn som har astma og lungeproblemer, er også noe han behandler. Carr forklarer at når barn går gjennom fødselskanalen, så hjelper det dem til å ta sin første pust. Det er derfor de skriker. Det hjelper lungene til å utvide seg og komme i gang.

− Når babyer tas med keisersnitt, kan lungene bli litt hemmet. Så hvis noen har en usedvanlig rolig baby som ikke gråter så mye, må jeg advare foreldrene. Hvis lungene er hemmet og jeg behandler lungene slik at babyen kan uttrykke seg fritt, vil foreldrene få kanskje søvnløse netter!

John behandler sangere og skuespillere som er avhengig av gode lunger og en velfungerende stemme.

− Da jobber vi med halsen, ribbeina, diafragma. Hva enn det er, vil vi være i stand til å jobbe med det, sier han.

Effekt etter 2-3 behandlinger

Osteopati fungerer ofte raskt, ifølge John, så det tar ikke lang tid før du får resultater.

− De fleste pasienter vil få positive resultater etter 2–3 behandlinger. Noen ganger må du ha seks behandlinger, men etter det vil jeg si at de må gå et annet sted. Jeg vil ikke ha folk som kommer igjen måned etter måned uten positive resultater, sier Carr.

Han tror at staten kan spare mye penger ved å gi osteopater støtte til å behandle mennesker med ryggsmerter og bekkenleddsmerter, som han synes ofte er lett å behandle.

− Jeg tror at vi kan få 99 prosent av pasientene litt bedre, og forhåpentligvis kan vi gjøre en stor prosentandel mennesker mye bedre, sier Carr.

Bekkenleddsmerter

En mann han behandlet, hadde hatt bekkenløsning i 30 år, og etter to behandlinger forsvant smertene helt. Det virker ikke alltid slik, men ifølge John gjør det ofte det.
En ung kvinnelig pasient av ham hadde hatt menstruasjonssmerter siden hun fikk sin første mens. Etter én behandling forsvant smertene som hun hadde hatt under hver menstruasjon i åtte år.

− Jeg vil forske på dette og få det publisert, for å vise at osteopati er veldig effektivt for å behandle bekkenleddsmerter. Det er svært mange som lider unødvendig. Selv om vi ikke kan gjøre alle 100 prosent bedre, kan vi gjøre noe selv i de verste tilfellene. Mitt langtidsmål er å vise at vi kan gjøre noe for disse kvinnene. På lang sikt, hvis regjeringen kan se at det kan spare samfunnet for penger, vil osteopati forhåpentligvis bli mer tilgjengelig for kvinner, håper han.

Dette kan behandles med osteopati:

Fibromyalgi, spedbarnskolikk, refluks, flatt hodesyndrom (plagiocefali), mellomørebetennelse, astma, bekkenløsning, morgenkvalme, fødselsdepresjon, migrene, traumatiske skader, stress, fysisk og emosjonelt sjokk, psykosomatiske problemer, postoperativ rehabilitering, idrettsskader, ryggsmerter, isjas, nakkesmerter, hodepine, hofteproblemer, løperkne, skulderbetennelse, frossen skulder, tennisalbue, golfalbue, karpaltunnelsyndrom, repetitiv belastningsskade (RSI), thoracic outlet syndrome (TOS), plantar fascitt (hælsmerte), bursitt, tendinitt, muskelskader, nervesmerter og kroniske helseproblemer som ikke har løst seg gjennom konvensjonelle metoder.

Kraniell osteopat John Carr:

John Carr er kraniell osteopat og har klinikk på Consensio Behandlingssenter i Oslo. Han er også internasjonal foreleser ved European School of Osteopathy.

John har bachelor i osteopati fra European School of Osteopathy i England og flere etterutdanningskurs i pediatri, obstetrikk, kraniell osteopati og biodynamisk osteopati fra England, Sveits og USA. Han er medlem av Sutherland Cranial College of Osteopathy og er registrert i General Osteopathic Council i Storbritannia. Han har også en bachelorgrad i psykologi.

Hans samboer Maria Sonberg jobber også som kraniell osteopat ved Consensio Behandlingssenter.

Her er mer informasjon om John Carr her.


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode