Skip to main content

Få balanse med eteriske oljer

I kinesisk medisin er læren om de fem elementer som et styrende prinsipp i naturen helt sentral. Her er det viktig å finne ut hvilket element som er svakest hos den enkelte, og styrke dette – for eksempel med akupunktur, urtemedisin og kosthold. Det er også mulig å styrke svake elementer ved å bruke terapeutiske eteriske oljer. Her får du vite hvordan!

Tekst: Elisabeth Hægeland Reynolds  Foto: Elisabeth Hægeland, Shutterstock og Young Living

Elementlæren i kinesisk medisin beskriver stadier i naturen, sykluser og forandringer i livet, samt hvordan elementene påvirker hverandre. De fem elementene er tre, ild, jord, metall og vann, som både kan styrke, svekke og regulere hverandre på spesielle måter. Hvert element er tilknyttet spesifikke organsystemer og meridianer i kroppen. Hvert av dem er også relatert til ulike årstider, naturkvaliteter, emosjoner, mentale og fysiske ubalanser, personlige egenskaper, lukter og smaker. For å oppnå god helse og forebygge sykdom er det ifølge kinesisk medisin viktig å styrke de elementene som er svake.

– Alle elementene har egenskaper som er viktige for å balansere et menneskelig liv. Jo større balanse hvert element har, desto bedre balanse har vi og desto friskere er vi, sier Kari Björnstad Fuchs. Hun er kinesiolog og distributør for Young Living. På Den Store Alternativmessen i Lillestrøm høsten 2012 holdt hun et interessant foredrag om hvordan vi kan styrke svake elementer ved å bruke eteriske oljer.

God eller dårlig qi

Sammensetningen av elementer i hvert menneske forårsaker enten god eller dårlig qi (chi), som er mennneskets livskraft og den samme kraft og energi som ligger til grunn for alt liv i universet. Energisyklusen beveger seg fra ett element til det neste, og hvert element styrker det neste elementet i sirkelen. Tre gir mat til ild, og ilden nærer jorden med aske. Jord styrker metall, metall styrker vann, og vann stimulerer treet til å vokse. Dette kalles den kreative eller stimulerende syklusen.

Hvis det er for mye eller for lite energi i ett element, så vil det påvirke det neste elementet i syklusen. Blir det stagnasjon, går ikke energien videre. Da blir det en ødeleggende syklus.

Det er også en kontrollerende syklus, der vann kan kontrollere eller dempe ilden. Ild kan kontrollere metall ved å smelte det, og metall kan kontrollere treet ved å kutte det ned. Treet kan kontrollere jorden ved å skygge for den og binde den med røttene. Jorden kan binde vannet ved å demme opp for det.

Treet:
Fødsel og nytt liv

Hvis man har opplevd traumatiske ting under fødselen eller tidlig i livet, vil det ha innflytelse på treelementet. Treet symboliserer våren, nytt liv og barn som blir født. Her dominerer smaken bitter eller sur og naturkvaliteten vind.

Emosjonene som tilhører tre, er ergrelse, hat, sinne og depresjon. Har du ubalanser i disse følelsene, kan du ha en ubalanse i treelementet.

Organer styrt av treenergien er lever og galleblære, så hvis man har fysiske symptomer relatert til disse, har man trolig en svakhet i treelementet. Tegn på svakhet i treenergien kan også være øye- og hudproblemer, kløe, utmattelse og problemer relatert til høyre skulder. Ifølge kinesisk medisin er øynene og leverenergien nært forbundet.

Oljer som styrker tre

– Vi har to blandingsoljer som styrker treelementet: Juva Flex og Juva Cleanse. Dette er to blandinger av forskjellige eteriske oljer som er sammensatt for å styrke leverorganet, sier Kari. Juva Flex inneholder ren eterisk olje fra fenikkel, geranium, rosmarin, romersk og marokkansk kamille (blå reinfann) og helichrysum italicum. Juva Cleanse inneholder ren eterisk olje fra sellerifrø, ledum og immortelle.

Ilden:
Kjærlighet og glød

Ild symboliserer sommeren, veksten, ungdomstiden og alt som skjer i den perioden. Naturkvaliteten er varmen og heten, smaken er bittersøt. Organene er hjerte og tynntarm. I motsetning til de andre elementene har ildelementet innflytelse på fire meridianer i stedet for to. Det er hjerte, tynntarm, kretsløp (pericardium) og trippelvarmeren. Er ilden svak, blir derfor mye annet i kroppen svakt også.

Tilgivelse er relatert til ildenergien. Det er også senteret for kjærlighet til deg selv. Ildelementets positive emosjoner er glede, harmoni og indre fred.

– Hvis du har mye hat i treelementet, vil det stenge for disse følelsene. Hvis du har leverproblemer, kan du ha vanskelig for å komme inn i hjertet ditt, sier Kari. For treenergien påvirker som nevnt ildenergien.

Ildelementet regulerer blodtrykket. Hvis du har blodtrykksproblemer, kan du regulere ildelementet for å bli bedre. Alle hormonproblemer og problemer med skjoldbruskkjertelen er relatert til ild. Språk og uttrykk ligger her. Kretsløpet og fordøyelsen er relatert til ild, på grunn av tynntarmen hvor kroppen tar opp næring. Svakhet i ildelementet kan derfor forårsake fordøyelsesproblemer.

Er du i harmoni med ildelementet, er du livlig, karismatisk, intens, reiselysten, kreativ, modig, optimistisk og nyskapende. Det er vel noe vi alle ønsker? Ubearbeidede emosjonelle problemer tidlig i barndommen (treelementet) kan føre til at man ikke tør å leve ut ilden sin. Da får ikke sommeren, livet og blomsten i deg komme til skikkelig uttrykk. Ild i ubalanse kan gi stress, utmattelse, utbrenthet, utålmodighet, stahet, tristhet, uro og hyperaktivitet.

– Har du vært utsatt for et sjokk, vil det alltid ha innflytelse på ildelementet. Hjertet lukker seg. Det kan være en bilulykke eller et plutselig dødsfall. Mangler du energi i ildelementet, kan det gi følelsen av forlatthet, manglende entusiasme eller kulde i kroppen, sier Kari.

Oljer som styrker ild

Eteriske oljer som kan styrke og balansere ildenergien er lavendel, rose og rosmarin, samt blandingsoljene Aroma Life, M-Grain, Joy og White Angelica fra Young Living.

Aroma Life kan styrke hjertet og er bra ved symptomer på for mye ild, som hete, svette, fysisk og psykisk stress, høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Den inneholder sypress, ylang ylang, immortelle og merian.

Eterisk rosmarinolje kan virke oppløftende og kan styrke hjertet. Lavendelolje er bra for huden og kan roe nervene. M-Grain er en blandingsolje mot migrene, som kan skyldes ubalanse i ild- eller treelementet. Den inneholder eteriske oljer fra basilikum, merian, lavendel, peppermynte, romersk kamille og immortelle.

– Migrene har ofte mye med leveren, ergrelse og sinne å gjøre, sier Kari.

Roseolje er en dyr olje som går for å ha den høyeste svingningsfrekvens av alle eteriske oljer som finnes. Målt i hertz sies den å være den oljen som kommer lyset nærmest.

– Roseolje virker stressreduserende og kan motvirke svulster og virus. Det er en veldig fin velkomstolje for nyfødte barn, for å ønske dem velkommen til verden. Den gir en følelse av trygghet, sier Kari.

Joy er en rimeligere blanding av lystige eteriske oljer som skal åpne hjertet og vekke følelser av kjærlighet og glede. Også den kan brukes for nyfødte. Den inneholder bergamot, ylang ylang, geranium, rosentre, sitron, mandarin, jasmin, romersk kamille, palmarosa og rose. Blandingsoljen White Angelica kan gi følelsen av beskyttelse og trygghet.

– Den lukker auraen, så du ikke er åpen for alt som kommer inn. Den hjelper deg til å si nei.

Hvis du er i ditt element og din energi, kan du tørre å si nei. Da er du ikke redd for å miste noen. Hvis vi ikke tør å si nei, er vi redd for at andre skal avvise oss. Hvis du lever i ildelementet, lever du i kjærligheten. Da vet du at du har nok. Oljen kan hjelpe deg til å få kjærligheten til å flyte, sier Kari.

Jord:
Fornyelse og rensing

Uten nok ild får vi ikke nok jordenergi. Jordelementet står for sensommer, tidlig høst, omdannelse og fornyelse. Jordens naturkvalitet er fukt og smaken er søtt. Organene som styres av jord, er milten og magen.

– De som har for lite jord, kompenserer ved å spise mye søtt. Søtt aktiverer jordelementet. Du kan styrke jord ved å styrke ildelementet. Hvis du har nok kjærlighet, trenger du ikke spise så mye søtt. Da er det ikke nødvendig å ta så mye utenfra, for du har alt inni deg, sier Kari. Personer som er veldig nervøse, sta, trege, konservative eller veldig forsiktige kan ha en svakthet i jordelementet.

Fysisk sett kan ubalanse i jordelementet gi sure oppstøt, oppblåst mage, utflod, stadige forkjølelser, halsbetennelser og overvekst av candidasopp. Disse plagene har med fukt å gjøre, og jord regulerer vannet i kroppen. Fedme, overvekt, diabetes, tannkjøttproblemer, kulde i kroppen og immunrelaterte plager er også tegn på jordubalanse.

Harmoni i jordelementet vil skape stabilitet, ærlighet, vennlighet, fredelighet og god praktisk sans. Da har du orden og struktur, og du får gjort ting. Du er metodisk, tålmodig og støttende.

Oljer for jordenergien

Eteriske oljer som kan styrke og balansere jordelementet er sitronolje, grapefruktolje og peppermynteolje, samt blandingsoljene Immune Power og Thieves.

– Sitronolje er bra for konsentrasjonen, den virker avgiftende og løser opp plastikk i kroppen. Vi spiser mye mat som har vært pakket i plast, og mye av dette går inn i maten. Sitronolje er forfriskende og gir liv til cellene, sier Kari. Den fra Young Living er fremstilt fra sitronskall.

– Grapefruktolje er bra for endorfinene, lykkehormonene og virker rensende, tipser Kari.

Peppermynteolje skal være bra for fordøyelsen og mot reisesyke, kvalme, snue og hodepine. Påføres den utvendig, virker den kjølende. Den kan senke feber og kan virke muskelavslappende.

– Immune Power er en blandingsolje som styrker immunsystemet og reparerer DNA. Tar du den under føttene, går den rett inn i blodet. Thieves er antibiotikumet blant oljene våre. Den dreper bakterier, virus og sopp, sier Kari. Thieves inneholder nellik, kanel, rosmarin, sitron og eukalyptus. Nellikolje har det høyeste nivået av antioksidanter blant alle eteriske oljer.

Metall:
Evnen til å fullføre

Metallelementet står for høsten og symboliserer tørke, døden, slutten og begynnelsen. Smaken er sterk eller skarp. Metallorganene er lunger og tykktarm. Emosjoner som tilhører metallenergien, er sorg, melankoli, oppgitthet, gråt og innadvendthet. Tegn på ubalanse i metallelementet er nattesvette, tidlig grått hår, allergier, astma og problemer med luftveiene, lungene og tykktarmen.

– Alt som skjer med tarmen, er relatert til luftveier, bihuler, allergier og astma. I tarmen sitter store deler av immunsystemet vårt, så det som skjer her, påvirker hele kroppen, sier Kari.

Harmoni i metallenergien gir positiv energi, håp, god rettferdighetssans og god selvfølelse. Da ser man klare linjer og klarer å gi slipp på det unødvendige. Man har evne til å kontrollere ting på en positiv måte til det beste for alle, og man har evne til å avslutte ting med kraft og energi. Du har nok energi til å fullføre ting og sette punktum på det du har valgt. For å styrke metallelementet kan du prøve å kvitte deg med ting du ikke trenger.

Oljer som styrker metall

Eteriske oljer som kan styrke metallenergien, er blandingsoljene R.C., Raven, Thieves, Breathe Again Roll-On og Di-Gize, samt de rene eteriske oljene vintergrønn og Palo Santo. Sistnevnte virker desinfiserende.

Både Raven og R.C. («respitory condition») skal styrke luftveiene. Breathe Again roll-on inneholder fire sterke eukalyptusoljer som kan åpne lungene for å gi dem mer luft. Thieves går på lunger og tykktarm. Vintergrønn går på luftveiene og virker muskelavslappende.

– Di-Gize er en fantastisk olje for fordøyelsen. Den kan gjenopprett en naturlig tarmflora, og den styrker alle elementene. Jeg elsker å ha den med på reiser eller når jeg spiser mat andre steder. Hvis du er oppblåst – ta noen dråper på magen. Jeg merker bedring veldig raskt. Den kan tas direkte over leveren eller under føttene, for eksempel på sonerefleksen for leverorganet. I løpet av noen få minutter er den i blodet, sier Kari.

Di-Gize inneholder eteriske oljer fra estragon, ingefær, peppermynte, amerikansk einer, fenikkel, sitrongress, anis og patchouli.

Vann:
Angst, kulde og overgang

Vannelementet symboliserer vannet, vinteren og kulden. Smaken er salt, og organene er nyrer og urinblære. Typiske vannfølelser er frykt og angst. Tegn på ubalanse i vannenergien er usikkerhet, manglende tillit og mot, eller manglende libido. Vann har innflytelse på ørene, hørselen, neglene, tennene og spyttet.

– Hvordan tennenes stilling er, har mye med vannelementet å gjøre. Hvis man har opplevd mye frykt i barndommen, kan det ha innflytelse på hvordan tennene vokser, sier Kari.

Ifølge kinesisk medisin oppstår vannenergien allerede før fødselen. Den står for vår arvelige livsenergi som vi er født med, og grunnleggende tillit. Livsenergien kan brukes opp fort eller langsomt. Når vi bruker den lurt, kan vi leve lengre. Vannenergien har innflytelse på partnerskap, generasjonskonflikter, mor–barn-opplevelse og alle overgangsfaser i livet.

Ubalanse i vannelementet kan gi anspente muskler, overgangsbesvær, nyre-, blære- og urinveisproblemer, livmorsspenninger, frykt og angst. Hårtap, tidlig grått hår, tap av tenner og karies, prostataproblemer og ryggproblemer er også tegn på svakhet i vannelementet.

Oljer for vannelementet

Eteriske oljer som kan styrke og balansere vannelementet, er de rene oljene balsamtre fra Idaho, einebær, Atlas-sedertre og sandeltre, samt blandingsoljene Valor og Sacred Mountain.

– Einebærolje virker rensende og er bra for huden. Den fjerner frykt og gir sikkerhet. Alle oljer som gir sikkerhet, støtter vannelementet, sier Kari. Også Valor gir sikkerhet, mot, aksept og balanse. Den inneholder svartgran, rosentre, blå reinfann og boswellia (frankincense).

Balsamtre (Balsam Fir) er en gran som vokser i Idaho. Den eteriske oljen fra kvaen i barken på dette treet virker varmende og kan lindre rygg- og nervesmerter.

Hvordan bruke oljene?

Dr. Bernadette Sonnleitner jobber som medisinsk lege og naturterapeut i offentlig helsevesen i Østerrike. Hun har mye erfaring med hvordan man kan bruke Young Living eteriske oljer for å oppnå en terapeutisk effekt.

– Å lukte på oljene er veldig bra, for det har en direkte innflytelse på kroppen. Luktesansen er direkte tilknyttet det limbiske systemet. Eteriske oljer kan hjelpe mot depresjon og andre emosjonelle problemer, sier dr. Bernadette Sonnleitner. Det limbiske systemet er et område i storhjernen som er nært tilknyttet følelsene våre. Bruk gjerne en «diffuser» til dette.

Mange av de eteriske oljene fra Young Living kan påføres ufortynnet på huden. Du kan for eksempel smøre dem direkte over problemområdet eller på tilhørende reflekssoner under foten.

De som har svært sensitiv hud eller hudallergier, må være forsiktige med dette og prøve seg frem på et lite område av huden først. Sitrusoljer og enkelte andre oljer skal ikke påføres hud som skal utsettes for direkte sollys. Har du sitrusallergi, må du være varsom med å spise eller påføre ufortynnede sitrusoljer (sitron, grapefrukt, mandarin etc.)

Noen oljer kan brukes som krydder i maten. Hvis du vil spise eller påføre ufortynnede oljer på huden, er det viktig å lese bruksanvisningen for hver enkelt av oljene.

Vær ellers forsiktig med bruk av eterisk olje rundt øynene, på lepper og slimhinner. Husk at oljene bør oppbevares mørkt og kjølig for at de skal vare lengst mulig.

Kari Björnstad Fuchs (t.h.) i Young Living snakket om de fem elementene i tradisjonell kinesisk medisin og terapeutisk bruk av eteriske oljer på alternativmessen i Lillestrøm. Her er hun sammen med f.v: Annette Mayor, Torill Savland og dr. Bernadette Sonnleitner.

Rene oljer

Naturterapeuter som bruker eterisk olje i massasje (aromaterapeuter), blir vanligvis anbefalt å fortynne de eteriske oljene med baseoljer.

– Grunnen til at det er trygt å smøre de fleste eteriske oljene fra Young Living direkte på huden er at disse oljene er 100 prosent rene eteriske oljer. Mange andre eteriske oljer er tilsatt syntetisk olje sammen med eterisk olje. Young Living har hele produksjonsprosessen fra «seed to seal» (fra frø til forsegling), sier Kari Björnstad Fuchs.

Firmaet forsikrer om at disse oljene er fremstilt fra økologiske eller viltvoksende planter.

Les mer om de eteriske oljene her: www.youngliving.org. Disse oljene må bestilles gjennom en distributør. Finn kontaktinformasjon her: www.youngliving.org/karimarg.

(Kilder: www.youngliving.comwww.rolv.no og «Urtemedisin vol. 2» av Fride Aasen)


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode