Dyp yoga som styrker individet
Yogaundervisningen på nett starter cirka 27. april. Yogalabs daglige leder og hovedlærer Ida Engerud ble introdusert for yoga som 17-åring og begynte å undervise som 24-åring i 2011. Hun har to støttespillere med seg i Yogalab, men det er hun som står for mesteparten av undervisningen og den daglige driften. Undervisningen foregår normalt i lokaler på nedre Grünerløkka i Oslo.
Kurs over 12 uker
På yogalab tilbyr hun enkelte dropin-timer, men hovedfokuset er kurs som går over 12 uker. Deltakerne forplikter seg til èn yogaklasse i uka over en 12-ukers periode. Dette formatet vil endre seg midlertidig med onlinetilbudet under koronakrisen, der det også vil være mulig å følge flere timer i uken. Informasjon blir snart lagt ut på nettsiden.
– Jeg er opptatt av å skape et trygt undervisningsrom der vi kan gå dypt. Det får man best til i en lukket gruppe over tid. Kontakten som deltakerne får med meg og hverandre er svært verdifull. Det er en progresjon og jeg kan referere til temaer vi har vært innom tidligere. Vanligvis har jeg to slike kurs gående samtidig. I tillegg tilbyr jeg drop-in-timer ved andre yogastudio flere ganger i uka, sier Ida Engerud.

Embodied Flow
Engerud møtte sin hovedlærer Tare Judelle i 2012. I 2014 startet Judelle en yogaskole som heter Embodied Flow. Engerud har fordypet seg i denne retningen og baserer undervisningen sin primært på det, samtidig som hun også har andre yogalærer-utdanninger.
På nettsiden embodiedflow.com beskrives metoden som følger:
«Embodied Flow is an integrative blend of hatha yoga, somatics, movement meditations, tantric philosophy, and transpersonal psychology that elicits the experience of stepping into flow as meditation in action.»
Embodiment innebærer å komme inn i kroppen sin og vekke forskjellige energetiske og følelsesmessige lag.
– Man går fra et tredjepersons perspektiv på kroppen (jeg har en kropp, jeg kan føle den), til at man opplever kroppen i et førstepersons-perspektiv. Man opplever kroppen innenfra. Da kan man bevege kroppen innenfra kroppen, heller enn at det styres fra hodet. Man opplever at kropp og sinn forenes. Samtidig kan dette være vanskelig å sette ord på, det må først og fremst oppleves, sier Engerud.
Helhet med mange deler
– Hva er unikt for dine yogaklasser?
– Undervisningen er en blanding av asana (tradisjonelle yogaposisjoner), meditasjon, mantra, fri bevegelse og kroppsliggjørings-praksiser. Som deltaker i andre typer yogatimer opplever jeg noen ganger at yogaposisjonene, filosofien og meditasjonen er forskjellige elementer som ikke henger sammen. I Embodied Flow får jeg derimot en helhetlig følelse av at det veves sammen på en unik og autentisk måte. Det er noe jeg forsøker å fasilitere for mine deltakere.
Noen ganger inkluderer timene fri bevegelse, noe som er mer kjent fra eksempelvis metodene kontakt-improvisasjon og Gaga-dans.
– Det er ikke så vanlig i yogaundervisning.

Kart og terreng
Filosofien fra yoga og ikke-dualistisk tantra fungerer som et kart, forteller Engerud. I praksisen beveger de seg i terrenget som kartet beskriver.
– Kartet peker bare mot steder vi kan undersøke, det er ikke sånn at du kommer til timen og jeg sier hva du skal oppleve. Det er lagt opp til at du skal ha dine egne opplevelser og egne erfaringer. Jeg vil at yogapraksisen skal bli din.
Yogatimene innebærer ikke at deltakerne tar på seg en ny identitet eller rolle, snarere at man kommer mer i kontakt med seg selv og undersøker hva som foregår i sitt indre, forteller Engerud.
– For å understøtte dette instruerer jeg ofte deltakerne til å gjøre kortere yogasekvenser i sitt eget tempo. På denne måten blir yogapraksisen mer personlig og deltakerne får større opplevelse av eierskap og mestring.
Gir selvinnsikt og selvstendighet
– Hva er de største gevinstene man kan få gjennom å praktisere denne typen yoga?
– Ved å praktisere over tid får man en innsikt i seg selv, hvordan man fungerer i relasjoner og en innsikt i den ytre verden. Agency er et ord jeg ofte bruker. Man går fra å føle seg som et offer, at livet kaster deg hit og dit, til at du kommer til et sted der du kjenner at du har mer valg og muligheter. Du står mer i din egen kraft. Du er ikke en tilskuer til eget liv, mer en aktør. Gjennom yogaen opplever jeg å «bebo» kroppen min i mye større grad nå enn tidligere, og derav ha sterkere og mer kontinuerlig tilgang til egne ressurser.
Kropp, følelser og sinn fungerer da i et samspill, ifølge Engerud.
– Denne indre balansen og forbindelsen gjenspeiler seg også i livet generelt. Praksisen bringer en indre ro og kontakt som gir meg klarhet. Man blir mer fleksibel, trygg og sterk i møte med livet, noe som gjør en bedre rustet til å møte livets oppturer og nedturer. Jeg føler meg mer autentisk og at praksisen gir meg støtte.

Ikke bare fred og kjærlighet
– Hva er noen av de største misforståelse rundt yoga?
– At det bare er fred og kjærlighet. Slik jeg har forstått det oppstod yogaen i en periode som den vi er i nå – en konfliktfull krisesituasjon. Bhagavad Gita er en av de viktigste yogatekstene. Det er en fortelling som foregår i en blodig krig. Det var i den konteksten yoga oppstod. Effektene av yogapraksisen vår kan erfares og tydeliggjøres blant annet i møte med konflikter.
Ingen dømmende Gud
En annen misforståelse er å se yoga som en religion, eller å tenke at du for å praktisere yoga må gi avkall på den religionen du eventuelt tilhører.
– Yoga er et kart som du kan bruke til å utforske hvem du er. Holdningen vi har når vi praktiserer Embodied Flow er at du ikke kan gjøre noe feil. Alt som skjer i praksisen kan brukes til å lære mer om deg selv.
Det hender at ordet Gud brukes i noen av yogatekstene.
– Da refereres det definitivt ikke til en Gud som sitter oppe i skyene og dømmer oss. Ordet Gud viser i denne sammenhengen til et større bevissthetsfelt. Man kan helt klart praktisere yoga uten å snakke om Gud. Det er ikke en religion.
Ikke-dualistisk tantrisk filosofi
Ikke-dualistisk tantrisk filosofi er en av inspirasjonskildene for Embodied flow. Engerud forklarer litt om hva dette innebærer:
– Når man praktiserer ut fra en grunnforståelse fra tantrisk filosofi så presser man ikke vanskelige følelser vekk og legger positivitet over. Holdningen er heller at vi forholder oss åpent og bevisst til vår indre opplevelse. Vi møter vår indre opplevelse med aksept og bevissthet, enten vi er i en «sammenklemt» tilstand eller om vi er i en ekspandert tilstand og føler oss veldig åpne.
Hun er ikke glad i det å «tenke positivt» og å male positivitet over det vanskelige.
– Tantrisk filosofi rommer alt, det er ikke noe som skal ekskluderes. Samtidig lærer vi å navigere de vanskelige følelsene og tilstandene. Vi lærer teknikker for å utforske sammentrykte følelser og hvordan vi kan åpne oss igjen. Vi går dypt og undersøkende inn i vår egen opplevelse og transformerer opplevelsen innenfra.

Dybde og nysgjerrighet
– Hva slags mennesker vil kunne ha størst utbytte av å komme til dine klasser?
– De som er nysgjerrige og villige til å gå dypere inn i seg selv og egen prosess. De som ønsker å utforske og å kjenne seg selv. Jeg ønsker alltid at yogatimene mine skal være et trygt sted å komme til, der du kan være deg selv.
Hun gir også deltakerne noen utfordringer, innenfor trygge rammer. Når vi tøyer komfortstrikken vår litt så er det nettopp der vi ofte lærer noe, vokser som mennesker og kan bevege oss mot å føle mer frihet i livet, ifølge Engerud.
– Dette passer ikke så godt for de som ønsker å komme til yoga bare for å trene. Vi beveger oss og gjør avanserte ting, men ikke primært i form av veldig avanserte posisjoner – selv om vi innimellom gjør det også. Det er avansert på en annen måte.
Ikke konkurranse
Engerud understreker at yoga ikke er en konkurranse.
– Man kan ikke «vinne» i yoga. Kjernen er å komme i dypere kontakt med seg selv. Vi snakker også om det å komme i kontakt med det større jeget. Da er man i kontakt med noe mer enn den begrensede hverdagsbevisstheten.
Yoga er alltid en prosess – man slutter aldri å lære, sier Engerud.
– Det er ikke noen endestasjon man skal nå, der man har «vunnet». Det kan føles frustrerende, men det gjør det også veldig spennende. Det er ingen bunn i det, det er bare en dypere og dypere kontakt. Man kan fordype seg mer og mer, avslutter Engerud.
Les mer:
yogalaboslo.com
Om artikkelforfatteren:

Andreas Aubert er utdannet terapeut og coach og er også journalist. Han tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i form av kveldskurs, dagskurs og retreater, samt et bredt utvalg skrivehjelpstjenester.
Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no
Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: autentisitet.no
Artikkelarkiv og skrivehjelp: andreasaubert.no
Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: facebook.com/autentisitet.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året