Skip to main content

Takknemlighet til alle gavene vi mottar i livet

Dypest sett er vi ment å dele alt med alle og vise medfølelse og omsorg. Alt er gitt til oss som gaver. Det innebærer penger og ressurser som energi og kunnskap, skriver vedanta-veileder David Storøy. Her deler han noen av sine tanker om takknemlighet.

Vi lever i en tilsynelatende dualistisk verden hvor det er motsetninger, som mann og kvinne, godt og dårlig, venstre eller høyre, opp og ned, inn og ut, osv. Når vi kommer inn i dette livet, så er alt gitt til oss. Alt er gaver fra det vediske skrifter kaller all-kunnskap, all-kraft og all-intelligens: det totale eller det totale sinnet, universet eller hva man vil kalle det for, som tilrettelegger alt som skjer i verdenen og universet. Det innebærer alt som vi erfarer, ser og resultatene i verdenen.

Ingenting av det vi «eier» er noe vi egentlig eier − alt er til låns. En vis vedanta-lærer sa det så fint at vi lever i et stjernevertshus hvor vi låner alt her i verden. Og vi har fri vilje i måten vi møter på alle gavene vi mottar gjennom våre verdier og holdninger. Det er en modningsprosess hvor det ligger mye personlig vekst og følelsesmessig transformasjon. Alle er i disse prosessene, om man tror på dem eller bevisst på dem.

Vi vil vel ikke ødelegge gavene vi mottar, som er både av behagelig og ubehagelig art? Vil vi ødelegge planeten og vise uansvarlighet i alle valg, tanker, ønsker og intensjoner vi har? Dypest sett – er det i vår natur å dele alt med hverandre på ulike måter, heller enn å tro at vi har rett på eie noe, når vi egentlig låner alt her? Er det rart at vi skaper så mye problemer for oss selv i familiene og samfunnet vi lever i når vi går imot vår natur med tanke på å bidra i verden og dele med andre? Er det ikke meningen at vi ønsker å bidra med noe og gi tilbake til verden og samfunnet når vi får så mye gaver? Hva er det som holder oss igjen fra å ha slike holdninger og verdier? Vi vil jo alle kjenne på grådighet, egoisme, kynisme og sårbare elementer i livet, som bindinger til alt vi liker, misliker og ønsker oss.

Det er ikke lett å leve livet. Det har sine opp- og nedturer. Når vi viser en holdning som en slags åndelig kriger-arketype, så vil vi lettere vinne våre indre «kamper» med oss selv i vårt sinn. Vi vil være mer tilfreds, lykkelig og ikke minst takknemlig når vi har holdninger og verdier om å bidra med noe i verdenen, vise medfølelse, forståelse, omsorg og ha en service-innstilling til alt som skjer. Å ha sunne verdier og holdninger til alt som skjer er alfa og omega enten man er spirituelt bevisst eller ei. I alle fall om man ønsker å leve noenlunde i harmoni med den intelligente ordenen som tilrettelegger alt i livet og verden gjennom ulike naturlover (biologisk, psykologisk, fysisk, m.m).

Å eie og møte sine projeksjoner og ikke la seg styre for mye av det vi liker og misliker i verdenen er også noe som trengs å jobbes med. Man kan bli for bundet til det man liker og misliker, samt ønsker i verdenen. Fruktene av å ha disse sunne og passende holdningene og verdiene vil føre til at vi er som nevnt mer tilfredse, lykkelige og takknemlige. Det er iboende i oss alle og det fører også til at vi utvikler medfølelse for vår planet og alt det den bringer med seg. Vi ønsker å gå dypere i oss selv og se bakenfor kulissene i livet. Livet er veldig magisk når vi våger å se på dypere sider i livet, virkelighetens natur og sannheter om oss selv.

I juni 2023 var jeg på Norges-tur sammen med to gode venner av meg. Vi dro fra fra Bergen, reiste rundt på Vestlandet, i Møre og Romsdal, Trøndelag, Innlandet og tilbake til Vestlandet, samt Bergen. Den varte fra 12. juni til og med 19. juni, en 8 dagers reise rundt store deler av Sør-Norge. En slags 50 års gave til meg selv, og det var fint å dele det med et par venner.

Naturen har så mye spennende å by på, samt møter med dyr, insekter og mennesker på veien. Jeg har bare grunn til å være takknemlig for alt som er gitt meg i form av erfaringer på godt og vondt. Og jeg er veldig glad for å dele disse tankene, kunnskapen og erfaringene gjennom utallige blogger og bøker. Å bruke våre ønske-, tanke- og handlekraft til det beste for seg selv og planeten er givende. Å jobbe kontinuerlig med mine holdninger og verdier er det som virkelig er for meg å leve i denne visdomsveien jeg er på. Og også granske alle typer erfaringer underveis i seg selv og alle menneskemøter jeg får.

Karma yoga – en passende holdning og handling i hverdagen

Vi har fått gaver i verden fra det totale sinnet: Den som tilrettelegger alle erfaringer og all manifestasjon i verdenen gjennom ulike krefter (shakti): iccha shakti (ønskekraft), jnana shakti (kunnskapskraft) og kriya shakti (handlekraft). Vi har tilsynelatende fri vilje til å bruke disse kreftene på en vis og ansvarlig måte. Jo mer modenhet en har i seg selv og er klar på hvem man virkelig er, des mer vil man bruke dem på en ansvarlig måte og unngå å skade seg selv og andre for eksempel.

Hvordan leve et vakkert liv?

Dette avsnittet er skrevet av vedanta-læreren Swami Paramarthananda:

For å virkelig omfavne og manifestere et vakkert liv (kjent som karma yoga på sanskrit), er det fire forskjellige holdninger du kan ta i bruk. Hver holdning bidrar til essensen av denne praksisen, som løser seg tilbake i den edle handlingen i det å gi mer og ta mindre fra verdenen. Å engasjere seg i denne praktfulle bestrebelsen er en stimulerende vei til å kjenne på tilfredshet og tilstrekkelighet i livet.

1. Den første holdningen er å se på karma yoga som et slags bud av det totale sinnet (isvara – universet), som er et upersonlig prinsipp som tilrettelegger alt i verdenen. Selv om man ikke kan sette pris på betydningen eller storheten av denne veien ved å følge det ut av frykt, så er det akseptabelt. Det er på samme måte vi adlyder regjeringens lover, ikke fordi vi nødvendigvis setter pris på dem, men vi frykter for konsekvensene om vi bryter dem. Denne holdningen av å følge det totale sinnets bud er viktig for de med umodne sinn som å frykte straff for å følge denne veien.

2. Den andre holdningen er å se på karma yoga som en vei for å uttrykke takknemlighet mot det totale sinnet. Det er å gi livet sitt som et offer. Swami Chinmayananda sa det så sterkt at hva det totale sinnet har gitt oss er hans/hennes gaver til oss, men hva vi gjør med det er vår gave til det totale sinnet. Bare det å nå målet ditt er en grunn til å takke det totale sinnet. Å feile å gjøre det blir sett på som utakknemlighet, som blir sett på som den verste svakheten av et menneske. Å uttrykke takknemlighet ut av kjærlighet er viktig for å tilbe hele skapelsen eller manifestasjonen: det totale sinnet gjennom alt i livet.

3. Jo mer du setter pris på det totale sinnet og gavene han/hun har gitt deg, dess mer vil du gjenkjenne skapelsens harmoni og skjønnhet. Denne anerkjennelsen vil inspirere deg til å uttrykke din takknemlighet i hvert øyeblikk av ditt liv. Fra øyeblikket du våkner opp om morgenen, hvert steg, hver pust, hver vanndråpe og hver lysstråle som er en påminnelse av velsignelsene du har mottatt og er verdig til å tilbe. Derfor blir det å uttrykke takknemlighet en livsstil. Det er en kontinuerlig påminnelse av velsignelsens overflod som omgir oss.

Karma yoga er en holdning til handlinger og handlingsresultater som renser sinnet. Det er den beste metoden for å rense sinnet fra negative følelser som sinne, frykt, tristhet og skam.

4. Den fjerde og siste holdningen er å se på karma yoga som dharma, den eneste livsstilen som kan vedlikeholde kosmisk harmoni, økologisk balanse, miljømessig bærekraft og sosial harmoni.

Å praktisere karma yoga er avgjørende for å vedlikeholde balanse og orden i verdenen. Jeg mener at karma yoga er en virkelig fantastisk livsstil som kan bli sett på fra ulike vinkler og holdninger, hver av dem med sine unike fordeler. Enten man følger det ut av frykt eller takknemlighet, som noe som renser, eller som et middel for å vedlikeholde harmoni, så er karma yoga praksisen essensielt for et meningsfullt eller et liv i tilfredshet.

Sluttkommentar

Det er mye å være takknemlig for i livet selv om vi kan kjenne på mye motgang og tunge følelser eller tanker. Det er lys i tunnelen sier et ordtak. Men vi må erfare og gå igjennom selv for å se det om vi skal oppnå en form for meningsfullt og liv i noenlunde tilfredshet. Livet har mye spennende å by på og vi lærer å mestre våre følelser og tanker underveis.

Å erfare indre eller ytre reiser er inspirerende på ulike måter og jeg ser frem til flere nye reiser i årene som kommer. I tillegg til å være takknemlig, er noe av det kjekkeste man kan ha som holdning det å føle at man ønsker å dele med andre uansett hva det er i form av penger, tanker, samtaler, vise omsorg og medfølelse for alt og alle på vår vei. Å bli kjent med denne intelligente ordenen vi ser bakenfor alt som skjer i verdenen er den beste gaven om man skal oppnå et meningsfullt, harmonisk og liv i tilfredshet.

Artikkelen over er en kortversjon av bloggen Takknemlighet til alle gavene vi mottar i livet (bevissthetsvitenskap.com)

Visdomspodden

I Visdomspodden (bevissthetsvitenskap.com) prater jeg med en person om ulike emner. Tema i den 18. episoden er takknemlighet til alle gavene vi mottar i livet med gjest Anne Elisabeth Lien:

Hva er hindringer som gjør at vi ikke setter pris på og er takknemlig over det vi erfarer i livet? Hvilke sunne verdier og holdninger hjelper oss til mer takknemlighet? Hva fører takknemlighet til i våre liv? Hvor kommer alle gavene fra? Hvorfor er kjærlighet dypest sett det samme å vise takknemlighet?

Du kan også høre podcasten på Buzzsprout (det er gratis og du trenger ikke logge inn for å lytte).

Relaterte saker:

De dagene alt går rett vest: Derfor er det bra å praktisere takknemlighet

En hyllest til takknemlighet

Kobler indisk vedanta med kvantefysikk: − Vårt ultimate mål er frihet


Denne artikkelen handler om…


David Storøy

David Storøy er veileder i Vedanta på frivillig basis i Bergen. På sin hjemmeside bevissthetsvitenskap.com og i bøkene «Bevissthetsvitenskap» (2020) og «Bhagavad Gitas Visjon» (2021) deler han sin store kjærlighet for vedisk kunnskap og livsvisdom.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode