Fant seg selv gjennom dans og kreativitet
Visste du at det er mulig komme hjem til seg selv – til øyeblikket og nærværet – gjennom din egen kropp?
– I den direkte opplevelsen av kroppen, er det ingen separasjon fra tilstedeværelse, sier Zen coaching-lærer Hanne Pedersen, som begynte å åpne opp for denne innsikten allerede som barn.
Hun elsket å være ute i skogen, klatre i trærne og leke at hun hadde gått seg vill. I kreativiteten og lekenhetens navn åpnet det seg nye rom av nærvær og glede for barnet Hanne. Da hun «fant teateret» i en alder av 11 år, frydet hun seg over at hun kunne fortsette å leke. Hun ante ikke hva hun skulle gjort hvis det ikke hadde vært for teaterskolen og deretter Bergens byspill som hun også deltok på i noen år fra hun var 17.
– Vi jobbet mye med pust, rytme og bevegelse, noe som førte til at jeg fikk erfare at det går an å være sammen med andre fullstendig bortenfor sinnet, forteller Hanne, og maler et bilde av hvordan hun en blå kveld i Bergen undret seg over hvordan verden ville vært hvis vi alle kunne være sammen i tilstedeværelse, kroppslighet og samspill i stedet for å skulle passe inn i en liten boks.
Plutselig forsto hun at det er noe i oss mennesker som er helt fritt. Kanskje var det denne friheten som førte Hanne videre på livets elv – til Danmark.
Undrende skuespiller
Teaterskole i København og påfølgende syv år som skuespiller i dejlige Danmark ble en studie i kropp og bevegelse. Det ble raskt klart for Hanne hvor dypt følelsene og erfaringene våre egentlig sitter i kroppen.
– Alt sitter i kroppen. Det å jobbe med bevegelse ble en måte å lytte til kroppen på og la den vikle seg ut av spenninger, tillærte vaner og bevegelsesmønstre. Det var alltid et nytt sted i kroppen som åpnet seg, et sted som hadde en historie å fortelle og som ga meg nye perspektiver når jeg var til stede med det, erindrer Hanne.
Fram til da var det aldri noen som hadde snakket til henne om spiritualitet, men likevel ser hun at mange av teknikkene de brukte for å komme inn i kroppen på teaterskolen var de samme som hun senere har møtt i ulike spirituelle miljøer. Takket være denne «dogmeløse friheten» kunne Hanne utvikle sin egen undring, retning og sannhet gjennom dansen, bevegelsen, kreativiteten og de mange sterke menneskemøtene hun hadde.
– Undringen åpnet opp for mysteriene og innsikten om at det spirituelle aspektet i livet ikke er noe svevende og ubegripelig langt unna oss, men her og nå, lett tilgjengelig når vi tillater oss selv å oppleve livet gjennom kroppen, beretter Hanne.
Nå lot hun seg føre mer og mer i retning av øyeblikket, nærvær og tilstedeværelse. Slik fortsatte det til at Hanne fant Zen coaching i 2008 – en retning og en vei hun 15 år senere fortsatt utforsker, deler og vokser i med glede.
Zen coaching og nået
Det startet med at hun selv ble lyttet til av en Zen coaching-student gjennom ti sesjoner. Det å bli sett av en som lyttet åpent uten å prøve å fikse, forandre eller analysere, var så befriende og helende for Hanne at hun likeså godt hoppet ut i Zen coaching-utdannelsen selv. Siden den gang har hun hjulpet andre til å finne nærvær, ro og visdom gjennom sin egen kropp.
– Noe av det jeg tidlig erfarte, var at Zen coaching skapte rom for å være med opplevelsen i øyeblikket, fra et sted som er bortenfor all betinging. Gjennom spørsmålet «Hva er levende i deg nå?» ble det kontakt mellom språket og den direkte oppdagelsen i kroppen, sier Hanne.
Hun så også at det å komme inn i kroppen ofte er det samme som å tre inn i sårbarhet og ærlighet først – for så å kunne lande i tilstedeværelse og nærvær.
– I det øyeblikket vi får sinnet til å lande i kroppen og kroppen til å lande på jorden, kommer vi inn i øyeblikket hvor hele oss kan være med. Da kan en forening av kropp og sinn få skje, sier hun.
Det er dette hun brenner for å dele. Å skape rom der vi mennesker sårbart og autentisk kan dele med hverandre, virkelig nyte å lytte til hverandre, og tillate nærvær og kontakt å blomstre.
– Jeg tror nærvær rett og slett kan forandre verden, sier hun
Kontakt som medisin
For er det ikke kontakt vi egentlig søker alle sammen der vi sitter bak hver vår skjerm og scroller? Hanne er i alle fall overbevist om at roten til avhengighet og lidelse er mangel på ekte kontakt med oss selv, med hverandre og med jorden. Medisinen er dermed å finne tilbake til selvet – gjerne med støtte fra en annen. Men å tillate ubehaget som oppstår i øyeblikket vi legger bort mobilen er ikke nødvendigvis lett. Det vet Hanne godt.
– Du kan jo gjøre et eksperiment. Hva er det første du føler når du legger vekk mobilen? Kanskje et ubehag eller tomrom. Når jeg stopper opp og kjenner inn, er det som oftest frykt jeg kjenner på først. Den kan kjennes skummelt ut, og ofte dukker det opp andre ubehagelige følelser også. Da ser jeg hvordan sinnet ønsker å si nei til nået, og i stedet prestere og leve opp til et eller annet ideal som vi kanskje har med oss fra tidlig barndom, sier Hanne.

Men når hun virkelig tillater ubehaget og gir rom for det i kroppen, kjenner hvor det sitter og lar det få komme til uttrykk, er det ikke sjeldent at Hanne opplever hvordan hjertet og hele brystet åpner seg til sin egen sannhet.
– Hver gang jeg tillater det som er å være som det er, tillater jeg også alle farger av min menneskelighet, sier hun.
Mer til felles
I sitt arbeid med mennesker i alle aldre, ser Hanne at det ikke er uvanlig å leve fra halsen og opp drevet av gamle, ubevisste traumemønstre – og med en vag følelse av at det er noe galt med oss. Men det er det jo ikke! Hanne ønsker å normalisere at mange har det sånn og man ikke er alene hvis man går rundt med noe frossent, hardt eller ensomt i seg.
– Slik jeg ser det, er det en del av det å være menneske i vår verden. Vi skammer oss for det som egentlig er fint med oss. Ærligheten, sårbarheten og behovene våre. Følelser forteller oss om behovene våre – og behovene våre er vakre. Når vi undertrykker behovene våre, fornekter vi vårt eget indre kompass som kan støtte oss i å si ja til det vi lengter etter, sier Hanne, som gjennom 15 år med coachingarbeid har innsett at vi mennesker har mye mer til felles enn vi ofte tror.
Slik hun ser det, er det nærværet, kroppen og selve eksistensen på denne jord som forener oss, og Hanne syns det er et eventyr å få møte så mange modige sannhetssøkende mennesker som virkelig vil være seg selv.
– Sjelens reise er så vakker! Det er en utrolig god følelse når vi graver og kommer til kjernen av en utfordring og lar sannheten og resonansen få tre frem. Da ser jeg hvor like vi mennesker er hverandre, sier hun.
Så la oss avslutte med det. Med anerkjennelsen av det som er felles. Og la oss komme tilbake til kroppen. Her og nå. I dette øyeblikket. For kroppen er alltid her. Alltid nå.
Velkommen hjem!
- Zen coaching er en hjertebasert tilnærming til coaching der mindfulness, empatisk lytting, ikke-voldskommunikasjon og spørsmål er hjørnestener. Retningen støtter mennesker til å være i kontakt med seg selv og leve i en verden av nærvær. Zen coaching er utviklet av Kåre Landfald. Les mer på zen-coaching.com/
- Hanne Pedersen og Leika Mark Noppenau driver Embodied Transformation Institute der de ønsker å rette fokuset mot mulighetene for transformasjon som finnes gjennom tilstedeværelse i kroppen og i nærvær. Les mer på embodied.no
- Du kan lese mer om Zen coaching-lærer og somatic body practitioner Hanne Pedersen på www.noori.no
Fem fine øvelser for nærvær
1. Hender som lytter
Lukk øyene. Gi deg selv en klem ved å holde deg selv eller gi deg selv en kort massasje på kroppen. Tenk at hendene dine er lyttende nærvær og legg dem på forskjellige steder på kroppen. Legg så én hånd på brystet og én på magen og si til deg selv «Velkommen inn i dette øyeblikket akkurat som du er!»
2. Fri bevegelse
Gå ut på gulvet og dropp alt. Ikke tenk på at du skal vite noe om noe som helst, bare begynn å bevege deg helt fritt. Hva kjenner du i kroppen din? Hvordan kan du kjenne mer av kroppen din? Kan du vekke deg selv?
3. Zen coaching style
Legg bort alt det ytre fokuset og ta en pause. Gi deg selv litt tid til å kjenne tyngdekraften, hvordan du sitter, kontakten med jorden, underlaget. Tillat deg selv å stille spørsmålet: «Hva er levende i meg nå? Hva foregår i meg nå?» Legg merke til det, tillat det og føl det fullt ut! Inkluder deretter rommet.
4. Gående meditasjon
Vær fullt ut til stede i hvert skritt du tar.
5. Hjertets lengsel
Hold hendene på hjertet. Lytt innover. Spør deg selv: Hva lengter jeg etter? Legg merke til hva som skjer når du stiller deg selv dette spørsmålet. Hvilke følelser kommer opp? Kommer det opp noen ord? Spør gjerne flere ganger og la ordene komme direkte fra magefølelsen fremfor å tenke på dem.
Tekst av Hanne Pedersen (oversatt av Ingrid Østang)
Kom tilbake til deg selv. Til gleden ved å bare eksistere. Til stedet der du er deg selv fullt ut. Det er alltid her, aldri langt unna. Men det er lett å gå seg vill og miste forbindelsen til oss selv og den levende verden som vi er så dypt forbundet til. Det kan virke som om det verken er tid eller rom for det sarte nærværet og den sensitive kontakten midt i våre aktive liv. Og kanskje er det også sant, men la oss sette av tid. Jeg er så takknemlig for at det ikke trenger å være komplisert. Det eneste som trengs er at vi stopper opp og lytter, og lar livet vise oss at vi allerede er hjemme.
Relaterte saker:
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året