Skip to main content

Bruker kundaliniyoga som medisin

Seetal Ram Kaur fikk en alvorlig hjernerystelse i 2013 som førte til langvarig utmattelse og en rehabiliteringsreise som har vart atskillig lengre enn forventet. Nå bruker hun kundaliniyoga som en medisin i hverdagen for å klare å fungere mer eller mindre normalt, selv om hun fortsatt er temmelig redusert som følge av skaden.

To år etter ulykken begynte hun med kundaliniyoga, og dette har bokstavelig talt hjulpet henne på beina igjen slik at hun fungerer bedre i hverdagen. Selv om arbeidskapasiteten er under 20 prosent, klarer hun å holde seg oppegående i det daglige. Etter hvert utdannet hun seg også til å bli kundaliniyoga-lærer, og nå underviser hun i dette en gang i uken i Bergen og også i form av en ukentlig meditasjon på nettet.

− Jeg opplevde at det gav meg mer energi og at det roet sinnet. Spenningene jeg hadde i hodet roet seg da jeg mediterte. Dette kjente jeg var puslespillbrikken som manglet i mitt liv. Det var som å kjenne at jeg kom hjem, så jeg måtte fortsette, forteller Seetal Ram Kaur, som er hennes spirituelle navn. Hennes opprinnelige og folkeregistrerte navn er Elisabeth Hollevik Kolstad.

− I kundaliniyoga er vibrasjon viktig, derfor velger jeg å bruke mitt spirituelle navn. Seetal Ram Kaur betyr «the lionness who is a graceful embodiment of the sacred tranquility that flows from God in universal consciousness». Det kan oversettes slik: «Løvinnen som er en grasiøs legemliggjøring av den hellige roen som strømmer fra Gud i universell bevissthet».

Falt på curling-banen

I november 2013 spilte Seetal Ram curling med jobben og mistet balansen da hun skulle sende curlingsteinen av gårde, og landet med hodet først på isen – uten hjelm slik curling dessverre ofte spilles. Medspillerne hørte et kraftig brak.

− Jeg anbefaler alle å bruke hjelm. Jeg ble veldig svimmel og kvalm med en gang. Tre dager etter svulmet hodet helt opp og jeg hadde fryktelige mareritt. Det var som om jeg hadde mistet all kraft i kroppen. Jeg klarte ikke å gå til postkassen som var cirka 50 meter unna, forteller hun.

Det gjorde vondt i hodet da hun snakket, leste eller så på skjerm. Lys og spesielt neonlys fra butikker fikk hun også vondt i hodet av. Den planlagte turen til USA måtte avlyses.

− Det var utrolig enkle ting jeg ble helt utslitt av i begynnelsen. Etter at jeg snakket med noen i mer enn ett kvarter, så kunne jeg ligge på sofaen resten av dagen. Hvis jeg snakket med noen i en halvtime, så kunne jeg ligge i fem dager, sier hun. Balansen ble også sterkt redusert i flere år etter fallet, og den er fortsatt ikke helt bra.

Selv om hun allerede da hadde praktisert flere andre typer yoga i 15 år, klarte hun ikke å gjøre mye av dette bortsett fra meditasjon og helt rolige og lette øvelser. Det å stå i hunden ble hun utslitt av etter 2 sekunder, fordi hun var så svak og fikk for mye trykk i hodet. Men hun fikk hjelp til å gjøre litt Qi Gong fra en terapeut.

Ikke «love at first sight»

Først to år etter fallet, i november 2015, klarte hun så vidt å begynne på et 6-ukers kurs i kundalini yoga. Det var ikke akkurat «love at first sight», men gode venner oppmuntret henne til å fortsette likevel.

− Jeg syntes det var en veldig rar form for yoga og lurte på om jeg skulle fortsette. Jeg fikk også mareritt etter første time. Det var veldig rart de tre første gangene, men det ble bedre etter den tredje gangen. I løpet av de seks ukene kom jeg meg mer enn jeg hadde gjort på cirka 5-6 måneder før. Jeg fikk mer fysisk styrke, lydsensitiviteten min ble mye bedre og etter en mantrameditasjon forsvant deler av et traume fra kroppen. Jeg merket at jeg fikk mer ro, forteller Seetal Ram.

Det tok også omtrent 16 måneder før hun kom inn på rehabilitering i helsevesenet, hvor hun ble rådet til å redusere tempoet og aktivitetsnivået ned til 50 prosent av det hun trodde hun kunne klare, og så gradvis øke det etter hvert.

− Det har hjulpet å få de riktige rådene om hvile og koordinere dette med yogaen. Men kundaliniyoga er absolutt det som har vært min medisin. Det har gitt meg ro med alt som skjer i hodet, tankene og kroppen. Jeg opplever at jeg håndterer situasjoner bedre og relasjoner er enklere. Du renser opp i det som ikke er deg eller hindrer deg i å være den du er, og du får plass til nye ting. Jeg fortsatte fordi jeg kjente i løpet av disse ukene at dette er noe jeg må gjøre hver dag i resten av livet mitt, sier Seetal Ram med et varmt smil.

«Kundalini yoga handler om å komme ut av hodet og inn i hjertet.»
Seetal Ram Kaur


Var veldig lydsensitiv

Etter hjernerystelsen og før hun begynte med kundalini yoga var hun ekstremt lydsensitiv og hadde angst for å synge, fordi hun kjente det så godt i hodet og ble utslitt av dette. Hun kunne nesten ikke ta bussen fordi systemet ble så mye dårligere. Dette forandret seg vesentlig til det bedre etter at hun begynte å synge noen spesielle mantra i kundaliniyoga (mer om dette nedenfor).

− Lydsensitiviteten min ble mye bedre. Jeg oppdaget at jeg kunne håndtere mer lyder, jeg ble bedre etter hver time. Etter et mantra, når jeg mediterte eller sang, kjente jeg at nå får jeg enten et panikkanfall eller så er det et traume som forsvinner fra kroppen. Det var akkurat som det kom opp fra halsen og gikk opp. Neste dag våknet jeg og kjente at spenninger i brystet mitt forsvant, og jeg fikk mye mer energi. Jeg ble betydelig bedre enn jeg hadde vært på flere måneder, forteller hun.

Balansen er fortsatt ikke 100 prosent og koordinasjonen er ikke helt på plass, spesielt på dager hun er sliten. Hun er fremdeles lyssensitiv og må ha lavest mulig lysstyrke når hun bruker skjerm og smarttelefon, ellers får hun vondt i hodet. Bruk av skjerm er det hun fortsatt sliter mest med, og hun har enda problemer med å lese – noe som også gjorde at hun måtte slutte i arbeidet som journalist, med tungt hjerte.

− Utmattelse og hjernetretthet har vært mitt største hinder. Jeg har fortsatt problemer med å lese – jeg får «brain fatigue» og må hvile innimellom. Dette har kundaliniyoga hjulpet meg med. Jeg mediterer hver morgen og kveld. For meg har det vært medisin, en hjelp til å roe ned systemet, sier Seetal Ram.

Seetal Ram Kaur tok den KRI-sertifiserte kundaliniyoga-lærerutdanningen ved Northern Lights studio i Oslo i 2017, og holder nå på med lærerutdanningen på nivå 2.

Ble kundaliniyogalærer

Allerede i februar 2016, etter det første 6-ukerskurset hun gikk i kundaliniyoga, fikk hun en tanke om å ta lærerutdannelsen i kundaliniyoga ved Northern Light Academy. Hun hadde et møte med NAV og fikk støtte til å ta utdannelsen. I september 2017 ble hun ferdig med nivå 1, og hun holder på med nivå 2 nå.

− Jeg hadde ingen planer om å bli kundaliniyoga-lærer eller yogalærer i det hele tatt. Det var aldri noe jeg hadde lyst til å bli. Da jeg begynte på utdanningen var det for å bli bedre til å medisinere meg selv, siden jeg var syk. Først helt på slutten av utdanningen begynte jeg å tenke at «ok»: det føltes mer som et kall, akkurat som jeg ikke hadde noe valg – som om det er høyere krefter som bestemmer, ler Seetal Ram.
Og slik ble det. Hun underviser i kundaliniyoga som lært av Yogi Bhajan. Det var han som brakte kundaliniyoga til USA i 1970-årene, men kundaliniyoga er en eldgammel praksis som kan dateres tilbake til cirka 1000 f.Kr.

Kirtan kriya hjelper

En av meditasjonene som har hjulpet Seetal Ram mest er Kirtan Kriya, som skal bidra til å balansere nervesystemet og nervene i hjernen. Det går kort fortalt ut på å chante, hviske og tenke på mantraet «sa ta na ma», som betyr «min sanne essens».

− Det er et mantra for hele livssyklusen fra fødsel til død som balanserer alle de stadiene, renser karma og balanserer alle våre emosjoner og følelser. Det er mantra for denne tiden vi lever i – det er det som vibrerer sterkest. Poenget er at du skal bli mer bevisst. Vi gjør ofte mye med kroppen fysisk, men du må også rense opp i sinnet, for vi har ganske mye rusk vi har med oss. Vi må rense opp i det underbevisste, da vil du fjerne ting du har fått med deg fra dette og tidligere liv, fra barndommen, og også fra da du lå mors mage, sier Seetal Ram.

Kirtan kriya utføres ved at du først chanter (synger) mantraet «sa ta na ma» mens du fører tomlene sammen med pekefingrene på «sa», tomlene med langfingrene på «ta», tomlene med ringfingrene på «na» og tomlene med lillefingrene på «ma». Samtidig skal du se for deg at lyden kommer inn som et l-formet lys fra over hodet og ut gjennom det tredje øyet. Først skal du chante (synge) mantraet i 2 minutter, så hviske det i 2 minutter før du er stille i 4 minutter. Så hvisker du mantraet i 2 minutter igjen før du til slutt chanter det i 2 minutter.

− Kirtan kriya har hjulpet meg med at ting har falt på plass og med at jeg har mindre stress i livet. Når du har hjernerystelse er det akkurat som du føler at ting ikke er helt som de skal i hjernen. Når jeg gjør denne og mange andre kundaliniyoga-meditasjoner, føles det som om ting justeres og blir mer normalt igjen. Nå går ting i det mønsteret det skal gå i, sier hun.

Nobelprisvinneren Elisabeth Blackburn utførte en studie på kirtan kriya, som viste flere positive resultater. Blant annet reversering av minnetap, økt hukommelse, økt energinivå, forbedret søvnkvalitet, stressreduksjon, oppregulering av «positive gener» og nedregulering av betennelsesfremmende gener. (1) Den brukes også en del for behandling av Alzheimers sykdom.

− Den er veldig bra for å redusere stress, spesielt hvis du har hatt hjernerystelse, men også generelt. Den balanserer det mentale og det emosjonelle. Den er en av hovedmeditasjonene våre. Jeg har gjort den mye hvis jeg kjenner jeg har blitt veldig overveldet, sier Seetal Ram.

Kirtan Kriya tar cirka 12 minutter og den finnes både på YouTube og Spotify hvis du ikke har tilgang til en lærer.
Seetal Ram anbefaler å gjøre kirtan kriya etter at man har «tonet seg inn» og tone ut etterpå.
− Da kaller du på din høyeste lærer og alle lærerne som har gått før deg. Da får du en optimal opplevelse samt beskyttelse mens du mediterer, sier hun.

Hjertemeditasjon

En fin meditasjon for å få kontakt med hjertet og følelser er en som heter «Guru Ram Das». Den går ut på å synge et mantra mens du fokuserer på hjerteområdet eller hjertechakraet midt i brystregionen.

− Det handler om å komme ut av hodet og inn i hjertet. Det er jo det kundaliniyoga handler om. Vi har også en tendens til å være veldig mentale og ta valg ut ifra det vår rasjonelle hjerne, altså det vi tror er rasjonelt eller logisk, og så er det ikke nødvendigvis det som er optimalt for oss. For den tidsalderen vi er inne i må vi ha kontakt med intuisjonen og vårt indre for å kunne fungere. Vannmannens tidsalder (som sies å være nå) er luftelement – vindens energi, og da går alt mye raskere. Før var det Fiskene, som er vannelement som gir tregere bevegelse.

Bevissthetens yoga

Chakraene med farger.

Kundaliniyoga kalles også «bevissthetens yoga», fordi det handler mye om å rense opp i sinnet, få økt bevissthet, klarhet og få en balanse i alt – både måten vi tenker på og hvordan vi fungerer, handler og reagerer på ting som skjer. Målet er å leve livet bevisst og handle ut ifra et nøytralt sinn.
− Vi har med oss mange mønstre fra både dette og tidligere liv, som kan komme med historier som hindrer oss. Dette renser vi også opp i, så vi får mer klarhet, sier Seetal Ram.

I kundaliniyoga har man øvelser og meditasjoner som balanserer chakraene, de fem elementene, de tre gunaene og de ti spirituelle kroppene. Chakraene er kroppens energisentre hvor vi på et eterisk plan mottar livsenergi – prana – ifølge klassisk yogafilosofi og tradisjonell indisk medisin.

− Vi begynner på rotchakraet og går oppover ryggraden i sushmana-kanalen* og ut gjennom hodet. Kundaliniyoga er designet slik at energien går skånsomt opp og ut, slik at vi gir slipp på underbevisste mønstre eller følelser som blokkerer oss i å være vårt autentiske selv. Alle kundaliniyoga-sett er bygget opp etter dette prinsippet. Jeg jobber mest med de ti kroppene som er over chakraene. Hvis du jobber med en av kroppene, balanserer du alle chakraene, sier Seetal Ram. *) «Våre underbevisste mønstre sitter nederst i ryggraden, og forløses gjennom sushmana-kanalen», forklarer hun.

Befri seg fra karma

Oppsummert er kundaliniyoga et verktøy både for å forbedre og vedlikeholde både fysisk og psykisk helse, få økt bevissthet, frigjøre sjelen og komme i kontakt med den du egentlig er og sjelens mål.

− Det å befri seg fra karma er målet med yoga, slik jeg ser det. Når du renser din karma, er det dette som gjør deg i stand til å ikke reagere, til å bli mer nøytral. En yogi skal være nøytral, men det betyr ikke at du er passiv. I enkelte situasjoner må du handle fordi det er en del av din vei. Det handler om å gå fra karma til dharma – til å leve det livet du er ment til å leve og også frigjøre deg fra reaksjoner. For enhver handling i enhver situasjon i livet har du et valg, og hver handling fører til noe i livet fremover. Hvis du ikke reinkarneres (får et nytt fysisk liv på jorden), må du komme til en nøytral reaksjon. For meg handler det mye om det, sier Seetal Ram.

Navnet hun har valgt på firmaet sitt, Bliss Yoga, beskriver hva yoga handler om for henne.

− Det handler om å «bring the heavens in when you are on earth» (red: bringe himlene inn mens du lever et jordisk liv). Det handler om å jobbe gjennom den karmaen man har, slik at vi kan erfare «the bliss and the joy» (red: lykksalighet og glede). Ofte må man rense ut mye negativt og mønstre vi har lært fra samfunnet og fra våre foreldre og forfedre, for å komme til den tilstanden.

Vil du prøve kundalini yoga?

Hver mandag kveld klokken 19:30 leder Seetal Ram kundaliniyoga i Bergen sentrum. Hun streamer også meditasjoner og kundaliniyoga på Zoom. Har du spørsmål om kurs eller ønsker å vite mer om kundaliniyoga, skriv til seetalram@posteo.net.
Nettside: Blisskyoga.com.

Bor du i eller nær Oslo, anbefaler hun å prøve kundaliniyoga i studioet Northern Lights på Majorstua. Hvis du ikke vet om noen kundaliniyoga-lærere nær ditt hjemsted, kan du spørre etter lærere via Facebook-gruppen «Kundalini Yoga Norge». Finnes det ingen, kan du sjekke ut kundaliniyogalounge.com, som har online kundaliniyoga videoer.
Men Seetal Ram anbefaler å ha kontakt med en lærer i begynnelsen, så du kan spørre om ting du lurer på underveis.
− Da får du også healingenergi fra gruppen du praktiserer med, og det er essensielt for opplevelsen, sier hun.

Kilder:
1) Hjernetrim – som både reparerer og gjør deg mer ung og vital – helt ned på gennivå! Av Rebekka Nøkling, LivslystMagasinet


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode