Skip to main content

Verdens diabetesdag: Fremmer en grønnere og mer blodsukkervennlig livsstil

Aldri før har det vært så mange som har diabetes. I anledning verdens diabetesdag 14. november vil vi anbefale noen bøker som handler om forebygging og naturlig behandling av diabetes.  

Den 14. november er det verdens diabetesdag. Dagen ble opprettet i 1991 av det internasjonale diabetesforbundet og verdens helseorganisasjon, WHO. De var bekymret over at stadig flere får diabetes og spesielt økningen av type 2. Dagen 14. november ble valgt fordi det er fødselsdagen til insulinets far, Frederick Banting. Siden 2006 har det også vært en FN-dag. (1)

– Det har aldri vært flere personer med diabetes. I Norge har fem prosent av befolkningen diabetes. Det vil si 316 000 og 345 000. Av disse har 23 000 type 1 diabetes. Forskerne antar at så mange som 60 000 av disse kan ha diabetes uten selv å vite om det, sier ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen og sykepleier Hege H. Barhaughøgda, som begge har mange års erfaring med mat for god blodsukkerbalanse.

Hvert år får Over 14 000 personer i Norge får diabetes type 2. hvert eneste år. Visse faktorer gjør oss mer utsatt, men tar man riktige grep kan du forebygge utvikling av sykdommen.

Dette er noe Sakariassen og Hasler Barhaughøgda ønsker å bidra til. De har skrevet Den grønne diabetesboka sammen, som er den fjerde i en bokserie de har skrevet sammen om diabetes, alle utgitt på Cappelen Damm.

– Årsaken til type 2 diabetes er sammensatt, men overvekt og fedme er den største årsaken til sykdommen. Overvekt og fedme øker også, hvert år blir tallene høyere også i Norge. Over 70 prosent av den norske befolkningen er overvektig, sier Hege.

Grønnere livsstil og mer mosjon

Gunn-Karin og Hege oppfordrer alle i risikosonen og alle med diabetes, uansett hvilken type, å prioritere en grønnere livsstil med økt inntak av grønnsaker, næringsrik mat og blodsukkervennlige ingredienser.

– Det trenger ikke å være så vanskelig, dette er en sykdom som du ved varig endring av livsstilen kan bli mye friskere av, og ja, du kan også reversere sykdommen, understreker forfatterne.

I bøker som Den grønne diabetesboka lærer du å sette sammen deilige grønne måltider med maks næring og blodsukkervennlige ingredienser, til alle dagens måltider. For Sakariassen og Hasler Barhaughøgda er det viktig at det smaker godt, i tillegg til at det er sunt. Se også flere anbefalte bøker nederst i saken.

I Den grønne diabetesboka får du sunne og velsmakende plantebaserte måltider som både forebygger og gjør deg friskere av diabetes 2. Men også du som har diabetes 1, vil ha nytte og glede av denne maten. Forfatterne har mange års erfaring med mat for god blodsukkerbalanse. De tar for seg alle typer plantebasert kosthold, slik at du kan velge den maten du liker best og trenger mest.

– Personer med diabetes type 2 bør få lære om hvordan man kan oppnå bedre helse og fremtidsutsikter, ved å legge om kostholdet til mer lavglykemisk mat med mye grønnsaker inkludert i hverdagen. Vi vet også at mer mosjon og bedre stresshåndering er viktig.

– Mest av alt må vi få personer som er utsatt for diabetes type 2, eller allerede har sykdommen, til å forstå hvor stor gevinst de har av en bedre livsstil både helsemessig og med tanke på økt livskvalitet i hverdagen. Dette er altså ikke trist og vanskelig, men må derimot formidles attraktivt og positivt. Vi kan gjøre noe med det! sier Sakariassen og Barhaughøgda.

Kilder:

  1. Diabetesforbundet: Derfor feirer vi verdens diabetesdag
  2. Nyhetsbrev fra Cappelen Damm 13. november 2023

Anbefalte bøker:

Den grønne diabetesboka (2023) av ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen og sykepleier Hege H. Barhaughøgda, Cappelen Damm forlag

Bli frisk uten sukker, med metoden og maten som hjelper deg (2021) av Bente Josefsen, Gyldendal forlag

Den søte diabetesboka: Nyt det søte liv uten sukker (2022) av Gunn-Karin Sakariassen og Hege H. Barhaughøgda, Cappelen Damm forlag

Den praktiske diabetesboka: Spis deg friskere på 6 uker (2017) av Gunn-Karin Sakariassen og Hege H. Barhaughøgda, Cappelen Damm forlag

Diabetesboka: Spis riktig og få en bedre hverdag (2019) av Gunn-Karin Sakariassen og Hege H. Barhaughøgda, Cappelen Damm forlag

Type 1 diabetes hos barn, ungdom og unge voksne (2021) av barnelege Ragnar Hanås

Spis deg sukkerfri: Slik knekker du diabeteskoden (2020) av Lars-Erik Litsfeldt, som i 2001 fikk diagnosen diabetes type 2. Han la om til steinalderkost, og i dag er han fri fra sin diabetes og han trenger ikke lenger ta medisiner. E-bok-versjonen av denne er nå på tilbud for kr 9,- på Lille Måne forlag.

Frisk med lavkarbo: Nytt liv med riktig mat (2010) av dr. Sophie Hexeberg, Cappelen Damm forlag

Frisk med lavkarbo – 100 oppskrifter (2011) av dr. Sophie Hexeberg, Cappelen Damm forlag. Flere av hennes bøker kan du lese om her: drhexeberg.no/anbefalt-litteratur

Sukkerdetox på 14 dager: Bli kvitt søtsuget gjennom smakfulle retter (2023) av Bente Josefsen, Bonnier Norsk Forlag

Anbefalte linker og artikler:

Ketogent kosthold ved diabetes type 2 av høyskolelektor Marit Kolby, som er utdannet innen matvitenskap og ernæringsbiologi. Artikkelen ble først publisert på Diabetesforbundets nettside diabetes.no

Diabetesforbundet: diabetes.no

Spotify: Et søk på «diabetes» på Spotify gir en lang liste over podcaster som handler om diabetes, og mange av dem er på norsk.

Sukkerpodden ved Bente Josefsen i Frisk uten sukker. Bente jobber med å hjelpe andre som har en sukkeravhengighet med en unik kombinasjonen av egen erfaring med sukkeravhengighet og utdannelse fra avhengighetsmedisin. Nettside: friskutensukker.no

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode