Skip to main content
Jessica Winderl er yogainstruktør og ayurveda-ekspert. Hun har studert og praktisert ayurveda i over 15 år og tok studier blant annet ved The California College of Ayurveda og ved The Ayurvedic Institute i New Mexico, studier hos ulike ayurvedalærere, arbeid med ayurvediske leger samt en ayurvedisk post partum doula trening. Foto: Nicola Paulukat

− Ayurveda er som en god venn

− Jeg føler at ayurveda er som en god venn som er med meg hele tiden. En slik varm følelse har jeg om ayurveda, smiler Jessica Winderl, som har praktisert ayurveda i 15 år. Det har gitt henne enormt mye og er nå klar for å dele kunnskap om denne livskunsten med flere.

For Jessica Winderl er ayurveda så essensielt at hun kan dele livet inn i to perioder – livet før ayurveda og livet etter ayurveda. Nå kan hun ikke tenke seg et liv uten ayurveda. Hennes transformasjon til et bedre liv ved hjelp av ayurveda skjedde for 15 år siden, kort tid etter at hun også begynte å praktisere yoga.

− Ayurveda har endret livet mitt på så mange nydelige måter. Det viste meg en ny måte å leve på som snudde opp ned på forholdet jeg hadde til meg selv, omgivelsene mine og verden. Ayurveda har hjulpet meg å klargjøre mine mål om hvordan jeg vil at livet mitt skal se ut for å være den beste versjonen av meg selv, både i kropp, sinn og emosjoner. Jeg tenker på ayurveda som en veldig god venn som er med meg gjennom hver del av livet mitt og gjennom hele dagen, sier hun.

Jessica er fra Idaho i USA og bor nå i Hemsedal med sin norske ektemann, deres sønn og husky-hund. Hun er instruktør i yoga og pilates, velvære- og ayurveda-ekspert og leder av Atman Yoga School som hun grunnla i 2015. Dette har blitt en av Norges største yogalærerutdanninger i vinyasa yoga, hvor omtrent en fjerdedel av undervisningen handler om ayurveda.

Selv om ayurveda betegnes som yogaens søstervitenskap, trenger man absolutt ikke å gjøre yoga for å kunne praktisere ayurveda. Det handler mer om hvilke valg du tar i hverdagen og hvordan du tar vare på deg selv på en best mulig måte, både fysisk, mentalt og emosjonelt.

− Ayurveda er en veldig inkluderende praksis – alle kan gjøre det. Det ser litt forskjellig ut avhengig av din dosha (medfødt konstitusjon), dine ubalanser og dine opplevelser, sier Winderl. Ayurveda tilbyr konkrete og individuelt tilpassede planer for en sunn livsstil og helse på alle plan.

Overlevd i 5000 år

Ordet «ayurveda» betyr kunnskapen om livet og er et holistisk helsesystem som oppstod i India for rundt 5000 år siden. Kunnskapen består av verktøy og helt konkrete metoder for å ta vare på kropp, sinn og psyke for å finne balanse på alle plan i livet – som i forhold til kosthold, søvn, egenpleie, emosjoner og relasjoner. Ayurveda handler om å leve bevisst, i takt med naturens kretsløp.

− Hvor enn du er i livet, er ayurveda tilgjengelig og kan hjelpe deg å leve et mer balansert og lykkeligere liv. Det er like relevant i dag. Jeg argumenterer for at det er enda mer relevant i dag, fordi vårt moderne samfunn er så kaotisk og sprøtt, sier hun.

Livet er for mange hektisk og utfordrende med altfor lite tid til refleksjon, hvile, egenomsorg og energigivende aktiviteter. Det fører lett til dårlige valg, usunne vaner og dermed en god del dårlig samvittighet. Ayurveda tilbyr konkrete tips til å etablere helsefremmende vaner og rutiner i en gradvis prosess, uten at vi skal ha noe dårlig samvittighet for de mindre optimale valgene vi tar.

− Ayurveda lærer oss å virkelig være medfølende med oss selv, til å evaluere våre valg og ta veldig små, ubehagelige endringer for å drive oss fremover. Det handler ikke om plutselig å endre alle dine vaner og rutiner over natten, men om å endre små ting. Som kanskje det å ta en kopp mindre kaffe daglig og legge merke til hvordan du føler deg. Neste dag kan du ta en urtete i stedet for en kaffe. Hvis du føler deg bedre, kan du ta neste steg. Det er en livsvitenskap og en praksis som kan være med oss hele livet.

Første norske ayurveda-bok

Per i dag er det et veldig lite miljø rundt ayurveda i Norge med kun et fåtall terapeuter og leger i Norge som praktiserer det. Dette ønsker Jessica å gjøre noe med, hennes nye bok Holistisk livsstil (2023) gjør ayurveda lettere å forstå og mer tilgjengelig for flere.

I år er Jessica aktuell med sin første bokutgivelse, Holistisk livsstil: Aktiver ditt beste liv med ayurveda (2023). Dette er så vidt vi vet den første norske originalutgivelsen av en bok om ayurveda. Boken er velskrevet, lett forståelig og gir en god oversikt over ayurveda med mange gode, praktiske og helt konkrete tips for at man steg for steg kan starte med å praktisere ayurveda. Den handler om hva vi selv kan gjøre for å oppleve mer balanse og harmoni, forebygge sykdom og få det bedre på alle måter.

Boken er full av inspirerende tips til god egenomsorg i hverdagen som man får lyst til å teste ut. Et kapittel heter for eksempel «radikale ritualer for egenkjærlighet», hvor hun blant annet skriver lett forståelig om både hvorfor og hvordan man gjør tørrbørsting, tungeskraping, neseskylling, ørerensing og egenmassasje.

− Målet mitt er å gjøre ayurveda mer tilgjengelig for folk. Fordi så mange ganger har folk sagt til meg: «Jeg kan tenke meg å vite mer om ayurveda og jeg kjøpte en bok, men jeg forstod ikke helt hva den fortalte». Slik tror jeg det er for mange, for bøkene som finnes om ayurveda er for det meste skrevet av menn og de er litt «tørre» og vanskelig å forstå hvis du ayurveda er nytt for deg. Jeg har studert dem og synes de er fantastiske, men vi må forstå dem for å kunne bruke ayurveda. Dette er målet med alt jeg underviser i – å gjøre det lett å forstå, smiler Jessica.

Hjelp i vanskelige tider

Da Jessica fikk en kreftdiagnose i 2016, som hun i dag er frisk fra, hadde hun allerede etablert gode ayurvediske rutiner og vaner for å ta vare på seg selv.

− Da var jeg allerede dypt rotfestet i min ayurveda-praksis, og det hjalp meg virkelig til å komme meg igjennom den vanskelige tiden. Det samme skjedde da jeg hadde en ganske alvorlig fødselsdepresjon. Under covid-pandemien var det ingen leger og tjenester tilgjengelig. Igjen var jeg i stand til å falle tilbake på min ayurvediske praksis. Det hjalp meg å føle meg jordet og litt mer stabil da ting var vanskelig å håndtere, sier hun.

Dette budskapet gir håp, synes hun, og det er også en av grunnene til at hun virkelig tror at ayurveda kan hjelpe folk.

− Jeg har selv erfart det både når jeg har vært frisk og hatt det bra – ayurveda bare forsterker dette – og også i perioder i livet jeg har vært usunn eller hatt en helsekrise. Da har jeg vært i stand til å føle på denne nærende følelsen av egenomsorg. Når du føler deg nedstemt eller forvirret i livet, kan faktisk disse små tingene man gjør ha en stor påvirkning for å hjelpe oss med å føle oss bedre og navigere i det vi må håndtere.

Individualisert livsstil

I ayurveda er det aldri snakk om «one size fits all». Her er ingen streng diett, praksis, treningsrutiner eller vaner som passer for absolutt alle.

− For meg og min livsreise føles ayurveda så romslig, siden det gir tillatelse til å være den jeg er. Det gir så mye frihet, fordi du selv velger hvordan livet ditt skal være og hvor du skal dra. Ayurveda er en veldig individualisert vitenskap og kunst, sier Jessica.

I samfunnet ellers møter vi ofte utsagn som at «du må spise lavkarbo» eller at «crossfit er den beste treningen» og lignende. Slik er det ikke i ayurveda. Der er noen felles retningslinjer, men det handler mest om deg som individ, din helsereise og dine egne mål. Hver og en av oss er født forskjellig med ulik konstitusjon, livssituasjon, ønsker og ambisjoner. Det som er sunt for deg er ikke nødvendigvis sunt for andre. Derfor trenger vi også forskjellige rutiner og ulik praksis for å ta vare på oss selv.

Vata, pitta og kapha

Doshaene vata, pitta og kapha er viktige begreper i ayurveda. De blir brukt for å beskrive både kroppens medfødte konstitusjon, sinnets allmenntilstand og naturens sykluser. Det blir også brukt for å beskrive ubalanser som oppstår i kropp og sinn som endres over tid.

− Byggeklossene i ayurveda er de tre doshaene. Alle har alle de tre doshaene i seg, men i ulike grader og kombinasjoner. Vi starter med ideen om de fem elementene i universet, og alt i universet består av disse fem elementene: jord, vann, ild, luft og eter eller rom. Fra de fem elementene blir de brutt ned i de tre doshaene, forklarer Jessica.

Vi finner altså disse fem elementenes unike energi representert i oss selv, i form av de tre doshaene vata, pitta og kapha. Disse utgjør byggesteiner for alt i livet.

Vata-doshaet er en kombinasjon av elementene luft eller vind og eter, også kalt rom. Vataens energi beveger seg raskt og lett, og har egenskapene tørr, lys, kald og bevegelig. Pitta består av ild og vann, mens kapha består av jord og vann.

Finn din dosha

Noe av det første man gjør før man begynner å praktisere ayurveda er å finne ut hva din unike, medfødte dosha-konstitusjon består av. For å finne ut av dette, kan du lese om de ulike doshaenes fysiske trekk og egenskaper, og så kjenne etter og sjekke hvilket dosha du kjenner deg igjen i.

Det finnes flere enkle quizer på nett for å finne ut av dette, men de kan gi litt forskjellige svar. Spørsmålene handler både om hvordan du ser ut, fordøyelse, fysiske trekk, eliminasjon og fordøyelse, søvn, personlighetstrekk og hvordan du reagerer på stress. I Winderls nye bok er det en link til to tester hvor du kan finne din medfødte dosha. Generelt er det slik at jo lengre quizen er, jo mer presist blir resultatet.

− Min favorittressurs for ayurveda på nettet er banyanbotanicals.com, hvor de har to ulike quiz – én for å finne konstitusjonen og én for å finne ubalansene. Her får du også gode anbefalinger basert på dine ubalanser. De har mye bra gratis informasjon på nettsiden. Det er bare synd de ikke sender noe til Norge, sier hun.

Alle mennesker har de tre doshaene i seg i ulike grader, men de fleste vil ha ett primært dosha som de har mest av i sin medfødte konstitusjon. Her er en liten oversikt over hvordan doshaene viser seg i form av personlighetstrekk når man har sitt primære dosha i balanse.

To hovedregler

I ayurveda er det to hovedregler. Den første regelen er at likheter tiltrekker hverandre. For eksempel vil en som har mye pitta i sin konstitusjon lett tiltrekkes mot valg som styrker elementene ild og vann. Han/hun kan ha lett for å jobbe mye overtid, stresse mye, ta for lite pauser, bli fort irritert og ta altfor tøffe treningsøkter. En med mest kapha i seg, kan lett få opphopning av for mye jord og/eller vann ved at han for eksempel trøstespiser mye usunn mat, blir inaktiv eller gror fast i sine dårlige vaner.

Den andre hovedregelen er at vi skaper balanse ved å bruke motsetninger. En person med altfor mye vata i seg, blir lett ukonsentrert, forvirret, urolig, impulsiv, humørsyk, dramatisk, svevende og mangler gjennomføringsevne. Hun glemmer fort og lar seg lett overvelde, og kan slite med angst og søvnløshet. Det kan også vise seg i symptomer på kulde, tørke, vind og uro i kropp og sinn. Da trenger vi å balansere dette med motsetninger fra de andre elementene – ild, jord og vann. Det kan være noe som varmer, hydrerer, jorder og beroliger, som å drikke en kopp varm ingefærte (pitta), ta en pause fra teknologi, trekke noen dype pust og etablere avslappende kveldsritualer (kapha).

En person som får for mye ild eller pitta i seg, kan lett bli veldig sint, irritert, irrasjonell, kritisk og fordømmende. Dette kan balanseres ved for eksempel å oppsøke naturen (kapha) eller ved å begynne med en ny kreativ hobby, som maling eller dans (vata).

En med altfor mye kapha i seg kan bli lat, treg, sta og nedfor, samtidig som han lett «gror fast» i sine ting og vaner. Han trekker seg lett tilbake, isolerer seg og tyr lett til trøstespising, stillesitting og adspredelser. For å få balanse kan du dra inn mer vata- og pitta-stimulerende aktiviteter som raske spaserturer (pitta og vata), begynne med en ny, kreativ hobby (vata) eller et realistisk mål du kan strekke deg etter (pitta).

Det er mange små, konkrete ting vi kan gjøre hver dag for å komme i balanse og få det bedre. Ayurveda kan hjelpe oss ved å gi helt konkrete forslag til rutiner og valg vi kan ta i hverdagen. Valgene kan tilpasses både ditt unike dosha, eventuelle ubalanser du har til enhver tid, og de kan også tilpasses doshaenes ulike tider på døgnet og årstider. Om du vil kan du lese mer om dette i Jessicas bok, Holistisk livsstil (2023).

Les gjerne mer om Jessica Winderl på hennes nettsider: atmanyogaschool.com og jessicawinderl.com

Ayurvedisk egenpleie

Her er noen forslag til noen morgen- og kveldsrutiner for å ta skikkelig godt vare på kropp og sin, hentet fra Jessica Winderls nydelige bok om ayurveda, Holistisk livsstil.

  1. Våkne før klokken 06:00.
  2. Tøm tarm og blære på morgenen. 
  3. Vask ansiktet, skyll øynene og skrap tungen med tungeskrape.
  4. Drikk et stort glass varmt vann med sitron før du eventuelt tar morgenkaffen.
  5. Skyll tennene i olje i 5-20 minutter og masser tannkjøttet.
  6. Rens ørene med olje, helst sesamolje.
  7. Skyll nesen og ha olje i nesegangene – det gir bedre pust, forebygger tett neste og forkjølelse, hindrer virus og bakterier å trenge inn, kan lindre hodepine, dempe trykk i bihulene, gi ro, konsentrasjon og dempe overskudd av vata-energi.
  8. Bruk tørrbørste for å stimulere lymfesystemet og gi bedre sirkulasjon.
  9. Masser kroppen din med olje før du tar deg en dusj.
  10. Gjør yoga, meditasjon og pusteøvelser.
  11. Oppsøk naturen, bruk alle sansene og skru av mobilen. Vær til stede.

Kilde: Holistisk livsstil: Aktiver ditt beste liv med ayurveda (2023), Nor forlag.

Les mer:

Vil du lese mer om Jessicas spirituelle reise og yogafilosofien hun også er inspirert av, kan du lese et intervju vi gjorde med henne tidligere på medium.no: «Yogafilosofi fra Jessica Winderl: En moderne yogis forvandling». Jessicas nettsider: jessicawinderl.com og atmanyogaschool.com.


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode