Noen planter vokser på feil sted. Andre er vakre, men så livskraftige at de fortrenger andre vekster. Enkelte vekster liker vi ikke, så vi fjerner dem. Alle disse plantene kaller vi ugress. I sin bok Historier om ugress bidrar planteentusiast Knut Langeland med verdifull kunnskap om hvordan vi kan bruke ugress mer som nyttevekster for mat, te og urtemedisin.
Med støtte fra Det faglitterære fond og i et godt samarbeid med Pax forlag har Knut Langeland skrevet denne nydelige, innholdsrike boken om ugress. Boken er illustrert med herbarieark fra Naturhistorisk museum i Oslo, sammen med Langelands egne fotografier. Her får du også en lett innføring i hvordan du lager et herbarium, gjerne av ugressplanter.
Boken er aktuell i en verden hvor menneskeskapte klimaendringer truer verdens matsikkerhet og artsmangfoldet på kloden. Vi oppfordres til å jobbe mer aktivt for å få et mer variert planteliv som er gunstig både for jordsmonnet, for pollinerende innsekter og for oss mennesker som skal dyrke mat.
Knut Langeland (f. 1945) er fotograf, foredragsholder og forfatter av en rekke bøker og artikler om hager, dyrking og planter. I flere år var han redaktør av hagebladet Hagen for alle, og han har vært konsulent for Norsk genressurssenter, hvor han har bidratt til restaureringer av gamle hager og plantesamlinger. I 2008 ble han tildelt Plantearven-prisen for sin innsats for bevaring og bruk av plantegenetisk mangfold i Norge.
«Historier om ugress: Planter til nytte og glede»
Knut Langeland
Pax forlag
2023, 1. utg.