Skip to main content

Den store pannekakedagen!

Den store internasjonale pannekakedagen feires hvert år på feitetirsdag, dagen før fasten begynner i tradisjonell kristen tradisjon. Her er 10 tips til ulike måter å lage pannekaker på  ­– alt fra russiske blinisk til samiske blodpannekaker og vestlandske sveler.

Pannekakedagen faller alltid på tirsdagen etter fastelavnssøndag, dagen etter blåmandag og dagen før askeonsdag som er den første fastedagen. Den tradisjonelle kristne fasten ble betraktet som et middel til å rense sjelen og for å komme i nærmere kontakt med Gud og livets åndelige dimensjon. Fastetiden varer i 40 dager fra askeonsdag til og med påskeaften – minus søndagene, som ikke er fastedager. 

Historisk sett var feitetirsdag en festdag, og det gjaldt å få i seg mest mulig feit mat. Folk ønsket også å bli kvitt ferske matvarer som egg, melk og smør før fasten, og de lagde pannekaker for å bruke opp restene før fasten.

Pannekaker i ulike varianter finnes over hele verden, og vi har også mange ulike varianter i Norge – som sveler og lapper. Oppskriftene har variert ut fra hvilke råvarer man hadde tilgang til. Hellebakst var det mest vanlige i Norge før komfyren kom, og på hellen stekte de både lefser, flatbrød, sveler, lapper, lomper, pannekaker, små flate brød og småkaker. I dag kaller vi det takkebakst.

I Frankrike spiser de crêpes, som er tynne pannekaker servert med forskjellige typer fyll avhengig av om de er til frokost, middag eller dessert. I Russland serveres små, tykke blinis, som er pannekaker laget med bokhvetemel og gjær. De serveres tradisjonelt med kaviar, rømme og rødløk. Fra Sør-Amerika kjenner vi tortilla laget av maismel, vann og salt. Velkjente er også de amerikanske pannekakene, som er tykke og minner litt om norske sveler utseendemessig, men ikke på smak. I USA serveres de gjerne som et pannekaketårn toppet med lønnesirup.

Barna mine elsker vanlige tynne, glutenfrie pannekaker med laget av Jyttemel og litt havremel, enten det er med bacon og blåbær, jordbærsyltetøy – og gjerne noen med sjokoladepålegg eller lønnesirup til slutt. Og hvis du ikke har prøvd å lage sveler, kan jeg varmt anbefale den Norgesberømte sveleoppskriften fra fergeselskapet Fjord1.

Her er 10 fristende oppskrifter:

Spinatpannekaker er ingen dum idé for å få barn og andre kresne ganer til å spise mer grønt.
  1. Grove glutenfrie pannekaker med frø og havre (gluten- og melkefrie)
  2. Grove pannekaker med ost, sopp og bacon
  3. Spinatpannekaker (gluten- og melkefri)
  4. Proteinpannekaker med cottage cheese og havre
  5. Blodpannekaker på sjøsamisk vis
  6. Blinis, russiske bokhvetelapper
  7. Amerikanske pannekaker med lønnesirup
  8. Franske crêpes
  9. Sveler fra Sunnmøre, oppskrift fra Fjord1 (Fungerer også fint med glutenfritt mel som Jyttemel eller grov/fin Semper Mix).
  10. Byggpannekaker

Relaterte saker:

Vafler for å feire englenytt!

Kunsten å spise

14 tips til god matplanlegging

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode