Skip to main content

Var med på NAFKAM-studie: Gir grunnlag for mer forskning på healing

Torunn Anthonsen i Arendal var en av healerne som var med på det første norske legestudiet om healing i regi av NAFKAM. Studien viser at halvparten av pasientene opplevde bedring etter healing, og nå håper healeren som samarbeider både med leger og psykologer at disse resultatene kan være nok til at det blir en større, vitenskapelig studie.

I mars holdt Torunn Anthonsen foredrag om healing på Norsk Parapsykologisk Selskap (NPS) på Bygdøy i Oslo om healing, men også for å forteller om sine erfaringer med den første norske legestudien på healing som ble presentert høsten 2018.

Torunn har bodd i Arendal siden 1999, men er født og oppvokst opp i Nittedal i en familie hvor det aldri ble snakket om healing, men moren hennes holdt på henne og søsknene når de hadde smerter eller var syke. Morens hender ble varme og smertene og sykdom forsvant.

Leder i Norsk Parapsykologisk Selskap, Else Marie Nerland (tv), var veldig godt fornøyd både med foredraget og med oppmøtet da healer Torunn Anthonsen hold foredrag i foreningen om blant annet forskning på healing.

Helt frem til hun var i 20-årene trodde hun det var helt normalt at alle mammaer holdt på barna sine når de var små for å lindre smerte. Hun kalte det ikke healing, det var bare noe som var helt naturlig. Mormoren til Torunn drømte alltid om hvite hester før det skjedde ulykker, mens oldemoren som var fra Finnskogen spådde i kaffegrut.
– Derfor tror jeg det er evner fra morsiden som jeg har arvet, men jeg er den første i familien som har jobbet og trent opp evnene mine, forteller Torunn.

Under oppveksten tenkte hun ikke så mye på at hun hadde evner, men hun så ofte ansikter når hun la seg til for å sove. Først senere skjønte hun at dette var mennesker som hadde gått over på den andre siden. Senere lærte hun at det gikk an å utvikle denne evnen til å kommunisere med åndene.

Arthur Findlay College
I 2002 startet hun sin egen klinikk i Arendal som hun fortsatt driver, men som nå også inkluderer en healingskole. Tidligere jobbet hun som finansrådgiver, så det ble et stort «karrierehopp.» I tillegg har hun tatt fotsoneutdannelse, klassisk massasje og øreakupunktur for å ha flere ben å stå på. Likevel gikk healingbiten midt i bibelbeltet i lille Arendal veldig bra allerede fra starten av.

– Pasientene bare kom selv om jeg ikke hadde noe nettverk, forteller Torunn, som også har kurs i reiki-healing, men selv føler hun at intuitiv healing fungerer bedre for henne enn å bruke faste metoder. Siden 2008 har hun hvert halvår vært et par uker på Arthur Findlay College, som ligger like utenfor London.

– Her finner man de dyktigste lærerne innen healing, det spirituelle og mediumskap. Uten lærerne på denne skolen ville jeg aldri turt å stå frem med disse tingene, forteller Torunn, som lenge slet med å ha nok tro på seg selv.
– Jeg tror at alle har evner og at alle kan lære å heale, men det er som å spille piano. Noen kan nå lengre enn andre dersom de har talent for det, sier hun.

Håndplukket av Lisa Williams
Torunn ser seg selv som en evig student som alltid har lyst til å lære mer. Ett av de mest kjente mediumene i verden, Lisa Williams, har håndplukket fem elever til å bli internasjonale Master Teachers og Torunn er en av disse. Hun går nå på en ni måneders lang utdannelse hos det berømte mediet.

Torunn jobbet først i mange år som selvlært healer og tror ikke man nødvendigvis trenger å ta en lang utdannelse for å bli healer. Hun føler hun får mye hjelp fra «spirit», engler eller guider. I begynnelsen syntes hun nesten det var litt kjedelig, for når hun holdt på folk kjente hun ikke mye selv, men kundene kjente mye.

– Jeg syntes vel den gang at klarsynt og mediumskap var mer spennende, for der fikk du konkrete bevis med en gang. Jeg er i utgangspunktet ganske skeptisk, så hvis jeg ikke får bevis, synes jeg ikke det er så morsomt å holde på med. Dessverre er det ikke så lett å vise at healing virker, og jeg brukte derfor mange år på å få troen på at jeg faktisk kunne dette. Men med god veiledning og fornøyde klienter som responderte på behandlingen, ble jeg også mer sikker på meg selv etter hvert, sier Torunn, som mener at filmen om Snåsamannen gir et godt inntrykk av hvordan healing er. I filmen kommer det frem at noen blir helt friske, noen blir bedre, mens andre ikke får den bedringen de ønsker på en spesifikk plage.

Fra foredraget på Norsk Parapsykologisk Selskap (NPS) på Bygdøy i Oslo i mars 2019.

Healing er selvhealing
Healing handler ikke om mirakler, det handler om å aktivisere kroppens eget selvhealingsystem. Det finnes en rekke definisjoner av hva healing er, men ordrett oversatt betyr det «å gjøre hel». Torunn mener man kan sammenlikne det med en akupunktør som bruker nåler – forskjellen er at healeren bruker hendene for å aktivisere energisystemet.

– For meg er det som å stå under en foss av lys som strømmer gjennom hodet, toucher hjertet og går ut av hendene. Jeg føler også at det er viktig at man har et sterkt ønske om at pasienten skal bli bedre. Det må gjøres fra hjertet. Nå skjer dette av seg selv, men før måtte jeg konsentrere meg mer. Det er blitt som å slå på en bryter, forteller Torunn.
Hun har også mange barn som kommer til henne for å bli healet.

– Det er veldig gøy å heale barn fordi de er så «rene» i systemet og de kjenner masse. De kaller meridianbanene for streker og de ser farger under healingen, forteller Torunn, som har pasienter i aldersgruppen fra to uker til 80 år. I dag driver hun klinikk sammen med en nevrolog på nabokontoret, som også har sterke healingevner og er den som healer Torunn om hun trenger det.

Medisinsk klarsyn
På spørsmål om Torunn har «medisinsk klarsyn» hvor hun kan se hva som feiler pasienten selv om pasienten ikke sier det selv, svarer hun at det er ofte at hun føler ting som pasienten ikke har fortalt om.

– Det er noen healere som er virkelig gode som nærmest skanner kroppen, men det gjør ikke jeg. Men når jeg healer kan jeg plutselig bli vist noe med magen, og da spør jeg om klienten for eksempel sliter med magen, eller jeg kan stå og holde dem på hodet og plutselig får jeg smerter i høyre kne, og da spør jeg om det noe med kneet, og da viser det seg ofte at det er en skade i kneet. Men sånn som jeg opplever healing, er det en energi eller frekvens fra universet, Gud eller hva man velger å kalle det, med en høy intelligens som vet bedre enn meg hvor det er viktigst at energien skal jobbe, forteller Torunn, som mener det er mulig å beskytte seg mot negativ energi.

– Sånn er det jo for oss alle, noen løfter oss med positiv energi, mens andre tømmer oss for energi. Når man jobber som healer så har man noen teknikker for å beskytte seg. En måte er at du «lager» en glassboble rundt deg hvor det strømmer ned lys og hvor du kan sende ut lys, men stoppe det negative fra å komme gjennom. Dette kan man jo bruke både på jobb og privat, forteller Torunn.

Fysisk kropp og energikropp
Torunn er ikke så opptatt av hva man kaller energien som oppstår når man healer, men når hun holder en pasient på hodet går energien dit den skal uansett, mener hun.
– Jeg opplever at vi har en fysisk kropp og en «energikropp». Jeg jobber mest med energisystemet, som påvirker kroppen både fysisk og psykisk. Derfor trenger man ikke nødvendigvis snakke så mye sammen med klienten. Noen er stille fra de kommer til de går, mens andre snakker nærmest hele tiden. Dette tilpasser jeg til hver enkelt klient og hva de ønsker, forteller Torunn, som også benytter seg av krystaller dersom hun føler det er riktig til akkurat den klienten.

– Her finnes det ingen fasit, forteller Torunn, som har både leger som bruker henne til healing og leger som sender klienter til henne for å få healing. Derfor oppfordrer hun også andre healere til å tørre litt mer for å bli synlige.

Samarbeider med bedrift
Da hun begynte å jobbe som healer, trodde hun det var helt vanlig å samarbeide med bedrifter. Hun kontaktet derfor eletronikkbedriften Kitron i Arendal, som den gang var den største bedriften i nærområdet. Men å komme inn der var vanskelig.

Etterhvert viste det seg at noen av kundene hennes var ledere på den samme elektronikkbedriften, og gjennom disse fikk hun etter hvert jobbe der tre ganger i uka. Da hun skulle holde foredrag på Kitron for å fortelle om det nye tilbudet, var det helt fullt i kantina – det samme var påmeldingslista på de som ville bli behandlet. «Prøvetiden» på tre måneder er nå blitt til et samarbeid som har vart i 17 år. Nå er hun der bare en dag i uka, men det er fordi hun ikke har tid til mer. Torunn synes de 17 årene på Kitron har vært en kjempefin opplevelse.
– Det kan ikke være mange bedrifter som er såpass åpne, men det har vært en stor utvikling i løpet av de siste 17 årene mot en aksept for healing. Nå er ikke healing så skummelt lenger, nå er det nesten blitt litt trendy, mener hun.

Skreptisk
Torunn er likevel litt skeptisk til at kanskje ikke alle som har gått på et «helgekurs» bør drive med healing på heltid og ta imot alle slags klienter uten å ha nok kunnskap om healing, hvem og hva en kan heale, og når en skal sende klientene videre til for eksempel lege eller psykolog. Healere bør ha god kunnskap om klientbehandlinger og de skal ha tatt VEKS-kurs og blitt godkjente healere. Høsten 2018 startet hun opp en fagskole for healere i Arendal, og i april var det 20 studenter som gikk ut som godkjente healere. Elevene har da lært om healing og ulike healingteknikker, noe anatomi, fysiologi, sykdomslære, meridianlære, organuret, 5-elementsmetoden og klientbehandling – i alt 150 timer.
Forskningen

I 2013 begynte Torunn å samarbeide med psykologen Nina Nes, som selv har sterke evner. Kollegaer av Nes på lokalsykehuset i Arendal, blant dem spesialist i psykiatri og overlege ved Sørlandet sykehus, Olav Knudsen-Baas, har også deltatt. Det var Nina Nes og Olav Knudsen-Baas som tok initiativet til forskningen i samarbeid med NAFKAM i 2013.

Olav, Nina og Torunn hadde ikke forventet så mye oppmerksomhet som det ble i media da forskningen ble publisert i oktober i fjor. Før de gikk ut med resultatene offentlig, ville forskerne først publisere studien i Explore: Journal of Science & Healing, et tidsskrift som tar opp de vitenskapelige prinsippene bak og anvendelser av bevisbasert helbredende praksis fra en rekke kilder, inkludert konvensjonell, alternativ og tverrkulturell medisin. Det er et tverrfaglig fagtidsskrift som utforsker helbredende kunst, bevissthet, åndelighet, miljø og grunnvitenskap knyttet til helse. Studien ble også omtalt på en stor forskningskonferanse i Baltimore i USA. Studien er et samarbeid med forskere ved NAFKAM (Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin) ved UiT, Universitetet i Tromsø. Prosjektleder for studien var Agnete E. Kristoffersen. Overlege Olav Knudsen-Baas, som har god erfaring med healing, tok initiativet til studien.
– Det er ikke lett å få midler til en studie på healing i Norge, til det er det alt for lite midler tilgjengelig. Healingstudien har gitt et godt grunnlag for videre forskning, mener Torunn.

Les om studien her.

Betalte selv
Målet med studien var å kartlegge hvilke plager klientene kom til healer for, hvilke plager de har hatt, og i hvilken grad plagene har endret seg etter healingen. Studien viser en gjennomsnittlig selvrapportert forbedring av plagene på rundt 50 prosent. Det er ganske mye etter kun fire behandlinger. De som var med på studien betalte selv for behandlingen som koster 800 kroner per behandling. At klientene betalte selv var en av grunnene til at det gikk an å gjennomføre studien. 101 ble spurt om å være med, 1 sa nei, og noen få droppet ut i løpet av studien av forskjellige grunner.

Studien er en observasjonsstudie, som vil si at forskerne observerer det pasientene allerede gjør uten å gripe inn. Pasientenes plager og i hvor stor grad de var til hinder for aktivitet og velvære ble rapportert før første behandling og etter siste behandling. Deretter ble endringene målt og rapportert.

Bivirkninger
Forskningen viser at de fleste som bruker healing er i aldersgruppen 40+, som nok henger sammen med at det er dyrt å gå til privat behandling. Åtti prosent var kvinner og mange av disse hadde hatt kroniske plager i over fem år. Typiske symptomer var smerter, utmattelse, angst og depresjon. Studien sier også noe om familieøkonomien, siden dette kan påvirke hvem som bruker healing. I tillegg var det også spørsmål om bivirkninger etter behandling. De fleste som opplevde at de fikk bivirkninger, rapporterte at de ble trette. Noen fikk forverret tilstanden det første døgnet og noen fikk hodepine, noe som for øvrig er vanlig i mange typer behandlinger.

– For meg er dette et tegn på at kroppen begynner å jobbe, mener Torunn. – Jeg har aldri sett på en forverring det første døgnet som en bivirkning, men det er likevel fint at forskerne ville ha det med. Jeg har jo selv lært mye av å være med på studien. Noen ganger ser du en klient en gang og så ser du ikke mer til vedkommende. Da tenker jeg noen ganger at det rett og slett ikke hjalp vedkommende, men det kan jo være fordi de ble friske etter bare en behandling.

Håpet til Torunn er et det en gang i fremtiden vil være mulig å få dekket deler av behandlingen av det offentlige.
– Jeg har selv en fot i healingverdenen og en fot i den medisinske verdenen. Jeg er ikke negativ til vanlig medisinsk behandling og jeg ville ikke levd hvis det ikke var for medisinen. Men der vi kan bruke naturlige ting, så er jeg for det.

Les mer på torunnanthonsen.com

Dette er Torunn Anthonsen:
Medlem av Norges Landsforbund for homøopraktikere.
Registrert og godkjent healer i Det Norske Healerforbundet.
Etablerte Torunn Anthonsen Healing i 2002.
Utdannet Soneterapeut ved Vestegnens Zoneterapi i Danmark, 2002.
Studert mediumskap, healing og psychic art ved anerkjente Arthur Findlay College UK, 2008 – 2018
Forskning på healing i samarbeid med NAFKAM og Sørlandets Sykehus, 2014 – 2018
Etablerte Healingskolen i 2018. Fagskole for yrkeshealere.
Studerer International Master Teacher hos Lisa Williams fra 2019.
Holder kurs og foredrag både for private og bedrifter.
Har siden 2003 ukentlig behandlet ansatte ved bedriften Kitron AS i samarbeid med bedriftshelsetjenesten.


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode