Skip to main content

Fra angst til oppvåkning

Spirituell veileder og foredragsholder Øystein Rabbe slet med angst i mange år, og søkte karriere og selvutvikling for å ordne opp i livet sitt. Men det var først da han begynte å søke innover, at livet snudde for alvor. Nå retter han kritikk mot tradisjonell terapi i behandling av angst.

Tekst og foto: Ylva Lorentzen

Å ha angst er ikke nødvendigvis noe negativt, for det peker på noe i deg som holder på å våkne, mener Øystein Rabbe. Han har over ti år med TV-jobbing bak seg. Han har også jobbet som healer og er i gang med å sette sammen et tilbud som skal hjelpe mennesker som sliter med angst. Tilbudet innebærer kurs og workshops samt én-til-én-konsultasjoner.

Han mener at det ikke hjelper å rasjonalisere de mentale historiene til å bli bedre, for traumet sitter ikke i hodet – det befinner seg i det ubevisste og manifesterer seg i kroppen og nervesystemet. Øystein har utforsket mange ulike behandlingsmetoder og stiller seg kritisk til psykologien, som han mener ikke håndterer angsten på en helhetlig måte.

Ønsket å være for seg selv

Øystein vokste opp i Sauda, og var en beskjeden gutt i oppveksten.
− Da jeg gikk i 6. klasse, husker jeg at jeg skulket skolen fordi det var så vanskelig. Jeg gikk rundt i skogen rundt skolen og regnet ut hvor mange år det måtte gå før jeg kunne flytte derfra og være for meg selv. Det var veldig vanskelig å forholde seg til omverdenen. Det fulgte meg igjennom hele oppveksten, det at ting var skummelt, og at det var vanskelig å passe inn.

Først da han var i 20-årene, da han hadde jobbet i TV en stund og truffet et menneske med diagnosen angst, forsto han at det var angst han hadde. På dette tidspunktet var han allerede søkende og ønsket å endre livet sitt. Han henvendte seg til selvutviklingsbransjen og dro på seminarer og workshops. På vei hjem fra Tony Robbins-seminar i USA, hadde han med seg mange nyttige verktøy i bagasjen og opprettet snart eget selskap innenfor TV-produksjon.

Gjemte seg bak jobb

Jobb og karriere var Øysteins viktigste drivkraft i livet, men det var også noe som var viktig for å dekke over all usikkerheten han egentlig bar på.
− Hele identiteten min var bygget på at jeg var han TV-fyren. Jeg satset alle kortene mine på det, fordi det var konkret og der fikk jeg til noe. Men så fikk jeg en innsikt om at uten denne identiteten visste jeg ikke hvem jeg var. Jeg skjønte at Øystein var noe mer. Disharmonien mellom disse to delene av meg ble etter hvert så stor at jeg møtte veggen, og jeg var nødt til å gå innover i meg selv.
Snart gikk selvutvikling over til å bli en åndelig søken.

Vi ønsker å vokse
For Øystein handler det åndelige først og fremst om vekst og transformasjon.
− Noen tenker at det å bli spirituell er et steg bakover, til å bli overtroisk. Men egentlig er det en bevissthetsøkning. Det er et naturlig ønske vi alle bærer på, om å vokse og bli mer. Når vi streber etter å skaffe oss masse ting i det ytre, så peker det egentlig på et dypt ønske i det indre om å vokse, forklarer Øystein.
Han opplever at hvis man ønsker å heve bevisstheten sin, må man anerkjenne sin egen bagasje med traumer man har samlet opp i løpet av dette livet og tidligere liv.
− Måten vi forholder oss til virkeligheten på, er at når vi opplever noe vi ikke er i stand til å håndtere, så pakker vi det inn og putter det i ryggsekken.
Denne ryggsekken bærer vi med oss hele livet, og vi kan skyve den foran oss en god stund, men før eller senere må vi møte den.

«Styggen på ryggen»

− Jo mer bagasje du har, jo mindre kapasitet har du til å utfolde deg i livet ditt. Og jo flere «viktigperer» du har i hodet, jo flere «styggen på ryggen» har du, liksom. Hver gang du opplever noe du ikke klarer å håndtere, får du en medpassasjer til som du må passe på, sier Øystein.
Medpassasjerene er der for å beskytte deg fra den bagasjen du enda ikke har turt å se på. Øystein er overbevist om at hvis du vil vokse, må du møte disse medpassasjerene for å høre hva de har å si.
− Hvis du har lyst til å bidra og hjelpe verden, så er eneste måten å gjøre det på å ta vare på deg selv først. Vi vender oss gjerne utover fordi vi ønsker å hjelpe og ikke ha dårlig samvittighet. Men det virkelige bidraget er å rydde opp i eget blomsterbed først, slik at du har noe å komme med der ute og ikke bare spiller ut det samme gamle mønsteret på nytt og på nytt.

Ingen lidelser er kroniske

Øysteins opplevelse av de fleste vanlige behandlingsformene vi har, enten det er psykologien, NLP eller hypnose, er at de primært handler om å jobbe med historiene om angsten, framfor å gå inn i smerten som ligger bak den.
− Min opplevelse er at tradisjonell behandling ikke blir helhetlig fordi den ikke vil gå inn i de mørke aspektene av psyken vår. Man kan ikke vokse uten å anerkjenne hele seg selv, også det som er vanskelig.
Sammen med psykologen jobber du med innpakningspapiret til angsten, for å finne en historie om den som det er lettere å leve med.
− Mye av den tradisjonelle behandlingen dreier seg om det mentale aspektet. Den fokuserer mer på referansesystemet ditt, til hvordan du forholder deg til virkeligheten. Men den er ikke så opptatt av virkeligheten i seg selv, sier Øystein.
Øystein tror ingen lidelser er kroniske.
− Alt i eksistensen er i forandring hele tiden. Lidelsen er når vi prøver å holde igjen i det gamle. Blir vi for opptatt av at lidelse er kronisk, skaper vi heller ikke rom for å bli friske. For å bli frisk er ikke å gå tilbake til noe som var, men å være åpen for noe nytt som er større og mer enn det vi var i går. Livet ønsker å bli mer og vokse, og vi er en del av livet.

Ikke hold fast i angsten

Noe av det vanskeligste ved å jobbe seg igjennom angst er at angsten blir en del av identiteten din.
− Hvis du har angst og ønsker deg et bedre liv og det ikke skjer, så er grunnen at du ikke er villig til å endre det. Du er ikke klar for å gi slipp på offerhistorien om hvordan det er å ha angst, forklarer Øystein.
Samtidig blir det vanskelig å finne løsninger som kan hjelpe deg, fordi identiteten din eller sinnet ditt er begrenset. Øystein opplever det som at når det blir mindre viktig å kvitte seg med angsten, er du på rett vei.
− Den største innsikten jeg hadde på veien ut av angst, var at jeg på et tidspunkt skjønte at jeg måtte se på meg selv som et helt menneske, og da så jeg at angsten var en identitet jeg holdt fast i. Du kan ikke bli kvitt angst uten først å gi slipp på historien eller identiteten om at du er en med angst, sier Øystein.

Vanskelig å finne løsninger

Øystein forklarer at om man har sosial angst, så kan man av og til glemme den fordi man opplever glede i øyeblikket og kanskje tar mer plass enn man vanligvis gir seg selv lov til. For mange vil det å omfavne alternative behandlingsmetoder mot for eksempel angst være vanskelig fordi identiteten din ikke gir deg lov til det.
− Du vil alltid begrense din egen tillatelse til hva du får lov å oppleve i forhold til hvem du tror du er. Derfor vil du aldri være i stand til å se noe du ikke er åpen for å se. Når løsningen din er å finne svar innenfor det du tror du allerede vet, så er du ikke i stand til å ta imot nye innsikter eller en ny forståelse utenfor din nåværende forståelse av deg selv og hva som er mulig, sier Øystein.

Angst er oppvåkning

Øystein mener at angst og andre psykiske lidelser egentlig er symptomer på noe i deg som holder på å våkne.
− Du har spilt spillet lenge og prøvd å være som de andre. Men du har på en måte spilt det ut, til et punkt hvor du ikke klarer det mer. Det som skjer, er at du holder på å få kontakt med ditt høyere potensial. Så det er egentlig et tegn på at du er i oppvåkning. Og det føles nesten som voksesmerter. Livet ditt har gått ut på dato, og du er klar for neste nivå.
Om man har fått diagnosen angst og ikke er i stand til å fungere normalt i samfunnet, kan det fort bli en vond situasjon som kan innebære mye skam, skyldfølelse og følelsen av å være mislykket.
− Hovedmålet ditt blir å komme deg tilbake til samfunnet så fort som mulig, så du kan være med å bidra som en god samfunnsborger. Mens det du egentlig trenger, er å skape rom for deg selv hvor du får tid og lov til å møte det som trenger å bli møtt, sier Øystein.
Han peker på at for mange mennesker som nærmer seg et nytt nivå av virkelighet, hvor angsten er på sitt verste, blir prosessen avbrutt av medisinering og psykologbehandling, framfor å bli møtt med forståelse og rom til å kunne gå inn i det som prøver å forløse seg.

Å være klar for å dø

Øystein mener at det vi egentlig er redde for når det gjelder det å møte angsten, er døden. Det er skummelt å komme til det punktet hvor du tror du skal dø.
− Men når du klarer å stå i det, så er det der transformasjonen skjer. Døden er det øyeblikket hvor du aksepterer følelsen og tar imot livet.
En av de første intense åndelige opplevelsene han hadde, var en opplevelse i skogen.
− Jeg gikk igjennom noe veldig vondt og hadde ikke noe annet sted å gjøre av meg, så jeg gikk i skogen, til tross for at det var skummelt å ikke ha noe å distrahere seg med, forteller Øystein.
Han opplevde at han ble guidet til et åpent sted i skogen, langt fra stien.
− Dette stedet var skapt for meg der og da, og jeg skjønte at her skulle jeg legge meg ned for å «dø».
Opplevelsen ble en av hans første møter med den universelle morskjærligheten. Han overga seg inn i det aller vondeste – uten å forfølge historiene. Og igjennom det fikk han en dyp tillit til universet.
− Det er som når du kommer hjem til moren din og gråter, og hun ikke ber om en forklaring. Det er bare greit, du blir omfavnet, og du får oppleve kjærligheten du aldri fikk.

Ta ansvar for ditt eget liv

Ved siden av tilliten han har fått til alltid å bli tatt vare på uansett hvor vanskelig ting føles, har Øystein også blitt veldig opptatt av at det er viktig å ta ansvar for sitt eget liv. Ikke nødvendigvis ved å jobbe masse i en viktig jobb, men ved å få kontakt med hjertet.
− Det er du selv som må møte opp. Du kan ikke skylde på noen andre, om det er historiene dine, familien din eller psykologen din. Historiene vi bærer på, er til for å vise oss noe i oss selv. Og der kommer ansvaret inn. Når du er klar til å vokse, så er du klar for å se på såret eller bagasjen som ligger under historien.
Det er en transformasjon som skal skje, hvor man skal bli den neste versjonen av seg selv. De som har angst, er veldig nær denne transformasjonen.
− Men man kan ikke «dø» før man er klar. Og man må åpne opp for å ta imot hjelp og kjærlighet. Og i prosessen, så husk at alle følelser er lov, sier Øystein.

Øystein Rabbe:
• har en YouTube-kanal som heter «MESTERVERK». Her snakker han om spirituell vekst og tar opp temaer som angst, lykke og kreativitet.
• holder kurs om angst i mars.
• tilbyr én-til-én-konsultasjoner med angstveiledning.

    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode