Skip to main content

Når livet er på vrangen

Fra tid til annen går livet oss imot. En eller flere pyton ting skjer samtidig og det kjennes som vi svømmer motstrøms. Man føler seg tom, lei, irritert, sint og utålmodig. Hvordan kommer vi oss gjennom det og videre?

Tekst: Trine Åldstedt   Foto: PathDoc/shutterstock.com, baki/shutterstock.com, joy_stockphoto /shutterstock.com

Samlivsbrudd, omorganisering på jobben, konflikt med venner eller familie, vaner du ikke greier å snu og for mange plikter som aldri tar slutt… Når livet går imot oss, hva er den beste måten å komme seg videre på?

Offer eller ansvar

Det er to grunnleggende måter å håndtere livet sitt på. Den ene er å være i offerrollen. Da skyller alle hendelser inn over oss og vi har lite eller ingen påvirkning. Som offer er det synd på oss, ting er urettferdig, og det som føles galt, er for det meste alt og alle andre. Om den og det hadde vært sånn og slik i stedet, da hadde det vært annerledes. Da kunne du også ha lyktes eller mestret eller vært glad.

I denne tilstanden har du null påvirkning, ingen kraft eller ressurser til å lede eller sikre hvordan du har det eller hva du har. Du er prisgitt skjebnens luner. Du leter etter unnskyldninger og forklaringer som støtter din stakkarslighet.

Motsatsen er å ta ansvar. Det er å møte livet, hendelser og andre med en grunnholdning, og deretter handle på det. «Hva av dette er mitt? Hva kan jeg lære? Hva kan jeg gjøre nå som er bra? Hvordan kunne jeg gjort det annerledes? Hva kan jeg gi? Hvordan vil jeg ha det i stedet for?»

Det er å ta ansvar. Det er å sørge for å leve sterkt. Det er å vokse, lære, forstå, bli klokere og rikere dag for dag. Det er også å ha et godt liv. Men det koster deg engasjement og en våken tilstedeværelse.

Når du gjør det, vil du merke at du elsker dypere, forstår bredere, får rikere relasjoner, ler mer, ser og oppdager flere muligheter og får flere tilbud. Høres det fristende ut?

Skam

Selv om vi tar ansvar og gjør så godt vi kan, kan ting likevel gå dårlig. For eksempel kan kjæresten slå opp eller du blir overflødig på jobben. Fordi vi tar ansvar, har vi ingen å skylde på. Betyr det at det er vår feil? Nei, absolutt ikke. Er det et nederlag? Muligens. Er det læring? Helt klart.

Det dummeste er å ta slike hendelser personlig gjennom å føle skam. Skam er en snodig greie. Den har aldri hjulpet noen, men har helt og holdent negativ effekt. Det er ingen læring, forståelse, kjærlighet eller vekst som vokser fra skam. Ingenting.

Det eneste du får er vondt, mørke inni deg og mindreverd. Og foran deg er framtidige valg som preges av skammen. Du vil si nei til ting fordi du føler deg mindre enn bra nok. Du vil si ja til ting du tar til takke med, fordi du ikke er verdt mer.

Derfor er skam uaktuelt og noe du skal gjøre noe med ! Og faktisk er det relativt lett. Fordi skam hater å bli satt ord på. Skammen kan bare eksistere når den er usagt, hemmelig og udefinert. Og deri ligger nøkkelen din. Som trollene som sprekker i lys, gjør skammen også det.

Sett ord på det

Kontakt den vonde følelsen og kast lys på det som skjedde gjennom å sette ord på det. Erkjenn det vonde du føler inni deg for deg selv. Tør å være sårbar nå, selv om det føles skummelt. Det er det som virker!

Så velger du deg en person du stoler på og snakker ut. Er det et for stort steg å gå rett til en annen og prate, bruk en dagbok eller journal og skriv ned tanker og beskrivelser for deg selv først. Men deretter snakker du. Det er først da trollet virkelig sprekker.

Vær også oppmerksom på at følelser kommer og går. Hengende fast blir de først når vi fortrenger, tviholder på eller dyrker dem. Gjør vi det, former de oss sakte i sitt bilde. Tenk bare på hvordan hun som var så bitter og sur og alltid snakket om det fæle som hadde skjedd så ut!

 Ingen kan få deg til å føle deg dum, avvist eller tråkket på, med mindre du lar dem.

Husker du den jobben du fikk skryt og godord for, men hvor du selv følte det kunne vært enda bedre og endte med å fortelle om manglene til svar? Husker du den dagen du følte deg så stygg på håret? Og så fikk du kompliment på hvor fin du var, men det hjalp liksom ikke? Du følte deg likevel stygg og ditt svar handlet om hva som var stygt?

Det som skjedde, var at det du tror på selv var sterkere enn komplimenten. Våre indre virkeligheter, våre troer om oss selv og andre, styrer oss.

«Vi vet selv best», også når det gjør oss mindre enn godt eller stjeler fra oss. Vi gjør det automatisk gjennom måten vi tenker på – våre mentale mønstre.

Utseende og jobb er én ting, men dette skjer også på følelsesplanet. For eksempel om noen sier de elsker deg og du inni deg ikke helt greier å tro på det, fordi du føler deg mindre enn bra nok. Det er samme greia. Vi er slik på både vondt og godt, automatisk preget og uten å være bevisst det.

Dumt, sier du. Synd, sier du. Ja, og helt bortkastet. Det er mulig å gjøre noe med det. Vi kan endre reaksjonsmønstrene våre, og heller åpne opp og tillate det gode å komme inn. Om vi jobber med tankesettet vårt.

Noe å tenke på?

Å tenke og handle annerledes

Er du enig med meg i at vi har mer i oss enn vi er i dag? At vi kan endre oss? Da vil læringen og inspirasjonen her bistå deg. Gjennom ekspertise i NLP og coaching gir jeg deg verktøy som frigjør ressurser og gjør deg til leder. Ledestjerne. Selvleder. Det er gjennom måten du leder deg selv på, hver eneste dag, at du legger grunnlag for den og det du er.

Det betyr at du også selv må ta ansvar for det som er fra før. Og for å møte opp. Komme tilbake og ta i bruk det du lærer. Gjøre det. Det er det som trengs. Og så lenge du har fem sanser, og følger stegene i tipsene, har du alt du trenger for å få det til.

Det første vi gjør når vi vil ta tak og ha endring, er å forutsette at vi selv styrer vårt sinn og dermed våre resultater. At vi og vi alene har ansvaret, og kun vi alene kan gjøre noe med det.

Dette er en hard pille å svelge for noen. Det er lettere og mer behagelig å være offer for andres handlinger. At de dummingene bærer skylden. Men det er strake veien inn i dødens dal for både frihet, livsutfoldelse, vekst og glede.

Bare ved å ta ansvaret selv har vi et reelt valg. Bare gjennom å ta eierskap til vår situasjon kan vi gjøre ting annerledes. Ellers er vi rene offer, prisgitt ting vi ikke rår over, en dupp som gir bort kraften sin til andre, og hvem vil være det? Du?

En måte å finne ut om du tar ansvar eller er offer på er gjennom å tenke deg om og se tilbake på hendelser i livet ditt. Sett ord på hendelsene som om du skulle fortelle dem til meg. Så lytter du på deg selv mens du forteller. Ser du din rolle og at du hadde valg? Eller er det kun alle andre som tok feil og var dumme?

Er det områder i livet ditt i dag du ønske å endre? Har du vaner eller mønster som gjør deg til en annen enn den du vil være? Ønsker du å kunne gå rundt i hverdagen og føle deg vel uten grunn?

En kjemikaliefabrikk

Kroppen og hjernen er en kjemikaliefabrikk. Vi styrer kjemikalieproduksjonen gjennom hvordan vi håndterer tanker og følelser, hva vi spiser, hvordan vi ter oss fysisk, samt hviler. Spiser du næringsfattig fastfood, får din eneste trim gjennom turen fra sofaen til kjøleskapet og i det store og hele snakker negativt til deg selv, produserer du temmelig søplete kjemikalier i fabrikken din. Og når vi vil endre produksjonsrekka, kreves en jobb.

Når smerte driver oss

Mennesket beveger seg til behag og bort fra smerte. Intuitivt og fra naturens side. Det er sånn vi er. Vi vil ha det godt. Vi gjør det automatisk og gjennom reflekser. I tillegg følger vi også minste motstands vei. Du kan si vi er late.

I praksis betyr ikke dette at vi nødvendigvis eller alltid har det bra, men det betyr at vi forbinder større smerte med å endre eller gjøre ting annerledes. Så da opprettholder vi mønsteret og vanen. Helt til smerten eventuelt blir for stor. Og når den blir det, er vi kommet til et punkt hvor vi sier: Stopp! Nok er Nok!

Dette skjer i relasjoner, det skjer i jobber, det skjer i situasjoner med sterke følelser. Smerten som holdt oss tilbake, har blitt en startknapp med en enorm kraft.

Stopp opp litt her

Gå inn i din kjemikaliefabrikk. Se, hør og føl på hva og hvem du er. Forstørr alt det som er mindre enn bra. Ta fram lupen og mesk deg i de ekle detaljene. Gi gass. Hvor nakent kan du tillate deg å konfrontere hvor fælt det er? Tenk at du fortsetter sånn. År etter år, se hva det gjør deg til, hva du mister av livet og den du kunne vært! Er det nok nå?

Nok er Nok-punktet er magisk. Vi går videre. Vi endrer oss. Bare sånn, på et blunk! «Dette vil jeg aldri oppleve igjen!» Vi flyr av gårde til ny adferd, nye valg, ny normal.

Nytt kvalitetsvalg

Det du kan kvalitetssikre og utfordre, er hva du flyr videre til. De som for eksempel får nok av røyk og begynner å snuse eller spise, har startet en ny etappe av adferd som vil lede dem til et nytt smertepunkt litt lenger nede i veien. En ny tilstand og et resultat de vil bort fra.

Om du derimot gjør et kvalifisert valg på øverste hylle og ønsker deg noe du vil ha og som fortsetter å gjøre deg godt, vil du opprettholde motivasjon for målet. Du vil ha driv til å nå dit om du ikke er der enda, og du vil orientere deg tilbake om du faller ut av sporet eller vanen. Du vil forbli der.

Synes du dette er spennende? Vil du vite mer om hvordan kroppen og hjernen fungerer, sånn at du kan spille på lag med deg selv og få den hverdagen du ønsker deg? Handle på tipsene her, gjør og gjør, da vil erfaringene og erkjennelsene fra erfaringene vise deg vei.

Endring i vaner krever litt

Kroppen og hjernen vår er formbar, og kjører sine mønster når vi har trent dem inn. Det gjelder både dårlige og gode vaner. Når du vil gjøre endringer i vaner, gjelder det å holde ut til nye mønster er trent inn.

La oss si at du vil i gang med trening. De største heltene i joggesko er de utrente. For det koster å komme i gang med fysisk trening når vi er ute av form. Det er hardt og tidvis vondt! Selv for de som er sterke, trente og motiverte, vil det alltid være hardt å presse kroppen. Det koster å holde seg i form, bygge muskler, øke utholdenhet og skape helse.

Oppskrift til å holde ut når du vil gi opp

Her er en formel for å komme deg gjennom de vondeste partiene. Til å fortsette når kroppen skriker «Nei, nå gidder jeg ikke mer!». Du vet, når det enkleste i verden hadde vært å slakke av, sette seg ned, henge framoverlent og gjenvinne pusten.

Lag deg en indre seiersstemme! Den kan si noe sånt som:

  • ·       Jeg gir meg aldri!
  • ·       Jeg har underlaget, jeg kan greie dette.
  • ·       Jeg vokser og blir bedre tak for tak.

Si det høyt, klart og tydelig inni deg. Gjenta igjen og igjen.

Jeg bruker disse tre selv. Den første setningen er helt rå. Jeg gir meg aldri!Og jeg gjør ikke det. Gjennom livet har jeg hatt mange trøkker, mange korsveier, mye vondt, sorg og stress. Å gründe en business, å oppdra barn, å leve i et forhold, å være et ålreit menneske, å hjelpe andre hver dag som jeg gjør, det koster. Selv om det selvsagt også gir masse, så koster det. Jeg kan ikke telle hvor mange ganger jeg har sagt til meg selv, når jeg var sliten, lei eller usikker: Jeg gir meg aldri! Det har jeg heller ikke gjort, og på sett og vis vil jeg si jeg har kommet langt med denne oppskriften.

Den andre setningen er også rå. Jeg har underlaget. Når jeg hører meg si det, så må hjernen ta ordene innover seg, og når den gjør det, så vet jeg at jeg klarer det. Jeg har jo trent jevnt og godt i mange år nå, det er sant. Klart jeg har underlaget. Og jeg har da stått eller sittet eller løpt eller ligget i vantro uendelig mange ganger, og fått bevist at jeg har mer inne enn jeg tror. Jeg har underlaget!

Den siste setningen er skikkelig glisegod. Jeg vokser. Umiddelbart ser jeg rett inn i musklene mine, lungene mine, speilbildet mitt, meg selv når jeg vandrer av gårde. Jeg ser framtiden min. Det jeg sitter der og sliter etter. Det jeg jobber for og vil ha. Jeg vokser!

Denne lille treningsstrategien, oppskriften på å holde ut når du vil gi opp, er supereffektiv. Den gir deg en grunnholdning i nuet, henter styrken fra historien din og maner fram goder du vet du vil ha framover, trigger deg til å se målet, det du gjør dette for. Test den ut og del dine erfaringer, så tenner du en gnist i andre også. Det er like givende for andre at du deler dine lure knep, som at du har glede av få mine.

Lek også med andre setninger eller ord, kanskje finner du noe som støtter deg mer. Du kan starte med å stille deg spørsmålet: Hva er min sterkeste egenskap? Hva mer har jeg som er sterkt som hjelper meg i denne situasjonen? Noter deg svarene, velg ut tre og lek med rekkefølgen.

Begynn før du er klar

Nå har vi vært innom flere aspekter og muligheter for å ta tak og forme et sterkt liv. Så når skal du ta tak og begynne?

«Kjære Trine, kan du hjelpe meg? Jeg kommer ikke i gang med prosjektet mitt. Jeg føler meg usikker og redd, og selv om jeg har gjort så godt jeg kan, føler jeg det kunne vært bedre. Jeg er redd det ikke er bra nok.»

Dette hjertesukket kom fra en kvinne jeg kjenner som dyktig og kvalitetsbevisst. Sett utenfra er hun grundig og god. Men inni seg tviler hun og er redd. Redd for å ikke være bra nok, for å bli avvist, latterliggjort eller virke dum når hun skal vise fram drømmen sin. Drømmen som betyr så mye for henne og som hun håper skal bli hennes jobb og inntektskilde. Er det ikke typisk?

Fakta er at vi aldri er helt klare eller får levert helt 100 prosent. Det er alltid et forbedringspotensial. Utviklingsmuligheter. Noe som kan være bedre. Det vil også alltid være noen som liker ting litt annerledes, eller kanskje ikke er interessert i det hele tatt. Og det vil alltid være noen som både liker og er interessert.

Skal vi gjøre noe nytt, åpne opp og stille oss sårbare, er det normalt å kjenne frykt og utrygghet. Klumper i magen, hemninger og tanker om fiaskoer og «nei», det betyr i bunn og grunn bare én ting. Du er normal, og det er helt ok.

Løsningen er enkel. Gjør det likevel! Begynn før du er klar til og med! Du blir aldri helt klar uansett. Gjør det. Evaluer og ta tilbakemelding, juster og fortsett. Dét er veien til suksess.

1.     Gjør

2.     Evaluer

3.     Eventuelt juster

4.     Fortsett

Er du så heldig å ha en drøm og har jobbet med den, begynn før du er klar.

Gjør deg også opp status og tenk framover. Evaluer situasjonen: Hva er bra med dette? Hva har jeg lært? Hva vil jeg ha med meg videre? Hvordan vil jeg ha det framover? Bruk tid med de som gir energi – positive, engasjerte og gode folk du trives med, som får deg til å føle deg vel.
HUSK:

1.     Ta tømmene og led, ta ansvar!

2.     Velg deg noen du stoler på og drep skammen umiddelbart gjennom å sette ord på den.

3.     Ta vare på deg selv. Spis sunt, beveg deg og vær fysisk aktiv. Du trenger ikke å løpe Birken, men rør deg.

4.     Bestem deg for hvordan du vil ha det. Sett deg mål og lag en plan. Evaluer jevnlig.

5.     Vær oppmerksom på hvem du tilbringer tid med, velg dem som gjør deg godt og gir energi.

6.     Gjøre, gjøre, gjøre. Du kan ikke tenke deg til endring eller resultater.

7.     Sannhet og læring er en følelse. Når du har gjort, vet du.

8.     Begynn før du er klar.

9.     Del, lag deg en heiagjeng og meningsfeller som deler, inspirerer og gjør ting sammen.

Om artikkelforfatteren:

Trine Åldstedt har mange års erfaring med NLP, hypnose og coaching, og er leder ved NLP- og coachingskolen MetaResource, som hun grunnla i 2004. Skolen er godkjent av The Society of NLP og Richard Bandler, som medgrunnlegger av NLP. I flere år har Trine også undervist ved andre NLP- og coachingskoler, i tillegg til å drive egen virksomhet innen kurs og coaching. Åldstedt er medforfatter av NLP-boken «Alt sitter i hodet» (2009). Nettside: www.metaresource.no. Blogg: www.trinealdstedt.no


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode