Asparges kalles «grønnsakenes konge» og har blitt som både mat og medisin i årtusener. Nå må du se etter nydelige bunter med norsk asparges i butikken. Sesongen er kort, den varer bare til Sankthans og knapt nok det.
– Gled deg, det beste vårtegnet har poppet opp. Nå høstes den norske aspargesen. Flott håndarbeid utøves. Hver og en asparges skjæres, og buntes, for hånd. Du finner dem i butikkhyllen nå så det er bare å nyte herligheten, forteller kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Asparges er en veldig god kilde til fiber og det basiske mineralet kalium. Den er full av antioksidanter som beskytter kroppen din mot frie radikaler, blant annet asparaptin som bidrar til å senke blodtrykket. Den skal også være veldig god for nyrene og urinveiene, og inneholder også vitamin A, C, E og K, jern, folat og krom – et spormineral som forbedrer insulinets evne til å transportere glukose fra blodet til celler.
Les mer om helsefordelene ved asparges her: 11 gode grunner til å spise mer asparges
1000 dager fra såing til første høsting
Fra et aspargesfrø settes i jorda går det cirka 1000 dager (altså 3 hele år), til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år. Asparges er en staude og titter opp igjen av jorda når varmen smelter snøen bort. Etter sankthanstider får planten stå å vokse seg til en stor og frodig busk, på opptil to meter, som igjen bidrar med ny næring til neste generasjon.
Les om hvordan du kan dyrke asparges her: Asparges – dyrkeguide
Forskjellen på grønn og hvit asparges?
Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den hvite danner da ikke klorofyll og forblir hvit.
Det er en liten og eksklusiv produksjon av hvit asparges hos Hvasser asparges i Vestfold.
– Foreløpig er det begrenset hvor mye vi kan høste av våre hvite aspargesplanter. De er unge ennå og må få vokse seg store ett par år til, før vi kan øke høstingen, forteller Bernt Freberg på Hvasser asparges.
– Den grønne aspargeshøstingen har startet for fullt hos oss nå, sier han, og legger til at Hvasser asparges vant prisen for «Årets Grønne» i Det norske måltidet i 2021. Det er vi stolte av. Kvaliteten er på topp også i år, forsikrer han.
Kokkens aspargestips
Du trenger ikke å skrelle den norske grønne aspargesen.
– Det enkleste og kanskje det beste du kan gjøre med asparges er å gi den et dypp i kokende vann med litt salt og gjerne litt sukker, og servere den med hollandaise eller urtesaus, eller bare som den er. Den hvite trenger litt mer tid. Litt sukker i kokevannet gjør at aspargesen beholder sprøheten sin og at den herlige nøtteaktige smaken kommer ekstra godt fram.
Asparges er ypperlig på grillen. Legg den på tvers på grillristen noen få minutter og server den med revet parmesan. Nydelig som forrett eller hovedrett, eller som garnityr til middag. Asparges kan gjerne brukes på pizza, i risotto, pai, suppe og omelett, sier Toril om sin favorittgrønnsak.
Her er flere tips:
Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt og frisky.no/asparges