Vafler for å feire englenytt!
Feir vaffeldagen den 25. mars med fruktige og interessante smaker. Med revet frukt og grønt i røra får du en spennende og ny vaffelrøre til heder og ære for «vårfruesdag».
– Har du røren klar i kjøleskapet er det lett å steke opp noen plater du kan ta med i sekken på tur. Nå som våren begynner å titte frem er det supert å kunne nyte naturen med noe godt på lur, mener matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og frukt.no.
Vafler har en lang tradisjon i Norge, men da de først kom til oss tidlig på 1700-tallet var de ikke vanlig husmannskost. Ingrediensene var så dyre at vaflene var forbeholdt bryllup.
Vaffeldagen har trolig en svensk opprinnelse. Den 25. mars er dagen da jomfru Maria fikk budskapet om at hun var gravid med Jesus fra engelen Gabriel, sies det. Dagen ble kalt «vårfruesdag» da det denne dagen er nøyaktig 9 måneder før vi feirer jul og Jesu fødsel, og den ble feiret med kakespising. Kakene ble til vafler og på folkemunne ble dagen senere kalt «våffeldagen» i Sverige, og dermed nå «vaffeldagen» i Norge.
Vafler med frukt, bær og grønt
De fleste av oss feirer nok ikke vaffeldagen fordi Jesus kom i magen på Jomfru Maria, men kanskje mest fordi vi synes det kan være en god anledning til å spise vafler! Og vafler er godt, spesielt vafler med litt ekstra næring. Du kan fint mose grønnsaker, bær eller frukt i vaffelrøra for å gi den en ekstra piff av smak, farge og godhet.
Bringebær eller andre bær kan moses inn med en stavmikser i melka til å begynne med, før du har i resten av ingrediensene. Det gir god smak og en spennende rød eller lilla farge som er populært blant store og små. Epler kan du også rive opp på rivjern først å ha i den glatte røren.
Grønne vafler får du ved å for eksempel blande spinat i røra. Du kan også ha i revet pastinakk og potet, og gjerne kombinere dette med for eksempel gulrot, kålrot, persillerot eller sellerirot. Velg etter lyst og hva du har i kjøleskapet. Slik blir det lettere å følge råde om å la halvparten av alt du spiser være grønnsaker, bær og frukt. Her er noen oppskrifter til inspirasjon:
Hjertevarme og hjemlengsel
Vaffelhjertet er et symbol på hjertevarme og hjemlengsel, sistnevnte spesielt for nordmenn i utlandet. Hvert år i over 20 år har Norske sjømannskirker over hele verden konkurrert med hverandre om å lage de beste vaflene. Her kan du se deres vinneroppskrift.
Vafler har blitt brukt som kjærlighetsrett, fasterett og kos hele året. Det sies at vafler har røtter tilbake til middelalderen og ble delt ut under nattverden. Disse småkakene antas å være forløperen til Sjømannskirkens vafler.
Også her hjemme byr vafler på hjertevarme i mange hjem. Den frivillige organisasjonen Vaffelgutta ble startet ved en tilfeldighet i Oslo i 2014 og har siden den gang ukentlig delt ut vafler til de som trenger det aller mest, som hjemløse og rusavhengige. De er over 650 frivillige fordelt på Norge og New York. Til tross for navnet, er de over 80 prosent jenter! Vaffelgutta har over 11 000 følgere på Facebook og arrangerer også nyttårsfester og andre sosiale sammenkomster.
Kilder: NTB, Opplysningskontoret for frukt og grønt og vaffelgutta.com