Tarotkortene har sin egen personlighet
Min første tarotkortstokk, Tarot de Marseille, kjøpte jeg da jeg studerte psykologi i Australia i 2007. Kortene var en del av en kombinasjonspakke med den kjente læreboken The Illustrated Book of Tarot av Jane Lyle. Boken er også oversatt til norsk av Kjell Olaf Jensen og heter Den store boken om tarot. Airconditionanlegget gikk for fullt, men jeg ble bare svettere og svettere av de eldgamle figurene og symbolene på kortene jeg nettopp hadde kjøpt. Jeg satt i sengen på rommet i kollektivet jeg var en del av i Townsville i Nord-Queensland. I hagen utenfor kaklet og sang kakaduene i palmetrærne. Skvalderet deres ga mer mening enn de kryptiske symbolene og krusedullene på kortene.
Kortstokken er en av de mest kjente og kjære tarotkortstokkene utenom Rider-Waite-Smith – og jeg hatet den! Kort og godt skjønte jeg ikke bæret da jeg begynte å se på tarotkortene – frustrasjonen var stor. Selv om boken til Jane Lyle var spennende, ga jeg til slutt opp og kastet kortene i kofferten. Det fikk vente til en annen gang, tenkte jeg. Lite visste jeg da at det skulle gå ti år før jeg tok opp tarot opp igjen som interesse.
Skolekortstokkene
Jeg angrer ikke på at jeg dro på stranda den dagen i 2007 – jeg var ikke klar. Derimot skulle jeg ønske at jeg hadde visst at det fantes mange flere kortstokker enn «bare» Tarot de Marseille og Rider-Waite-Smith og at det er greit å ikke ha kjemi med disse typiske «skolekortstokkene». Tarot de Marseille-kortstokken stammer fra Italia og Frankrike på 1500- og 1600-tallet. Dette er kort med en rik historie og litt gammelmodige bilder. Moderne da, men ikke i 2023.
Det kan oppleves utfordrende for en ung student å sette seg inn i disse eldgamle bildene og symbolene som har en helt annen kultur enn vi er vant med. Jeg har fortsatt kortene, men mest for nostalgiens skyld. Jeg synes de er tunge å bruke, de passer ikke meg – og det er helt greit – det finnes tarotkortstokker for alle. Siden da har jeg funnet mer enn nok kortstokker som jeg elsker og bruker masse.

Bygger på samme system
Alle tarotkortstokker er stort sett med noen unntak bygget på det samme systemet. 78 kort i to deler, den store og den lille arkana. Det er alltid 22 kort i den store arkana og 56 kort i den lille arkana fordelt over fire slag: staver, sverd, begre og mynter. Dette gjelder også de to mest kjente kortstokkene nevnt innledningsvis. Selv om de er forskjellige i farger, stil og uttrykk, er de bygget på det samme systemet. Hvert kort skal i teorien ha samme mening uansett kortstokk.
Mye har skjedd siden disse to kortstokkene kom ut. Interessen for tarot har økt, og det er kommet mange nye tarotkortstokker med forskjellig design. Forfatterne og illustratørene tilfører hver enkelt tarotkortstokk sin egen «personlighet». Dette er min personlige erfaring, men også noe jeg har observert når jeg har snakket med deltakerne på mine tarotkurs. Derfor er det mulig for alle å finne akkurat den kortstokken som måtte passe sin stil, personlighet og tone. En av mine merkeligste kortstokker, Tarot Del Toro, er et godt eksempel på dette.
Stilig, men mørk «monsterkortstokk»
Denne unike og snodige kortstokken er en gave fra min mann og skiller seg ut fra de andre kortstokkene jeg har. Designet er mørkt, grovt og grotesk i uttrykket. Selv om kortstokken er veldig distinkt med sine typiske bilder, er den fortsatt bygget på samme system som alle andre kortstokker. Du kan lese mer om dette på vår nettside medium.no
Tarot Del Toro er illustrert og skrevet av artisten Tomàs Hijo. Kortstokken er utsmykket med de kjente figurene og monstrene fra de prisvinnende filmene til filmskaper, produsent og regissør Guillermo Del Toro. I kortstokken ser du figurer fra blant annet filmene Pans Labyrinth, Hellboy 2, Pacific Rim, The Shape of Water, Crimson Peak og flere. Dette er en kortstokk som jeg personlig har et blandet forhold til. I tillegg til å være tarotheks som «lever og puster tarot», er jeg også utdannet filmviter. Jeg har en mastergrad innen film- og fjernsynsvitenskap og har en stor forkjærlighet for Del Toro sine filmer og beundrer hans formidlingsevne og stil.
Selv om jeg elsker detaljene fra Del Toro sine filmer og synes kortstokken er kul, er disse kortene rett og slett for mørke for min smak som tarotleser. Den er et kult samleobjekt som står stolt på hylla i heksekroken ved siden av en rekke andre fine kortstokker. Jeg syns Tarot Del Toro blir for mørk, derfor har jeg ikke lagt noen kortlegg med den og jeg tror jeg ikke kommer til å gjøre det heller, eventuelt med unntak til Halloween.

Samme narr?
For å understreke poenget om forskjellig «personlighet» og «tone» har jeg tatt et bilde av kortet narren fra ni forskjellige kortstokker. På bildet under ser du kortet narren som er nr. 0 i den store arkana i alle tradisjonelle tarotkortstokker. Alle kortene har den samme grunnleggende betydningen; ny start, eventyr, ny begynnelse, åpenhet for det ukjente og reisen som ligger foran.
Kortstokkene er fra nederst til venstre Tarot av Dennis Fairchild, The Wild Unknown Tarot av Kim Krans, The Unfolding Path Tarot av Athene Arcana, Rider-Waite-Smith av A.E. Waite og Pamela Colman Smith, Tarot Cats av Bunny Dee, Fairy Tarot av Antonio Lupatelli, Tarot Familiars av Lisa Parker, og i midten nederst Angel Wisdom Tarot av Radleigh Valentine. I midten ser vi narren fra Tarot Del Toro – her er det faunen fra Pans Labyrinth som har inntatt narren på starten av sin reise.

Dette bildet viser hvor stor forskjell det er på tarotkortstokker, og det er ingen tvil om at det finnes en tarotkortstokk for alle! Hvis du er fersking innen tarot, er et av mine beste tips å finne en kortstokk du virkelig liker! Ikke gjør blemma jeg gjorde i 2007 med å kjøpe en kortstokk du ikke liker! Bruk god tid til å sjekke på nett eller i en butikk og ha tillit til at kortstokken som er best for deg å jobbe med akkurat nå, vil komme til deg. Det kan hende det blir flere kortstokker etter hvert, og da kan det være greit å variere mellom kortstokker ettersom hva slags humør du er i eller velge en kortstokk som passer til klienten eller settingen. Stol på intuisjonen her.
Kortlegg til sommersolverv
Dette bladet kommer ut rett før sommersolverv 24. juni i år. På samme tidspunkt som solen snur, feirer også paganister høytiden Litha som er feiring av sommeren og sola. Les mer om Litha på medium.no. På den nordlige halvkule er denne tiden på året den mest energiske, vitale og potente. Planter, korn og grønnsaker som ble sådd på våren er nå i full vekst og vi er halvveis mot innhøstingen. Dette er den lyseste og mest aktive tiden på året. Hvordan kan du jobbe med denne energien? Jeg har laget en mal til et kortlegg du kan kose deg med ved å bruke enten tarot- eller orakelkort og reflektere over nettopp dette.
Betydning av kortplasseringer
1. Soloppgang. Hva gryr hos deg nå? Mulige drømmer og ønsker.
2. Hvordan kan du få mer energi og vitalitet i livet ditt akkurat nå?
3. Solsnu. Hva trenger du å snu hos deg akkurat nå? Endringer som må til for å oppnå drømmer og ønsker.
4. Hva vil prege tiden frem til neste solsnu som er vintersolverv 21. desember.
5. Solnedgang. Hva trenger du å gi slipp på og å heale nå?
Digitale tarotkurs
Kunne du tenke deg å lære deg tarot av Ragna? Hun holder jevnlige digitale tarotkurs både for nybegynnere og viderekomne. Gå inn på nettsiden ragnasspiritualcorner.com og sjekk neste kurs.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året