Skip to main content
Samhain kommer fra «summers end» og er en hylles til naturens overgang til vinter, samtidig som man hedrer de døde.

Samhain – naturen dør inn i vinteren

Samtidig som barn løper rundt i høstmørket og leker knask eller knep på Halloween 31. oktober, feirer ekte hekser og trollmenn den paganistiske høytiden Samhain. Lær hvordan du kan være med å feire det som for mange paganister er den viktigste feiringen i løpet av året.

Moderne heks Ragna Torheim lærer deg om det paganistiske årshjulet:

Samhain (uttales sow-in) er den opprinnelige feiringen av nåtidens halloween. Denne høytiden faller alltid på 31. oktober og er opprinnelig feiringen av det keltiske nyåret og har sitt opphav i Irland. Grunnet dette er Samhain ansett som den største og viktigste høytiden for mange neopaganister, wiccanere og hekser.

Ordets betydning kommer fra «summers end», man feirer altså transformasjonen man ser når sommeren og høsten er slutt og vinteren er i anmarsj. I slutten av oktober har dagene – i hvert fall her i Norge – blitt betydelig kortere og frosten biter litt om nettene og de tidlige morgentimene. Innhøstningen er over, trærne gir slipp og lar løvet falle mot bakken. Naturen dør fredelig inn i vinterhalvåret. Grunnet denne overgangen har temaet død en sentral plass i feiringen eller markeringen av Samhain.

Sløret mellom verdener er tynnere

Fokuset på død kommer både fra naturens overgang inn i «døden», astrologiske aspekter, samt gammel folketro. Det sies at sløret mellom de levendes og dødes verdener er ekstra tynt på denne kvelden. Forfatter Sverre Østen, som har skrevet flere Hva dagene vet-bøker, skriver dette om datoen 31. oktober: «Dette er kvelden da de dødes ånder får lov til å boltre seg før vinteren setter inn (…)» Fra gammelt av har oktobers siste kveld og natt vært en magisk tid hvor vesener og ånder fra de døde kan kose seg i de levendes rike.

Ifølge heksen Silver Raven Wolf, som er forfatter av en rekke wicca-bøker, faller alltid Samhain på 31. oktober, og høytiden skjer alltid under stjernetegnet Skorpionen. Wolf hevder at dette er en paganistisk tradisjon som har røtter hele 6000 år tilbake i tid. I astrologien representerer stjernetegnet Skorpionen blant annet temaet døden og den kraftige transformasjonen som skjer i forbindelse med døden.

Hodeskaller, svarte lys, bilder av kjente og kjære avdøde, samt svarte krystaller er noen av tingene du kan pryde ditt Samhain-alter eller kraftsted.

Samtidig som halloween

Samhain faller alltid på samme dag som Halloween. Halloween har mange koblinger til denne eldgamle høytiden, men er blitt veldig påvirket av kommersielle krefter. Ordet Halloween kommer fra All hallows eve (allehelgensaften) som er knyttet til den kristne tradisjonen hvor man hedrer martyrer, hellige mennesker og de avdøde. Paganisme eller kristendom, sabbat eller messe, mye av grunntanken og hensikten med feiringen av denne dagen er den samme.

Dagens halloween feires ved at barn (og voksne) kler seg ut i skrekkelige kostymer og drakter, noe de også gjorde fra gammelt av. Ettersom sløret mellom de levende og døde er mye tynnere på denne kvelden, sies det at alle ånder er ute denne kvelden. Både kjente og kjære som har gått over, men også mindre gode ånder. Kostymene og gresskarlyktene ble brukt for å skremme vekk de onde åndene og beskytte hus og familie.

Hus og hage pyntes med skummel pynt og det spises kilovis med søtsaker. Døden og døde hylles. Skrekkelig pynt og lys blir brukt for å skremme vekk onde energier. Man kan si at halloween er en feiring og beskyttelse av det søte livet vi fortsatt lever, samtidig som vi husker våre kjente og kjære som er gått over til den andre siden.

Samtidig som barn løper rundt i høstmørket og leker knask eller knep på halloween 31. oktober, feirer ekte hekser og trollmenn den paganistiske høytiden Samhain.

En tid for transformasjon

I tillegg til å hedre de døde, er Samhain en tid hvor man feirer og sender en takk til den store transformasjonen som skjer i naturen. På den nordlige halvkulen kommer ofte det første snøfallet i disse dager – man gjør seg klar for vinteren. Klokken stilles og det blir tidligere mørkt på kvelden, trærne mister det siste løvet og alt roes ned til den kalde tiden som kommer. Samhain er også den tredje og siste høstfestivalen, Lughnasadh er den første 1. august og Mabon er den andre ved høstjevndøgn, ca. 20. til 23. september, hvor man både takker for alt man har høstet inn så langt, samt begynner å sylte og preservere det man har høstet av naturen. 

I tillegg til at naturen ute gjør seg klar til vinteren, skjer det også en indre transformasjon i disse tider. Man roer ned til «vintermodus» og Skorpionens energi under Samhain hjelper oss å jobbe med våre skyggesider, frykter og lyster. Spirituelt kan dette føre til en sterk forvandling. Mange opplever sterk healing ved å gi slipp og møte sine frykter.

I wicca og heksekunst er gudinnen veldig sentral i de forskjellige høytidene. Under Samhain er gudinnen i sitt crone-aspekt, vis kvinne.

Gudinner og guder

I wicca er den feminine og maskuline energien yin og yang forklart og billedliggjort gjennom forskjellige gudinner og guder. Disse energiene kan ses på mer generelt, samtidig som man gjerne velger guder og gudinner som passer til hver høytid ut fra kvaliteter som passer høytiden.

Selv om begge energier er like viktige, får kanskje den feminine kraften, samt kvinnens fysikk, mer fokus enn den maskuline. Den feminine kraften eller gudinnens energier, blir delt opp i tre aspekter. Disse er inspirert av kvinnens faser i løpet av livet: jomfruen (maiden), moren (mother) og vis kone (crone). Her er en liten oversikt over kvalitetene som følger disse fasene.

 • Jomfruen: Ung, kreativ, vakker, uskyldig, ambisiøs, drømmende, nysgjerrig, lystig og sensuell. Årstid knyttet til dette aspektet er våren, høytid er Imbolc og Ostara.
 • Moren: Omsorgsfull, nærende, stabil, empatisk, beskyttende, skapende, moderlig og kraftfull, fruktbar. Årstid knyttet til dette aspektet er sommer og tidlig høst, mens høytider er Beltane, Litha og Lughnasadh/Lammas.
 • Vis kone: Vis, selvsikker, streng, ødeleggende, kald og kynisk. Årstid knyttet til dette aspektet er sen høst og vinter, mens høytider er Mabon, Samhain og Yule.

Samhain «spiser» gudinnen solguden

Under Samhain er gudinnen i vis kone-aspektet (crone). Gudinner som er knyttet til høytiden er blant annet den walisiske gudinnen Cerridwen, som står for transformasjon. Hun er ofte avbildet med en stor heksekjele ettersom hun er kjent for legenden om brygget hun lagde til sin sønn, men som ved et uhell kom på hennes tjeners finger. Dette gjorde henne rasende og hun forfulgte tjeneren i et villt løp med mange endringer i form og taktikk. Hun er knyttet til transformasjon, destruksjon, endringer, lys og mørke. Derfor er hun en passende gudinne å jobbe med under Samhain.

Aspektet som gudinnen er representert i under hver høytid, er også nært knyttet til naturens årstider og faser. Under Samhain går gudinnen «ned i bakken» og «dør» med naturen. Det sies også at hun «svelger» med seg solguden. Vi skrev om solguden Lugh i utgave 4-2023 som du også kan lese på medium.no. Kveldene blir mørkere, og det er ingenting som vokser eller spirer på denne tiden – alt dør. Videre ved Yule, når solen har «snudd» ved vintersolverv, sier noen av legendene at guden fødes igjen av gudinnen, og dermed starter sirkelen på ny.

Jobb med energiene

Det er mange legender, guddommer og historier knyttet til hver høytid og sabbat. Det er fort gjort å bli overveldet av det hele. Mitt beste råd er å jobbe med de guddommene og aspektene du føler deg tiltrukket av eller synes er interessante. Det går helt fint om du ikke vil jobbe med guddommer i det hele tatt, mener jeg. Vit at du er ikke en «dårligere heks» hvis du ikke jobber med guddommer eller ikke feirer sabbatene veldig formelt. Finn din vei og din måte å feire på – hvis du ønsker det. Vær den heksa du ønsker å være, det er ingen fasit på dette!

Det kan høres mørkt og skummelt ut med disse gudinneaspektene og tematikken. Samtidig er det etter min mening viktig å jobbe med både de mørke og lyse energiene i livet. Ved å jobbe med energiene og tematikken som man kommer innom i det paganistiske årshjulet, kan du møte masse viktige og spennende temaer og vinklinger innen personlig selvutvikling. Du blir også mer bevisst og takknemlig for hver årstid. Ved å jobbe med energiene og ikke mot, vil du også kunne planlegge forskjellige eventer og aktiviteter med mer flyt og glede. Dette er i hvert fall min erfaring.

Det paganistiske årshjulet vi kjenner i dag er en sammensetning av gamle ildfestivaler og solfestivaler som jevndøgn og solverv som er fordelt jevnt utover hele året. I denne illustrasjonen ser du hvordan disse dagene faller på den nordlige halvkule.

Slik kan du feire Samhain

Jeg elsker alle årstidene, men denne tiden på året er spesielt fin. Jeg elsker å pynte med lys og varme farger som skaper en flott kontrast til høstmørket. Å feire halloween har jeg gjort mange år før jeg «kom ut av hekseskapet» og begynte å feire Samhain. Dette er en flott tid hvor jeg koser meg med barna og gjør hus og hjem «skrekkelig» skummelt. Det er masse spennende ritualer, dekorering, kreative sysler og aktiviteter som kan gjøres under denne magiske tiden. Her er noen av mine favoritter.

 • Lag vakre, skumle og dekorative gresskarlykter. Det finnes masse forslag på nett (Pinterest) hvis du trenger inspirasjon. Dette er utrolig koselige lykter som lyser opp i høstmørket. Disse lyktene kan også stå for beskyttelse av hjemmet og kjente og kjære.

 • Lag et lite «minnealter» til kjente og kjære på den andre siden. Sett gjerne opp bilder og noen skåler med yndlingssnacks eller godterier. Tenn lys og send kjærlighet og en takk.

 • Besøk gravsteder og tenn lys og mimre litt der.

 • Skriv et brev til dine kjære på den andre siden og fortell hvor mye du savner dem. Du kan også be om hjelp til å gjennomgå eventuell transformasjon du jobber med her og nå.

 • Mediter ved eller inntil et løvtre og be om støtte og hjelp til å gi slipp på det som ikke gagner deg lenger. La deg inspirere av hvordan løvtrærne hver høst gir slipp på det døde løvet og har full tillit til at det kommer nye skudd til våren.

 • Gå knask eller knep med barn eller ta imot de som kommer. Hvis du ikke ønsker besøk av disse søte små «monstrene», er det bare å slå av lyset ved inngangsdøren.

 • Dekorer huset i elementer som oransje, svart og brunt. Det finnes masse kul interiørpynt som passer til høstens farger og tematikk. Svarte lys er flott for beskyttelse.

 • Se på koselige filmer om halloween med de du er glad i. Søsteren min og jeg ser alltid på Hocus Pocus og A Nightmare before Christmas sammen. Bruk tid sammen med de du er glad i.

 • Dekk gjerne på til de avdøde på Samhainaften, fremsi en liten skål for dem under middagen.

 • Lag et familiealbum, enten for flere år, eller ha det som tradisjon å starte med årets årsalbum på denne dagen. Alt med familie og minner er fruktbart og flott å jobbe med under Samhain.

 • Øv deg på mediumskap, healing, spådomskunst med for eksempel tarot- og orakelkort. Energien på denne høytiden, er helt magisk å jobbe med.

 • Lag forgyllede gresskar for å tiltrekke deg og din familie mer overflod og beskyttelse.
Svarte lys er knyttet til Samhain og symboliserer beskyttelse, jording og en hyllest til de døde.

Håper at det du har fått lest har gitt litt spennende påfyll om denne eldgamle høytiden. I neste artikkel kan du lese om sabbaten Yule som faller på vintersolverv 21. desember.

Ønsker du å være del av et fellesskap med moderne hekser? Sjekk ut Ragnas heksesirkel Lunation på lunation.no. Her kan du bli medlem og lære mer om årshjulet og feire sammen med andre likesinnede. 

Les også:

Fikk healing ble bra etter flere år med sterke ryggsmerter

Horoskopet for november og desember

Sissel er klarsynt, klarfølt, healer og medium: – Det handler om å se helheten

Ragna Torheim

Ragna Torheim er stolt heks, skribent, tarotlærer og podkaster. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun elsker å skrive og holde kurs innen tarot.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode