Skip to main content

Har funnet tre omkomne i savnetsaker

Spør deg selv dette enkle spørsmålet: Hva er oddsen for at en enkeltperson i løpet av to år finner tre forsvunne mennesker omkommet etter at store letestyrker og politiet har gitt opp? Du trenger ikke være statistiker for å skjønne at oddsen er fantastisk lav, men likevel er dette fasiten etter at Michael Winger har brukt sine evner i tre savnetsaker.

Tekst. Leif B. Kristiansen

Det er natt til 11. desember i 2012. Ved Budalsvika turisthytte i Aremark i Østfold skal Håkon Andersen overnatte ute. Det er en topptrent og turvant 38-åring, men likevel skal denne natta forandre alt. I løpet av noen timer samme natt kommer årets første snøfall og temperaturen synker til 15 minusgrader. Siden har ingen sett Håkon. Man tror han gikk seg vill da han skulle hente noe i bilen sin flere kilometer unna turisthytta, men ingen vet i hvilken retning han gikk i det enorme skogsområdet. Politiet gir opp søket etter noen dager, men Håkons bror, Richard Andersen, gir seg ikke. Han organiserer et team som leter etter Håkon på et stort område helt inn på svensk side av grensen. Men letingen gir ingen resultater.

Så begynner telefonene fra de klarsynte å komme.

– Vi var veldig desperate og prøvde å finne ham så fort som mulig. Vi måtte jo gå ut ifra hva de klarsynte sa, men sporene ble utforsket uten at vi fant noe. Det var 13 klarsynte som kom på banen. Men min erfaring var at de var mer forstyrrende enn hjelpende i tidlig fase, forteller broren Richard til TV2. Også politiet stiller seg skeptisk til de klarsynte.

Det var først da klarsynt nummer 14 kom inn i bildet at det ble en utvikling i saken.

Jakten på den 6. sans

To år tidligere i 2010 møtte en spent og nervøs Michael Winger fra Jessheim opp til innspillingen av TVNorges nye storsatsing «Jakten på den 6. sans.» Etter å ha blitt satt på alle slags utfordringer sammen med de andre deltakerne var det til slutt Michal som stakk av med seieren i programmet som ble vist på tv våren 2011.

– Det var en kjempegøy opplevelse. I begynnelsen var jeg veldig nervøs og klarte nesten ikke å si noe, men det gikk mye bedre etterhvert som jeg ble vant med kamera. Seieren satt meg helt ut, men jeg er bare glad og veldig takknemlig for å få lov til å være med på dette og samtidig vinne hele greia, fortalte han bare minutter etter at seieren var et faktum.

Michael er gift og har to små barn på 3 og 4 år, samt en bonussønn som han også er far på fulltid for. Han har bakgrunn som heismontør, men da han ramlet og ødela ryggen for noen år siden ble han langtidssykemeldt. Han fikk beskjed av legen at han aldri kom til å jobbe igjen og at han ville bli uføretrygdet. Ifølge legen ville livet fremover komme til å bli «et helvete» på grunn av skaden. Egentlig skulle han vært lam fra livet og ned. Slik gikk årene med å prøve ut mange forskjellige typer behandlinger innen helsevesenet for å komme seg på beina igjen, men ingenting hjalp.

Klarsynt nr. 14

Tilbake til desember 2012 og den savnede Håkon Andersen. Den klarsynte nr. 14 er Michael Winger. Det er familien til den savnede som tar kontakt. Broren Richard er selv skeptisk til klarsynte, men avtaler likevel å møte Micahel det siste stedet som broren var observert.

Private videoopptak viser at Michael Winger forteller at han tar inn energier og at han føler at Håkon er like i nærheten. Han forteller i videoopptaket at han kan se at Håkon holdt på å krysse en myr da han segnet om helt utmattet. Det skal også ligge en ryggsekk like ved ham.

Richard blir skeptisk all den tid ryggsekken allerede er funnet i brorens bil. I tillegg stusser han på valget av vei. Han mener broren ville gått en annen vi for å finne ly, ikke ut på en åpen myr.

Når snøen er borte kommer Michael tilbake med to hjelpere og en videofotograf. De oppsøker myra som Michael mente Håkon ligger. De er i ferd med å gi opp etter noen timer, men så finner de en øks som tilhørte den savnede. Dagen etter drar også Richard ut i området sammen med letemannskap.

– Det er litt skremmende som skeptiker å oppleve noe sånt, fortalte Richard Andersen til TV2. Alt stemte på en prikk! Han lå midt ute på myra som han sa, og sekken lå jo der. Sekken kom fra hytten som er en åpen turisthytte hvor folk legger fra seg ting og tang. I sekken hadde han puttet en kaffekopp og et teppe.

Prøvde healing

Michael er syk og hjelpen han har fått i det norske helsevesenet så lang har ikke hjulpet. Han begynner derfor å se seg om etter alternative behandlingsmetoder. Han begynte med healing og prøvde å hjelpe seg selv på denne måten. Før healing-behandlingen startet tok han MR-bilder på sykehuset som påviste at skaden han pådro seg på jobb som heismontør gjorde ham mer eller mindre 100 prosent arbeidsufør. Etter fire måneder med egenbehandling viste nye bilder av ryggen at skadeomfanget var redusert til 15 prosent arbeidsufør.

Ryggen er fortsatt ikke helt bra, men han klarer seg likevel fint. Fint nok til at han fikk tilbud om å begynne igjen som godt betalt heismontør, men han synes ikke det ga ham noen mening med en slik jobb. Etter seieren i Jakten på den 6. sans i 2011 ville han heller jobbe med healing.

Savnetsak 2

Det er 10. mai 2014. Per-Arne Gundersen melder sin sønn, 31 år gamle Frank Andre Gundersen fra Vesterålen savnet etter at han har vært sporløst forsvunnet i fem dager. Politiet iverksetter leteaksjon, men uten resultat. Etter noen dager blir Michael Winger kontaktet av faren, og sammen med vekteren og «hundefører» Erlend Laupsa finner de Per-Arne Gundersen død.

På forhånd har da Michael detaljert forklart hvor han mener liket kan ligge, og det er dette «sporet» hundeføreren følger etter at de først har kjørt lenge på dårlige skogsveier hvor Michael dirigerer sjåføren uten at han selv på forhånd har vært her.

Erlend Laupsa har vært med på alle de tre savnetsakene som har blitt løst. I de to første sakene var Erlend til stedet da likene ble funnet i skogen. I saken med Per-Arne Gundersen hadde Erlend med seg sin da 14 måneder gamle schæfervalp. Hunden var mest opptatt av å finne pinner og leke med disse. Dette er ikke en profesjonell politihund eller letehund, det er en «voksen» valp som liker å leke med pinner som alle ande hunder…

– Det skal sies at hunden løp først bort til den savnedes bukse som lå på bakken fremfor oss i den retningen vi gikk. Skeptikere var flinke til å dra frem at dette var en trent likhund. Noe den ikke er, forklarer Michael.

Sanndrømt

Vi går en del år tilbake i tid. Michael har helt fra han var liten kunne sett og følt ting som ikke lar seg forklare. Som barn var han av den veldig forsiktige og stille typen. Som så mange andre barn trodde han dette var helt normalt, men det var ingen som snakket om det, så derfor gjorde heller ikke Michael det.

Han hadde spesielt mye sanndrømming som barn, hvor han kunne se når og hvordan andre skulle dø. Han husker også godt at når han var med faren sin på jakt, visste han ofte før de kunne se dyra hvor de var. Dette var ikke noe som sjokkerte ham, han var jo vant til det.

Da han ble tenåring forsvant også mange av evnene av seg selv, noe han selv tror kommer av at det skjer så mye annet i livet at det tar all fokuset.

– Evnene mine var vel der hele tiden, men jeg la bare ikke merke til det, sier han.

– På denne tiden opplevde jeg i tillegg en del ting i livet mitt som ikke var så veldig hyggelig å oppleve, og det satt nok også sitt preg på mine evner slik at disse ble svekket i denne perioden.

Mye syk

Opp gjennom oppveksten var Michael mye syk og han oppsøkte mange leger og psykologer uten at noen klarte å gjøre ham frisk. Da han var i begynnelsen av 20-årene prøvde han flere ganger å ta sitt eget liv. Uansett hva han prøvde, fikk han det ikke til. Derfor bestemte han seg for heller å prøve å leve.

Begynnelsen på karrieren som «alternativ» startet da han traff en healer. På den tiden trodde han ikke så mye på dette, og ikke visste han noe særlig om verken healing eller klarsynthet heller, men på den andre siden skjønte han etter hvert at det var jo nettopp dette han drev med helt ubevisst. Første gang han ble healet skjedde i 2009. Da opplevde han å få latterkrampe en hel time. Da healeren var ferdig med timen, reiste Michael seg opp – og forbløffet merket han at han ikke hadde vondt lenger.

– Når en healer som ikke en gang tok på meg fikk så mye til å skje i løpet av en time, tenkte jeg at dette må jeg også lære meg for å kunne hjelpe andre. Jeg må forstå mer om hva dette er. Da kom også minnene fra barndommen tilbake. Det var jo dette jeg holdt på med da jeg var liten, sier han.

Savnetsak 3

Det er blitt 8. november 2014. 35 år gamle Per Arne Hestnes forsvinner etter en trafikkulykke i Breim i Sogn og Fjordane. Politiet blir koblet inn, og det organiseres en større leteaksjon blant annet med helikopter, men uten resultater. 4. desember finner man 35-åringen omkommet i et terreng som ligger utenfor leteområdet.

Hans Andenæs har vært med på letingen både som venn av familien, men også som medlem av Røde Kors Hjelpekorps i Gloppen kommune. Ifølge Andenæs var rådet de fikk av Michael Winger helt avgjørende. Uten hans beskrivelse ville det vært helt umulig å finne 35-åringen all den tid funnstedet lå i et område det aldri ville vært søkt i.

Forsker på spesielle evner

Michael begynte å jobbe med savnetsaker etter at han vant jakten på den 6. sans. Det skjedde da Torstein Røyne som forsker på mennesker med spesielle evner spurte om han ville bli med på et forskningsprosjekt. Vi lar Michael selv fortelle hva som skjer når han jobber med savnetsaker.

– Jeg lærer noe nytt etter hver sak. Å finne en savnet person er veldig vanskelig. Når jeg jobber, sitter eller ligger jeg hjemme og har musikk i øretelefonene. Jeg har et bilde av den savnede fremfor meg, samt penn og papir. Først fokuserer jeg på å finne indre ro ved å puste med magen mens jeg slapper av i skuldre og nakke. Jeg tar gjerne et pledd eller en dyne over meg. Jeg lukker øynene og fokuserer på føttene, deretter på leggene, knærne, lårene, rumpa, hofter, mage, rygg, bryst, skuldre overarmer, underarmer, hender, hals, nakke, ansikt og hodet.

– Jeg passer hele tiden på at jeg puster rolig med magen. Når jeg føler at spenningene slipper, åpner jeg øynene og fokuserer på bildet av den savnede. Noen ganger kommer det følelser i kroppen ganske raskt. Da er det viktig at jeg legger merke til forandringene som skjer. Pulsen eller hjerterytmen kan endres. Jeg kan bli kald eller få smerter, bli redd, sint eller stresset. Så lukker jeg øynene og ser for meg bildet av den savnede mens jeg spør inne i meg. «Hva har skjedd med deg? Hvor er du

Følelser eller glimt

Ifølge Michael kan det da komme opp flere forskjellige følelser, men også et glimt i hans indre eller et minne kan dukke opp. Men det er ikke hans minne.

– Kanskje ser jeg en person som løper. Det kan føles som at det er meg, men jeg ser gjennom den savnedes øyne. Jeg får korte glimt fra forskjellige steder som den savnede har vært. På denne måten får jeg en del informasjon. Det neste jeg gjør er å reise til stedet som denne personen sist ble sett. Nå har jeg med meg med penn og papir og gjerne et kart. Jeg sitter i en bil og blir kjørt rundt i området der den savnede sist ble sett. Jeg kan plutselig få vondt i hodet. Det kommer sakte og bygger seg opp, mens det plutselig blir svakere igjen. Da må jeg finne det stedet hvor jeg kjenner trykket i hodet på det sterkeste. Hodepinen er trykkende fra utsiden, ikke fra innsiden. Det som fungerer best er om det er flere veier å kjøre på slik at jeg eventuelt kan sette streker på et kart. Om en vei går parallelt med den jeg nettopp kjørte, så er det best. Da kan jeg kjøre der og sette et punkt på denne veien også. Nå kan jeg tegne en linje fra det ene punktet over til det andre.

– Jeg kan også kjenne på om hodepinen var sterkere på den ene veien enn på den andre. Da vet jeg at den savnede mest sannsynlig er nærmere der. Jo nærmere jeg kommer den savnede, jo sterkere blir smerten. Men for at jeg skal kunne kjenne dette må jeg være i ro og ha så lav puls som mulig. Så fort jeg mister fokus eller begynner å gå, mister jeg kontakten. Jeg tror at dette er frekvenser jeg kjenner på. Det er en energi. Dette er ikke noe guddommelig. Jeg mener dette er noe naturlig. Vi er mennesker, og å føle er naturlig for oss å gjøre. Jeg har klart å utvikle denne egenskapen og kommer fortsatt til å utvikle meg, forklarer han.

Forskjellige reaksjoner

Det har ikke manglet på reaksjoner etter at Micahel Winger har stått frem i pressen flere ganger og latt seg intervjue om savnetsakene. Professor Kristian Gundersen mener at Michael ikke har overnaturlige evner, mens Biskop Atle Sommerfeldt mener at ensidig naturvitenskap ikke kan gi alle svar. Finn Abrahamsen som var leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt i 13 år og en høyt profilert og respektert etterforsker, sier han aldri har vært med på at en klarsynt har vært sentral i å finne en forsvunnet person.

Den selvoppnevnte sannhetseksperten Gunnar Tjomlid flere ganger har skrevet på bloggen sin (tjomlid.com) at Winger er en lurendreier. På nettsiden sin bruker han stor oppfinnsomhet i sine forsøk på å forklare og komme med alternative teorier om hvorfor det ikke er Michael som har funnet de savnede.

De pårørende til de savnede har naturligvis rost Michael som har hjulpet til med letingen helt gratis. De er heller ikke i tvil om at det er hans hjelp som er den direkte årsaken til at de savnede er blitt funnet.

Lars Monsen

En annen som har fått mye hjelp av Michael Winger er, er den norske «villmarks-kongen» og Lars Monsen.

– At min gode venn Michael Winger fant den døde Frank Andre Gundersen og dermed gjorde tilværelsen mye enklere for de etterlatte, overrasket ikke meg i det hele tatt, skriver han på sin egen facebook-side.
Michael har vært med Lars Monsen på flere hundeløp for å lindre smertene Lars Monsen ofte har på grunn av slitasjeskader. Da bruker healing på Monsen.

– Michael gjorde som han pleier. Han holdt meg på stedene der det var vondest, for eksempel høyre kne eller i korsryggen. Jeg ble merkbart bedre hver eneste gang, og uten hans behandlinger ville det gjort mye mer vondt å komme seg til mål. Smertene kom tilbake etter hvert, men jeg slapp dem altså i lange perioder. Samboer Trine Rein fikk samme type hjelp med en vond nakke under Finnmarksløpet, noe som gjorde henne i stand til å utføre oppgavene hennes. I mitt hode kan jeg som hundekjører bruke en fysioterapeut eller en massør eller en healer – det ene trenger ikke være bedre enn det andre, eller utelukke noen.

Nå er det heldigvis mange flere enn meg som er overbevist om at det finnes personer med uvanlige evner, slik som for eksempel Joralf Gjerstad og Margit Sandemo. Marcello Haugen var også enorm. Joralf har også sett hvor døde mennesker har befunnet seg uten å være der selv. Ros til Politiet for at de faktisk tar denne muligheten til hjelp seriøst. Og Michael – stå på, du er ekte vare, oppfordrer Lars Monsen.

Vil hjelpe andre

Nå ønsker Michael å hjelpe andre med å utvikle sine evner gjennom videokurset han har laget. Her lærer han bort det meste han kan. I tillegg driver han med husrens hvor folk opplever ubehageligheter fra åndeverden, og i tillegg tar han imot klienter på sitt kontor for rådgivning og healing.

Den neste savnetsaken han håper han kan hjelpe til med, er saken med Dung Tran Larsen som forsvant i 2007, kun fem dager etter hun fødte sitt andre barn.

– Jeg tror hun har litt drept og gjemt i en annen persons grav på Solheim kirkegård i Bergen. Politiet vil ikke sjekke graven siden dette koster 25.000 kroner. Jeg vil derfor gjøre det jeg kan for spare penger til å få sjekket graven om jeg får tillatelse fra politiet. Noe jeg tror vil gå i orden.

Michael har selv aldri likt ordet «klarsynt», men det var en tittel han fikk etter programmet «Jakten på den 6. sans.»

– Jeg vet ikke hva annet jeg skal kalle det jeg driver med. Om det ikke er å være klarsynt eller synsk. Hva er det da jeg er og gjør?
Bok om Michaels liv, oppvekst og savnetsaker

Boka til Michael Winger, Jeg ser deg, kom ut i salg i 2015. Den handler om Michaels liv og oppvekst, om savnetsaker han har vært med å løst, men også uløste saker som kriminalsaken med Per Vålnes, Therese-saken i Drammen, Madeleine McCann, Orderud-saken og Cato Solberg. I boka lærer han også bort metoder hvor leseren kan lære seg selv å utvikle healing, komme i kontakt med hjelpere og klarsynte evner, blant annet.


Denne artikkelen handler om…


Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode