Yule – en tid for velsignelser og fornyelse

Når julefreden senker seg går vi inn i den eldgamle paganistiske høytiden Yule.

I samme moment som vi nærmer oss julaften og går inn i Steinbukkens tegn i desember, så er det også vintersolverv og Yule. I år, 2020, «snur sola» på mandag 21. desember. Yule er feiring av at solen har tatt tilbake sin kraft og at hver dag nå blir lengre og lengre.

Eldgammel tradisjon

Vi går inn i Steinbukkens tegn i samme moment som vintersolverv den 21. desember i 2020.

Yule er den eldgamle (5000 år f.kr.), paganistiske feiringen av julen hvor man feirer årets sirkulering eller rullering. Yule/jul betyr hjul og «solstice» (winter solstice/vintersolverv) betyr at ting står stille. Før anså man denne tiden som veldig magisk, mystisk og spesiell. Vintermørket og kulden gjorde at alt stod stille og man ba til gudene for at solen skulle få tilabake sin kraft.

Når solen snur og vi går inn i Steinbukken, så «tipper» årshjulet inn i det nye året. Det er en magisk tid som står for fornying og velsignelser. Vi går ut av den «mørke tiden», dagene blir lengre og solen får ny kraft. På årshjulet ser man at Yule er øverst, etter vintersolverv så tipper det inn i det nye året. Datoene på høytidene kan variere litt fra år til år.

Årshjulet som viser de forskjellige høytidene i løpet av året.

Tid for avslutning, ro og fred

Yule er i en årstid når verden står litt stille, man blir ferdig med prosjekter både på jobben og i skolen når ferien kommer. Alt er kaldt, rolig og i vente på våren. Det er i denne roen at mye magi kan skje ved å velsigne, være takknemlig og planlegge for det nye året.

Takket være den herlige energien som arbeidsjernet Steinbukken har med seg, så er det lettere og mer motiverende å skrive ned strategiske og strukturerte mål og planer for det kommende året.

Under Yule er også vinteren ordentlig på plass og alt står stille.

Tips til hva du kan gjøre for å feire Yule:

 • Lag en tradisjonell Yulestokk til ditt Yulerituale. Bruk den til dekorasjon neon dager før den eventuelt brennes. Litt historie: Denne stokken ble laget og brent av familien for å
  Pynt en vedkubbe med lys for å lage din egen «Yulelog» eller Yulestokk

  hedre gudene og be de bringe sola tilbake. Dette i håp om at vinteren ikke skulle bli alt for lang og kald. Ilden skulle inspirere gudene til å bringe varme tilbake til verden. La aldri stokken brenne opp helt, for neste år skal du tenne opp din nye Yulestokk med fjorårets gamle. På denne måten hedrer du årets rullering. Stokken var tradisjonelt laget av eik eller ask, men bjørk er også fint. Denne kan du lage hull i til telys (pass på brannfaren), pynt den med eviggrønn pynt, misteltein og røde sløyfer, eller slik du vil med glitter og stas. Den kan også velsignes med vin eller hellig vann. La den stå framme til pynt i før-Yules-tiden og brenn den på 4. søndag i advent, hvis du vil (husk å ikke la den brenne helt ned).

 • Ha misteltein rundt i huset og nuss og kos med dine kjente og kjære ved enhver anledning. Dette anbefales ikke i disse koronatider, men det går kanskje an å ha en egen vri på dette. For eksempel at man i stedet gir hverandre et kompliment når man står under misteltein!

  Rullekake formet som en stokk
  Rullekake formet som en stokk er en fin kake å bake til Yule.
 • Skriv julekort med hyggelige beskjeder og tanker til kjente og kjære. Hold kortene ved hjertet og send ut god energi før du poster dem.
 • Pynt alteret ditt med juledekorasjoner og kanskje Yulestokken din.
 • Innvi alle gavene du lager med glede og kjærlighet. Tenk gode tanker om de skal få gavene.
 • Yule er en tid for å avslutte, komme til fred. Så bli venner igjen med folk, tilgi deg selv og andre, kanskje du kan rydde i klesskapet og donere til de som trenger det mer enn deg? Bli ferdig med store prosjekter i firmaer etc.
Slik har jeg pyntet mitt Yule-alter i år

Viktigst av alt i julen:

Yule-alteret må selvsagt ha noen smånisser.

Ta vare på hverandre, vis omsorg, respekt og kjærlighet.

Jeg ønsker deg som leser dette en rikitg god Yule (jul) og et fredelig godt nyttår! La oss alle håpe at 2021 blir mye bedre enn hva 2020 har vært så langt.

Yuleklem fra Ragna 😊

Kilde: 

Book of Shadows for the new generation Solitary Witch av Silver Raven Wolf