Litha: feiring av sommeren og sola

Her gir Ragna Søberg noen tips til hva vi kan gjøre for å feire sommeren, solen og selve livet i forbindelse med sommersolverv mandag 21. juni i 2021 og den paganistiske sabbaten Litha.

Den paganistiske høytiden Litha, som i 2021 faller på mandag 21. juni, er også kjent som Alban, Heruin, Mean Samhraid og er motsetningen til Yule, hvor alt er «dødt», stille og på vent, sprekkfull av liv og energi. Naturen er i full blomst, bladene er fullt utsprunget og frø har gått fra spirer til blomster. Gudinnen blir under denne sabbaten fremstilt som høygravid. Dette er en meget intens og energisk sterk sabbat hvor alt kan skje!

Årshjulet som viser de forskjellige høytidene (sabbatene) i løpet av året.

Elementet ild sentralt

Litha daller alltid på sommersolverv og elementet ild er veldig sentralt i denne høytiden grunnet koblingen til solen. Dette ser vi også i den kristne versjonen av denne feiringen, Sankthans, hvor store bål blir tent over hele landet. I paganistisk tro ble disse bålene laget for å fjerne dårlige energier og skape hell og lykke. Desto større og lengre disse bålene brant, desto bedre var det. Mat som ble tilberedt på disse flammene ble sagt å ha magiske og styrkende evner.

Under Litha og sommersolverv er det vanlig å feire med store bål.
Stonhenge i England er et populært møtested for paganaister når Litha feires.

Sol og måne møtes

I så og si samme øyeblikk som sommersolverv går vi fra Tvillingens tegn og inn i Krepsen. Litha betyr måne og ettersom Krepsen er styrt av månen og representerer familie, morskap og barn, er dette er en magisk tid hvor man kan få verden utenfor familien til å smelte sammen med dynamikken innad i familien. Månen møter Solen, Moren møter Faren (Gudinnen og Guden i paganistisk tro). Dermed kan denne feiringen føre til mer balanse (natt og dag er like lange), glede og harmoni i familien.

Her er noen tips til hva du kan gjøre under årets Litha:

  • Tenn bål eller lys for å feire solen. Mediter gjerne og visualiser at solens styrke trekkes inn i solarplexus chakraet ditt.
  • Bruk fargene rødt, oransje og gult. Både i klær, pynt, stearinlys og i blomster. Dette skal symbolisere elementet ild og vitale energiene som er under denne sabbaten og gi deg ny kraft.
  • Skriv en liste over ting du ønsker å gi slipp på og hiv det inn i bålet eller brenn det i en ildfast form. Dette er en magisk tid for transformasjon.
  • Samle morgendugg på denne magiske dagen og bruk det i drikkevannet eller teen din. Du kan også samle det og gi forskjellige brygg og salver ekstra kraft.
  • Manifester og visualiser positive forhold og partnerskap.
  • Gi din kjære eller en du tenker på litt ekstra oppmerksomhet rundt denne tiden. Alt av arbeid for kjærlighetslivet ditt vil være veldig fruktbart nå.
  • Tegn eller fargelegg vakre malaer som skal representere parforholdet ditt og familien. Send gode tanker og intensjoner mens du fargelegger.

    Alver og andre naturvesener er svært aktive på denne tiden av året. Bruk denne magiske tiden under Litha til å hedre dem, vinne deres gunst og kanskje få en enda finere hage.
  • Knytt kontakt med alvene: Velsigne hagen, pynt den med vakre krystaller eller annet pynt, ofre alvene litt søtsaker og vær god mot dyr og naturen. Vis alvene godvilje ved å plukke søppel og varsle hver gang du skal klippe plenen eller gjøre hagearbeid. (Alvene liker en så naturlig hage som mulig). Bygg gjerne en sirkel av steiner eller krystaller som de kan danse inni. Vinner du deres gunst kan det hende at du får en hage som blomstrer og trives enda mer enn tidligere.

God Litha, og velsignet skal du være!

Solklem og gode energier sendes fra denne heksa 🧙🏻‍♀️

Kilder:

Denne artikkelen handler om...

Forrige artikkelTilbring tid med et dyr
Neste artikkelBegynnelsen på slutten
Ragna Søberg i Spira Healing er spirituell lærer, veileder, skribent, klarsynt og godkjent healer. Hovedfokus er på spirituell utvikling og hvordan mennesker kan finne flyt og glede i livet gjennom en god daglig spirituell praksis. Hun drifter en egen medlemsside «Din spirituelle reise», hvor medlemmene får støtte til sin spirituelle utvikling. Hun elsker å skrive artikler som inspirerer, undervise og inspirere om spirituell utvikling og praksis. I tillegg er hun fast skribent for mittmedium.no og jobber med sin første bok om spirituell utvikling. Ragna elsker å jobbe med mennesker og hjelpe dem å finne trygghet og støtte i sin spirituelle utvikling.