Inspirasjon og løsninger for verdensfred og enhet
Sun Myung Moon ble født 25. februar 1920 i landsbyen Sangsa i Nord-Pyongan i det som i dag heter Nord-Korea, og ville ha fylt 100 år i 2020. Fra å ha begynt som en flyktning som eide ingenting, unnslapp han på mirakuløst vis en konsentrasjonsleir i Nord-Korea, før han bygde opp en global bevegelse for verdensfred og enhet.
Enhetsbevegelsen har fått innflytelse innen både kultur, større bedrifter og mediehus spesielt i Sør-Korea og USA. Ut fra bevegelsen grunnla Moon Enhetskirken i 1954, Familieforbundet for verdensfred og enhet i 1996 og Universelt Fredsforbund i 2005. Han er også kjent for å ha grunnlagt flere aviser, deriblant The Washington Times i 1982.
− Gud har et sønderknust hjerte
Spiren til Moons bidrag til verdensfred og enhet begynte å vokse etter at han møtte Jesus i åndelig skikkelse en påskemorgen, 17. april 1935. Han var da bare 15 år gammel, og i løpet av året som var gått hadde han mistet fem av sine yngre søsken. På den tiden hadde Japans okkupasjon medført mye sult og lidelse, og de ville helst utrydde koreansk kultur. Spesielt mange kristne var forfulgte, inkludert Moons familie, som hadde konvertert til kristendommen da Moon var 9 år.
Møtet med Jesus skjedde mens han var oppe hele natten uten å sove, for å be på Myodu-åsen bak landsbyen sin. Han bad Gud inntrengende om svar på sine mange spørsmål: «Hvordan kan kjærlighetens Gud tillate så mye lidelse og ondskap i verden? Hvordan kan han tillate så mye sorg og fortvilelse? Hva bør jeg gjøre for mitt stakkars fedreland?» Mens tårene rant, spurte han igjen og igjen, forteller han i sin selvbiografi:
«Ved daggry påskemorgen dukket Jesus opp foran meg. Plutselig, som et vindpust viste han seg og sa: På grunn av menneskehetens lidelser har Gud et sønderknust hjerte. Derfor ber han deg ta på deg en spesiell oppgave i Guds arbeid på jorden. Den dagen så jeg det sørgmodige ansiktet til Jesus klart og hørte stemmen hans tydelig. Å se Jesus manifestere seg fikk kroppen min til å skjelve voldsomt, som et aspeløv. Der og da ble jeg grepet av en ærefrykt så stor at jeg trodde jeg skulle dø, og samtidig revet med av følelser så sterke at jeg trodde jeg kom til å eksplodere. Rett foran meg forklarte Jesus meg tydelig hva jeg skulle gjøre. På en utrolig måte fortalte han meg at jeg skulle frelse en menneskehet som led og hadde det vondt, og gjøre Gud glad og fornøyd». (1)
Jesus skal ha bedt Moon ta på seg ansvaret for å fullføre den oppgaven som Jesus selv hadde påbegynt 2000 år tidligere, men som han på grunn av sin tidlige død ikke fikk fullført. Forståelig nok ble Moon først fryktelig redd og utbrøt: «Jeg klarer det ikke! Hvordan skal jeg gjøre det? Hvorfor skal jeg bli gitt en så uhyre viktig oppgave? Jeg ville helst på en eller annen måte få slippe og grep fatt i Jesu kjortelfald og gråt ukontrollert.» (1)
Likevel skal Jesus ha bedt ham innstendig gjentatte ganger idet han understreket at Moon var spesielt utvalgt av Gud, og at det ikke fantes noen andre som kunne utføre en slik oppgave. Derfor sa 15 år gamle Moon til slutt ja.
Etter at han møtte Jesus, ble livet hans totalt forandret. Han var først totalt forvirret, men viet så sitt liv til bønn og ble fullstendig fascinert av Gud. Siden skal han ha fått evnen til å kommunisere fritt med hellige og vise menn i åndeverden. I de stille åsene i Nord-Korea snakket han direkte med Jesus mange ganger. Han har også fortalt at han så og kommuniserte med Moses, Buddha, Abraham og Muhammed. Åpenbaringene han mottok, utgjør selve kjernen i Enhetsprinsippene, som er grunnlaget for både Enhetsbevegelsen og Familieforbundet for verdensfred og enhet. (2)
Tortur, krig og kommunisme
Etter mange år med bønn, refleksjon og intense studier av Bibelen på tre ulike språk, begynte Moon så smått å fortelle flere mennesker om sine åpenbaringer og visjoner. I begynnelsen rettet han seg mest mot kristne spiritualistkirker i Nord-Korea, som hadde fokus på opplevelsen av Jesus og Den hellige ånd. Moons kone Hak-ja Han og hennes mormor var medlemmer av slike kirker.
Under Japans okkupasjon og andre verdenskrig var det ulovlig å forkynne og evangelisere offentlig i Korea. Likevel fortsatte han å gjøre det privat. Stadig flere begynte å lytte til hans budskap frem mot 1945, da atombombene ble sluppet over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Japan mistet Korea, og Korea ble delt i to. Stalin og kommunismen tok styringen i Nord-Korea, og USA tok over i Sør-Korea. Etter dette ble det veldig vanskelig å være kristen i Nord-Korea, og mange måtte flykte.
Moons intensjon var aldri å starte en egen religion eller en ny kirke, for han ville egentlig samarbeide med kristne kirker. Men samarbeidet mislyktes, og i Sør-Korea ble han nærmest avvist. Dette var i 1945, da han var bare 25 år gammel.
Etter det han opplevde som en beskjed fra Gud, dro han tilbake til Pyongyang i Nord-Korea, hvor han bygde opp en menighet. Men her ble han arrestert og fengslet av kommunistene i august 1946, både fordi han prekte Guds ord og fikk stor oppslutning, men også fordi han ble anklaget for å være spion fra Sør-Korea. Det var nemlig høyst uvanlig og mistenksomt at noen tok seg over grensen fra sør til nord, for flyktningestrømmen gikk den andre veien.
Moon ble dømt til 5 års opphold i en konsentrasjonsleir, hvor han ble utsatt for tortur. De skulle ta livet av ham, men på mirakuløst vis kom FN-styrker inn og bombet byen hvor han satt fengslet. Dermed kunne han rømme, og han gikk til fots som pengeløs flyktning helt ned til sørspissen av Sør-Korea. Her kunne han begynne å forkynne fritt igjen.
Enhetsprinsippene
Moon og hans bevegelse må forstås i lys av Enhetsprinsippene, som er navnet på åpenbaringene han mottok fra Gud og Jesus i tidsperioden 1935 til 1944. Disse forklarer Guds opprinnelige ideal, hvordan og hvorfor idealet ikke ble realisert og den lange og kompliserte prosessen Gud og mennesker har gått igjennom for å kunne komme tilbake til en verden som er slik Gud ville den opprinnelig skulle være.
Læren gir svar på livets store spørsmål og gir en helhetlig forståelse av våre liv, samt den fysiske og åndelige virkeligheten vi er en del av. Både Bibelen og andre religioners hellige skrifter anses her som viktige bidrag til å klargjøre den veien som hver av oss må gå for å kunne leve i harmoni med Gud og sine medmennesker.
Sentralt i Enhetsprinsippene er meningen med at Gud sendte Jesus til jorden. I kristendommen sies det at Jesus kom til verden for å dø, slik at Gud kunne tilgi oss for våre synder. Men ifølge Moon var dette hans plan B, fordi han ikke klarte å fullføre sin plan A. Avgjørende nøkkelpersoner som blant annet døperen Johannes og Judas skal ha sviktet Jesus og hans plan, noe som bidro til at han måtte dø på korset før plan A var oppfylt. Plan A var nemlig å få alle jøder og andre som trodde på Gud til å følge Jesus og hans lære mens han levde. Jesus ville skape en verdensomspennende og samlende bevegelse for fred og kjærlighet for alle mennesker i verden, slik at flest mulig skulle følge Guds plan om å skape verdensfred og enhet.
En unik del av Moons lære handler om hvordan Gud har arbeidet de siste 2000 årene og hvordan Gud arbeider i dag. Enhetsprinsippene har mange henvisninger til Bibelen og det står veldig mye om Jesus, hva han egentlig kom til jorden for å gjøre, hva han opplevde i sitt liv, om hvordan han døde, og om oppstandelsen. Jesus er altså en helt sentral skikkelse både i bevegelsen og trossamfunnet som Moon startet. Man kan lese om Enhetsprinsippene i boken «Håndbok i Prinsippene» av Chung-hwan Kwak, som er lagt ut på nettet i norsk versjon på enhet.no.
En harmonisk verdensfamilie
Moon grunnla både Enhetsbevegelsen og Enhetskirken i 1954 i Seoul i Sør-Korea, altså like etter Koreakrigen (1950-1953) da landet var et av verdens fattigste. Familien hans hadde mistet alt de eide og var pengeløse flyktninger i Sør-Korea. Likevel begynte Moon å dele sine visjoner, i begynnelsen mest rettet mot kristne, og mot alle odds klarte han å få med seg en del tilhengere.
Enhetsbevegelsen er ikke en religion eller en medlemsorganisasjon, men er et felles navn for mange forskjellige bevegelser og prosjekter som er begynt eller inspirert av Moon – flere sammen med hans kone Hak-ja Han som medgrunnlegger – eller andre som er blitt inspirert av hans visjon.
Målet med bevegelsen er å opprette himmelriket på jorden med en harmonisk verdensfamilie, der alle kan oppleve fred, trygghet, frihet og kjærlighet. Strategien deres er å forene alle gode krefter i verden, slik at vi sammen kan skape en bedre verden. Målene i bevegelsen er basert på Enhetsprinsippene, som er omtalt ovenfor.
Enhetsbevegelsen arbeider mye med den religiøse verden, ikke for å opprette en ny religion, men for å inspirere religiøse ledere til å overvinne fordommer og barrierer mellom religioner, raser, kulturer og nasjonaliteter. De jobber også med FN, den akademiske verden, medieverden, sykehus, utdanningsinstitusjoner og -prosjekter, opplæringsprogrammer i moralske og etiske verdier og prosjekter innen bistand, sport og kunst. Bevegelsen er mest utbredt i Sør-Korea og Japan, men også en del i frie, demokratiske land. I 1975 var den representert i 120 land.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Samfunnets grunncelle
Familieforbundet for verdensfred og enhet er en del av Enhetsbevegelsen og er registrert som trossamfunn i Norge siden 2003. Moon opprettet dette i Washington DC i 1996 og lot det bli en fortsettelse av Enhetskirken, som ble avviklet i 1997. Som navnet tilsier, er dette et trossamfunn med fullt fokus på å skape verdensfred og enhet i verden.
− Det er en lære om hvordan man skaper enhet og fred. Men man må begynne med seg selv. Du må først finne enhet og harmoni i deg selv mellom det du tenker og det du gjør, sier Knut Holdhus. Han er medlem i trossamfunnet og jobber frivillig med oversetting og informasjonsarbeid for Enhetsbevegelsen i Norge og nettsiden enhet.no. Vi treffer Knut på kontoret deres rett bak Slottsparken i Oslo, hvor det står «Universelt fredsforbund» med stor skrift utenfor. Universelt fredsforbund er også en del av Enhetsbevegelsen og bruker det samme lokalet.
− Vi går inn for å skape enhet, spesielt i forholdet mellom mann og kone, fordi dette er nøkkelen til sosial fremgang. Familien er samfunnets grunncelle, i den betydningen at det er helt avgjørende for hvordan samfunnet utvikler seg. Hvis det er harmoni både i ekteskapet og i familien, skapes det mennesker som vokser opp med en god holdning ovenfor sine medmennesker generelt og som kan bli gode samfunnsborgere i samfunnet. Fader Moon bruker uttrykket «Familien er kjærlighetens skole». Forholdet mellom mann og kvinne er helt avgjørende for selve ånden og atmosfæren i familien. I et harmonisk forhold blir forholdet til barna relativt enkelt. Selvsagt kan andre faktorer utenfor virke forstyrrende, men familien er grunncellen i samfunnet, sier han.
På verdensbasis har trossamfunnet litt i underkant av 2 millioner medlemmer, hovedsakelig i Asia – spesielt i moderlandet Sør-Korea og Japan, men også i Filippinene, USA og noen afrikanske land.
− I Norge er vi kun litt over 100 medlemmer i trossamfunnet. I tillegg har vi over 100 støttemedlemmer. Man kan være medlem av Den norske kirke eller andre trossamfunn og samtidig være støttemedlem av Familieforbundet, sier Holdhus.
Klare og logiske svar
Holdhus ble inspirert av bevegelsen da han var sosiologistudent i Bergen på 70-tallet. En dag kom han inn i en interessant diskusjon med en ung dame fra Enhetsbevegelsen. Så leste han en liten bok om dette, ble interessert og besøkte bevegelsens senter i Bergen.
− Hva var det som tiltrakk deg ved bevegelsen?
− Det var de logiske og klare svarene og forklaringene. Pluss at det var en veldig god atmosfære i senteret og på seminarene jeg deltok på. Jeg fikk veldig tydelige svar på de spørsmålene jeg hadde om Gud, og om hvorfor Gud ikke ordner opp med all ondskapen i verden for eksempel. Det har med menneskenes ansvar å gjøre, og at vi er skapt i Guds bilde. Han gav oss ansvar da han skapte oss. Det er menneskets ansvar å rydde opp i all djevelskapen. Gud vil hjelpe oss i denne oppgaven, men vi må gjøre vårt for å skape en bedre verden. Dette har vi et ganske godt svar på, sier han.
Før Knut ble medlem som 25-åring var han ganske påvirket av marxismen, samtidig som han var søkende og opptatt av livets store spørsmål. Han drev mye med frivillig arbeid og var en idealist som ville jobbe for å forandre verden.
− Gjennom denne bevegelsen skjønte jeg at marxismen er materialisme og ateisme, og at det ikke er løsningen. Så jeg slo fra meg dette, sier han mens han smiler lunt.
Vi har en god samtale og finner ut at vi har mye til felles angående troen på Gud og Guds plan om verdensfred og enhet.
Aktuelle nettsider for mer informasjon:
• Enhetsbevegelsen og Familieforbundet for verdensfred og enhet
• Universelt fredsforbund
Universelt fredsforbund er også en del av Enhetsbevegelsen og deler lokaler med Familieforbundet for verdensfred og enhet rett bak Slottsparken i Oslo.
Kilder:
1. Fra Sun Myung Moons selvbiografi, kapittel 2: «Møtet med Jesus i 1935 og de strabasiøse årene som fulgte: I mitt hjerte renner det en elv full av tårer».
2. Enhet.no: «Møtet med Jesus
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året