Skip to main content

Alle hjerters dag

Valentinsdagen den 14. februar kalles også Alle hjerters dag og Kjærlighetsdagen. Mange i engelsktalende land feirer kjærlighet og romantikk denne dagen ved å gi hverandre kort og gaver, og dessverre har den fått et veldig kommersielt preg som kanskje skygger litt over det fine budskapet med dagen − kjærlighet. Hvordan oppstod egentlig denne Kjærlighetsdagen?

Det er spesielt i USA, Storbritannnia og Frankrike skikken feires, men skikken markeres også av en del her i Skandinavia med gaver eller oppmerksomhet til en man er glad i med kort, blomster eller konfekt. I Ghana har turistmyndighetene omdøpt dagen til «den nasjonale sjokoladedagen» for å gi dagen et bedre rykte og for å øke etterspørselen etter ghanesisk sjokolade.

En undersøkelse fra 2010 viser at hver tredje person i Norge ville gi eller sende en oppmerksomhet til en kjæreste eller venn på Valentinsdagen. Men i 2015 sa 73 prosent av den norske befolkningen at de ikke syntes at dagen var en viktig merkedag. Spesielt blant unge er det mange som sender meldinger til venner og kjære på valentinsdagen.

Vel, det er jo alltid fint å sette pris på de man er glad i? Kanskje denne dagen kan minne oss på hvor viktig dette er ellers også, altså ikke bare den 14. februar? Hva med å invitere en god venn eller venninne til middag i dag eller i alle fall sende en invitasjon denne dagen?

Men som vi skal se er noe av opphavet til kjærlighetsdagen ganske lite romantisk, med ofringer av dyr og henrettelser…. Den mest romantiske ideen om opphavet er en folketroen på at fuglene som begynner å pare seg denne dagen.

Romersk fruktbarhetsfestival

Valentinsdagen kan ha røtter i en romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap. Dette var starten på den romerske Lupercalia-festivalen, en fest som som begynte 15. februar. De feiret for å rense byen, holde onde ånder på avstand og for å fremme helse og fruktbarhet. Det var en hedensk skikk med opphav i Romerrikets tid fra cirka 753 f.Kr. til 476 e.Kr.. De ofret dyr, løp rundt nakne og kvinner lot seg slå på hendene for å bli fruktbare eller få en vellykket graviditet! (Kilde: Wikipedia.org)

Kunstnerisk fremstilling av Lupercalia-festivalen av den italienske kunsteren Andrea Camassei. Maleriet henger på Museo del Prado i Madrid.

Feiringsskikken med Valentinsdagen sies også å ha opphav i en folketro om at fuglene begynte å pare seg den 14. februar. Denne historien stammer fra slutten av 1300-tallet, en diktet Fuglenes parlament av den britiske dikteren Geoffrey Chaucer.

Da pave Gelasius i 496 bestemte at 14. februar skulle feires til ære for helgenen Valentin, kan det ha vært et forsøk på å avskaffe hedenske (paganistiske) tradisjoner. Navnet Valentin oppstod da fordi dagen tidligere var en festdag til minne om for to martyrer ved navn Valentinus. Den kristne feiringen av Valentinsdagen var opprinnelig en liturgisk feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin eller Valentinus. De mest kjente er St. Valentin av Terni og St. Valentin av Roma.

Kjærlighetens beskytter

En kjent romersk Valentinslegende handler om Sankt Valentin av Roma som skal ha blitt fengslet av den romerske keiser Claudius II Gothicus, ca. 270 e.Kr. Valentin ble fengslet fordi han viet soldater og ikke avsverget seg kristendommen, slik Claudius forlangte. Før Valentin ble henrettet, sies det at han et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «…. fra din Valentin». Han skal også ha helbredet datteren til sin fangevokter, Asterius.

Den tidligste koblingen som knytter Valentin med kjærlighet er fra diktet Fuglenes parlament på slutten av 1300-tallet av den britiske dikteren Geoffrey Chaucer. Den romantiske tonen i at fuglene skal finne seg en partner smitter over på St. Valentin, som ble kjærlighetens beskytter.

Relaterte saker:

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.