Skip to main content

Vekst- og endringskurs i vakker natur

Mellom fjord og fjell i Rogalands majestetiske natur kan du gå på kurs for å få frem det vakreste i deg selv. I alle fall om du føler deg splittet mellom hva du har lyst til og hva du føler forventes av deg, eller hvis du lengter etter noe du ikke helt klarer å sette ord på.

Tekst: Elisabeth Hægeland Reynolds

Hvor mye tid bruker du på å overleve, og hvor mye tid bruker du på å leve? Spørsmålet kommer fra Ellen og Kjetil Moen ved Lysefjorden Aktivitet og Endringssenter. Senteret er omringet av nydelig natur på Songesand midt i Lysefjorden, ikke langt fra Prekestolen. Her tilbys kurs, rekreasjon, behandlinger og frititsaktiviteter for enkeltpersoner, grupper, par og familier.

− Vi ønsker å være et bidrag til å hjelpe mennesker med å få et bedre liv, ha det godt med seg selv og skape gode relasjoner med andre. Grunntanken er at når du er kjent med deg selv, gir det grunnlag for å ha et godt liv. Når du finner ut hvem du faktisk er, finner du ut hva du vil. Vi tilbyr hjelp for å takle begrensende tanker, frykt og hindringer du skaper for deg selv, sier Ellen. Hun er utdannet LivsVeileder og aromaterapeut, og ved siden av arbeidet som kursleder og terapeut jobber hun litt som miljøarbeider og veileder for barnevernet.

Les hvordan en av kursdeltakerne opplevde et kurs hos Ellen og Kjetil.

Følelsesmessig endringsreise

Et kurs Ellen og Kjetil ønsker å fremheve spesielt for oss, er «Hvem er jeg, egentlig?».

− Jeg ble skikkelig inspirert til å holde slike kurs etter at jeg og min mann var i Brasil hos «John of God», forteller Ellen. «John of God» er en populær betegnelse på João Teixeira de Faria i Brasil, som er et anerkjent medium og healer.

− Det var en fantastisk opplevelse som ga meg dypere innsikt i hvor viktig det er å leve i harmoni med seg selv, både for vår psykiske og vår fysiske helse. Jeg ble tryggere på hvem jeg egentlig er, og jeg kjente på en stor trang til å hjelpe mennesker med å finne ut hvem de egentlig er, sier Ellen.

Først reiste Kjetil til Brasil alene, og ni måneder senere reiste de dit sammen. Reisene gjorde også mye med Kjetil, selv om han i utgangspunktet var litt skeptisk. Da han hørte om «John of God», tok han ikke alt for god fisk. Men han hadde problemer med ryggen og hadde prøvd både operasjon, medisiner og forskjellige behandlinger. Derfor var han åpen for å prøve en skikkelig healer.

− Jeg fikk en fantastisk ro i kroppen. Ryggen min er den samme, men jeg fikk en utrolig forløsning av følelser. Da jeg kom hjem igjen, sa jeg at det er det beste stedet jeg har vært på når det gjelder følelser, forteller han.

− Det er så vanskelig å forklare, du må nesten reise dit selv. Der er en slik kjærlighet og atmosfære med en godhet for andre mennesker som er helt overveldende. Det er en reise i seg selv, følelsesmessig. Du reiser i dine egne følelser. Det er bare å anbefale, rett og slett, sier Kjetil.

Hvem er jeg, egentlig?

Helgekurset «Hvem er jeg, egentlig?» handler om å bli bedre kjent med deg selv, finne ut hvem du egentlig er og finne mer ut av dine kvaliteter og egenskaper.

− Jeg tror alle mennesker kunne hatt godt av det. Det handler litt om hvor du er i livet. Det passer godt for dem som kjenner på ubehag og lengsler, og for dem som spør: «Er ikke livet mer enn dette?»

Kurset passer for alle som kan svare ja på ett eller flere av følgende spørsmål: Er du lei, sliten eller utbrent? Føler at du er i feil jobb eller at du ikke får brukt deg selv? Lengter du etter noe du ikke kan sette ord på? Lever du livet ut ifra hva andre forventer, i stedet for å leve etter hva du selv ønsker?

− Når du har det godt med deg selv, får du mer energi, og du får lyst til å gi av deg selv til andre. Når du er sliten og lei, har du derimot mer enn nok med deg selv, sier Ellen. Nettopp dette er en grunntanke bak dette kurset.

Ellen og Kjetil tar kun imot fem personer på hvert kurs, slik at alle får enerom og alle blir skikkelig tatt vare på. Man får god tid til å være alene, enten ute i naturen eller inne på rommet. Måltidene inntas i fellesskap.

− Det er et veldig personlig kurs. Dersom været er bra, holder vi mye av kurset ute i naturen, gjerne sittende inntil hvert vårt tre. Bare det å jobbe med slike ting ute i naturen er i seg selv helt fantastisk, sier Ellen.

Individuelle veiledningssamtaler både med Ellen og Kjetil er inkludert i kursprisen dersom man ønsker dette. Det er helt valgfritt.

Reading av Kjetil

Kurset foregår på mange plan. De som vil, kan også få en reading av Kjetil.

− Kjetil er klarsynt og tar en eller flere readinger på hver enkelt deltaker med utgangspunkt i spørsmålet «Hvem er jeg, egentlig?». Mange går til klarsynte med det spørsmålet, så det er ikke unikt. Men utfordringen ligger ofte i tiden etterpå, sier Ellen.

Kjetil understreker at når alle kommer til kurset, er han «avskrudd», altså han leser ingen personers energier uten at de vil det selv. En reading foregår ved at Kjetil setter seg ned med den enkelte, holder vedkommende i hånden i cirka fem minutter og får inn informasjon. Man kan komme med spørsmål om man vil, eller så stiller Kjetil spørsmål og kommer med forslag til hva som kan gi mer glede og mening i livet.

− Jeg bruker readingen for å snakke litt bak og finne ut hvem du egentlig er. Jeg er opptatt av å få frem det beste i personen, sier Kjetil.

Han er utdannet NLP Master Coach, og i konsultasjoner bruker han en del NLP-teknikker for å få personen til å «våkne», bli bevisst og endre sine tanker og følelser. NLP står for «nevrolingvistisk programmering» og er en mye brukt coachingmetode.

Lærer å håndtere frykt

Kurset blir lagt opp litt etter hvem som er der. Mange tidligere kursdeltakere har hatt problemer med frykt.

− Det å våge å gå mot det som forventes av oss og følge hjertet, kan være veldig skremmende. Frykten kommer ofte inn for å prøve å stoppe oss. Men hvis du blir den bevisst og lærer hvordan du kan håndtere den, blir den ofte ikke like skremmende, sier Ellen.

På kurset snakker hun om at vi ikke skal bekjempe frykten, men lære å håndtere den. For det vi kjemper imot, har en tendens til å vokse, tilføyer Ellen.

På kurset får du oppgaver for å avdekke hva som begrenser deg, siden noe av det vi har lært og opplevd i livet, begrenser oss veldig.

− Vi snakker mye om frykten som kommer når vi skal gjøre endringer, og alternative måter å tenke og handle på når frykten kommer. Vi deler og utfordrer hverandre litt for å få opp nye tanker – tanker som du kanskje ikke hadde tenkt var mulig om ting du opplever som en utfordring, sier Ellen.

Et viktig tema som tas opp er: Hvordan klarer jeg å leve livet slik det er ment for meg?

− Det kan være vanskelig å bryte med gamle mønstre og alle forventningene andre har til oss og møte frykten, som ofte kommer når vi går ut av komfortsonen. Hvordan man håndterer dette, er ting vi tar opp på kurset. Vi gir deltakerne verktøy til å gjennomføre det de drømmer om, sier Ellen.

Hun og Kjetil sier de har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på kursene de har hatt til nå.

− Det gir oss stor glede å kunne hjelpe mennesker med å «finne seg selv», sier Ellen.

Om kurslederne

Ellen Høiland Moen er utdannet aromaterapeut og LivsVeileder. Hennes fokus er personlig vekst, tankers kraft, bevissthet, forandringer og ansvar for ditt eget liv. Noe av sin tid bruker hun som miljøarbeider og veileder for barnevernet.

Kjetil Moen er født og oppvokst på Songesand og har stor kunnskap om jakt, fangst, fiske og hvordan å overleve i og med naturen. Han er utdannet agronom, anleggsgartner og NLP Master Coach. Han er også klarsynt og har drevet med healing de siste ti årene.

Dette skjer ved Lysefjorden Aktivitet og Endringssenter
Kurs:

Hvem er jeg, egentlig? Helgekurs for alle som føler seg splittet mellom det de har lyst til og det som forventes av dem. Eller for alle som er tappet for energi, har begrensende tanker om seg selv eller lengter etter noe de ikke helt kan sette ord på.

Endringskraft: Minikurs for å gjøre endringer for privatpersoner hjemme eller firma.

Du og jeg og vi to: Helgekurs for par som vil forbedre parforholdet.

Kommunikasjonsdate: Dagskurs for par som vil forbedre parforholdet.

Behandling og rekreasjon:

Avstressende massasje og massasjebad

Aromaterapi

Healingmassasje

Healing

Krystallseng-behandling med lys og finpolerte kvartskrystaller, utviklet av João Teixeira de Faria, kalt «John of God» i Abadiania, Brasil

Pust i bakken – rekreasjonshelg for å lade batteriene, med to felles guidede meditasjoner og inkludert massasjebad, healing og healingmassasje

Aktivitetspakker:

Trolltur for familier

Jenteweekend for damer og jenter

Guidet båttur til Prekestolen eller Kjerag med selsafari

Guidet skogs- og fjelltur

For mer informasjon om kursene, se: www.lysefjorden-aktivitetsenter.no. E-post: info@lysefjorden-aktivitetsenter.no. Tlf.: 980 52 728 (Ellen) eller 997 41 039 (Kjetil).

 

Berit Håland etter kurs:

− Akkurat det jeg trengte!

Å delta på kurset Hvem er jeg, egentlig? ved Lysefjorden Aktivitet og Endringssenter var en fantastisk opplevelse for Berit Håland. Det var akkurat det hun trengte. Hun kom dit helt tappet for energi og reiste derfra med masse strøm på batteriene.

For noen år siden var Berit Håland på et sted i livet der hun hadde mistet retningen helt. Helsen streiket og hun hadde ekstreme smerter hele tiden. Hun måtte slutte å jobbe, slutte med hobbyene sine og gikk over i en alvorlig depresjon. Siden hun mistet jobben, måtte hun flytte ut fra leiligheten sin. Hun ante ikke hvor i verden hun skulle ta veien, hva hun skulle gjøre, eller om smertene kom til å forsvinne.

− Jeg var utslitt etter to år med bekymringer, smerter og dårlig søvn og ville bare ha en pause fra verden. Så da Lysefjorden Aktivitetssenter dukket opp på Facebook, meldte jeg meg på kurs med en gang, sier hun.
Berit er utdannet ingeniør, men på grunn av helsen tar hun bare strøjobbber nå mens hun trener opp helsen. I skrivende stund bor hun i en campingvogn i Sandeid i Ryfylke på eiendommen til sin søster.

− Med en gang jeg ankom Songesand, kjente jeg at det var en deilig energi der, og at det kom til å bli en fin rekreasjonshelg. Hele atmosfæren var så avslappet, og alle deltakerne fant fort roen og følte seg trygge på å dele erfaringer og følelser med oss alle. Her ble vi tatt imot med åpne armer, og alle hadde umiddelbart en gjensidig respekt for hverandre. Det var utrolig deilig å befinne seg på et så behagelig sted sammen med fine og åpne mennesker som var i samme situasjon som meg, og som virkelig ville jobbe for å bli den beste utgaven av seg selv, forteller Berit.

Roser kursholderne

Om kursholderne Ellen og Kjetil Moen har hun bare godord å si.

− Ellen og Kjetil tror jeg må være de fineste menneskene jeg har møtt! De er kloke og refelekterte mennesker med stor empati og livserfaring. De er stødige klipper som er trygge i seg selv og ønsker det beste for alle. Jeg og mine problemer ble møtt med en sånn åpenhet og forståelse at jeg ble helt varm om hjertet. Disse to tar imot alle akkurat som de er og får dem til å forstå at de er gode nok – akkurat som de er! Jeg har dem å takke for at jeg er er blitt den trygge personen jeg er i dag. Jeg setter utrolig stor pris på dem og kommer til å prøve å holde kontakten med dem videre i livet, smiler Berit.

− De holder også en uhøytidelig tone, forklarer alt enkelt og rolig med mange lett forståelige eksempler og åpner opp for samtale og spørsmål. Slik begynner man å tenke og delta i diskusjoner, relatere informasjonen til seg selv og de andre kursdeltakerne.

Høydepunktet var reading

For Berit var kursets høydepunkt Kjetils reading. Før dette hadde hun sagt veldig lite om seg selv og sin situasjon. Da han la hånden på henne og med et lurt smil spurte hvorfor han så en nomade, ble det litt morsomt.

− Jeg har alltid vært rastløs og rotløs og må være på farten. Han sa jeg kom til å reise litt og ta småjobber som å jobbe i en jordbæråker. Jeg kom til å begynne å skape noe med hendene ettersom jeg er en kunstnersjel, og kom til å finne kjærligheten om ikke så altfor lenge.

Der og da virket det ganske fjernt, men hun hadde lyst til det han fortalte og hadde allerede kjøpt en campingvogn hun skulle bo i. Nå har hun bodd i den i et år og reiser litt rundt for å ta strøjobber – blant annet på en gård, et hundepensjonat og i en jordbæråker.

− Jeg vet ikke helt hvor jeg skal i verden eller hva jeg skal skape, men jeg har i større grad funnet roen i meg selv og trives mye mer med denne livsstilen enn jeg gjorde som ingeniør i et A4-liv. Jeg tar hver dag som den kommer og setter pris på de små tingene i livet inntil jeg finner mitt kall. Kanskje har jeg også funnet kjærligheten – det  vil tiden vise, sier Berit, som for tiden har en kjæreste i Trondheim.

Kjent med deg selv

I utgangspunktet vil Berit anbefale kurset til alle mennesker, fordi hun tror at alle kunne hatt nytte av å bli bedre kjent med seg selv.

− Etter min erfaring er det i hvert fall et kurs man bør ta hvis man føler seg litt kvalt av dagliglivets mas og kjas og trenger en pause fra verden for å finne tilbake til indre ro med beina trygt på jorda. Her kan man slippe alle forventninger, krav og normer, og bare være, sier Berit.
Selv reiste hun fra kurset med en mye bedre forståelse av seg selv og hvorfor hun tenker som hun gjør. De snakket en del om kulturelle trossystem, tankemønstre og frykt.

− Det gikk opp for meg at det var store konflikter mellom mitt stammekulturelle trossystem og hva som var forventet av meg versus mine indre kvaliteter og ønsker i livet. På grunn av dette hadde jeg utviklet en del negative automatiske tanker om meg selv der jeg tenkte at jeg ikke var god nok, og at andre var viktigere enn meg.

− Jeg skjønte at det var frykt som hadde gjort at jeg tok ingeniørutdanning og levde et A4-liv. Jeg hadde vært redd for å satse og ta en helt annen retning enn fornuften min tilsa og det andre forventet. Det var ikke det at jeg mistrivdes som ingeniør, men jeg følte hele tiden at det måtte være noe mer ved livet. Jeg slet med rastløshet og en slags indre uro og lette etter noe mer, men visste ikke helt hva. Nå har jeg tatt noen grep i livet mitt og innsett at jeg – som Kjetil sa – egentlig var litt heldig med at jeg mistet jobb, helse og bolig, for nå ble jeg tvunget til å begynne på nytt på en annen måte.

Unik opplevelse

Det unike ved kurset synes Berit var hele atmosfæren, menneskene, situasjonen og prosessen. Man er midt i smørøyet av naturen, sammen med noen få fine mennesker.

− Man bor på stedet og går på en måte inn i en boble med fokus på seg selv. Det er stille, isolert og utrolig behagelig. Man ble gitt rom for tanke og undring og å åpne opp for følelsene og refleksjonene som oppsto. Rom for å tenke utenfor de daglige syslene og gå lenger inn i seg selv.

I dagliglivet blir man hele tiden avbrutt av mennesker man møter, telefoner som ringer eller at man har en avtale her og der, og dermed får man ikke muligheten til å følge tankene sine helt ut.

− Her var det ikke andre mennesker å møte enn de som var i samme prosessen som meg, og som man kunne dele tankene med og gjerne hjelpe hverandre. Man ble kjent på en helt spesiell måte, og på søndagen kunne man se og kjenne en forandring hos alle deltakerne. Det hele var en unik opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme, avslutter Berit


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode