Skip to main content

Vekk kundalinikraften på en trygg måte

Når det brukes riktig kan kundaliniyoga være et verktøy til å oppnå høyere bevissthet og et høyere energinivå, forteller Julia Stormoen. Siden det åpner opp blokkeringer i chakraene, kan det gi en healingeffekt, bedre kontroll på tanker og følelser og sterkere psykiske evner.

I kundaliniyoga er det mye fokus på gjentagende asanaer med ganske intens pusting, meditasjon, mudra (hånd- og fingerstillinger), pranayama (pusteteknikker), chanting av mantra og et spesielt fokus på indre opplevelser og selvbevissthet.

‒ Korrekt kombinasjon av disse teknikkene stimulerer chakraene og tillater kundalini-energien å løses på en trygg måte, sier Julia Stormoen (30). Hun er utdannet instruktør i kundaliniyoga i Indonesia, Sri Lanka og India.

Underskrevne fikk kjennskap til henne på YouTube, hvor hun har lagt ut mange fine gratis yogavideoer. Julia har en rolig og behagelig stemme å høre på, og personlig synes jeg at yogaen hun underviser er effektiv på et dypt plan. Hun har også en nettside med online timer og kurs i kundaliniyoga: akaal-yoga.no.

‒ Kundaliniyoga er den eldste formen for yoga. De andre yogatypene bygger på kundaliniyoga-teknikkene. Det sies å være en av de mest kraftfulle yogatypene, fordi effekten skjer mye raskere enn med andre typer yoga, sier Julia i et intervju med Medium.

Opprinnelig er hun fra Russland, men hun flyttet til Norge med moren og broren da hun var 10 år. Hun har bodd flere steder i Norge og mange år i utlandet. I skrivende stund bor hun i Tyskland med sin vordende ektemann, men hun skal flytte tilbake til Norge høsten 2019.

Julia Stormoen (30) slet med kronisk depresjon i flere år i tenårene. Dette endret seg etter at hun oppdaget kundaliniyoga som 19-åring.

Noe i hjertet våknet

I tenårene var Julia kronisk deprimert i flere år, og hun tenkte på å ta livet sitt flere ganger. Men dypt inni seg skjønte hun at det må finnes ekte menneskelig lykke og kjærlighet i denne verden. Hun begynte å søke på nettet og fant kundaliniyoga da hun var 19 år. Den første leksjonen hun fant handlet om ubetinget kjærlighet og gav mye mening. Jo mer hun leste om yogisk filosofi, jo mer falt hun for det.

‒ Etter min første kundaliniyogatime våknet det noe i hjertet mitt om noe jeg har glemt som kom tilbake til meg, sier hun. Jo mer kundaliniyoga hun gjorde og jo dypere inn i meditasjon hun kom, jo mer fikk hun tilbake følelsen og jo sterkere kom behovet for å gråte og åpne seg for det ukjente.

‒ Det er noe så kjærlig, rent og uskyldig. Det er ikke noen begrensninger rundt denne følelsen. Det er bare en følelse av frihet og enhet. Det er vanskelig å forklare og sette ord på. Det er veldig vakkert, smiler Julia.

Enorm mengde energi

Kundalini beskriver hun som en enorm mengde energi i oss som kan vekkes opp med riktige teknikker. Det er ikke en bevissthetsenergi eller en energi fra utsiden i form av mat og kaffe.

‒ Det er en kraft, en energi som tillater deg å oppleve. Vi trenger høyere frekvens av energi for å oppleve dypere meditative tilstander. Alt handler om energi, frekvenser og på hvilket nivå energien vibrerer. Hvis vi vibrerer på lavere energetisk frekvens, vil vi fungere fra de lavere chakraene, noe som også påvirker vår bevissthet, våre behov og handlinger. For å få en dypere meditativ opplevelse trenger vi øke mengden og frekvensen av energi.

Pranayama (pusteteknikker i yoga) er veldig effektivt for dette, ifølge Julia. Prana er den vitale kraften i oss, og yama betyr å utvide. Pranayama utvider altså den vitale kraften i oss.

‒ Grunnlaget for hele eksistensen er energi. Kundalini er som en generator til det energetiske i deg, men denne kilden sover og dets potensiale forblir uoppdaget. Hvis du kobler deg til kilden, kan du gjøre utrolige ting. Når du forstår hvordan det fungerer, vil du forstå fundamentet bak hele den universelle eksistensen.

‒ Når kundalini vekkes får du muligheten til å nå de høyere chakraene som tillater deg å se mer. Hvis man kommer dypt inn i meditasjon vil man se at kundalini egentlig er i alt. Energien er ikke begrenset til et sted, men du har en konsentrert mengde av det i deg, forklarer Julia.

«Du har en generator i deg som genererer energi. Når den vekkes opp får du muligheten til å nå de høyere chakraene som tillater deg å se mer.»

Fant igjen blokkerte evner

Noe av det glemte Julia fikk tilbake var evnen til å se hinsides vår håndfaste virkelighet. Som barn hadde hun en del mystiske og til tider skremmende opplevelser. Hun kunne se skygger av mennesker som ikke var der, og hun så personer bevege seg uten at det fysisk var noen der. En gang så hun gjennom mange lag i luften, og da hun tok hånden gjennom luften føltes det som å ta på mange partikler i vann. Ofte ble hun vettskremt av disse opplevelsene.

‒ Det var det som gjorde at jeg blokkerte alle de evnene jeg hadde som barn. Jeg ignorerte dem i mange år. Så førte det til at det skjedde mindre og mindre. Til slutt sluttet det å skje – til jeg begynte med kundaliniyoga, da det ble mer intenst igjen, sier hun.

«Etter min første kundaliniyogatime våknet det noe i hjertet mitt om noe jeg har glemt som kom tilbake til meg.»

Kan ikke deppe igjen

Da hun «fant» kundaliniyoga sluttet hun med dansing og all annen sport hun drev med.

‒ I løpet av en måned med intens praksis, forandret jeg meg utrolig kjapt inn i en positiv retning. Jeg klarte ikke å bli deprimert igjen. Hvis jeg ble nedfor igjen, varte det ikke lenger enn en dag. Kundaliniyoga høyner energien din som ikke tillater deg å havne i de lavere frekvensene. Siden jeg begynte med det har jeg ikke vært deprimert, sier Julia.

Hun har utforsket mange andre yogatyper og livssyn, blant annet hatha yoga, yin yoga og flere meditasjonsretninger.

‒ Ingenting har vært så kraftfullt som kundaliniyoga. Det fikk meg til å lande, det hjalp meg så utrolig raskt, sier Julia.

 «Med kundaliniyoga får du en stor mengde energi som ikke tillater deg å havne i de lavere frekvensene.»

Høyner bevissthet og klarsyn

Det å praktisere kundaliniyoga jevnlig kan helt klart åpne opp for høyere bevissthet og sterkere klarsyn, ifølge Julia.

‒ Du kan godt starte med å hele din fysiske kropp – mange kommer til yoga på den måten, med ulike helseproblemer. Men i den prosessen kan man plutselig åpne opp mange andre ting. Du kan begynne å hele traumer fra fortiden og frigjøre ting som har ført til at du har håndtert livssituasjoner i et visst mønster og tiltrukket deg samme type mennesker, kjærester og samme type jobber, sier Julia.

Mennesker er vanedyr. Vi har lært å reagere i visse mønstre siden vi var barn. Disse mønstrene kan brytes ved hjelp av yoga og meditasjon.

‒ Gradvis bryter du syklusene fordi du høyner bevissthetsnivået, som tillater deg å prosessere ting annerledes. Du ser ting annerledes, tar ting til deg annerledes og du reagerer annerledes. Vi bryter vanemønstre som gjør at vi kan få mer emosjonell frihet til å elske ubegrenset. Da kommer du opp til fjerde chakra som tillater deg å bli kvitt begrensninger om hva du tror du er. Energien løftes opp til de høyere chakraene, og da kan du utvikle ulike evner, sier Julia.

La det skje gradvis

Julia tror ikke det er mange som ønsker å bruke yoga for å utvikle psykiske evner eller «superpowers», som hun kaller det. Det kan være belastende og skremmende å bli mer sensitiv. Prosessen bør uansett skje veldig gradvis, anbefaler hun.

‒ Det starter som regel med at du er litt mer avslappet, du får mer fokus, konsentrasjon og energi. Vil du ta det til neste nivå, gjør du meditasjoner som vekker opp de høyere chakraene. Du tillater deg å se ting. Mange ryker ut her, fordi det kan være veldig skremmende hvis du ikke er klar for det, advarer Julia.

Dette kan også skje hvis man tar narkotika.

‒ Hvis du ikke har bearbeidet energiblokkeringer og heller ikke klargjort nervesystemet ditt, men allikevel gjør handlinger som tvinger kundalini-energien til å reises opp til hodet, så kan det gå galt. Er du ikke klar for å se ting, kan du havne inn i psykiatrien etter hvert. Derfor bør prosessen skje gradvis, uten store hopp. Det kan komme med små glimt her og der, sier Julia.

De som er veldig sensitive av natur må være spesielt forsiktig.

‒ De som er født sensitive, har kanskje psykiske evner. De har en viss åpning i det tredje øyet som tillater dem å se ting. Men dette kan også føre til at energien blir overaktiv i hodet og derfor får man for lite jording, som kan føre til problemer, sier Julia. Blant annet derfor er det mange kundaliniyoga-utøvere som bruker turban.

Hvite klær og turban

For utenforstående kan det se litt sært og sprøtt ut, men det er en grunn til at kundaliniyogier går med turban og hvite eller lyse klær.

‒ Når du forstår at alt er energi – at hver eneste ting vibrerer og har en frekvens, og at hver frekvens har en intensitet – vil du innse at til og med en kopp har en aura, et elektromagnetisk felt. Farger er frekvenser, enten høye eller lave. Sort frekvens har lavest frekvens, den gjør faktisk at auraen din blir mindre.

‒ Hvite klær kan utvide auraen din med minst 45 centimeter. Når du har på deg hvite klær føler du deg ren og lett. Hvis du er deprimert og kler på deg i hvitt, vil du føle deg lettere, sier Julia.

Turbanen skal kunne hindre at altfor mye energi stagneres i hodet.

‒ Turbanen hjelper deg å jorde energien, slik at du ikke får migrene. Den hjelper deg å stimulere det tredje øyet. Jeg har merket ekstrem stor forskjell på å praktisere med og uten turban. Jeg får nesten umiddelbart migrene uten turban, og jeg føler mye mer fokus, jording og det gir en varm, behagelig følelse i kroppen når jeg underviser med turban, sier Julia.

Når energien aktiveres

Når kundalini vekkes, stiger den sovende kraften fra nederste chakra, langs ryggraden og oppover til hodet.

‒ Kraften har blitt vekket flere ganger i meg i løpet av de 11 årene jeg har holdt på med kundaliniyoga. Flere ting har skjedd som har gått ut av kontroll, men jeg har også utrolig mange positive erfaringer. Veldig mye forskjellig kan skje og det er veldig individuelt ut ifra hvilket bevissthetsnivå du er på.

For å gjøre det bevisst og kontrollert anbefaler hun kundaliniyoga.

‒ Hvis du praktiserer kundaliniyoga korrekt vil du vekke kundalini på en rask og trygg måte – med pranayama, meditasjon, kriya, pusteteknikker og mantra som gjør at du forandrer sinnstilstand, sier Julia.

Noen må trene yoga i mange år før kundalinioppvåkningen skjer, men for noen skjer det aldri. For andre som er veldig sensitive og åpne kan det skje raskere.

‒ For meg føles det som at hele kroppen begynner å sirkulere først, så vibrerer det langs hele ryggraden og jeg føler ganske mye energi som sirkulerer opp til hodet. Dager eller måneder etter kan du utvikle evner som høyere sensitivitet. Jo mer du opplever det, jo dypere vil du oppleve det hver gang. Det vil ikke degraderes når du kutter ut yoga. Det du vekker opp i deg kan ikke tas fra deg igjen, det er en dyp erfaring. Du kommer til et nytt nivå hvor du ikke kan falle av. Når du har nådd visse evner vil du ha dem resten av livet, smiler Julia.

Dyp ekstase, total enhet

‒ Hvis du gjør kundaliniyoga riktig kan du få helt fantastiske, nydelige opplevelser som kan få deg i dyp ekstase. Det kan ta deg forbi tid og rom, du kan oppleve total enhet, og til og med samadhi, sier Julia.

Samadhi betyr «å sette sammen», ifølge snl.no. I hinduismen og buddhismen betegnes samadhi som en tidsbegrenset tilstand av dyp mental konsentrasjon som oppnås ved hjelp av yoga eller andre teknikker.

‒ Enhver dedikert yogi ønsker å nå Mahasamadhi, sier Julia, for da kan man fortsettlig forlate kroppen og stoppe hele syklusen. Det er ikke spørsmål om gjenfødelse, det er fullstendig oppløsning av din individualitet og din eksistens. Det er ultimat frihet, avslutter Julia.

Julia Stormoens online yogastudio: www.akaal-yoga.no

Hva er kundalini?

Kundalini er ifølge tantrisk tradisjon i India og Tibet en ubevisst og instinktiv kraft i rotchakra i nederste del av ryggsøylen. Symbolsk er den beskrevet som en sovende, sammenrullet slange eller som gudinnen Shakti.

Energien kan aktiveres spontant eller ved hjelp av spesielle yogaøvelser. Når kundalini-energien vekkes, søker den å stige opp delvis eller fullstendig, gjennom en trang energikanal i ryggsøylen, kalt sushumna nadi. Langs denne ligger syv chakraer eller energisentre, og når kundalini stiger opp så aktiveres chakraenes forskjellige energier. Når kundalinienergien stiger helt opp til kronechakraet på toppen av hodet, har personen etter hinduistisk tradisjon oppnådd spirituell opplysthet, fullkommenhet eller nirvana, og man er fri fra karmaets hjul.

(Kilde: Wikipedia)

De 7 chakra

Disse syv chakraene er de mest omtalte.

Chakraene er kroppens energisentre, ifølge yogafilosofien. Syv av de 114 chakraene vi har er mest omtalt. Det første chakraet, rotchakraet nederst i ryggsøylen, handler om jording, trygghet og grunnleggende behov. Andre chakra, harachakra under navlen, går på intime relasjoner, følelser og kreativitet. Tredje chakra i solar plexus styrer viljestyrke, vitalitet og mot. Det fjerde chakraet handler om kjærlighet til deg selv og andre, og det femte handler om kommunikasjon med omverdenen. Det sjette chakraet er «det tredje øyet» midt i panna som styrer intuisjon og klarsyn. Det syvende chakraet, kronechakraet på toppen av hodet, forbinder oss med en universell, uendelig bevissthet.

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode