Usikkerheten i endring

Hvorfor gjør endring vondt? Gjør det vondt? Er det en sannhet i ordspråket «Man vet hva man har, men ikke hva man får? Hva er det med selv de minste forandringer som kan gjøre oss usikker?

Tekst: Annie Vist Hageløkken

Ja, vi vet hva vi har. Det kan være uønsket og tungt, men det er noe vi er sikker på, noe som er fakta for oss. Vi kan lengte etter noe bedre, drømme om det og håpe på det, men allikevel kan det være fryktelig vanskelig å ta de skrittene som er nødvendig for å oppnå det. Vi kan ha all kunnskap i verden om hva som skal til, men vi vegrer oss. Er ikke det rart?

Selv små justeringer kan være skumle for det ligger en usikkerhetsfaktor i selve begrepet endring. Å endre noe krever bevissthet, innsats, handling og vilje. Det er mye å håndtere på en gang når man ikke har noen garanti for hva resultatet blir. Det er så mange ukjente faktorer som kan gjøre seg gjeldene, som kan påvirke og ødelegge måloppnåelsen vår, for vi har jo ikke kontrollen over alt og alle her i verden.

Så er det kontroll det hele koker ned til da?

Vi ønsker og trenger kontroll over vår egen situasjon, og når vi tar et skritt ut i det ukjente så mister vi den en stund? Der vi er i dag så har vi jo en form for kontroll, vi vet hvor vi er og har lært å forholde oss til det. Hvis vi sier opp jobben vi mistrives i og satser på noe annet, ja hvem kan garantere at det blir bedre? Og hva om du ikke får noen ny jobb, og om du må på arbeidsledighetstrygd, hva med økonomien da……?

Hypokonderlegen Ingar Wilhelmsen sa «Livet er et usikkert prosjekt». Vi har ikke garanti for noe som helst, og vi må ta ansvar og avgjørelser hele tiden for å skape det livet vi ønsker oss for oss selv. Ønsker jeg å gå ned 10 kilo, så vet jeg hva som skal til og jeg må «lide» meg gjennom en forsakelsesperiode som ødelegger helgekosen for meg. Godt mulig jeg ikke blir så mye lykkeligere av å miste de kiloene og at all forsakelse føles bortkastet, men det vil jeg jo ikke vite med sikkerhet før jeg har gjennomført endringen.

Endring inneholder usikkerhet, men det gir erfaring og vekst.

Hele livet vårt er en reise inn i det ukjente. Alt vi opplever, gjør og ser rundt oss gir oss erfaringer og kunnskap som danner grunnlag for å ta bedre og bedre avgjørelser etter hvert som tiden går. Når vi tillater oss å oppleve nye ting, lære oss ny kunnskap eller bli kjent med nye mennesker, kulturer og steder, så utvikles vi og blir kjent med oss selv. Og jeg tror at jo mer vi gjør oss kjent med oss selv, våre reaksjonsmønstre, våre holdninger, våre komfortsoner og grenser, desto enklere blir det for oss å velge og gjennomføre de endringer vi higer etter.

Jeg tror meningen med livet er nettopp Livet. Denne reisen, utviklingen og erfaringen det utgjør. Vi kan velge å sitte helt stille i båten og håpe på det beste, eller vi kan omfavne de erfaringene reisen byr på og bruke dem til å skape det livet vi ønsker oss. Vi lærer noe både når vi snubler og faller, og når vi krysser målstreken med armene over hodet. Å prøve og feile er ikke så skummelt som vi skal ha det til bestandig − det kan faktisk være grunnlaget for suksess. Det er ikke moro når det står på, men det gir kunnskap og erfaringer vi kan bruke på ferden videre.

Vi kan velge å sitte helt stille i båten og håpe på det beste, eller vi kan omfavne de erfaringene reisen byr på og bruke dem til å skape det livet vi ønsker oss.

Til syvende og sist er det opp til oss å bestemme hva som skal skje i våre liv. Vi har kontrollen, enten vi er bevisst det eller ikke. Vi er gitt denne omgangen på jorden med fri vilje som en del av pakkeløsningen. Bare vi kan foreta bevisste endringer i livet vårt, eller velge å bare godta det som kommer uten å protestere. Ingenting er feil, det er opp til oss.

Om artikkelforfatteren:

Annie Vist Hageløkken anser seg for å være en oppdagelsesreisende i den spirituelle verden. Hun er healer, klarsynt og medium under opplæring. Hun har hele livet jobbet innenfor omsorg og veiledning av andre mennesker, og brenner for å hjelpe andre til å finne styrken og livsgleden i seg selv.

Nettside: aktivsjel.no