Skip to main content

Tidligere skuespiller og regissør tilbyr tantra-trening for kvinner

I en årrekke jobbet Kristin Magnus som skuespiller og regissør innen film og TV. Nå har hun viet seg fullt og helt til tantra og tilbyr en tantra-trening for kvinner over syv helger. Gjennom kursene støtter hun deltakerne til å ta kraften tilbake i eget liv og styrke kontakten med egen sensualitet, kjærlighet og energi.

Foto: Privat

Vi har publisert en artikkel om Kristin tidligere, den kan du lese her: Ble tantralærer etter TV-produksjon om sex. Her beskrives Kristins vei fra arbeid innen TV og film til å bli tantralærer, og hun forteller en del om sitt individuelle arbeid med klienter. Artikkelen du nå leser presenterer  tantra-trening for kvinner samt utdyper hennes egen reise og perspektiver innen tematikken.

Jobber med chakraene

Hvert helgekurs i tantra-treningen fokuserer på et av de syv chakraene. Kristin gir her en rask forklaring på hva hvert av chakraene representerer:

Det første chakraet handler om å kjenne oss trygge, ha tak over hodet og penger til å overleve. Det handler også om seksualitet.

På dette illustrasjonsbildet er det første chakraet rødt, det andre er oransje, det tredje er gult, det fjerde er grønt, det femte er turkis på halsen/nakken, det sjette er blått og det øverste på toppen av hodet er lilla. Foto: DeoSum/Shutterstock.com

Det andre chakraet handler om følelsene. Å ha eierskap til alt det man er og å være i flyten i livet.
Det tredje chakraet handler om kraften vår. Det inkluderer å kunne si nei når vi mener nei, og å kunne si ja til det vi virkelig vil. I dette arbeidet kontakter vi sinne og jobber med grensesetting.

Det fjerde chakraet handler om hjertet: kjærlighet og omsorg. Relasjonen til mor er en sentral del av det.

Det femte chakraet handler om å uttrykke kreativiteten vår: å være autentisk, åpen og ærlig, å uttrykke egen sannhet.

Kronechakraet er det syvende chakraet og forbinder oss med den åndelige verden. Det er lokalisert på toppen av hodet.

Det sjette chakraet handler om intuisjon, visdom og å kunne gå inn i det ukjente med en trygghet, fordi vi har en sentrering og balanse i oss selv og stoler på vår egen indre stemme.

Det syvende chakraet handler om kontakt med det guddommelige, det som er større enn oss. Som mennesker har vi i oss et potensiale for kontakt med noe som er større enn den fysiske virkeligheten vi lever i. Man kan kalle denne dimensjonen for gud, gudinnen, oneness, livskraften og så videre.

Åpent for alle kvinner

Kristin understreker at tantra-treningen er et tilbud til alle kvinner, fra alderen 18–110 år.

– Kursene handler om at vi er i en utforskning i oss selv. Mange lurer på «er dette noe for meg? Må jeg gjøre ting jeg ikke har lyst til? Må jeg være naken?». Da sier jeg «kjenn etter hva du har lyst til. Øvelsene går så langt som du selv har lyst til å gå. Du hedrer dine egne, sunne grenser.» Den grensen er individuell, og kan endre seg fra øyeblikk til øyeblikk – avhengig av hvem du er sammen med, din indre tilstand i dette øyeblikket, tiden på dagen og så videre.

Følte noe manglet

Kristin Magnus er tantra-lærer. Foto: privat

Kristins egen dragning mot tantra kom fra at hun kjente noe manglet i livet. Hun tenkte: «å ha en jobb, betale skatt, gå på en fest, drikke seg full og så videre – er dette alt livet skal dreie seg om? Det er alt for snevert»

Hun hadde dessuten behov for en helbredelsesreise, etter å ha opplevd overgrep. Hun hadde prøvd samtaleterapi, men erfarte at det ikke var tilstrekkelig.

– Det ble en profesjonell hinne mellom behandleren og meg. Jeg trengte å bli møtt av medmennesker som var levende sammen med meg – som kunne gråte og være med meg i følelsene. Dessuten vil en helbredelsesreise også involvere at vi forholder oss til kroppen. Kroppen bærer på minner om opplevelsene våre. Det er nødvendig å jobbe med både hode, kropp og følelser. Det er det arbeidet vi gjør i tantra.

Umoden maskulinitet

Mange kvinner ønsker å komme i dypere kontakt med sin sensualitet og femininitet, opplever Kristin.

– Vi tilbringer så mye tid i hodet og vi opplever at kroppen blir nummen. Det er så mange oppgaver vi må få til å gå opp i løpet av dagen. Mange av oss tilbringer derfor mye av tiden vår i det jeg kaller en umoden maskulinitet, der det er et ubalansert fokus på å prestere. Dette gjelder uansett om man er kvinne, mann eller transperson, og uavhengig av rase, religion, også videre.

Kristin understreker at vi alle er både feminine og maskuline, umodne og modne. Det feminine og maskuline er kvaliteter vi ofte har forbundet med menn og kvinner. Kristin ønsker å utvide denne forståelsen.

Helbredende samvær og aksept

Noen deltakere kommer fordi de har lyst til å finne sin egen, autentiske stemme, være mer kreative og få mot til å leve ut mer av sine seksuelle ønsker. Andre kommer fordi de har lyst til å få en annen relasjon til kroppen sin. Noen vil helbrede sår i relasjon til mor og andre kvinner. Andre har en historie med overgrep som de ønsker å hele.

Et viktig aspekt ved gruppene er at hver kvinne får snakke uavbrutt om egne erfaringer og følelser, uten å bli møtt med råd.

Foto: privat

– Vi møtes i respekt og aksept, vi går ikke inn i diskusjon. Vi opplever den helende kraften i å få dele vår sårbarhet og sannhet og å bli tatt imot akkurat slik vi er. Vi kjenner oss igjen i hverandres erfaringer og følelser. Det er viktig å ikke sitte alene med vanskelige ting vi har opplevd. Det er essensielt å oppleve fellesskap med andre kvinner og erfare hvor mye støtte det er i det. Det er veldig helbredende og sterkt for mange av kvinnene som kommer.

Mange forskjellige verktøy

I gruppene bruker Kristin mange forskjellige verktøy.
– Vi gjør noen meditasjoner fra den indiske læremesteren Osho, blant annet Chakra Breathing og Dynamic Meditation. Andre elementer er diverse pusteøvelser, fri dans og at deltakerne gir hverandre massasje. Sentralt i arbeidet er verdien av å utforske hele følelsesregisteret sitt og å uttrykke det på en sunn måte som ikke går utover andre. 

Kristin understreker at det å gi massasje ikke handler om å prestere noe.

– For en deltaker var kursets sterkeste opplevelse å massere hånden min. Hun var redd for at det å gi og motta massasje ville være som å være utro mot kjæresten sin. Hun masserte hånden min, var fullt til stede, og kjente følelsene og tankene som kom opp. Jeg understrekte for henne at hun ikke skulle få meg til å føle noe som helst. Når hun klarte å gi seg hen til opplevelsen var det en av hennes største opplevelser.
Gjennombruddene kan altså komme fra nære, enkle ting. I det vi åpner oss selv, blir vi mer sårbare. Det oppleves intimt og nært.

Behovet for nærhet

Kristin understreker at alle mennesker har et grunnleggende behov for nærhet.
– Jeg tror at kvinner og menn trenger det samme. Vi trenger alle nærhet, å bli holdt, å få uttrykke vår sårbarhet, kjenne at vi blir sett, å feire og sørge og å uttrykke lekenhet og autentisitet.

Hun ser en fare i å definere hvordan kvinner er og hvordan menn er.

– Man kan få mange ideer og oppfatninger rundt det. Jeg ser på oss som veldig like. For eksempel tyr noen lettere til sinne en gråt og for andre er det motsatt. I det seksuelle blir det mye tenning, spenning og lek med polaritet. Der har vi tradisjonelle forestillinger som eksempelvis at mannen skal gi kvinnen orgasme, og kvinnen skal være deilig – «er jeg sexy i denne stillingen»? og så videre. Det blir så veldig ytre styrt.

Polaritet og å bli tatt imot

Da hun begynte å utforske tantra, var noe av det første hun lærte at hun selv er ansvarlig for sin egen orgasme. Hun ble oppfordret til å fokusere på hva som tente henne.

– Som resultat av det ble partneren min veldig kåt på at jeg ble så kåt.

Kristin understreker at polaritet mellom to partnere ikke må innebære at mannen til enhver tid er i sitt maskuline, og kvinnen i sitt feminine. Man kan også snu rollene.

– Det kan være veldig vakkert hvis jeg går inn i mitt maskuline, og partneren inn i sitt feminine. Jeg kan penetrere ham energetisk, og han overgir seg inn i det feminine. Det blir ofte så sterkt at hjertet mitt åpner seg og tårer triller nedover kinnene. 

Hun opplever at det å bli tatt imot er et dypt menneskelig behov.

– Menn ønsker at partneren skal ta dem imot når de har lyst til å gi. Vi kan omtale penis som den helbredende staven og kjærlighetens lys, som mannen har lyst til å gi til kvinnen. I tantra kultiveres kontakten mellom hjertet og penis. Så hjertet penetrerer med kjærlighet igjennom penis. Det er sterkt å bli tatt og omfavnet av mannen. Vi kan oppleve å bli helt henført, der hver eneste del av oss blir elsket – inkludert sorgene, frustrasjonene, kåtheten, latteren og så videre. Det samme kan mannen oppleve når han går inn i sitt feminine. I tillegg kan han oppleve fullkropps-orgasme og serie-orgasmer.

Forskjellige kjærlighetsspråk

For å bedre forstå hvilke behov vi har, refererer Kristin noen ganger til modellen de fem kjærlighetsspråkene utviklet av den amerikanske filosofen og pastoren Gary Chapman.

– Mennesker opplever intimitet og nærhet på ulike måter. For meg personlig er fysisk kontakt og dyp tilstedeværelse det viktigste. Andre kjenner seg dypt elsket hvis partneren deres lytter til dem i en time. For noen andre kan det være viktigere om partneren hjelper til med noe praktisk, eksempelvis i huset, hytta eller med bilen. Da kan vedkommende kjenne seg ivaretatt og omsluttet av kjærlighet. 

Foto: privat

– Noen kommer med overraskende gaver og utflukter – det viser at vedkommende har tenkt masse på partneren sin og brukt tid på vedkommende også når de ikke har vært sammen. For andre er fysisk kontakt veldig viktig. Det kan innebære klemmer, å bli holdt rundt, motta massasje og så videre. Det kan involvere sex, men trenger ikke å føre til sex. For andre er kvalitetstid der man er dypt til stede sammen veldig viktig. Det er viktig å bevisstgjøre hvilke behov man trenger å bli møtt på for å kjenne seg elsket og å kommunisere det overfor partneren.

Pregning fra samfunnet

– Hva slags pregning fra barndom og samfunnet setter størst begrensninger rundt kvinners evne til å være i kontakt med egen sensualitet og seksualitet på en sunn og selv-ivaretakende måte?

Jeg vil ikke være for bastant rund det, men jeg kan dele noen antakelser. Jeg tror at media innprenter at vi skal være perfekte og se deilige ut. Det handler ikke om en sensualitet som kommer innenfra, men snarere om hvordan man skal se ut i det ytre. Jeg synes det er trist.

Mediene gir ifølge Kristin ofte et ensidig bilde på hva det vil si å være kvinnelig. Kristins opplevelse er at mange kvinner har vokst opp med en vesentlig grad av frihet rundt hva det vil si å være jente og kvinne.

En del kvinner har under oppveksten fått spikket, fisket, drevet konkurranse og gjort andre ting som vi gjerne betegner som mer maskulint. Så det er ofte mye mer fleksibelt og åpent enn man kan få inntrykk av. Samtidig får vi alle, uansett kjønn, innprentet begrensende holdninger fra familien rundt temaer som hvordan man uttrykker kjærlighet og følelser. 

Sensualitet, seksualitet og åpenhet

Kristin understreker at sensualitet og seksualitet ikke er det samme.
Man kan danse sensuelt uten å ha sex. Man kan ha sex uten at det er sensuelt, eller man kan ha sex som inkluderer sensualitet.

En del mennesker har den holdningen at man ikke skal snakke for mye om disse tingene, fordi man da kan snakke det i hjel og ta bort spenningen. Kristin tror det er viktig å snakke om det.

Jeg tror det kan holde oss tilbake fra å dele ting som kan være nærende, skape interesse og tenning i relasjonen. Det er utviklende å uttrykke tydelig hva man liker. Det er ingen av oss som er tankelesere. Selv om det umodne feminine i oss gjerne vil at partneren vår skal vite hva vi vil, før vi selv vet det. Det er så fint å kunne gi den man er så glad i nytelse og glede.

Maskulin og feminin tenning

Det å masturbere kan være en viktig selvkjærlighets-praksis, ifølge Kristin.
– Det kan innebære å ta på hele kroppen og at hele kroppen blir orgasmisk. Vi kan kalle dette en feminin tilnærming. Hvis jeg derimot går inn i mitt maskuline kan jeg bli veldig opptatt av vaginaen og puppene heller enn å gå inn i hele kroppen først. Det er en annen type tenning enn hvis man orienterer seg fra sitt feminine. Begge deler er morsomt, det er gøy å utvikle begge sidene i seg selv.

Det feminine i oss synes det er gøy med variasjon, fortsetter hun.

– Man kan leke med energi. I tantra har vi ikke hovedfokus på «friksjons-sexen» som man er vant med. Den tantriske sexen jobber også med energien. Det er helt fantastisk hvordan energiene beveger seg i kroppen og kan gi helkropps-orgasme. Man kan også leke med å bli bundet, hvor det egentlig er den som blir bundet som er i kontroll – man har et kodeord man kan bruke for å si stopp. Da kan man oppleve å bli fritatt for ansvaret for kåthet og lyst. Noe som kan være befriende. Fordi det også kan være en del skam rundt seksuell tenning. En annen måte å leke på er å forestille seg at den ene er et byttedyr og den andre er en jeger. Spenning kan være veldig opphissende.

Foto: privat

Vonde sår og minner

Samtidig kan det også komme opp vonde sår og minner når man utforsker og leker på den måten.
– Det er godt å ha kjærlig støtte under utforskning av nye sider i oss selv, sammen med en man er trygg på. Om det er en man deler livet med eller om det er en fagperson, det kjenner man best selv. Det er viktig å ha en åpen dialog underveis, stoppe, trøste og snakke om hvilke minner som kommer opp. Da avsluttes utforskningen og vi holder og støtter for trygghet og helbredelse. Når vi prøver noe nytt er det fint å gi plass til at ting kan oppleves feil. Vi kan lære mye om oss selv og vår partner under samtalen etterpå.
Og det at noe ikke funket første gang, betyr ikke at det ikke kan være verdifullt å prøve igjen senere, avslutter Kristin.

Kristin følger med på koronasituasjonen og retningslinjer for arrangementer. Det er foreløpig uklart om hennes kurs de neste månedene kan gjennomføres eller ikke.

Les mer:

freeyourmindtantra.no

facebook.com/freeyourmindtantra

Instagram – FreeYourMindTantra

Om artikkelforfatteren:

Andreas Aubert er fast skribent og journalist for Mittmedium.no og Medium.
Andreas Aubert er fast skribent og journalist for Mittmedium.no og Medium.

Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester. Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no

Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: Autentisitet.no

Artikkelarkiv og skrivehjelp: Andreasaubert.no

Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: Facebook.com/autentisitet.no


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året



Denne artikkelen handler om…


Andreas Aubert

Andreas Aubert er livsveileder, gruppeleder, journalist og skrivekonsulent. Han skriver om helse og spirituell utvikling for Medium. Se autentisitet.no og andreasaubert.no. E-post: andreas@autentisitet.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode