Skip to main content

Solar plexus − «navlens juvel»

Solar plexus er vårt tredje chakra og kalles manipura på sanskrit, som betyr «navlens juvel». Energipunktet er beskrevet som en by av juveler og en skatt som skaper forbindelse til «solar bevissthet». Det har en dyp og viktig forbindelse med kroppen, siden det sies at både solenergi og livskraft lagres her.

Innenfor vår aura, under brystbenet ligger chakraet solar plexus, eller «navlens juvel» som det oversettes fra sanskrit. Dette er vårt tredje chakra. Energipunktet strekker seg fra under brystbenet og ned til navlen. Det er en skatt som skaper forbindelse til «solar bevissthet». Vårt velvære blir opprettholdt ved at det kontinuerlig bringes energier ladet med sollys inn i kroppene våre.

Et annet navn på dette chakra er manipura, som betyr «skinner som en perle» eller «edelstenenes plass». En yogi beskriver dette chakraet som en by av juveler. Som dere ser er navnet på dette energipunktet farget av noe skinnende, dyrbart og sterkt. Dette punktet har en inngående og viktig forbindelse med kroppen, og her blir solenergi, ladet med prana (livskraft) lagret.

Magefølelse

Vi sier ofte at vi har en magefølelse om hendelser og situasjoner. Det betyr at vi har en sterk oppfattelse av det og vi føler noe på et svært dypt nivå. Da bruker vi solar plexus punktet. Det hjelper oss med å skille mellom gode og dårlige følelser. Tenk på når du hadde sommerfugler i magen, eller det føltes som om hele magen knyttet seg. Det er dette chakraet som sender deg signaler som arter seg som fysiske symptomer. Her ligger nemlig senteret for dine følelser, de bearbeides her.

Indre ild

Ildelementet forbindes med solar plexus og er en sterk omformer som kan bli for heftig. Ildenergien gir næring til følelsene våre og brenner dem opp.

Elementet som forbindes med solar plexus er ild. Ild er en omformer, den er sterk og den kan bli altfor heftig. Ildenergien jobber med følelsene våre. Den gir næring til dem, og den brenner dem opp.

Solar plexus chakraet jobber for å holde balanse i følelseslivet vårt. Derfor er det viktig, akkurat som ved et fysisk bål, at vi av og til fjerner gammel aske (det vil si forbrente følelser), for at ilden fortsatt skal kunne brenne sterkt. Vi bør ikke bli følelsesløs og likegyldig på grunn av alt vi har erfart og opplevd, men klare å legge fortiden bak oss og stige som fugl Føniks opp av asken. Vi bør heller ikke la ilden flamme ukontrollert opp og forårsake uoverveide og forhastede handlinger og ord. Å registrere og søke å forstå følelsene våre vil hjelpe oss til å kunne motstå følelsesmessig stress, og modnes emosjonelt.

Så du forstår sikkert at ingenting ved dette chakra er passivt. Det jobber med din selvfølelse, din egenrespekt og hvordan det arter seg i møte med andre. Ild betyr transformasjon, enten til noe fantastisk, noe katastrofalt eller til alle grader på skalaen mellom de to ytterpunktene. Bruk manipura til å styrke deg og dine manifestasjoner, bruk kraften i ilden til å skape den virkeligheten du drømmer om. Tenn en gnist som gir deg tillit til, og styrke i deg selv.

Gul som solen

Solen er avgjørende for vår eksistens her på jorden og dens gule stråler er energi vi trenger for at vi skal fungere både fysisk og psykisk. Vi trenger planter, vi trenger lys, vi trenger varme. Solar plexus er knutepunktet for nervebaner som går ut i kroppen vår, og påvirker slik hele vårt vesen. Dette chakra er vår kropps sol.

Gul energi er knyttet til visdom i tanker, ord og gjerninger. Fysisk påvirker det vår fordøyelsesprosess og vårt stoffskifte, mentalt gir det klarhet i tankene.

Dersom man får et underskudd på denne energien vil det gi fordøyelsesproblemer, smerter, depresjon, usikkerhet, angst, dårlig selvtillit, manglende evne til å gjennomføre ting, undertrykkelse. Man mister lyset og kraften i livet sitt, og når kroppen ikke får tatt opp de næringsstoffene den trenger på en ordentlig måte, svekkes man også fysisk og kan pådra seg sykdommer. Offerrollen blir fremtredende og man «gir opp» raskt.

Har man derimot for mye av denne energien så blir man lett for aktiv. Man brenner lyset i begge ender, er ukomfortabel med å være i ro, urolig både fysisk og mentalt, kan ha sinne problemer, maktbehov, overdreven selvtillit, søvnproblemer og en avhengighets-natur.

Solar plexus chakraet hjelper oss med å skille mellom gode og dårlige følelser. Foto: Gerd Altmann, Pixabay

De fem energiprinsippene

Cristi Christensen forteller i boken Chakra Rituals, Awakening the Wild Woman Within om fem energi prinsipp knyttet til Manipura. Disse er tett knyttet sammen og jobber i fellesskap, og når vi er bevisst dem kan vi bruke dem aktivt til å leve ut vårt fulle potensial. Tenk over ditt forhold til disse prinsippene. Hvor står du i dag? Hva gjør det med deg?

1) Kraft (power)

Kraft er energi, vitalitet og handling. En kraftfull person er i kontakt med sitt indre, vet hvem han eller hun er, er i balanse og har tro på og tillit til seg selv. Personen er ikke redd for å stå frem, men gjør ikke det på bekostning av andre, og trenger derfor heller ikke be om unnskyldning for sin eksistens eller handlinger og valg.

Verden gir oss dessverre et skjevt bilde av hvem vi er fra vi er født til vi dør. Vi får innprentet ideer og sannheter som skal skape en versjon av oss som «passer inn». Frykt og skam samt trussel om straff er helt vanlige virkemidler i samfunnet. Den indre glød blir dempet.

2) Vilje

Vilje, eller motivasjon, trenger mening og retning for å være på sitt beste. Vilje er det motsatte av passivitet, det er gnisten som setter handlinger i gang. Vilje nærer seg på dedikasjon og følelsen av å oppnå noe stort, positivt eller meningsfylt. Du settes ikke i gang av noe du får beskjed om av andre, men av det du henter fra deg selv, ditt indre. Vilje blomstrer når du kvitter deg med selvpåførte begrensninger og «sannheter» arvet fra samfunnet. «Jeg er ikke god nok, ikke pen nok, ikke intelligent nok, sterk nok, rik nok…….»

Det er en muskel som må trenes for å bli så sterk at den gjør en forskjell, det krever at du er bevisst og jobber med deg selv.

Viljen kan bli sterkere enn frykten hvis du jobber med den.

3) Selvtillit

Selvtillit er å ha en sunn selvfølelse i bunnen. Enkelt forklart er det som en fast tro på og tillit til deg selv. Det er dypere enn å være fornøyd med og akseptere hvordan du ser ut, eller hva du har og hva du kan. Det er å vite at uansett hva som skjer så er ikke du din situasjon. Når vi bygger denne utvetydige og udiskutable tilliten til oss selv, så åpner vi også for spirituell utvikling og vekst. Vi blir mer jordet, i balanse, og i kontakt med vårt høyere selv. Magefølelsen blir tydeligere og vi kjenner hva som er rett for oss.

Gyldne regler for å bygge selvtillit;

 • Slutt å snakk deg selv ned! Ikke tren på selv-tvil!
 • Bli inspirert av andre, ikke sjalu!
 • Ta imot komplimenter med større aksept enn du tar imot kritikk!

4) Sunt Sinne

Sinne er en kraftfull emosjon som ikke bør eller skal ignoreres. Det fører bare til undertrykte følelser og selvforakt. Dersom sinne ikke får et sunt utløp vil det sette seg i kroppen, bli en destruktiv kraft for kropp og sjel. Det er viktig å ta kontakt med sinne og finne ut av hva det egentlig sier til oss. Hvorfor er det der og hvordan kan vi bruke det på en kreativ og positiv måte. Sinne er ikke i seg selv negativt, det gir oss beskjed om at noe er galt og må rettes opp i. Vi kan omdanne sinne til handling som hjelper og utvikler både oss selv og andre.

5) Selv-sabotasje

Dette skjer med oss alle, og oftest bunner det i frykt, bevisst eller ubevisst. Vi forsover oss når vi har et viktig møte, blir syk når vi skal ha en presentasjon eller fremføring, eller skaper en eller annen slags katastrofe eller utfordring når vi er i ferd med å oppnå noe vi har ønsket og drømt om.

Det spiller ingen rolle hvor lenge du har drømt om noe eller jobbet for det, hvis du innerst inne ikke tror på at du fortjener det eller er god nok. Da vil du skape situasjoner som spenner ben for deg, og du vil sannsynligvis bakke ut, ikke fortsette på veien frem til målet.

Vær bevisst, ta skrittet uansett hvor skremmende det virker og viktigst av alt: Tro på deg selv!

Balansering

Det finnes ulike metoder for å jobbe med energien i chakra. Mat, krystaller, affirmasjoner, yoga, bevegelse, oljer, farger og mye mer. Her vil jeg gi deg noen forslag som går på det tredje chakra. Du må selv vurdere hvordan det ligger an hos deg, har du for mye, for lite eller akkurat passe med den gule livskraften, og arbeide ut i fra ditt ståsted.

Fargen gul

Ved å bruke gule klær påvirker du både deg selv og andre. Gult gir uttrykk for optimisme og selvfølelse. Det gir uttrykk for et solskinns-sinn som er tiltrekkende på andre. Ved for mye gult kan en bli rastløs og virke overdreven, så det er nyttig å balansere fargen med noe grønt eller fiolett. Dette gjelder spesielt for interiør og i rom som du skal fokusere og konsentrere deg i.

Gul mat som for eksempel grapefrukt, mais, melon, bananer, sitroner, ananas, egg, olivenolje, squash er fint å bruke for å tilføre gul energi. Noen bruker også fargebad for å gi seg selv en energi-boost.

Krystaller

Gul rav er en fin krystall å bruke når du med en klar intensjon jobber med tema relatert til manipura, solar plexus chakraet.

Steiner som er forbundet med manipura er gul rav, ametyst, kalsitt, citrin, sodalitt, tiger øye, topas, gul fluoritt, gul jasper, honning kalsitt og metallet gull.

Du kan bruke steiner aktivt i ritualer, i meditasjon, i healing og selvhealing, men du kan også bare sørge for å bære dem på deg i smykker eller ellers på kroppen i lommer, i bh’en og lignende.

Uansett hvordan du bruker dem er det viktig at du gir dem en «jobb», setter en intensjon om hva de skal hjelpe deg med. Jeg foreslår at du renser den du skal bruke (mange ulike metoder å velge mellom), setter en intensjon om hva du skal oppnå og holder stenen i hånden mens du enten sier eller tenker hva du vil den skal gjøre. Noen liker å blåse intensjonen i den, det vil si blåse på steinen mens intensjonen tenkes. Da er steinen «programmert» og klar til bruk.

Oljer

Essensielle oljer kan brukes som luktstimuli, under massasje og kan også tas i mat og drikke. Det er imidlertid utrolig viktig at du setter deg inn i forsvarlig bruk av de forskjellige oljene, både i forhold til styrke, blanding og om de er giftige under enkelte forhold. Det finnes utallige varianter og også produsenter. Sørg for at du bruker dem på en trygg måte!

Oljer som er forbundet med det tredje chakra er blant annet bergamot, grapefrukt, sitron, ingefær, peppermynte, koriander, geranium, rosmarin og einer.

Essensielle oljer av sitron, ingefær, grapefrukt, bergamot, peppermynte, koriander, geranium, rosmarin og einer er bra å bruke når du vil jobbe med solar plexus chakraet.

Oljer kan brukes i diffusere for å være tilstede rundt deg og hjelpe deg i hverdagen, eller du kan bruke dem under en spesiell meditasjon eller et ritual som en forsterker for å oppnå det du søker. De kan brukes i badevann, eller som en spray du sprayer rundt deg ved behov. Massasje med olje er godt for både kropp og sjel, og et bevisst valg av lukt og virkestoff vil bare gjøre opplevelsen enda bedre og oppnå resultatet mer effektivt.

Affirmasjoner

Å bruke setninger for å styrke deg selv, oppnå ro eller mål er en god måte å jobbe på. Vi kaller dette affirmasjoner. Det er et utsagn, en påstand og en forsikring som alltid er positivt vinklet. Du bruker det som en forsterker og påminnelse til deg selv, en bevisstgjøring av tanker og følelser. Tanker er energi, energi skaper.

Dersom du ønsker å jobbe med energien i manipura kan du bruke setningen:
«La den gule energi fylle meg med solskinn og styrke! La kjærlighet, visdom og tillit strømme gjennom min kropp og sjel!»
Gjenta denne med innlevelse og kraft noen ganger og kjenn etter hvordan du føler deg når du har gjort det.

Andre forslag:

 • Kraften er i meg!
 • Jeg sier JA til meg!
 • Jeg tar tilbake min kraft, jeg kan og Vil! Jeg er verdig!
 • Jeg elsker Meg, jeg fortjener å ha det bra!
 • Jeg ER, og det er alt jeg trenger å være!

Øvelse for å «tenne den indre ild»:

 1. Sett deg i en komfortabel stilling. Sitt med rett rygg, tyngdepunktet er i sete/bekken. Legg hendene på lårene med håndflatene opp.
 2. Ta 3 dype åndedrag, inn gjennom nesen og ut gjennom munnen. Gjør det sakte og rolig.
 3. Løft den venstre hånden til navle-høyde, håndflaten opp. Hånden berører magen med siden av håndflaten.
 4. Knytt den høyre hånden, men la tommelen stå rett opp. Tommelen representerer ilden, flammen. Legg den knyttede hånden med tommelen oppover i den venstre åpne håndflaten.

Solar plexus ligger midt på mellomgulvet og har fargen gul. Det står for kroppens ild, personlig kraft, selvtillit, viljestyrke og endringskraft.
 • La øynene hvile på hendene med et mykt blikk mens du tar 5 dype og rolige inn- og utpust.
 • Lukk øynene, rett fokuset mot din indre flamme. Prøv å se den for deg, kjenne den, se den flamme opp og bli sterkere. La den utvide seg til å omslutte hele deg, styrke alle celler og jobbe på de områder du trenger den. Ta så 5 til 10 dype inn- og utpust for å gi flammen enda mer kraft og næring.
 • Nå kan du gjerne bruke affirmasjoner eller mantra for å jobbe ytterligere med deg selv.
 • Når du føler at du er ferdig tar du til slutt en siste dyp innpust, holder litt og puster ut sakte. Bruk et par sekunder for å kjenne etter hvordan du føler deg nå.
 • Øvelse: Stressbekjempelse

  • Fjern stress fra solar plexus ved å massere området med sirkelbevegelser i klokkens retning i et par minutter.
  • Reis deg opp, ta et dypt åndedrag, og press luften ut mellom leppene med ett høyt, hørbart sukk. gjenta 3 eller 4 ganger, bli deretter stående i ro.
  • Pust normalt, smil til deg selv og svelg smilet. Ja, svelg det sammen med litt spytt. Nyt følelsen. Et smil ned i magen gir ny energi, og du kan nå fortsette dagen din med en ro i kroppen. Ideen med å svelge et smil har sine røtter i taoistisk meditasjon, qigong og indre kampkunst.

  Sol ute, sol inne, sol i hjertet, sol i sinnet!

  Som du ser så er dette chakra av stor betydning for din handlekraft og tilfredshet. Når du jobber med det, så jobber du med noe som påvirker både ditt indre og ditt ytre liv. Nøkkelen til det livet du ønsker å skape kan ligge her, midt i kroppen din. Det ønsker å vekke den du egentlig er, styrke det som er virkelig sant om deg, gi deg mot og tillit til å høre mer på deg selv enn alle andre når det gjelder forhold som omhandler og påvirker ditt liv.

  Jeg har forstått at tillit er en vanvittig god forsterker av det meste. Når du har tillit til din partner, så forsterkes kjærligheten og forholdet, og tillit til egne spirituelle evner gjør de sterkere. Så det er soleklart at å ha tillit til deg selv vil gi deg tilbake og/eller forsterke din kraft og tro på det som ligger i deg.

  Når du tror på deg, ja da spiller det ingen rolle hva hvermansen måtte mene, du vet jo hva som er sannheten. Og du kan med styrke og vilje gå etter det du ønsker, på en god måte for du har ikke behov for å gjøre deg selv større ved å tråkke ned andre. Din selvtillit er gullkantet med sunn selvfølelse!

  «Tillit er en vanvittig god forsterker av det meste. Når du har tillit til din partner, så forsterkes kjærligheten og forholdet, og tillit til egne spirituelle evner gjør de sterkere.»
  Annie Vist Hageløkken

  Kilder:

  Kim Angél Karlskov, kompendium fra Kimesi skolen, www.kimesi.com

  Patricia Mercier: The Chakra bible, Chakraene og En liten bok om Chakraer.

  Margarita Alcantara, Chakra healing.

  Inger Næss, Farve-Energi – det handler om å leve

  www.healthline.com

  Deanna M. Minich, Chakramat: Om matens virkning på energisentrene våre

  Christi Christensen, Chakra Rituals, Awakening the Wild Woman Within

  Roberta Vernon, Chakra healing

  Les også:

  Annie Vist Hageløkken

  Annie Vist Hageløkken anser seg for å være en oppdagelsesreisende i den spirituelle verden. Hun er healer, klarsynt og medium under opplæring. Hun har hele livet jobbet innenfor omsorg og veiledning av andre mennesker, og brenner for å hjelpe andre til å finne styrken og livsgleden i seg selv.
   0
   Handlekurv
   Handlekurven din er tom
    Bruk kode
    Utilgjengelige rabattkoder
    7700008 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701026 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701040 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701056 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701062 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701127 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701129 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701158 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701173 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701308 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701331 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701343 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701365 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701378 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701389 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701399 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701408 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701429 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701463 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt
    7701466 kr 150,00 rabatt Tarotkort rabatt