Slik kan du bli din egen lykkes smed!
Vi jager etter lykken. Stresser, kaver og higer etter både det perfekte liv, å oppleve lykkefølelsen om at alt skal være så himla bra og perfekt. Betegnelsen «å være lykkelig» brukes om en type tilfredshet over livet som helhet. Lykke har vært viktig til alle tider, og var også et sentralt tema i den greske antikken og filosofien, men det er også viktig i moderne filosofi. Vi mennesker er tydeligvis veldig opptatte av lykke og å være lykkelige. De sentrale spørsmålene om lykke handler om hva lykke er, og hvilken verdi lykke har i livet. Et sentralt begrep i den greske etikken var «eudaimonia», som ofte oversettes med lykke, men betyr «å være besatt av en god ånd» og burde først og fremst forstås som «å leve godt» eller «å lykkes» med livet sitt. Hvis man er et menneske som har eudaimonia, betyr det at man har lykkes med å oppfylle sitt potensiale som menneske.
Nytelse og lykke
En kjent og kjær filosof, og kanskje antikkens viktigste, nemlig Aristoteles, sa at nytelsen alltid er kortvarig, mens lykken er noe som utfolder seg gjennom hele eller store deler av livet. Med det mente han at lykke er knyttet til å være i en prosess og få utfoldet sine evner til det ytterste. Dette gjenspeiler det litt typiske ved tankegangen til antikkens filosofer, de mente nemlig at det er handlinger, ikke følelser, som er viktige for å oppnå et godt liv. Lykken er ikke en flyktig følelse eller behagelige opplevelser, men en måte å leve på.
Moderne lykkeforskning viser at mennesker ofte knytter lykke til nytelse og velbehag, og dagens opplevelse av lykke handler altså om hvordan vi føler oss, hvordan vi har det og hva vi har fått til i livet. «Hvor fornøyd er du med livet ditt?» Dette spørsmålet er viktig for å vurdere nettopp i hvilken grad man er fornøyd med livet som helhet, og dermed hvor lykkelige vi er.
Mange kan oppleve et sosialt press på lykke og å etterstrebe lykke for enhver pris. Men er det så lett? Kunsten er kanskje å ikke stresse, kave og hige så fælt, men å finne lykke i de tingene som ikke trenger å koste oss så mye – hverken mentalt, emosjonelt eller økonomisk. Til syvende og sist handler det om hva du selv legger i det å være lykkelig! Nedenfor kommer det flere tips og råd til hvordan du kan ta grep for å skape mer lykke i livet ditt slik du selv ønsker.
«Dersom du vil oppleve lykke i en time – ta en lur. Hvis du vil oppleve lykke i en dag – dra på fisketur. Hvis du vil oppleve lykke i et helt år – arv en formue. Hvis du vil oppleve lykke i et helt liv – hjelp andre mennesker».
– Kinesisk ordtak
Gode sosiale relasjoner
Mennesker som er lykkelige er opptatte av andre mennesker, og har gode sosiale relasjoner som betyr mye for dem. Dette forteller noe om hvor viktig det er å ha andre mennesker i livet som gjør oss godt. Mennesker som mangler de gode relasjonene rundt seg kan oppleve å føle seg ensomme og alene.
Vi mennesker er sosiale vesener, vi utvikler oss i samspill med andre, og vi vokser i samspill med andre. Sosiale relasjoner kan derfor være årsaken til at vi kan føle på glede, lykke, tilfredshet, kjærlighet, vennlighet, varme, trygghet, begeistring, omsorg, bekreftelse og forståelse.
Å kjenne på disse gode følelsene kan dessuten sette i gang mange kjemiske reaksjoner av signalstoffer og hormoner i kroppen som gjør oss godt. For de som er så heldige å få oppleve kjærlighet og forelskelse, er disse følelsene noe av det sterkeste vi kan oppleve; vi får uante krefter og klarer det meste, og vi nærmest svever på lyserosa skyer. Men også forelskelse tar slutt, og for å kunne bevare kjærlighet og relasjonen når hvetebrødsdagene går over, påpeker psykologen John Gottmann at for hver gang man krangler og er uenige, så bør man ha desto flere gode opplevelser, altså dobbelt så mye av det som er positivt!
Oppskriften
Noe av oppskriften kan derfor være at positive hendelser og følelser må være et grunnlag i forholdet for at det skal overleve over tid, og det må være mer av dette enn av de vonde hendelsene og følelsene. Noe av det som er så fint med gode relasjoner, er at de innebærer en utvikling og prosess. Denne prosessen består av å bli kjent, få bekreftelse, oppleve tillit og kjenne på trygghet. Det handler om å utvikle seg selv og vennskapet, og oppleve ting sammen, alt fra samtaler og kontakt, til turer og opplevelser.
Fellesskap og nærvær med venner, gode kollegaer og familie øker også utskillelse av oxytocin i kroppen, som gjør at vi føler oss mer avslappet, harmoniske og lykkelige. Det er dette som er årsaken til at oxytocin kalles for kjærlighetshormonet. Det trenger ikke å være mer enn en klem som skal til, noen gode ord eller en klapp på skulderen for at oxytocinutskillelsen starter.

Engasjement og interesse
Når vi engasjerer og interesserer oss for noe, eller gleder oss over noe som skal skje, kan det skape lykkefølelse som en aldri så liten «bivirkning». Det er ikke slik sett lykke i seg selv man er ute etter, men den kommer likevel med på lasset.
Lykken kommer kanskje når man leter som minst, er det noe som heter, og gjennom å gjøre ting man liker, mestrer eller har engasjement for, vil det skape positive ringeffekter som gjør oss godt. Vi smiler og er fornøyde når vi har det bra, og dette legges også merke til av andre. Velg derfor interesser som virkelig inspirerer deg og som sluker din oppmerksomhet, og som krever at du er til stede i det som skjer og som utfordrer deg.
Ved å bruke kreativiteten din, får du anvendt ditt potensiale, som igjen gir opplevelse av mestring i det du gjør. Det gir en opplevelse av lykke og tilfredshet. «Yes, jeg fikk det til!»
Lykketyver
Har du derimot tenkt på eller lagt merke til hva som fører til at man går fra å være glad og føle velbehag, til å bli lei seg og nedfor? Hva er det som stjeler gode og lykkelige øyeblikk fra oss? Det vanligste svaret her er rett og slett negative følelser. Og negative følelser kan komme av så mangt. Likevel viser det seg at når andre mennesker viser oss sitt sinne, gir oss kritikk og er sure på oss, så blir vi påvirket. Det gjør noe med oss! Det både tapper sjelen for energi og det blir vanskelig å holde på de gode følelsene man selv har.
Det som er vesentlig her, er at dette sier oss noe om at andre mennesker og relasjonen vi har til dem påvirker oss enten vi vil eller ikke. Dessuten forteller det oss hvor enkelt vi blir smittet av andres humør. Følelsene den andre har overføres til oss, og vi har lett for å havne i samme gørra. I tillegg gir det oss et hint om hvem vi bør velge å tilbringe tid med og hvem vi bør luke bort. Vi kan velge å bruke mer tid på relasjoner som gir energi, og velge bort de relasjonene som tapper oss. Relasjoner som medfører sorg, svik, vonde følelser, uro og redsel bør vi med fordel velge bort uansett hvor vanskelig det kan være. Å ta standpunkt til hva som er viktig for deg her og nå blir dermed vesentlig, og slik kan du aktivt ta gode valg for deg selv.
Lettere sagt enn gjort, sa du? Ja, det kan være tøft å stå i en slik situasjon hvor man skal ta et valg og noen kommer til å bli såret eller lei seg fordi dere ikke skal tilbringe mer tid sammen. Men skal man bli sin egen lykkes smed, er dette noe av det beste du kan velge å gjøre for deg selv.
Kan lykke kjøpes for penger?
Det er fristende å svare kontant: «nei, selvsagt ikke, for lykke kommer bare innenfra». Men svaret er nok ikke så bastant hvis man skal være dønn ærlig. Så da prøver vi igjen – kan lykke kjøpes for penger? «tja, altså, ikke nødvendigvis». Det vil si: lykke i seg selv kan ikke kjøpes for penger. Man kan selvsagt kjøpe materielle goder, men det gir i beste fall kortvarig lykke.

Opplevelser derimot, som ofte koster penger, kan gjøre oss lykkelige, og det beste er opplevelser sammen med andre. Jakt på materielle goder kan bli en eviglang jakt på konstant mislykkethet fordi man stadig vil ha mer, og det er vanskelig å falle til ro med den siste lille duppeditten – for det kommer jo ut nyere versjoner hele tiden – eller bedre utgaver som frister mer.
Følelsen av forventning er sterkere når vi for eksempel gleder oss til en reise vi har bestilt for en tid tilbake, som igjen gir opplevelse av lykke. Fine opplevelser er dessuten herlig å tenke tilbake på. Dermed kan lykke på en måte kjøpes for penger, det spørs bare hva man velger å bruke penger på.
Når det er sagt finnes det haugevis av opplevelser som ikke trenger å koste så mye, og som i bestefall er gratis. Vær kreativ og gjør litt research på hva som finnes i nærheten av deg. Og husk, ofte er det nærvær og tid sammen med andre som settes aller mest pris på, og det er mye man kan finne på som ikke trenger å koste skjorta!
Slik kan du bli din egen lykkes smed
Nedenfor kan du få tips til noen grep du selv kan gjøre for å øke din egen lykkeopplevelse og være din egen lykkes smed. Forskning viser at lykkelige mennesker har disse evnene og mulighetene som er listet opp nedenfor, men det finnes neppe et eneste menneske som har alle disse evnene og mulighetene – men kanskje har du noen av dem? Og kanskje har du lyst til å aktivt forsøke å tilegne deg flere? Det meste kan trenes opp, for eksempel gjennom meditasjon, trening, bevissthet og fokus.
- Du har et sunt og balansert kosthold og sørger for nok søvn
- Du har gode sosiale relasjoner som gir god input, og som gjør at du er trygg og tør å utvikle deg
- Du liker den du er, du er trygg i deg selv og har mot til å være den du er
- Du praktiserer takknemlighet og er bevisst på hva du er takknemlig for
- Du verdsetter opplevelser fremfor materielle goder
- Du har bevisste mål og drømmer, og holder fokus på disse
- Du er fysisk aktiv og liker å trene
- Du oppsøker utfordringer og muligheter, og bruker kreativiteten din
- Du er til stede i livet ditt, og er her og nå
- Du mediterer og oppsøker åndelig input
- Du bruker pusteteknikker for å roe pusten, for eksempel gjennom meditasjon
- Du er positiv og ser løsninger fremfor begrensninger
- Du investerer tid og energi i vennskap, parforhold og familie
- Du har gode mestringsstrategier som du tar i bruk når det oppstår utfordringer
- Du liker å hjelpe andre mennesker og finner glede i å se at andre lykkes

Forskjellige forutsetninger for å lykkes
Det er derimot viktig å huske på at ikke alle har de samme forutsetninger for å skape lykke. Noen mennesker kan streve med sykdom, ha vært utsatt for ulykker eller være rammet av for eksempel tap i livet som gjør at å føle lykke ligger milevis unna og er utfordrende, ja kanskje umulig å få til. Kanskje det kan være nyttig å oppsøke hjelp for å forsøke å få en bedre hverdag – dersom det er mulig?
Referanser
Golec de Zavala, A., Lantos D., Bowden, D (2017) Yoga Poses Increase Subjective Energy and State Self-Esteem in Comparison to ‘Power Poses’. Front. Psychol. 8:752. doi: 10.3389/fpsyg.2017.00752
Gottmann, J. (2017) Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Panta Forlag
Røysamb, E. (2013) Bli lykkeligere. Kagge Forlag
Relaterte saker:
Blir vi lykkeligere av å tenke positivt? – Medium
ABC-psykologi for et lykkelig parforhold – Medium
Kunsten å være lykkelig – Medium
Hjertets vei – veien til lykke, mening og sjamanistisk magi! – Medium
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Er du allerede abonnent? Logg inn her.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året