Skip to main content

Skapte en oase for trening med mening

Idet hun hadde alt hun ønsket seg og drømmejobb i TV 2, kjente Monica Øien på en slags indre tomhet. Hun følte at det var noe mer der ute, en større plan. Etter hvert sa hun opp jobben, ble katolikk og startet et treningsstudio med spirituelle intensjoner.

I 2010 sa Monica Øien (48) opp drømmejobben som journalist og programleder i TV 2, mest fordi hun begynte å kjenne på noe som er større enn seg selv. Siden den gang har hun vært sin egen sjef og i skrivende stund jobber hun syv dager i uken med et glødende engasjement. Øien er mest kjent fra Gudene vet, God kveld Norge og TV-Pastoren på TV 2. Folk rundt henne syntes hun var helt «gæren» som sa opp en fast jobb i TV 2, men Monica hadde full tillit og fulgte hjertet sitt. Og det har hun aldri tvilt på.
‒ Vet du, jeg er her for å levere et eller annet, kjenner jeg. Men det er ikke for min del, det er ikke for å dyrke egoet mitt. Jeg kjenner at jeg er her for å gjøre en forskjell for andre mennesker, sier hun energisk på stavangersk.
Vi treffer Monica i treningsstudioet hun selv har startet og drevet siden høsten 2017, Core Balance på Majorstua i Oslo. Dette er en drøm som ble født da hun studerte i California året før. Her jobber hun med pust, pilates, kjernen i kroppen, hjertet, følelser, sjelen og alt som påvirker tilstanden vår.

Core Balance er et treningsstudio med et spirituelt fokus på Majorstua. Her er det ashram-stoler for meditasjon, yogakurs og flere timer og kurs om alternative tema.

Mindset og intensjoner

‒ Egentlig har jeg en liten agenda, sier Monica og smiler lurt mens hun forbereder to kopper med cappuccino til oss i Karma Kafé.
‒ Dette stedet er et veldig spirituelt sted. Noen har begynt å skjønne det, men jeg sier ikke så mye om det.
De fleste kommer til Core Balance for å trene og kjenne at de blir fysisk sterke. Men intensjonen er felles, som slagordet på studioets t-skjorter: «Live your intentions».
‒ Alt henger sammen. Så lenge du har med deg intensjonen din kan du gjøre hva du vil. Du kan sitte på en stol. Meditasjon kommer i kraft av hvordan du tenker og hvordan du utfører ting. Det handler om mindset – innstillingen din, tilstedeværelsen din i det du gjør. Du kan stå og lage mat og faktisk meditere. Eller du kan bare jobbe, være sliten, negativ og la presset på tid få lov til å spise deg opp innvendig, sier Monica.
Det handler om evnen til å snu ting og endre innstilling.
‒ Vi må våkne opp og slutte å syte og klage, og heller prøve å endre det som ikke fungerer. Hvis du er misfornøyd og starter dagen med at det er tungt å komme i gang, kan det være du er syk eller har altfor mange ting å gjøre, men det er bare du som kan endre det. Vi har alltid muligheter til å endre noe man er misfornøyd med, der er løsninger, sier hun.

«Meditasjon kommer i kraft av hvordan du tenker og hvordan du utfører ting. Det handler om mindset – innstillingen din, tilstedeværelsen din i det du gjør.»

Troløshet eller kontakt?

Når folk er misfornøyde eller motvillige til å prøve nye ting, tror Monica det ofte handler om at de er troløse – selv om de kanskje offisielt tilhører en religion. Men hun sier ikke at alle skal tro på Gud, for det er mange fine måter å oppsøke spiritualitet på.
‒ Dessverre er de fleste døpt i kirken fordi vi tror det er veldig viktig å få barna våre velsignet. Vi gifter oss i kirken og bruker kirken til høytider, men vi tar ikke innover oss ydmykheten i det å være menneske, sier hun.
For ganske mange i dag er det mye lettere å tro på yoga enn å tro på Gud, og mange synes det er lettere å meditere enn å be. Kanskje det er litt flaut å si disse ordene, kanskje man vil gjøre det som er trendy?
‒ Vi må bare skylle det av oss og eliminere tankene om at noe er bedre og noe er dårligere, og heller tenke hva er det som gir meg noe? Hvor er det jeg får kontakt? Er det når jeg sitter ute ved havet og ser solen gå ned i vannet? Er det når jeg er på en fjelltopp? Er det når jeg hører at løvet rasler under føttene mine? Er det når jeg vasker hendene mine med såpe? Er det når jeg har kontakt med mennesker? Er det når noe plutselig magisk skjer? For det skjer jo magiske øyeblikk hver dag, sier Monica, mens det formelig gnistrer i blikket.

«For ganske mange i dag er det mye lettere å tro på yoga enn å tro på Gud, og mange synes det er lettere å meditere enn å be.»

Fikk hjelp av klok nonne

Selv valgte hun å bli katolikk mens hun hadde «drømmejobben» som journalist i God kveld Norge på TV 2. Da hadde hun alt på plass – egen leilighet, drømmejobb, gode venner og ingenting å klage på. Hun reiste til New York på businessklasse, bodde på fine hoteller og intervjuet Hollywood-stjerner. Likevel gikk hun på en smell.
‒ Jeg var langt nede. Jeg var på en måte utbrent. Det var første gang jeg var sykemeldt fra jobben. Jeg måtte finne en kontakt, sier hun.
Det første hun gjorde var å gå ut for å kjenne løvet under føttene og se på trærne. Noe av det Monica følte var at hun ble styrt av prestasjoner og ytre omstendigheter. Hun måtte være så flink hele tiden. Hun prøvde flere psykologer, men skjønte raskt at hun ikke fikk det hun trengte. Først da hun oppsøkte en nonne resonnerte det virkelig.
‒ Wow! For det første var hun klokere enn meg, eldre enn meg og hadde visdom på en annen måte. Hun traff hjertet mitt og vi snakket om viktige ting i livet, sier hun.

En kunstnersjel

Når Monica føler seg sliten eller føler at hun trenger åndelig påfyll, går hun gjerne i kirke eller kloster.

Siden hun delvis er oppvokst i Spania og snakker flytende spansk, har hun vært mye i de katolske kirkene, prosesjonene der og føler tilhørighet der.
‒ Utgangspunktet var at tomheten trengte påfyll. Jeg tror veldig mange kjenner seg igjen, men vi går ikke til en nonne. Vi går heller på en kundaliniklasse, et meditasjonskurs eller drar på retreat, og det er også ok. Alle må gjøre det som passer for dem, sier hun.
Når Monica føler seg utbrent og trenger åndelig påfyll, går hun i kirke eller kloster. På Lunden kloster i Oslo sniker hun seg inn med nonnene når de har bønn eller messe og sitter på bakerste benk. Hun går på messer i St. Olavs kirke, og når hun er i Spania besøker hun kirkene der hvor hun føler enda mer.
‒ Der er det mer røkelse, mer stimuli og mer gull, ler Monica. ‒ Jeg overdriver, jeg trenger mye av det, for jeg er en kunstnersjel. Jeg tror kanskje at hvis flere tør å si det, så ville man følt mer og fått et desto rikere liv.

Spirituell trening

Du kan meditere, være positiv, smile, trene yoga eller lese en selvutviklingsbok. Men mye av dette er bare tomme ord og trender, synes Monica.
‒ Det er noe helt annet å forbinde det du faktisk ønsker, å virkelig føle det du har lyst på. Det er en jobb som må gjøres. Du må sette deg ned og bruke litt tid på det. Det hjelper ikke å bare melde seg inn i en religiøs eller spirituell gruppe og kjenne på opplevelsen. Du må ta deg tid til å føle hva den større grunnen er. Hva er det du egentlig vil? Hva er det du er her for? spør Monica.
For å utvikle seg spirituelt bør man gi avkall på egoet, mener hun. Mennesker med et stort ego elsker seg selv for mye og tror de er bedre enn andre. Noen utvikler narsissistiske trekk.
‒ Jeg har ikke noe ego-behov. Mange skal selvutvikle seg og leve ut drømmen. Jeg har ikke de behovene. Jeg kjenner at det finnes en større hensikt.
Det er ikke lett å snakke høyt om dette i treningstimene, for folk kommer mest for å trene og tiden er begrenset. Men kontakten med noe større kan også komme når man trener.
‒ Folk kan komme hit og få en opplevelse. Jo mer de får den opplevelsen, jo mer endres de fra innsiden. Det blir en mykere overgang til den harde sannheten. Vi må slippe egoet vårt.
‒ Er det vanskelig for mange?
‒ Ja, for suksess ligger så innbakt i oss – å være flink på skolen, mestre på treningsarenaen, vise far og mor at du har gjort noe bra, tjene penger, briljere og du skal se tynn, fin og smart ut. Men hva er suksess, egentlig? spør Monica.

Ekte suksess

Helse er Monicas første og fremste suksesskriterium. Det andre er å finne en hensikt eller mening med å leve. Sukesss for henne er også å gi, å vurdere sitt mindset og å være takknemlig.

Helse er Monicas første og fremste suksesskriterium.
‒ Hvis du ikke har god helse, har du ingenting. Du må starte et sted. Kroppen er ditt tempel. Så du må begynne med god helse. Du må kjenne at «jeg tar ansvar for min egen helse hver dag», sier hun. Da tenker hun både på trening, god søvn, kosthold og gode tanker – eller i alle fall jobbe med de tankene som ikke er bra.
Det andre er å finne en hensikt eller mening med å leve – på engelsk «purpose». Hvorfor gjør du det du gjør?
‒ Det må være en mening. Hvis jeg gjorde det jeg gjorde bare for meg selv, hadde jeg igjen følt meg fattig. For å få «purpose» trenger du inspirasjon. Har du lyst til å lese, dra på foredrag og retreat, er det også suksess.
For Monica er suksess også det å gi – og da tenker hun ikke på veldedighet som hun også er opptatt av.
‒ Det handler om det lille blikket du gir til noen, den ene setningen du fikk sagt til noen. Det trenger ikke å være store ting. At du prøver å endre deg selv eller vurdere ditt mindset er også suksess, mener jeg. Og så er det viktig å være takknemlig, smiler hun.

Øve, øve og øve

På sosiale medier har Monica noen litt misunnelseskritiske tilbakemeldinger som: «Du rekker så mye!» Her er vi tilbake til mindset, for akkurat som alle andre har Monica hatt mange opp- og nedturer som hun har måtte balansere.
‒ Slik er det litt for alle – at livet kommer litt i veien for oss. Da er vi tilbake til den du er og det du vil. Du er din egen lykkes smed, og du må endre din innstilling til hvordan livet ditt skal være. Der har jeg en del tanker og trening jeg har gjort selv for å få det bedre. For vi må hele tiden øve. Man får ikke en sixpack uten å trene. Man får ikke et stillere sinn eller mer kontakt med seg selv uten å øve. Ingenting kommer gratis, men desto mer kommer til deg når du åpner kanalene og endrer tanken din om hvordan livet er, sier hun.
For å skape et bedre liv må du endre mindset, og du må ha lyst til å prøve nye ting. Du må være villig til å øve, trene og jobbe for det du vil oppnå. For å få kontakt med noe større enn deg selv, må du bruke tid på å opprette og bevare denne kontakten.

«Man får ikke et stillere sinn eller mer kontakt med seg selv uten å øve. Ingenting kommer gratis, men desto mer kommer til deg når du åpner kanalene og endrer tanken din om hvordan livet er.»


Mer om Monica Øien:

Monica Øien er sertifisert instruktør i pilates, hatha yoga, yin yoga og flere typer trening. Hun er også utdannet seminarleder hos familieterapeuten Jespel Juul, og tidligere har hun gått lærerskolen, kunst- og håndverksskolen og lagd sitt eget smykkemerke. Hun har utgitt tre bøker, deriblant Lag ditt eget malakjede (2017), og hun har to bøker til på tapetet. I tillegg holder hun miniworkshoper i hvordan lage et malakjede, om eteriske oljer og om chakrahealing. Ved siden av alt har hun fått to barn selv og to bonusbarn.

I mange år har Monica jobbet med kjendistreneren Tracy Andersons metode, som er elsket av stjerner som Cameron Diaz, Madonna, Gwyneth Palthrow og Jennifer Aniston. Etter å ha gått flere kurs i New York, Los Angeles og London har hun skapt treningskonseptet Core Sculpt, som er en kombinasjon av Tracy-metoden, Pilates, styrketrening og avspenningsteknikker.
• Hun er gründer og leder av Core Balance: Corebalance.no
• Core Balance er nylig lansert online: www.corebalance-online.noi/medlem
• Blogg: Monicaoien.no


Dette er Core Balance:

Core Balance er Monica Øiens drøm som ble født da hun bodde og studerte i California fra 2016 til 2017. Her ønsker hun å favne mennesker som vil ha mer ut av livet sitt.
«Vi ønsker å møte deg som søker inspirasjon, energi og påfyll på en helt vanlig dag. Vi ønsker at vår drøm blir til styrke, glede og bevegelse i ditt liv. Hver dag. Idet du entrer Core Balance studio blir du møtt av deilig feelgood loungemusikk, palmer og deilige dufter. Du trer rett inn i vår sfære og alt der ute kan bli igjen en liten stund. Din stund. Hjerne og kropp reaktiveres og du vil kjenne ro, inspirasjon og treningslyst.»
Dette er holistisk trening som stimulerer både kropp og sjel.
«En sterkere core gir en sterkere kropp og bedre holdning. Bedre balanse gir bedre mental helse og overskudd. Vi tilbyr utfordrende og effektiv trening som trigger muskelstyrke, utholdenhet, bevegelse, balanse, koordinasjon og konsentrasjon».

Kilde: www.corebalance.no

Den største salen på Core Balance.
Karma kafé er kafeen på Core Balance.

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode