Skip to main content

Setter etisk velstand og rikdom først!

Når du går personlig og økonomisk konkurs, krever det mye av deg for å komme deg opp igjen, manifestere overflod og få livsgleden tilbake. Lysglimtet er at når du virkelig når bunnpunktet, har du muligheten til å ta et kraftig fraspark. Slik var det for Nina Furu.

Nina Furu har vært skikkelig på bunnen, personlig og økonomisk, og det tok flere år før hun ble bevisst på hvordan hun saboterte seg selv og hvilke valg, tanker og handlinger hun i stedet burde følge for å virkelig få et rikt og godt liv. Hun gikk personlig konkurs to ganger – første gangen med et enkeltmannsforetak i 1989, da hun var 27 år gammel. Den andre gangen skjedde i 1991 med et AS, og det var først da forstod hun at hun måtte gjøre noe mye mer fundamentalt enn å bare bytte organisasjonsform. Hun måtte endre måten å tenke på.

Ved den siste konkursen var Nina i ferd med å drukne i gjeld. Hun var psykisk og fysisk nedbrutt, minst 30 kilo overvektig og røykte 40 sigaretter daglig eller mer i et forsøk på å mestre stresset hun stod i konstant. Hun drakk for mye, beveget seg aldri og helsa var elendig, selv om hun ikke var fylt 30 år.
− Når du kommer så langt ned, er det et gulv der også som du kan ta fraspark fra og komme deg opp igjen, smiler hun. Vi treffer henne i et videomøte på nettet og skal snakke om hvordan vi kan manifestere mer overflod, rikdom og lykke i livet, for dette er noe hun har lært seg mye om.

Nådde bunnpunktet

Situasjonen da alt snudde for Nina husker hun som det var i går. Hun satt med hodet i hendene på kontoret og prøvde fortvilet å finne måter å betale konkurskravet på. På det tidspunktet følte hun at hun hadde brukt opp kvoten på lån og støtte fra sine nærmeste. Det som virkelig fikk henne til å briste var tanken på at hun kanskje måtte selge bilen hun nettopp hadde arvet fra sin avdøde far. Da hadde hun nådd bunnpunktet.

− Jeg var bunnskrapt på alle tenkelige måter. Jeg hadde ikke bare feilet i business, jeg hadde sviktet alle jeg var glad i. Jeg hadde brukt opp alle pengene i familien. Jeg hadde lånt av venner og aldri betalt tilbake. Jeg hadde løyet og bedratt. Jeg hadde ansatt folk for å gi dem jobb, men endte bare opp med å ikke kunne betale dem. Jeg hadde kunder med oppdrag som aldri ville bli ferdigstilt. Jeg hadde jobbet veldig hardt, veldig lenge, men det var bare ikke nok. Jeg var fysisk, mentalt, moralsk og økonomisk bankerott, forteller hun.
Men midt i fortvilelsen, kjente hun også noe annet, noe helt uventet: Et gulv, noe fast å stå på som gav muligheten til fraspark. En stemme inni henne sa: «Nå er det nok! Nok med å «leke» business! Nok med å jobbe natt og dag! Nok med å aldri ha penger! Nok med å aldri ha tid! Nok med å lyve og dekke over! Nok! Nok! Nok!»

Der og da bestemte hun seg for å slippe taket og slutte med alt hun hatet. Slutte å drive firma, slutte å jobbe døgnet rundt. Slutte med løgner og halvsannheter. Slutte å gå på akkord med seg selv. Hun bestemte seg for å gå konkurs, så fikk det gå som det ville. Hun pakket sine personlige eiendeler i en plastpose og overlot resten av bedriften til bostyrer. Det føltes som en ny start. Og heldigvis tenkte Nina minst én smart ting: «Når jeg først må begynne på bunnen, kan jeg like gjerne begynne med noe jeg har lyst til».

− Jeg gravde i minnene og prøvde å finne ut hva Nina egentlig hadde lyst til å drive med, før hangen til penger, anerkjennelse og suksess lokket meg på ville veier. Etter mye sjelegransking og flere opplysende samtaler med min mor, sto jeg igjen med to ting: Ønsket om å skrive, og ønsket om å undervise. Jeg fant oppdrag innen begge kategorier, og begynte å bygge igjen, forteller hun.

Oversatte 16 kjærlighetsromaner
Med to så tydelige slag mot seg gikk det flere år før Nina turte å drive eget firma igjen, så hun jobbet en lang periode som ansatt, blant annet i Orkla. Men etter hvert jobbet hun også som frilans skribent og oversetter, og hun oversatte hele 16 kjærlighetsromaner for forlaget Harlekin.

Midt i internettets spedbarnstid i 1995 fikk hun en sønn, og tidlig året etter solgte hun inn en idé for redaktøren i Foreldre og barn om å skrive en sak om nettsider for barn. Det ble litt vrient, for det fantes ingen slike sider den gangen. Derfor bestemte hun seg for å lage en slik side selv, med lek og spill for barn. Barnesiden ble hennes første hjemmeside, med en lang og kronglete URL slik de ofte var på den tiden: «powertech.no/~ninaf/barnesiden». Den ble så godt mottatt at Nina ble intervjuet på God Morgen Norge på TV 2.

I dag eier og driver hun Webgruppen sammen med sin mann Jacob, som i dag er blant de største aktørene i Norge på å kurse profesjonelle innen web-kommunikasjon, digital markedsføring, sosiale medier, websider og Google. Nina holder også et online nettkurs, «Et Rikere Liv» på overflod.no og har en nettbutikk for salg av «smykker med mening»: elyse.no. Du har kanskje sett henne stå og selge smykker på Alternativmessen på Lillestrøm.

Ble venn med penger

En grunn til at Nina har fått det så bra nå er at hun etter sin andre konkurs innså at hvis hun ikke endret sitt tankesett – spesielt i forhold til rikdom, ville det bare være et spørsmål om tid før hun havnet tilbake i den gamle tralten.

Dermed begynte hun å lete etter veiledning og hun oppsøkte biblioteket (dette var før Internett kom for hvermannsen). Hun slukte bøker om å bli rik, vellykket og om å få selvtillit. Alle disse bøkene pekte ett og samme sted: Innover. Og sakte, men sikkert ble hun kjent med seg selv. Hun oppdaget hvilke faktorer som gjorde henne redd, hvilke som gjorde henne trygg og ikke minst hvilke som gjorde henne lykkelig.

Nina vet hva det vil si å føle seg bunnskrapt på alle tenkelige måter – økonomisk, helsemessig, psykisk og personlig. Noe av det første hun gjorde for å sparke seg opp igjen var å endre sitt tankesett rundt penger, rikdom og overflod.

− Hva fikk deg til å snu av det du leste og lærte?
− En del av min prosess var å bli venner med penger, for det var der jeg så at jeg hadde problemer. Jeg hadde gått konkurs to ganger. Du får leksen en gang, og hvis du ikke hører på den da sørger universet for at du får den en gang til, forteller hun.

Nina fant også ut at hun er oppvokst med en holdning til penger om at penger liksom ikke er helt pent og at «rike folk er fæle». Man vil jo ikke være fæl!
− Jeg hadde nok en energi som gjorde at jeg frastøtte meg penger heller enn å tiltrekke dem. Noe som gjorde at jeg fikk en del problemer, sier Nina, som kom til konklusjonen at det å gjøre noe med dette er todelt – det er delvis en indre prosess, delvis en ytre prosess.
Den ytre prosessen går ut på å rydde opp i økonomien, betale for seg, se på informasjon du ikke har lyst til å se på (som regninger og krav) og lage velfungerende systemer. Den indre reisen handler om å slutte å sabotere seg selv, for eksempel ved å bli avsporet eller distrahert. Et eksempel på selvsabotering for Nina var at hun likte å starte på nye prosjekter før hun hadde fullført og etablert vekst i påbegynte prosjekter. I prosessen ble hun bevisst på at det er mye mer å hente på det å fokusere på ett prosjekt i gangen og få det til å bli bra, i stedet for å fly etter nye ting hele tiden.

− Indre sett handler det også om å bli bevisst på hvordan man egentlig tenker om penger, fordi veldig mange har et problematisk forhold til penger. Jeg sier noen ganger at penger er det siste tabu, fordi det er nesten lettere å spørre folk om sex enn om hvor mye de tjener for eksempel. Det er så tabubelagt, sier Nina.

Du tiltrekker det du elsker

Bevisstgjøringen om hva og hvordan man tenker om penger er en viktig del av Ninas indre arbeid, og dette er også noe hun nå holder nettkurs om. Man blir bevisst på: «Hva tenker jeg om penger» og ikke minst: «Hva føler jeg om penger?»

− I forhold til loven om tiltrekning, som i hvert fall jeg tror ganske godt på, så kan du ikke hate noe og få det samtidig. Du tiltrekker deg det du elsker. «You love it into being», fordi du blir glad i følelsen av det, og så får du mer av det. Det er det ikke mulig å gjøre med noe du egentlig synes er feil, sier Nina.

«Hemmeligheten til min lykke ligger i å ikke strebe etter
nytelse, men å finne glede i innsatsen.»
André Gide, fransk forfatter


Prosessen hun nå også lærer bort til andre går ut på å avlære seg selv ideen om at «penger er stygt», at «folk som har mye penger er slemme» og at «du skal ikke ha for mye penger».

− Jeg er opptatt av velstand, men etisk velstand. Jeg er opptatt av rikdom, men etisk rikdom. Da har du nok penger til å kunne gå på en hyggelig restaurant og ta ferie når du vil. Du kan skape noe, du kan bygge opp en business og få den til å vokse.
− Penger er kreativt også. Penger flyter som vann, sier Nina, som liker idealet om å bruke penger etisk. For eksempel det å bruke penger på de bedriftene man vil skal leve i morgen, akkurat som du vanner de plantene du vil skal vokse.

Se gjerne intervjuet med Nina Furu her: 

Å føle at du fortjener

Nina har fokus på den åndelige dimensjonen av penger som en positiv ting. Det er nettopp ved å tenke på penger som en positiv energi at hun har lært å tiltrekke seg mer penger. Praksisen innebærer at hun ikke bare tenker og tror at hun fortjener penger, men også at hun virkelig føler det.

− Vi får ikke det vi faktisk fortjener, vi får det vi føler at vi fortjener. Her er det mye selvsabotering, for mange unner ikke seg selv å ha det så godt som man kan ha det. Derfor har jeg ofte et mantra som er: «Hvor godt tør du å ha det?» Mange tør faktisk ikke å ha det så veldig godt. Og hvis du ikke tør å ha det godt, da kommer du ikke til å få det så godt heller, sier Nina.

Hun tror ikke at penger er helt nødvendig for å ha det godt, men penger gjør det lettere.
− Veldig mye av de tingene du kan bruke penger til øker livskvaliteten din. Du kan bo et hyggelig sted, du kan se på pene ting, du kan ta på deg noe du liker og føler deg fin i. Det er masse slike elementer som penger gjør mye lettere.

For å være helt ærlig, synes Nina at fattigdom er ganske stygt.
− Ikke misforstå meg, for jeg mener ikke det er noe gærent med de som ikke har penger, men det er ikke noe skjønnhet i fattigdom og knapphet. Det er skjønnhet i rikdom og overflod. Det er ikke dermed sagt at du må ha mer penger. Men penger er egentlig en slags generøsitet og energi legemliggjort, tenker jeg.

− Handler det om å generere mer for å kunne gi mer til andre?
− Ja, for penger er som en elv. Den renner gjennom meg og gjennom deg. Den renner gjennom alle oss. Vi skal ikke stoppe strømmen, for det er gjerrighet – det er når du lager deg en onkel Skrue pengebinge der du vil ha alle pengene og knuge på dem selv. La dem heller strømme gjennom deg, del med de du vil dele med og vann de blomstene du vil skal vokse. Det er en «flow» i det som er veldig livsbejaende og god, tenker jeg.

− Lag øyeblikk av glede for deg selv. Du må aldri glemme gleden, for gleden trekker deg opp, smiler Nina. Fokuser på det som gjør deg glad og løfter deg. Omgi deg med det du liker og synes er vakkert, det som får deg til å smile og skaper godfølelsen.

Manifester det du ønsker

Ninas mål har aldri vært å samle opp så mye penger at hun kan pensjonere seg tidlig. For hun elsker å skape, være kreativ og generere overflod – ikke bare penger, men en overflod av kreativitet og livsglede. Målet hennes er at vi skal ha det best mulig og oppleve frihet til å leve slik vi ønsker.

− Manifestering er å skape det livet du ønsker deg og skape det på en bevisst måte. Det begynner egentlig med at du skjønner deg selv og hvorfor du reagerer slik du gjør, fordi det gjør det mulig å endre både atferd og følelser, sier Nina.

Hun har hentet mye inspirasjon fra The Law of Attraction (loven om tiltrekning) fra den legendariske filmen The Secret og boken med samme navn av Rhonda Byrne.
− Likt tiltrekker likt. Du tiltrekker deg mer av det du allerede har. Så hvis du vil ha noe må du sende ut den vibrasjonen, fordi universet svarer deg og gir deg mer av det du allerede har. Du får mer av den energien du selv har. Det betyr at manifestering involverer å jobbe med din egen energi, for det er alt du kan jobbe med. Du kan bare jobbe med å høyne din egen vibrasjon, slik at du tiltrekker deg bedre ting, sier Nina.

I motsatt fall er det farlig lett å havne i en negativ spiral hvis du stadig har nedsettende tanker om deg selv, om vanskelighetene og utfordringene du har og om andre mennesker du omgås eller hører om. Jo mer du tenker og fokuserer på det som er negativt, jo verre vil du føle deg og jo mer negativt vil du tiltrekke deg, ifølge loven om tiltrekning.
Egentlig er det ikke noe mystisk i dette. Hvis du har vært gravid kan du kanskje huske at mens du var gravid, så oppdaget du flere andre gravide, babyer og barnevogner overalt hvor du gikk! Du ser det du er bevisst på. Det handler om hvor du har fokuset og bevisstheten din. Det lønner seg å fokusere på det du vil ha mer av, det du ønsker deg og alt du kan glede deg over og være takknemlig for, heller enn det du ikke vil ha, det du er redd for og det du ikke liker.

Fokuser på det du elsker

Et vendepunkt for Nina var da hun innså at hun egentlig ikke hadde jobbet med ting hun elsket. Dette var noe hun ble bevisst på ved hjelp av sin mentor Randi Bråten Noyes, som er en av Norges første coacher og forfatter av Kunsten å lede seg selv (1995).

− Hun sa: «Jobb med det du elsker, ellers blir du middelmådig». Det er helt riktig. For skal du bli eksepsjonell, må du ha hjelp av din egen lyst og motivasjon. Så dette var en veldig viktig ting å ta tak i: Hva er det du dypest sett vil? For da snur du energien også.

Hvis du fokuserer på at du er blakk eller ikke har nok penger, er det også dette du vibrerer ut til universet og tiltrekker deg mer av. Nina har virkelig erfart hvor destruktivt det kan være å fokusere så mye på det du egentlig ikke vil. Nå vet hun at det er mye smartere å snu negative «mindset» og i stedet fokusere på det som gleder deg og alt som løfter deg opp.

− Randi pleide å si: «Når du går mot målene dine, så kommer målene dine mot deg». Det er loven om tiltrekning. Når du begynner å gjøre de tingene som er i tråd med hvem du er og hvor du ser og hva du vil, da har du medvind i stedet for motvind og det føles som om tingene kommer mot deg. For da dukker ting opp. Det er det Deepak Chopra snakker om: «synchrodestiny». Altså ikke bare synkronisitet, som er at ting skjer samtidig, forklarer Nina.

Synchrodestiny er når det skjer noe uventet og kanskje litt mystisk som hjelper deg eller leder deg mot det du ønsker, og det kan plutselig dukke opp folk som hjelper deg på veien. Plutselig får du noe som er akkurat det du hadde gått og tenkt på at du trengte. Livet kan føles litt magisk når det begynner å skje.
− Hvis du da bare ser de gode tingene, tar tak i dem og går mot dem, så får du hjelp av omstendighetene. Det er i hvert fall slik jeg ser det, sier Nina.

Gå mot en bedre følelse

Esther Hicks er en av de andre åndelige lærerne Nina har latt seg inspirere av. Hun sier:
«Gå alltid mot den mer positive følelsen. Gå alltid mot en høyere vibrasjon, ett hakk opp»

− Uansett hvor lavt nede du er, er det ikke noe som er så lavt at det ikke er noen vei opp. Er du veldig deprimert, kan du ikke gå fra å være deprimert til å bli glad med en gang. Men du kan gå fra å være deprimert til å være sint, som er et lite hakk opp. Og du kan gå fra å være sint til å bli irritert og fra å være irritert til å være ganske nøytral. Så kan du gå fra nøytral til å være litt positiv. Trikset er å lete i dine egne følelser etter det stedet hvor det føles mindre kjipt, og så går du dit, sier Nina.

Er du veldig redd for å bli operert, kan du i stedet tenke og føle på hvor godt det blir når den er over, heller enn å bekymre deg for selve operasjonen.
− Gå alltid mot den mer positive følelsen, for det finnes alltid en mer positiv følelse å gå mot. For det er ikke slik at du aldri får utfordringer, det får man uansett hvem man er og hvordan man lever, sier Nina. Det handler om å ta tak i det som gir glede, være bevisst på det og gå i retning av det du vil mer enn i retning av det du ikke vil.

Kraften i takknemlighet

For Nina, som for mange andre, er takknemlighet en utrolig viktig del av praksisen det er å skape et godt liv. For ja, det er en praksis å jobbe bevisst med å fokusere på de viktige tingene og sørge for at du ser de positive tingene som dukker opp og griper mulighetene du får, i stedet for å bli distrahert av selvsabotasje.

− Takknemlighet er så kraftfullt, for takknemlighet hjelper deg å fokusere på det du er glad for, hvilket betyr at det høyner vibrasjonen.

Meditasjon hver morgen i 40 minutter er en praksis Nina gjør for å holde seg sentrert og inni seg selv. Ikke alle har så mye tid om morgenen, men da er små pauser i løpet av dagen bedre enn ingenting. Det er bedre enn å bli veldig sliten eller stresset slik at du går deg bort og mister fokus på det som gjør deg glad.

Å ha noe fint å se på hver dag, som gir deg en god følelse, er også noe Nina anbefaler.
− Lag øyeblikk av glede for deg selv. Du må aldri glemme gleden, for gleden trekker deg opp, smiler Nina. En ting som gir henne glede er å lage fine perlesmykker. Hun liker å ha fine perler og smykkesteiner i hendene og lage fine ting som blinker og glitrer. Ellers er det bra å gi deg selv tid og egenpleie til å gjøre noe som løfter deg hver dag, som å se på, høre på eller lese noe som fører deg i ønsket retning. Mange liker å lage «vision boards» som de ser på hver dag for å holde seg på sporet mot sine mål eller godfølelsen.

Minste motstands vei

Hvis det du jobber med generelt oppleves tungt eller kjedelig, og det føles som om du hele tiden går i motbakker, vil det lønne seg å se litt på dette og gjøre noen endringer.

− Jeg tror virkelig at universet gir deg en del pekepinner. Hvis noe føles veldig vanskelig, tungt og du føler at du jobber i motbakker hele tiden, da er det nesten alltid et symptom på at det er ikke riktig for deg. For det som er riktig for deg er det som er lett, enkelt og behagelig, faktisk. Det bryter også med typisk protestantisk arbeidsetikk som mange av oss er oppvokst med om at: «I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød» (red. anm.: fra 1. Mosebok 3:19, noe Gud skal ha sagt til Adam da han forviste dem alle fra Edens hage). − Du skal jobbe hardt, men du skal ikke egentlig det. Det at du må jobbe hardt, indikerer at du driver med feil ting, tror Nina.

I stedet synes hun vi bør gjøre det som gir oss glede og gå mot den mest positive følelsen du finner i deg. Da blir det faktisk bedre og bedre, mener hun, i alle fall hvis du klarer å fange signalene universet sender deg. Når du får en e-post med en mulighet til å følge en drøm, så griper du den i stedet for å sabotere deg selv ved å glemme eller miste e-posten. Du blir oppmerksom på mulighetene og griper dem når de byr seg.

Veien viktigere enn mål

Mange jobber mot mål, men når de oppnår målene spør de: «Hva nå? Hvorfor ville jeg hit?»
− Pass på at du har de rette målene. Jeg tror egentlig mer på middelet enn på målet i seg selv. Veien er viktigere enn destinasjonen på en måte, for livet er her og nå. Jeg kan ikke leve for pensjonsalderen, og tenke at når jeg går av med pensjon kan jeg gjøre alt jeg drømmer om. Nei, jeg må gjøre alt jeg drømmer om mens jeg går mot pensjonsalderen. For ingen har noen garantier – for alt jeg vet kan jeg bli truffet av trikken i morgen. Man skal glede seg over alt man kan glede seg over på hvert enkelt trinn, avslutter Nina med et varmt smil.

Ninas nettsider:

Nettside med online kurs: Overflod.no
Ninas fagblogg om digitale medier: Ninafuru.no
Privat blogg: NinaEliseFuru.no
Nettbutikken Elyse: Smykker Med Mening: Elyse.no

Online kurs:
«Et Rikere Liv» ved Nina Furu

«Et Rikere Liv» er et 3 ukers kursprogram skapt for å snu ditt tankesett slik at du kan se, ta imot og ha glede av den overfloden som verden byr deg. Hensikten er å hjelpe deg å skape et rikere liv for deg og dine, helt konkret og praktisk. Du mottar en e-post hver dag med små oppgaver, der du guides trinn-for-trinn gjennom prosessen. Noen går på bevisstgjøring, der du fyller ut egne tanker. Andre er visualiseringsoppgaver, tegning og lignende. Du kan også stille spørsmål og få personlig veiledning gjennom Facebook. Programmet fungerer som coaching som hjelper deg til å utvikle og motivere deg selv. Du får også verktøy til å skape konkrete og merkbare forbedringer i økonomien, i forhold til andre, i eget velvære og i livskvalitet. Alle ressursene i programmet vil være tilgjengelige for deg alltid.
Se overflod.no

Gratis online kurs:
«Stopp selvsabotasjen: Bli din egen beste venn»

Dette er et gratis minikurs som går over tre dager der du får en e-post daglig med en liten oppgave. Det gir en fungerende metode man kan bruke til å stoppe selvsabotasje. Kurset er gratis og uforpliktende og kan kanskje passe deg om kan svare på dette: Gjør du av og til ting som ikke er til ditt eget beste? Mistenker du at du saboterer deg selv på forskjellige måter? At du underbevisst faktisk hindrer deg selv i å nå de målene du har?
Se overflod.no


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode