Skip to main content

Sammenbrudd ble gjennombrudd

– Det er kun åpningen i hjertet og å komme til bunns i hjertet som kan gjøre deg hel. Ingenting annet kan gjøre det. Hjertet er universet vårt, sier Bente Auganæs. Hun opplevde et totalt sammenbrudd da hun var høygravid med sitt tredje barn. I ettertid har hun valgt å kalle det et gjennombrudd, for det var i mørket hun begynte reisen mot åndelig oppvåkning hvor hun gradvis åpnet hjertet sitt og fikk kontakt med en uendelig, universell kjærlighetskilde i seg selv.

Tekst og foto: Elisabeth Hægeland Reynolds

De siste 15–20 årene har Bente og Anders Auganæs jobbet intenst med seg selv for å kunne leve ut ifra hjertene sine. Nå har de kommet så langt at de kan tilby healing og åndelig veiledning på Salhus Alternative Senter og på Kvam nær Bergen. Begge vet godt hva det vil si å møte motgang i livet, og hvordan man får styrke til å komme videre.

Det går kanskje ikke an å komme lenger bort fra hjertet sitt enn det Bente opplevde i tiden like før og etter hun fødte sin yngste sønn. Både fysisk og psykisk var hun helt utkjørt. I flere år før dette hadde hun også gått med negative tanker om opplevelser fra barndommen.

– Jeg så ingen utvei. Jeg hadde ingen kontakt med meg selv og var full av angst. Jeg var mentalt og emosjonelt forvirret på alle måter, forteller hun.

Fødselen ble svært dramatisk, da både hun og sønnen holdt på å stryke med. Hun fikk alvorlige blødninger og måtte ta narkose og keisersnitt. Selv om hun så vidt klarte seg fysisk, var hun helt utslitt psykisk.

Forløsninger hos healer

På sykehuset mente de at Bente fikk fødselsdepresjon, men det tror hun ikke selv. Legen lo nesten litt av henne, for hun var den første pasienten der som takket nei til antidepressiva.

– Jeg tror ikke det går an å komme så langt ned i avgrunnen. Men det var ikke snakk om at jeg skulle ha medisiner, og jeg tror det var det som reddet meg. Et eller annet i meg sa meg at jeg måtte finne en annen løsning, sier Bente.

I stedet for medisiner og psykologtimer oppsøkte hun en healer, selv om hun var livredd og aldri hadde gjort det før. Med omsorg for tre små barn og en mann som støttet henne, visste hun at hun måtte gjøre noe drastisk for å komme seg ut av mørket.

– Noe hjalp meg til å styre i riktig retning. Jeg har nok hatt åndelig hjelp hele veien, sier hun.
Hos healeren begynte ting å løse seg opp. Mens hun lå på benken, fikk hun opp flere bilder av skrekkopplevelser fra oppveksten. Healeren, Kari Laupsa-Borge, lyttet tålmodig mens Bente snakket og gråt i bøtter og spann. Å gråte var det verste hun visste, for da hun var barn, gråt moren mye fordi hun var så syk. Bente var redd for å ende opp som henne.

Ville «bare» bli hel

Selv om det var veldig tøft, fortsatte Bente å jobbe med seg selv de neste fire årene, og hun fortsatte å gå til healeren. Hun fokuserte på å reparere sår fra barndommen og på å komme seg til hektene igjen. Og litt etter litt ble hun bedre, i alle fall fysisk, men det var fortsatt noe som manglet.

– Jeg var veldig fornøyd og takknemlig for at jeg hadde blitt så bra, men det var en uro i meg om at noe ikke stemte helt. Jeg fikk en følelse av at jeg måtte bli hel. Det var ikke nok å være i psykisk og fysisk bra form. Alt måtte være på plass, sier Bente. Healing betyr jo nettopp «å gjøre hel».

Gradvis åpnet Bente seg også mer for mannen sin, Anders, og han viste stor forståelse for hva hun gikk gjennom. Det viste seg at også han var åpen for selvutvikling og åndelige temaer, og de bestemte seg for å dra på kurs sammen. De gikk blant annet et reikikurs og et kurs om å finne veien inn i hjertet og få kontakt med seg selv, hvor også de to døtrene deres ble med. Både Anders og Bente begynte å åpne seg opp for et større perspektiv på livet, muligheten for tidligere liv, engler og hjelpere. Bente kjøpte også boken Du kan helbrede ditt liv av Louise Hay, som beskriver hvordan emosjonelle temaer kan påvirke kroppen fysisk.

– Jeg kjente meg så igjen i alt som stod der, så den ble en veldig oppvåkning for meg, sier hun. Søsteren hennes leste den også, men fikk senere diagnosen kreft og døde.

– Da jeg opplevde dette, tenkte jeg at healing og åndelighet er noe forbasket tull. Jeg datt helt ned igjen. Jeg var så ferdig, så gåen og følte meg så motarbeidet, minnes hun.

Åndebesøk om natten

Midt i sorgen våknet Bente brått en natt av at noen strøk henne på armen, og hun så en skikkelse stå ved siden av sengen hennes. Det var en stilfull ung dame kledd i en elegant, gammeldags kjole og hatt med bred brem. Damen viste seg flere netter på rad, og synet av henne ble klarere og klarere for hver natt. Anders kunne også se henne tydelig.

– Det var så sterkt og intenst. Men redselen tok fullstendig overhånd. Jeg måtte spørre Anders om vi kunne bytte plass i sengen. Det ble så ille at jeg ikke ville legge meg, sier Bente.
Men etter hvert forstod hun at det måtte være farmoren hennes. Det var henne hun hadde hatt best kontakt med som barn.

– Hun sa veldig lite, men hun var veldig rolig og behersket. Bare det å være i nærheten av henne var som å være i himmelen. Hun var så god. Men hvorfor dukket hun opp nå? Kanskje var hun en hjelper? Jeg oppdaget at hun kom for å si at jeg skulle ikke gi meg. Jeg skulle fortsette å tro på det jeg har hadde begynt med, sier Bente. Hele veien siden føler hun at farmoren har fulgt henne.

Da søsteren hennes lå for døden og Bente fikk et øyeblikk alene med henne, spurte søsteren: «Ser du at besta sitter nede ved sengekanten og venter på meg?» For Bente var dette et betryggende bevis på at også søsteren hadde kommet nærmere sjelen sin.

Åpnet hjertet uten å vite det

Da Bente, Anders og de to døtrene deres begynte å gå på selvutviklingskurs sammen, var det mange av kursdeltakerne som ønsket å få kontakt med det åndelige. Noen ville bli healere eller klarsynte. Bente ville ikke bli noe som helst, hun ville bare bli seg selv og bli hel igjen.

Men i begynnelsen visste hun ikke helt hva det innebar å bli hel. På kursene boblet det opp et kaos av følelser i henne, og etter hvert kjente hun også på andres følelser. Det ble et forvirrende sammensurium.

– Jeg var ikke klar over at jeg var på vei til å åpne hjertet fullstendig. I en slik prosess blir du også engasjert i andres følelelser. Det var ikke så veldig behagelig i begynnelsen, spesielt siden jeg ikke visste at det var det jeg gjorde, sier Bente.

Å leve i hjertet

Når du begynner å åpne hjertet, tror Bente det handler om å peke nesen innover i alt du tenker, sier og gjør. Alt du gjør utover, gjør du fra hjertet. Her vil du møte motstand hele veien, som fordommer og ting du ikke liker ved deg selv og andre.

– Alt du ser i andre, er et bilde på deg selv. Hvis du har store motforestillinger mot en person, så må det være noe i deg som gjør at du ikke klarer den personen. Det er ikke bare fordi den personen er utrivelig, men du reagerer så enormt på det. Da må du ha noe i deg som gjør at du reagerer, sier Bente.

Hun og Anders tror at folk flest stort sett lever i sinnet, og ikke i kroppen. På mange måter lever vi utenfor oss selv – med alt vi skal ta av utdanning, karriere og alt vi skal være flinke til for å se bra ut i andres øyne.

– Alle er redd for ikke å bli verdsatt, for ikke å være god nok, for ikke å bli akseptert eller for å bli sett ned på. Hele livet går vi og frykter, sier Bente. Hun tror det er bare noen få mennesker på jorden som lever fullt og helt i nærkontakt med hjertet sitt.

– Når du åpner hjertet, åpner du enormt for kjærlighetsenergien. Det er en ubetinget kjærlighet hvor absolutt alt er mulig, sier hun.

Sterk regresjonsopplevelse

På et av kursene de deltok på, opplevde både Bente og Anders sterke opplevelser i regresjon som gav dem et nytt syn på livet. For Bente ble regresjonen svært viktig for å vise hva som er hennes livsoppgave. Den gav en forklaring på hvorfor hun har møtt så mye motgang.

I en våken og bevisst tilstand, uten å være i transe eller hypnose, følte Bente at hun havnet i et liv på 1400-tallet. Hun kjente seg med ett totalt låst og kom seg ikke av flekken. Så begynte hun å puste voldsomt. Hele kroppen ristet og hun mistet helt styringen.

– Først kom jeg gående over en blomstereng om sommeren, og det var en nytelse uten like. Plutselig slo noen av en bryter og den fantastiske opplevelsen var borte. Jeg så meg selv i et gammelt fengsel, forteller hun.

Det viste seg at hun hadde prøvd å hjelpe folk til å åpne hjertene sine, men ingen ville la henne gjøre det fordi de mistet kontroll. Høye herrer med bestemmelsesrett likte ikke det hun gjorde, og sørget for at hun ble henrettet. Det verste var at mange stod og så på at hun ble drept, også folk på hennes side, men de turte ikke å motsi makten.

– Dette har fulgt meg gjennom flere liv senere. Jeg har prøvd å gå samme veien senere, men har stadig blitt avbrutt. Jeg har hatt så mye motgang, for jeg har stoppet meg selv hele veien. Jeg har visst at hvis jeg begynner med healing eller samtaler med folk om hvordan de skal åpne hjertene sine, visste jeg hva som ventet meg. Nå har jeg planer om å fullbyrde alt dette, sier Bente.

Enorm tilstedeværelse

Idet hun kom ut av regresjonen, fikk Bente en opplevelse av å være bare ren energi. Dette varte i 10–15 minutter.

– Det bruste i hele meg. Det var helt sprøtt, men for en herlig opplevelse! Det var så intenst at jeg kunne klare alt, forteller hun. To uker senere våknet hun en morgen uten å vite helt hvor hun var. Samtidig følte hun en enorm tilstedeværelse. Da hun stod på altanen og så på trærne, var det som å se dem for første gang. Fuglesangen fikk en helt annen klang.

– Alt var helt annerledes. Jeg gråt og tenkte: «Hjelpe meg, er det slik det er å leve?» Det var så enormt at hvis folk kunne opplevd det samme – et lite øyeblikk av liv – så måtte alle jobbe for å komme dit, sier Bente med store øyne.

Hun håpte på å bli værende i denne totale kjærlighetsopplevelsen, men slik ble det ikke. For hun var nødt til å finne tilbake dit selv.

– Hvis jeg skulle gjøre andre sjeler bevisst på å begynne å leve i hjertet, var jeg nødt til å gå veien selv for å bevisstgjøre meg det. Hvis jeg hadde blitt der i den opplevelsen, ville jeg ikke visst hvordan man skulle komme dit på egen hånd, sier Bente.
Hun beskriver det som en bevissthet som vokser enormt i kroppen. Det å åpne hjertet og bli hel føler hun handler om å finne sannheten om alt.

– Å åpne hjertet er det viktigste du gjør, for da får du kontakt med den delen av deg som mangler. Du har alltid hatt den i deg, men du er ikke bevisst på den og tror at alle andre er bedre. Det som skjer når du åpner hjertet, er at i stedet for å bli en healer eller klarsynt, så kommer disse tingene selv. Vi har alt dette i oss, sier hun.

Bok om å åpne hjertet

Nå har Bente skrevet en selvbiografisk bok om sin vei til åndelig oppvåkning – om hvordan hun åpnet hjertet sitt og fikk kontakt med sjelen, sitt høyere selv.

– Budskapet i boken er at uansett hva du sliter med, så kan du komme deg gjennom det.

– Det er litt ironisk, men jo større smerter og lidelser du går gjennom, jo mer kontakt og jo voldsommere blir kjærligheten når du først treffer den, sier Bente.

En oppfølger til den første boken er også på vei. Den beskriver hvordan livet kan føles etter en følelse av tomhet, og hvordan man kan leve videre etter en sjelelig renselse.

Under healingene hun og Anders tilbyr sammen, har de fullt fokus på å få mennesker til å bli bevisst på den enorme kjærlighetensenergien de har i seg selv. De tilbyr også konsultasjoner og fjernhealing over telefon.

– Det er kun åpningen i hjertet og å komme til bunns i hjertet som kan gjøre deg hel. Ingenting annet kan gjøre det. Hjertet er universet vårt, avslutter Bente.

Boken Min åndelige oppvåkning er en gripende, ærlig og spennende bok om hvordan Bente Auganæs gikk fra enorm smerte, sorg og tomhet til en uendelig kjærlighet og trygghet i seg selv. Bente er en god og klok forteller som viser hvordan hun fant frem til kilden i seg selv. Boken fås kjøpt i Kolofon forlags nettbutikk: www.kolofon.no


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode